Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

...

30. 12. 2021
13
13
505
Autor
Luzz

téměř neznatelná vlákna

propojují půdní organismy se světem nad povrchem

 

jsou snadno narušitelná vnějšími vlivy

chemikáliemi

i vlastními selháními

 

mechanismy těchto vztahů zatím neznáš

 

jen pozoruješ

jak se neodbouratelná rezidua herbicidů

nadále hromadí v prsti všedních dní

a přispívají k dalšímu vychýlení rovnováhy

 

 


13 názorů

drfaust
20. 02. 2022
Dát tip

ve zkratce: z termodynamického pohledu pozoruhodné, převratné, stavy systému nastanou až s nerovnováhou; systém v nerovnováze poskytuje možnost samoorganizace (například), což bych si dovolil vnímat jako předpoklad vzniku života

 


Luzz
19. 02. 2022
Dát tip

tak jsem si našla toho Prigogina... no budu si muset nastudovat.

dík, tady i jinde.

 


drfaust
19. 02. 2022
Dát tip

Rovnováha je jen iluze

smrt - naurčito.

 

Tak pravil Ilja Prigogine.


sveřep
15. 01. 2022
Dát tip

Moc pěkné. Mám ráda ty, co poezii nalézají na méně pravděpodobných místech - kde je.


Bačkovský
13. 01. 2022
Dát tip

Máš svůj styl, pro mě je zajímavý přesun od vědeckých nebo odborných faktů do vnitřního světa. To je vidět v předchozích básních více, ale asi to je i zde. Posílám *


Silene
31. 12. 2021
Dát tip

(Ještě ad lab. úgp: Máte tam tedy napínavé pokoukáníčko, u sousedů. My zrovna včera u nás v MŠ probírali, kolik se vejde mikrodiamantů do lidského vlasu, ale opět... ty řády jsou strašný, strašidelně zhornězindexovaný. Raději si zopakuji abecedu.)  


Silene
31. 12. 2021
Dát tip

Nezvladatelná potenciální schopnost prorazit. (Díky, pane Záhoro.)


Silene
31. 12. 2021
Dát tip

Určitě mají. Taktéž vyvzlínaná krusta nespokojených plivanců na vyčerpané půdě, nebo očima právě toužebně na světlo vytahovaná mykorhizní přediva. Měla jsem ještě povícero běsných vizualizací vlastní prachmizerné představivosti skladem, ale odflákla jsem se pro soudržnou nesnesitelnost. Za trest se poliji damem a deset minut budu čechrat stránky lpisu namísto nějakých pofidérních literárně vědních konspirací plných vzájemných pejorativ jednotlivých urgentních směrů. 

Kratičké nožičky kukuřiččiny výhružně vztyčené nad povrchem jako parodie na mangrovní kořenový systém! 

(Už to nepiji.) 


Luzz
31. 12. 2021
Dát tip

fusko frkatá, biocid by byl samozřejmě trefnější. dík za postřeh. a pardon za nedorozumění, které jsem pravděpodobně způsobila svou nejapnou poznámkou u tvé dcery obuvníka.

 

silene, uznávám - ten nadpis je prostě... odfláknutej. chvilku jsem sice přemýšlela, jestli se to má jmenovat "nic zásadního XIII" (nebo kolik vlastně), případně "zápisky z pedologické exkurze" (i když zde spíš z exkurze do laboratoře úgp), ale nakonec... zvítězila lenost.

i když - ty tři tečky taky mají možná potenci ál. 

 


Silene
30. 12. 2021
Dát tip

Pedologická. (Kryji se, kdyby přiletělo rajče.) Při mých dioptriích by nadpis mohl být kaligramem, opatrně pokašlávající smajlík, ozimu. Na tu agresivní vyžírku mi připadne nadpis málo vzrostlý.

Předposlední verš je taková zvednutá prsť. Když se pokouším nalhat si něco o odolnosti lidského prevíta, říkávám si, jestli to nedopadne jako s olovem v krvi profesionálních řidičů svého času. Tedy dle tvrzení, jsem je neměřila, hodnoty.   

Každopádně... i mravenci jsou už nějací jiní než před pár lety. Jestli on už k nám nedoputoval ten největší organismus na světě, hm, hm. 

(Obligátně u tebe šetřím tipy, ať tady nepohazuji zbytečně bílými kuličkami.) 

Odpusť rozšafnou náladu. Bavilo.  


K3
30. 12. 2021
Dát tip

Vím jak to je, používám je minimálně.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru