Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

ordinace, kam se jen podíváš II.

Výběr: Monty_Python, Print
28. 05. 2002
32
1
5909
Autor
Wiki

"Co je to za hluk?" zeptala jsem se sestry.
"Ále... v čekárně už nemohou poslouchat starého Míku. Zase tam deklamuje ty svoje vize!"
"Vezměte ho honem do ordinace, nebo to za chvíli nezvládneme," poprosila jsem ji, i když chtít od ní, aby udělala něco, co se vymykalo jejím zvyklostem, byla ode mě vyložená troufalost.

 

Pan Míka vešel dovnitř nakloněn pod tíhou svých osmdesáti osmi let, opřený o starou rodinnou sukovici. Byl značně rozrušený, z očí mu tekly slzy a to znamenalo, že nás čeká dlouhá rozmluva. Nedokázal se už vyrovnat s absolutním nepochopením okolí. Nerozuměl tomu, proč lidé nechtějí slyšet pravdu, proč se mu vysmívají a bývají na něj zlí.

 

Věděla jsem, že nedávno ovdověl a od té doby žil sám. Ale ne, on vlastně nikdy nebyl sám, ani na chvilku ne. Z toho právě pocházelo jeho celoživotní trápení i štěstí.

 

"Dobrý den, tak jak se dnes máte? Jdete si pro léky?" zeptala jsem se s nadějí v hlase, že se náš rozhovor bude ubírat trochu normálním směrem.
Nebylo mi souzeno.
"Víte přece, že mě hlídají ty mí dva duchové, jak mi vždycky řeknou, co bude... Tak já jsem měl dřív zakázáno někomu něco z toho říkat, ale teď už mi dovolili leccos lidem prozradit. I když to není stejně moc platné, protože kromě vás a doktorky Vendulky mi vlastně nikdo nevěří. Myslí si, že jsem blázen."

"Pane Míka, co hlava, netočí se vám ? A nebolí vás něco ?" pokusila jsem se opět zvrátit situaci.
"Oni jsou se mnou pořád, oba dva. Povídám si s nimi pravidelně. Teď je tam s nimi dokonce i moje manželka. Má špatné svědomí, že mi celý život ubližovala, a proto mě nemůže opustit."
"Aha," řekla jsem a přes jeho protesty jsem ho vyšetřila, abych zjistila, že dnes má opravdu hodně vysoký tlak a srdeční arytmii.

 

Potřebovala jsem ho odvést na internu, ale nechtěl se hnout z mé ordinace. Ještě mi zřejmě nestačil sdělit všechno, co měl.
"Já nikam nepůjdu, to je zbytečné, kdybych neměl své duchy u sebe, už bych tu stejně dávno nebyl. Oni mě už tolikrát zachránili, před gestapem, před komunisty, když mě soused udal... Vždyť jsem vám to vyprávěl. Já přece vím, kdy umřu, a nebojím se .S tím vy stejně nemůžete nic udělat."

Poslouchala jsem ho trpělivě a on se pomalu začal uklidňovat, už pozapomněl na pohrdání ostatních pacientů v čekárně, kterému byl díky svému vyprávění ještě před chvílí vystaven, a celkem už ochotně, i když s pobaveným výrazem na tváři, se nechal odvést na interní vyšetření.

 

Kolegovi jsem ho předávala s velkými obavami. Já sice znám pana Míku už dvanáct let a udržuju s ním a jeho strážnými anděly dobré vztahy, silně racionální myšlení internisty by však mohlo přinést problémy. Měla jsem strach, aby opět neskončil na psychiatrii, kde už byl a stejně mu nepomohli. Bylo by smutné, kdyby tam musel strávit zbytek svých dnů a ztratil tak důvěru i ve svého posledního spojence mezi lidmi.

 

Kolega samozřejmě za chvilku telefonoval přesně s tím doporučením, kterého jsem se obávala. Internista v existenci duchů ani andělů neuvěřil, a to i přes podrobný výklad pana Míky, zato určitě začal pochybovat i o mém duševním zdraví.

 

Nakonec jsme se domluvili, že pacient přijde na kontrolu za týden. Proti tomu však zase protestoval pan Míka. Vysvětloval, že osmého prosince má umřít a stejně tu nikdo nebude. S úměvem pak ještě doporučil internistovi, ať kontroly ostatním pacientům domlouvá raději až na dobu po svátcích a spokojeně odešel.

 

"Máš v obvodu dobrý exoty," sděloval mi pak kolega s úšklebkem u oběda.
"Jo, to tedy mám, ani bys nevěřil," souhlasila jsem.

 


 

Uplynul týden.
 
"Paní doktorko, máte telefon," křikla na mě přes přivřené dveře dneska už nejmíň podesáté sestra.
"Míková, dobrý den. Víte, já... chtěla jsem vám říct, že dědeček dnes v noci doma zemřel..." ozval se smutný hlas ze sluchátka.

 

Podívala jsem se rychle na kalendář. Osmého prosince...

 

Zůstala jsem koukat na tu číslici připomínající nekonečno postavené na hlavu a vzpomínala, co mi to vlastně ten pan Míka ještě prozradil?

 

Pak jsem vytočila číslo interny, abych kolegu usadila.
"Jé, pan doktor nepřišel, v noci ho odvezli se slepákem," vysvětlovala rozčilená sestra.

 

Rozhlédla jsem se kolem sebe, jestli nezahlédnu nějaký stín. Zdálo se mi, že ne.


1 názor

geminy
před 9 měsíci
Dát tip

Hezky napsané.


nin
03. 09. 2003
Dát tip
já nevěděla, že píšeš i povídky, zabrousila jsem sem náhodou... fajn...***

Kodynie
07. 07. 2003
Dát tip
Wiki, to byl moc hezky napsaný příběh. Moc se mi líbil a doufám, že ještě někdy napíšeš pár příběhů z této série, aby si čtenáři užili těchto milých pohlazení. Kdybych věděla, že dokážeš vyprávět stejně krásně jako Wopi, tak bych se tu u Tebe stavila mnohem mnohem dřív jako čtenář. Člověk neví o co přichází, dokud to náhodou nenajde.

Wopi
07. 07. 2003
Dát tip
StvN: myslím, že přece podařilo :) pobavit možná až 30 lidí - to není až tak špatné :)

Albireo
15. 06. 2003
Dát tip
A tenhle skvost s nádhernými kritikami mi utekl, dokud se neobjevil v Yfčině klubu. Díky Wiki za tu moudrost a Yfčo za ten klub a vůbec.

Yfča
14. 06. 2003
Dát tip
:o))***

guy
06. 06. 2003
Dát tip
Jo, přesný. Taky někdy mívám takový rozhlížecí chvíle. ***

Wiki
20. 05. 2003
Dát tip
Rowenno, díky :-)

Rowenna
19. 05. 2003
Dát tip
Tohle mi otevírá vrátka někam za hranici reality. "víš, co je zvláštní ,? Když se nebojíš mluvit jinak, než ostatní,časem zjistíš, že spousta lidí je podobných jako ty a jenom se sami báli..:-) " opisuji tvoji kritiku. A podepisuji ji. *** :-))

Schlange
22. 10. 2002
Dát tip
gut

Helča
11. 09. 2002
Dát tip
SV: To víš já jsem idealista :)

Bacil
10. 09. 2002
Dát tip
Naopak, občas je potřeba netvořit a třeba prozměnu polevovat (nějaký dort, na který patří poleva) a pak se zase s novou dávkou energie dát do psaní :-)

Wiki
10. 09. 2002
Dát tip
Bacile, to není špatný nápad .....zkusím polevovat :-))))

Helča
10. 09. 2002
Dát tip
Škoda, že se dorty a jiné polevované záležitosti (např bublaniny, řezy a perník - takový tem přes celý plech, polevovaný čokoládou a sypaný kokosem) taky nedají šířit po netu ...

Helča
09. 09. 2002
Dát tip
Těším se na čítanku (já si ji někde seženu) i na další díl ... že bude, že jo?

Wiki
09. 09. 2002
Dát tip
Helčo, snad bude, nějak mi přešla chuť na psaní :-)

suva
26. 08. 2002
Dát tip
Už se těším... mňam!!! :c)))

Krel
24. 08. 2002
Dát tip
!!!*

Wiki
24. 08. 2002
Dát tip
suva .... až to vyjde v čítance, máš ji mít :o) Krel : díky moc za Tvé čtení .o)

Wiki
24. 08. 2002
Dát tip
Noo nazdar :-) .....Stando :-)))))))

suva
01. 08. 2002
Dát tip
jojo, obě rády makrely... :c) a co čítanky?

suva
31. 07. 2002
Dát tip
Jé, to je krásně vymyšlený, že si to čtu znova, a protože mám sbírku čítanek, tak bych si jednu zamlouvala, až to v ní vyjde :c) Uzený makrely miluju, viď ségra? :c)

Šminka
31. 07. 2002
Dát tip
suva: no, nevim jak moc ty, ale já děsně:-)))) Takže ty vlastně taky.-)

breta
30. 07. 2002
Dát tip
no panejo...... četl jsem jedním dechem...... *

Wiki
30. 07. 2002
Dát tip
jé. díky :-)

Hvězdička
06. 06. 2002
Dát tip
* :o)

Čolito
06. 06. 2002
Dát tip
!!!*

gd
05. 06. 2002
Dát tip
Jsi uznalý člověk, Stanislave. Jíš uznalé makrely?

Vpravdě ďábelská debata, ale nějak nemám sílu jí dočíst do konce... Dílo samo se mi líbí hodně moc, co víc dodat... radši nic, proč taky. *

Wiki
03. 06. 2002
Dát tip
Materulo: já se nezlobím :-))))) Jenom jsem měla pocit, že ta debata není adekvátní kvalitě dílka .-))))))))

gd
03. 06. 2002
Dát tip
máš úplnou pravdu, wiki... je to příšerně stupidní debata a tvoje kvalitní, vyzrálé dílo zbytečně shazuje... omlouvám se.

Wiki
03. 06. 2002
Dát tip
gd :-))))) 1:0 pro Tebe :-)))

StvN
31. 05. 2002
Dát tip
WOPI - DLE MÉHO NÁZORU SE JÍ TO NEPODAŘILO, BUDEŠ MI VYMLOUVAT I TOHLE? NUITÍK - JSI VEDLE

Wopi
31. 05. 2002
Dát tip
Ne, nebudu - to je tvůj názor a máš na něj plné právo.

Nuitík
31. 05. 2002
Dát tip
StvN: nejsem, to bych Tě musila vidět a vedle mě je leda křeslo...probudil ses dneska ráno jako žlutý křeslo? Ne? Tak vidíš... Wopimu tvrdíš, že PODLE TVÉHO NÁZORU se jí to nepodařilo a říkáš, ať Ti to nevymlouvá a druhým dechem dodáváš že já JSEM VEDLE, když tvrím, že mně se to líbí....oléééé to je teda sranda.... a vůbec, proč Tě baví hádat se o něčem, co se Ti nelíbí? To by mě asi nebavilo, když se mi něco nelíbí, napíšu nelíbí a konec hotovo, jdu pryč... Štve mě, když se v tom někdo rýpe a teď to asi zrovna dělám... tak se měj bájo, StvN a ať NARAZÍŠ na něco, co se Ti bude moc páčit...alooha a pěkný den.. Nuiťa

gd
31. 05. 2002
Dát tip
materula: mě na tom vždycky vadila hlavně ta povinnost. rád si přečtu cokoliv, ale když se MNĚ chce. literatura na školách by podle mýho měla upozornit na existenci něčeho takovýcho, jako jsou knížky, naznačit vývoj, kterej v oboru proběhl, upozornit na extra vychytávky a především pomoci při hledání vztahu ke čtení a knižní kultuře. místo toho jsme si přečetli pár nesouvislejch kousků čehosi a biflovali se, kdy se kdo kde narodil... zase jsem se nějak rozvášnil, tak sorry...

gd
31. 05. 2002
Dát tip
Wopi má doma krb? To je hajzlík zazobanej...

Wiki
31. 05. 2002
Dát tip
tak a už dost, žádný čítanky ! žádný krb Wopi nemá a tenhle paskvil na povídku za tu debatu nestojí !

Nuitík
31. 05. 2002
Dát tip
ale, Ty šibalko....:op ježíš, co jsem to napsala...

skromna
30. 05. 2002
Dát tip
moc hezky napsane...*g* jo a abych nezapomnela...zdravim plzen :c))

StvN
30. 05. 2002
Dát tip
WIKI - NEPOSLOUCHEJ JE, NENI TO TAK ZÁZRAČNÝ, ANI NÁMĚT ANI ZPRACOVÁNÍ A POINTA? TA UŽ VŮBEC NE. ALE NEZOUFEJ, TOHLE JEN JEDEN NAZOR PROTI VSEM OSTATNIM.

Wopi
30. 05. 2002
Dát tip
Možná to bude tím, že autorce nešlo o napsání něčeho zázračného. Pokud je mi známo, nepočítala s tím, že by se zařadila mezi spisovatelskou elitu a atakovala příští vydání čítanek. :) Chtěla jen pobavit pár lidí určitým příběhem - a to se jí (dle mého názoru) podařilo.

Nuitík
30. 05. 2002
Dát tip
anoooo, přidávám se do fronty za Wopiho! anoooo a navíc nestojí o hlubší kritiku, tak nevím, proč tady člobrda si vyskakuje s velkýma písmenkama, hu :o)))) Wiki Wiki Wiki!!! :o))))

skromna
30. 05. 2002
Dát tip
Wopi...no vidis a ja bych takovehle povidky zrovna do citanek zaradila..:c))

gd
30. 05. 2002
Dát tip
čítanky... kristepane... jedinečnej způsob, jak kohokoliv odradit od čtení... přiblblý hodiny literatury... kristepane. sorry, ale nějak mě to s těma čítankama dostalo...

suva
29. 05. 2002
Dát tip
i ba jo, toho doktora odvezli jen se slepíkem? teda se slepákem... ? :c)*

gd
29. 05. 2002
Dát tip
realitu od fantazie schopen oddělit jsem, ale to mi nebrání, abych si nevychutnal oboje... gOOd.

Wiki
29. 05. 2002
Dát tip
suva. jo, :-))))) gd: díky, od tebe obzvláště si cením .-))))) mistře povídek .--)

Wopi
29. 05. 2002
Dát tip
ehm... tohle jsem myslel, že řekneš mně :)

Wiki
29. 05. 2002
Dát tip
Wopi: ?!?!?!?!?!?!?!!? to nemůžeš myslet vážně ??:-))))))))

gd
29. 05. 2002
Dát tip
wopi je mistr. ty jsi mistr, wiki, a já jsem samozřejmě taky mistr. ve fotbale.... :)

rainman
29. 05. 2002
Dát tip
je to smutný a přitom krásný a dohromady to ladí...a hladí :-)*

Wiki
29. 05. 2002
Dát tip
gd: ale já nejsem mistr ani ve fotbale :-)))

Quoniam
28. 05. 2002
Dát tip
Ach jo, ... Wiki. Já věřím. Tak lehce, úsměvně jsem četl. ..., a když jsem přečetl to pod čarou, trochu jsem plakal. Moc hezký, ... a tak.

Wiki
28. 05. 2002
Dát tip
Quoniam: já taky, ještě po těch letech jsem si na všechno úplně nezvykla................díky.......

Šminka
28. 05. 2002
Dát tip
.............. típ

Josefk
28. 05. 2002
Dát tip
Ach jo .....chce to usmát se :-), tak jo

Wopi
28. 05. 2002
Dát tip
Hele, lidi zlatý, hlavně tady ňák moc nebrečte. Dyt snad víte, co je to literatura. Literatura je samej vejmysl. Můžete klidně čekat, že všechno bylo jinak. Nebyl to třeba vůbec Míka, ale byla to Jolana Krepláková, nebylo mu osmdesát osm, ale bylo jí osmnáct celých osm, neměla hůl, ale piercing tady i tam, nemluvili k ní duchové, ale mlátil s ní nedostatek sexu, neumřela ona, ale její křeček Rudolf III., který už byl stejně slepý a celý vypelíchaný, internistu neodvezli se slepákem, ale večer slavil tak, že se ráno nebyl schopnej probrat, atd. V tom spočívá krása literatury. Tak - a všichni otřít slzičky!! Na můj povel: TEĎ! :o)

Wopi
28. 05. 2002
Dát tip
na zabití?? :o)

Quoniam
28. 05. 2002
Dát tip
Ale Wopi! Dyť víš, co je to literární kritika. Moucha mi vlítla do oka a než jsem ji vyšťoural, zrudlo mi bělmo. A navíc jsem nachlazenej a enem sem se potřeboval vysmrkat. A v tom je krása literární kritiky. (Dojmout se nad křečkem.)

Wiki
28. 05. 2002
Dát tip
Materulo, já taky ne :-)

Radost
28. 05. 2002
Dát tip
wopi: myslím, že plácáš z nedostatku kyslíku, literatura snad nespočívá v tom, kdo vymslí větší absurditu, ne? ale spíš v tom, kdo dokáže sdělit, zachytit, uchopit nějaký pocit, myšlenku, tak něco... a to takovým způsobem, že čtenář to dokáže v tom textu zachytit a najít.... myslím, že tohle je super dílo a že mě dostalo a to tak, že mu dám tip

Wiki
28. 05. 2002
Dát tip
Josefk :-))))) takhle ??? kalais :víš, co je zvláštní ,? Když se nebojíš mluvit jinak, než ostatní,časem zjistíš, že spousta lidí je podobných jako ty a jenom se sami báli..:-) Radost. přesně jsi to vystihl .-) Wopi plácá z nedostatku kyslíku, vždycky se při dobíhání trolejbusus strašně zadýchá .-)

Olina
28. 05. 2002
Dát tip
Moc hezká povídka. Hezky se mi četla. A v tom, co jsi řekla kalais, máš, Wiki, pravdu - tedy tím myslím, že se s tím ztotožňuju:)))) . A jen tak pro sebe mi to dává povídce další úplně skovaný rozměr:) Děkuju. *** Moc

Wiki
28. 05. 2002
Dát tip
Olino, já děkuji :-) rozměrů je asi víc než tři ??:-)

Wopi
28. 05. 2002
Dát tip
nejen nedostatek kyslíku....

Radost
28. 05. 2002
Dát tip
:-)

Wopi
27. 05. 2002
Dát tip
Není to smutné. To je pověra, že tam, kde někdo zemře je to smutné. Je spousta starých lidí, kteří ví, co přijde, očekávají to a nebojí se. Je to náhodou pěkné - právě v tom, jak to zobrazuje skutečnost, kterou každý vnímá jinak a přesto každý svým způsobem správně. * ( a ani si to nemůžu vožlutit :-/ )

Francois
27. 05. 2002
Dát tip
Je to ze života a není to smutné, opravdu. Je to o moudrosti, vyrovnanosti, citech, duchovnu.... věřím tomu. Tip.

Wiki
27. 05. 2002
Dát tip
Vy jste moc milí, díky vám..opravdu je to ze života, i když tomu někdo nemusí uvěřit. a opravdu je to o spokojeném odchodu ...

Nuitík
27. 05. 2002
Dát tip
nene, je to smutné, je to smutné ještě předtím, než pan Míka zemřel...strašně strašně moc..:o(******

*:-))

Bacil
27. 05. 2002
Dát tip
*

Dabi
26. 05. 2002
Dát tip
Milá Wiki, krásně jsi to napsala.:) Znám hned několik takových lidí... Můj upřímný t*:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru