Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Krvavý orel

28. 12. 2021
13
11
378
Autor
koloušek
K Ódinovi se modlí dál
snad jeho víra nelhala
statečně vždycky bojoval
ted´na něj čeká Valhalla

Ještě se může nadechnout
jen bolest nesmí dávat znát
když na zem teče krve proud
z nožem mu rozpáraných zad

Kdo vymyslel tu popravu?
Pak sekera se zablyští
snad z rozmaru, snad po právu
jsou lidé k lidem nelidští

Možná, že si v tu chvíli přál
kroužit jak orel po kraji
sám nedávno byl také král
a plíce vzduch už nemají

Odkryté srdce dotluče
duše si hledá správný směr
vznese se smrti z náruče
na rudých křídlech ze žeber





11 názorů

Kamamura
05. 01. 2022
Dát tip

Báseň je skvělá, seriál Vikingové je příšerný paskvil. 

Osobně mi přijde líto, že díky komerčnímu úspěchu Netflixu a podobných content providerů teď nějakou dobu uslyšíme od dělného lidu reakce typu "jo vikingové, to byli ti, co vyřezávali lidem zaživa plíce, že jó?", ale co se dá dělat, morbidní fascinace brutalitou mezi širokou populací je známa už odpradávna (popravy bývaly oblíbenou kratochvílí "civilizovaného" středověkého měšťanstva), takže její využití za účelem rozšíření množiny čtenářů nebo diváků je pochopitelně legitimní. Celá záležitost vznikla pravděpodobně z nepochopení starého textu pozdějšími interpretátory (písně skaldů byly záměrně kryptické, plné jinotajů a složitých básnických obrazů), ostatně kdo z nás věří po shlédnutí filmu Predátor s Arnoldem Schwarzennegerem, že v osmdesátých letech hrstka amerických vojáků svedla ve Vietnamské džungli boj s mimozemským monstrem, které vytrhávalo páteře svým obětem a věšelo je buhví proč do korun stromů? Z dospělé, příčetné populace patrně málokdo.

Bylo by ovšem velkou chybou dovolit rekreačnímu televiznímu obsahu (případně účelových dezinterpretací tradiční skandinávské poezie lidmi, jako byl Snorri , aby utvářel naše povědomí o historii - ostatně, jak řekl už Skallagrim ve svých analýzách historické hodnověrnosti různých filmů a seriálů, kostýmy seriálu Vikingové vypadají, jako by horda fanoušků Tolkienovy literatury vyrabovala obchod s prostěradly. Je samozřejmě nabíledni, že vikingové nebrali na své loupežné výpravy ženské (ne, neexistovaly žádné "rytířky", "samurajky", ani "vikingyně", ba ani antické amazonky (rovněž báje), tato absurdita je výplodem až módního militantního "woke" feminismu).

Zaniklá kultura "pohanských" skandinávských národů si zasluhuje pozornost sama o sobě, protože může nabídnout zvídavému čtenáři jednadvacátého století mnohem více než podobné naturalisticky obscénní "senzace".


javavia
05. 01. 2022
Dát tip

Velice dobře napsané. Tip


koloušek
30. 12. 2021
Dát tip

Děkuji vám všem za návštěvu, kritiku i tipy. V seriálu "Vikingové" byla tato poprava dokonce 2x, samozřejmě ne do detailů. Hodně se o tom píše, a vědci zkoumají, zdali mohla být technicky proveditelná. A protože mám ráda horory, tak mě to zaujalo a co mě zaujme, o tom mám potřebu napsat. Myslím, že jsem to nenapsala příliš drasticky a zmírnila to trochou představivosti. Skutečné horory bývají mnohem děsivější.

Přeji štastný a veselý nový rok a samé pěkné zážitky.


macecha
29. 12. 2021
Dát tip

souzním se Safiánem a také s Alegnou. Fakt dobře napsané ... T*


Alegna
29. 12. 2021
Dát tip

nezvyklé verše u tebe, ale dobře napsané ....


Safián
29. 12. 2021
Dát tip

Mrtvá minulost se současnými odlesky. Tematicky zajímavé. Tip.


Kočkodan
28. 12. 2021
Dát tip Gora

Koloušku, nechť zase zakroužíš na písmáckém nebi v rozvernějším duchu, který si s tebou z minulosti spojuji. Letu – a tobě celkově – zdar!


o této popravě jsem četl, děsný


koloušek
28. 12. 2021
Dát tip

Děkuji, Diano, za kritiku, přání i starost o mě. To je tak, když někdo hledí na horory místo na pohádky. I když někdy to vyjde nastejno . . .

Také si přeji, abychom se všichni měli stále jenom dobře, byli štastní a nic nás nebolelo.


Diana
28. 12. 2021
Dát tip

Moc hezké, koloušku, jen doufám, nevyjadřuje Tvoje osobní pocity. To bych nechtěla. To, co chci je, abys měla hodně klidu a radosti po celý příští rok a psala nám sem zase svoje přepěkné básničky. :-)))


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru