Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vánočka, největší záhada všech záhad!!!!

30. 12. 2021
6
12
298
Autor
Aru

Zde na čestnem místě si dovoluji upozornit, že fenku Rozinku dodal Kočkodan, díky ;)

Pan Vánočka měl jasné povolání už od mala, kvůli jeho jménu mu rodiče říkali, že bude pekař, protože nomen omen ani jinak být nemůže. Místo aby si s dětmi hrál na hřišti, protože ostatní rodiče dbali na zdraví svých ratolestí, ačkoli v tom kraji bylo silně deštivo, a tak děti většinou stály v dešti na hřišti s deštníkama, nebo v pláštěnkách. Tedy místo toho, aby si pan Vánočka hrál s dětmi, musel již od útlého dětství péct rodičům pečivo, aby jim chudáčkům neudělal ostudu, až půjde študírovat, vstával již ve 3 hodiny v noci, aby v 7 měli rodiče snídani na stole.

Díky tomu že od mala pracoval, moc ale nevyrostl a stal se středem posměchu ostatních dětí. Pan Vánočka se však nezalekl a napekl si obzvlášť tvrdé housky, jež házel po ostatních zlomyslných dětech, které byly zkažené školou jen co do ní vstoupily. Každé z nich tak chtělo být nejméně velkoprůmyslníkem, uhlobaronem, vedoucím farmagigakologického megakoncernu, nebo aspoň ministrem. Pan Vánočka zůstával mimo zájmu ostatních dětí a domů za drobení ptáčkům, kteří houfující se v obrovských hejnech desetitisíců kusů čekali na pana Vánočku, kteřížto ho obklopili, chodil zcela sám domů.

Malý vzrůst pana Vánočky se nyní ukázal výhodou, když shlédl před konkurenční pekárnou malého psíka sedícího před kloboukem, jak vybírá drobné na psí hotel, ale protože byl psík příliš malý, tak si ho běžně vysocí lidé s hlavami v oblacích nevšímali. Zatímco malý pan Vánočka s mračny ptáčků okolo sebe si pejska všiml okamžitě, jelikož mu nic nebránilo ve výhledu a zároveň byl dostatečně nízko chodníku.

Psík byl černý jako uhel, spadl při svých výpravách do sklepa s uhlím a byl skoro tak malý jako rozinka, a tak mu pan Vánočka začal říkat Rozinka. Po umytí bylo zřejmo, že Rozinka je fenka barvy sněhobílé. Tatínek který byl velmi šikovný a profesionální kutil k tomu, slíbil panu Vánočkovi, že pro Rozinku vyrobí boudu na zahradě, jelikož zastával názor, že spát s psíkem v jedné posteli není zrovna šťastné řešení. Tatínek pana Vánočky měl ze svého dětství silné trauma, kdy jeho otec vášnivý pořadatel psích závodů a sám hrdý chovatel chrtů měl jich doma nepočítaně. Malý tatínek pana Vánočky se tak do postele nikdy nedostal, dokonce se nedostal ani domů, protože dům i s přilehlým okolím byl naprosto přechrtován a tak spal na ulici poblíž domova. Toto strašlivé trauma ho tak poznamenalo, že ani malou Rozinku nechtěl pustit domů v hrůzostrašné představě, že by se znovu vrátila slota dětství.

Tatínek pana Vánočky byl ovšem pořádný člověk, a tak nechtěl boudu odbýt krabičkou od sirek, aby si náhodou nějaký opeřený nezbeda nespletl psí boudu s ptačí budkou. Za tři dny představil synovi hrdě svoje dílo, na zahradě stál psí zámek větší než jejich dům s krytým bazénem a parkem ve francouzském stylu. Tatínek se tak do psí boudy zabral, že nevěděl kdy přestat a tak se pan Vánočka přestěhoval za Rozinkou, místa tam bylo opravdu dost, tři ložnice, čtyři obýváky, dvě koupelny, lovecký salónek, pokoj pro hosty, tři kuchyně a další množství nepočítaných místností pro které se nenašlo využití. Rozinka nad svým palácem spráskla štěstím pacinky, nikdy by ji nenapadlo, že by bydlela ve vlastním zámku. Pan Vánočka ještě přidal Rozince růžový obojek se zvonečkem a elegantní brašničkou pro malé psí slečny, aby se Rozinka v zimě neztratila.

To ovšem panu Vánočkovi skončila základka a nyní si měl vybrat ono jediné povolání pro které byl předurčen. Na učňáku to funguje tak, že první ročník nejsou studenti puštěni hned ke strojům, ale teprv se seznamují takříkajíc se základy. Studentům bylo ukázáno co je to vlastně pole a jak vlastně vzniká mouka, přičemž pan Vánočka se nesmírně nudil, neboť už mnoho let již od školky sám pekl. Až druhý ročník poznal mistr schopnosti pana Vánočky a tak v onom ročníku udělal ročníky všechny, až k maturitě.

Jedné noci přemýšlel pan Vánočka co by tak napekl na maturitní zkoušku a zkoušel různé pečivové pokusy, těsto se kolem něho všelijak kroutilo a proplétalo, až náhle vyšlo cosi divného co nemělo jméno a dosud to nespatřilo světlo světa. pan Vánočka toto dílo pojmenoval po sobě, vánočka! A na počest Rozinky přidal do finálního produktu rozinky. Zkoušející u maturity byli převelice spokojeni a rozhodli se pro podobnost se slovem vánoce, že vánočka pana Vánočky bude stěžejním jídlem vánoc.

Pan Vánočka si v Rozinčině zámku otevřel svoji pekárnu, která okamžitě zruinovala všechny pekárny okolo, tak že pan Vánočka musel přibrat pomocníky a skoupit zavřené pekárny, aby stíhal odbyt, takový byl dobroděj. Brzy jeho firma Vánočka & Rozinka slavila úspěchů, že nemusel na práci vůbec sáhnout, jelikož na všechno měl lidi. Tehdy poznali jeho spolužáci krutý střet s realitou, když jejich sny se roztekly, jako Eskymo v parném létě a nedosáhli vysněných míst. Nyní seznali, že až tvrdá práce přináší sladké ovoce a nakonec vzali zavděk prací u svého úspěšného spolužáka, jelikož pan Vánočka neustále rozšiřoval provoz pro neutuchající zájem o jeho pečivo.

Pan Vánočka tak měl konečně dost času pro sebe a při jednom zběžném čtení novin narazil na Jiřího Vrtišku, toho slavného detektiva! S jeho neméně slavným pomocníkem Ferdou (a neméně slavnou Lindou, která s ním detektivovala, jelikož byla do Vrtišky zamilovaná od prvního okamžiku, kdy přestala být Vítězslavem). Jeho případy mu vzaly dech a tu si vzpomněl pan Vánočka, že vlastně nechtěl být vůbec pekařem, leč osud tomu chtěl, aby se stal velkopekařským magnátem, jenž svým pečivem proslavil rodné město, tak že denně přijíždělo množství autobusů do města, svážející pekařodychtící turisty, lačnící utratit veškeré úspory za zhlédnutí výrobních závodů pana Vánočky.

S hlučným sprásknutím novin pan Vánočka vstal a vzal Rozinku na procházku, jestli mu do nosu také necvrkne nějaká ta záhada. Takto při venčení si připadal zcela detektivně, ačkoli opomněl na důležité detektivní propriety, až které dělají detektiva detektivem. V té době coby pekařský velkomagnát rozhodně nebyl chudě oblečen, leč to panu Vánočkovi nepřekáželo, jelikož se zasnil do detektivní role a tak se mu na chodníku zjevila záhada. Před ním ležela rouška! Možná mohla být pohozená, ale určitě byla ztracená a její majitel jistě nyní na ni vypisoval pohádkovou odměnu, její ušmudlaný vzhled budil dojem, že se svým majitelem si toho hodně prožila a tak na ni pan Vánočka ani nechtěl sahat. Rozinka chápavě vytáhla z brašničky kleštičky, kterými roušku sebrala a opatrně vložila důkazní materiál do igelitového pytlíčku, který neprodleně vzduchotěsně uzavřela, opatřivšího samolepkou pro radioaktivní materiál, jelikož se jí ta věc zdála extrémně nebezpečná.

Pan Vánočka ve své kanceláři předal tento veledůležitý případ svojí sekretářce, která kontaminovaný předmět doličný vyhodila a šéfovi později sdělila, že případ byl pro nedostatek důkazů odložen. Pan Vánočka se tak nedočkal otisknutí tohoto záhadného případu na první straně, ale zato tam viděl jako obvykle opěvovat úspěchy svojí firmy.


12 názorů

Aru
01. 01. 2022
Dát tip blacksabbath

nebo Lindu a Lindu :D


nebo by přivolal ekology a hygienu:-))))


Aru
01. 01. 2022
Dát tip

noooooo, moc nešikovnej spíš, případ 'rouška' nerouzlouskl, to Vrtiška by v tom vyšťoural nejmíň spiknutí :D


myslíš, že je na to moc zamotanej?????


Aru
01. 01. 2022
Dát tip

Rozinku vymyslel Kočkodan, mě se ten nápad moc líbil, díky iví ;)

z pana Vánočky asi nebude nikdy detektiv :))


Aru, hezky jsi pospojoval Vrtišku s Vánočkou:-)))))) a Ferdu s Rozinou....nojo!....vždyťz vlastně do správné vánočky rozinky patří!!!!!!


Aru
30. 12. 2021
Dát tip dievča z lesa

zatím jednohubka, na obzoru vidím Kukýnku :))

díky dievča ;)


určite sa schyľuje k záhade, alebo k viacerým?***


Aru
29. 12. 2021
Dát tip

za tvrdou dřinu do dotáhl až na velkomagnáta :))

ovšem wc se může nacházet i v koupelně ;)

ano, tvůj nápad je nepopsatelně úchvatný, souhlas :)


Kočkodan
29. 12. 2021
Dát tip Alegna

Při čtení o  průběhu dětství pana Vánočky (proti kterému mi připadá i nejtužší forma nevolnictví jako úplná havaj) mne napadlo, že i sirotkovství může mít svůj půvab...

A chci doufat, že koupelny nebyly jen koupelny, vždyť by jinak (proboha!( chyběla toaleta. Pokud ani jedna z nich přece jen neměla zabudovanou mísu, důrazně vyzývám využít některou z mnoha dalších místností pro potřeby potřeby.

A na závěr to nejdůležitější: Ten nápad s čubičkou (včetně jména) je prostě nepopsatelně úchvatný!


Aru
29. 12. 2021
Dát tip 8hanka

přiznávám že všechno je to naprostá nadsázka ;)

nabízí se otázka jestli tatínek pana Vánočky není čert :D

díky OsmiHanko :)


8hanka
29. 12. 2021
Dát tip Aru, Alegna

Ty si mi teda dal.... najskôr slza v oku nad týraným dieťaťom, čo sa nevyspalo a ťažko pracovalo, potom radosť z jeho úspechov a úžasneho Rozinkinho domu(prosím, chcem tam tiež bývať) až po rozčarovanie z drzej sekretárky, ako mohla...

Fajne citanicko...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru