Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Novoročenka

04. 01. 2022
4
8
231
Autor
Bubulína

A nastal dvacátý druhý rok jednadvacátého století. Z hlediska aritmetiky: dva plus dva rovná se čtyři. Z hlediska geometrie: spojíme-li v ploše čtyři body, může být výsledným tvarem třeba kosočtverec. Lze tedy souhlasit s panem premiérem, že letošní rok bude na píču. Ovšem nelze souhlasit s jeho výrokem, že letošní rok bude nejtěžší v novodobé historii. To opravdu ne. Po roce dvacátém druhém přijde rok dvacátý třetí. Budeme-li v aritmetice pokračovat: dva plus tři rovná se pět. Z hlediska geometrie může být spojnicí pěti bodů pentagram. Možná tedy, že pan premiér za rok zahlásí, že třiadvacátý rok bude peklem. Pokud bychom v tomto duchu pokračovali: rok dvacátý čtvrtý čili dva plus čtyři rovná se šest čili z geometrického hlediska šance na šestiúhelník. Šestiúhelník je propagován zejména hmyzem Apis mellifera. V šestibokých hranolech skladuje výsledný produkt pro přežití, který chutná medvědům, lidem i dalším tvorům. V našich asociacích by tedy měl být rok čtyřiadvacátý docela snesitelný, obzvláště pro chápavé jedince, kteří si stihnou před koncem letošního roku udělat uzlík. Peklem se totiž dá úspěšně projít pouze s uzlíkem. Čínský rok Draka začíná desátého února dva tisíce dvacet čtyři. Drak je v čínské astrologii považován za nejšťasnější znamení. Věřím, že se máme nač těšit. Přeji nám všem hodně zdraví, pevných nervů, štěstí, pohody a inspirace.


8 názorů

Bubulína
07. 04. 2022
Dát tip

Lenochode Leno, když čtu tohle dílko takhle s odstupem, přijde mi, že jsem si ho psala sama pro sebe. Uzlíky si děláme na kapesníku, abychom nezapomněly, takže tohle dílko je takový můj uzlík. A máš pravdu v tom, že jsem ty větičky psala se zbytečným apelem. Slovo pouze už bych v té větě dnes nepoužila, protože určitě existují i další cesty, a místo něj bych dala slovo nejsnáze. Dílko ovšem měnit nebudu, protože je to můj uzlík, a takhle mně vyhovuje.

Pokud Ti předchozí řádky neuspokojily, mohu přidat jen to, že jsou věci mezi nebem a dnem, na které si musí každý přijít sám, aby mu fungovaly. Musí vědět proč to udělal, v tomto případě dokonce musí být bytostně přesvědčen, že je pro něj nezbytné, aby to udělal. Musí opravdu vědět proč. Jinak je lepší najít vlastní způsob přežití. Je zajímavé, že zrovna Tebe to zaujalo, protože Tě sice znám příliš krátce, ale nepřijde mi, že by to byla cesta pro Tebe. Spíš mi přijde, že zrovna Ty jsi schopna objevit svou vlastní cestu. Slovo uzlík se vyskytuje i v písničce Přejdi Jordán. Zřejmě proto jsi sem dorazila a to slovo Tě zaujalo.


Lenochod
05. 04. 2022
Dát tip

Tvá geometrie letopočtů je super! Jen prosím, vysvětlíš mi,  jak je to s tím uzlíkem? Abych něco neprošvihla a zbytečně se nezasekla nekde v pekle...


Bubulína
08. 01. 2022
Dát tip

Odpočívat se musí umět. Lenošení je pro spokojený život stejně důležité jako potrava.


Aru
08. 01. 2022
Dát tip

ano, lenošení, jaksi lenoším pořád :))

noooo a já sám jsem taky tygr, ale v ohni :D


Bubulína
08. 01. 2022
Dát tip

Děkuji za zastavení a návod, jak snadněji přežít. Když si tygr zaleze do vody, je jasné, že se chce zchladit a lenošit. Nejlepší tedy bude vzít si z něho příklad.


Lili.
04. 01. 2022
Dát tip

Spokojím se s tvrzením,že letošní rok bude...to zní optimisticky a navíc je to pravda...už je...:-)


Aru
04. 01. 2022
Dát tip

však teď bude dobrej rok, přijde tygřík ve vodě, za mě je čínskej horoskop naprosto geniální, jednak se to nepohybuje po měsících, ale po rocích a pak ke znamení je potřeba přiřadit ještě konkrétní živel.

plus Číňani nezačínají nový rok 1. prvního ledna, jako my blázni tady co držíme čistě úřednický konzulský rok s časů volení konzulů v Římě a začínáme na naše podnebí nový rok na začátku zimy (normálně by to byl 1. březen - jih Evropy, nebo 21. březen - sever Evropy), ale v Číně jsou to svátky jara, jelikož kdo to neví, většina Číny leží jaksi na podstatně nižšší rovnoběžce.

každopádně drak je skutečně nejposvátnější zvíře v Číně, jelikož sami Číňané svůj původ odvozovali z draků, Čína je tak vlastně zemí draka a kde co tam má v názvu draka ;)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru