Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zámek a zelné pole

09. 01. 2022
10
22
457
Autor
Jamardi

Na kousek papíru malíř namaloval část zámku s červenou střechou a hned vedle zelné pole a ženy v sukních a šátcích, které zelí sklízejí a odnáší je ve velikých nůších. Obrázek si někdo koupil nebo ho dostal, uložil ho do krásného vyřezávaného rámu a pověsil na zeď.

Je to vůbec možné? Proč tento divný obrázek získal tak velkou poctu? Prohlížející kroutí hlavou a říká: „Rám bych bral, ale obrázek bych vyměnil!“

Přemýšlím nad slovy prohlížejícího. Má pravdu. Doby, kdy se na zámku žilo a hned vedle se pěstovala zelenina jsou dávno pryč. Bohatí chtějí demonstrovat svůj vkus, smysl pro estetiku a krásu. To zelné pole nesplňuje. A ještě by někdo mohl říct, že mají strach z hladu. Ti, kteří se plahočí a dělají špinavou práci, nechtějí vidět, že někdo nemusí. Blízký zámek je dráždí. Ti, kteří uklízejí na zámku popřípadě pracují na okrasné zámecké zahradě, se chtějí vidět alespoň o stupínek výš než lidé na poli. A ty, kterých se nic z toho netýká, proč by je to mělo zajímat?

Přemýšlím dál.

Malba vznikla asi po první světové válce. Tenkrát, za války, byly potraviny ceněné. A snad se opravdu našel někdo, kdo využil i takovou půdu pro zemědělství. Možná to ale bylo myšlené jako výčitka. Zelí mělo symbolizovat padlé vojáky a ženy ty, které zůstaly a které se staly živitelkami rodin.

Pamětníků válek a starých časů ubývá. Ale obrázek měl štěstí. Dostal se do rodiny, kde s láskou vzpomínají na své předky – manžele architekta a stavitele a pěstitelku a prodejkyni zeleniny. Koho dalšího však osloví?

Kdyby takový motiv namaloval například Leonardo da Vinci, zachoval by se nebo by byl zničen?


22 názorů

Jamardi
20. 01. 2022
Dát tip

Romane mohla, ale jde o to, jak se na to kdo dívá. A jak je to v které době pravděpodobné. Děkuju :)


Myslím, že i těsně u nějakého menšího zámku mohla být zelná zahrada či pole..


Jamardi
15. 01. 2022
Dát tip

Ireno, děkuju :)


Gora
14. 01. 2022
Dát tip

Jarmilo, mě zaujalo, že tě obraz natolik zaujal, že ses pustila do jeho slovního vyobrazení. Dobré!


Jamardi
10. 01. 2022
Dát tip

dievča, díky :)


na obraze môže byť namaľované čokoľvek ... kamarátka, ktorá sa venuje  olejomaľbe, mi hovorieva ... ak ťa atmosféra obrazu volá, aby si sa v ňom poprechádzala, ak cítiš zvedavosť, že čosi objavíš, potom je obraz dobre namaľovaný***


Jamardi
10. 01. 2022
Dát tip

fialko, děkuju :)


Jamardi
10. 01. 2022
Dát tip

Alegno, děkuju :)


Jamardi
10. 01. 2022
Dát tip

Ivi, děkuju :)


Já bych si takového obrázku považovala.............


annnie
10. 01. 2022
Dát tip

Ach jo, nějak mi záhadně vypad kousek textu, promiň. Mělo tam být: Kdo nedokáže ocenit tenhle obraz, ten atd.

píšu často z mobilu v busu a pak to takhle dopadá...

Přeju veselej Monday,Pá a.


Jamardi
10. 01. 2022
Dát tip

Milane, děkuju :)


Jamardi
10. 01. 2022
Dát tip

annnie, díky :) Jak jsi myslela to, že kdo nedokáže obraz, asi nebude zrovna milovník umění?


Jamardi
10. 01. 2022
Dát tip

vesuvanko, děkuju :)


vesuvanka
09. 01. 2022
Dát tip blacksabbath

Zajímavá a pěkná úvaha nad obrazem :-))), TIP


annnie
09. 01. 2022
Dát tip K3

Zámky mívaly pěkně rozsáhlé užitkové zahrady. Ale je klidně možné, že to pole patřilo k zámeckému statku, co byl kousek vedle. Každopádně ten kontrast je zajímavý, rozumím tomu malíři.

Kdo nedokáže obraz, asi nebude zrovna milovník umění...


Jamardi
09. 01. 2022
Dát tip

Kočkodane, kdyby malíři malovali jen kytice a ovoce, dalo by se říct jen líbí nebo nelíbí a nebylo by o čem mluvit. :)


Jamardi
09. 01. 2022
Dát tip

Karle, věřím ti, že by se ti záhonky líbily, ale ty jsi sadař a máš k tomu jiný vztah než jiní. A ten obrázek není namalovaný proto, aby bylo vidět, jak je to tam u zámku pěkné, ale kvůli těm pracujícím ženám s velkými koši a nůšemi. Nejedná se o záhonek, ale o dost velkou plochu.


Jamardi
09. 01. 2022
Dát tip

bixley, myslím si to stejné, co ty. Díky :)


Kočkodan
09. 01. 2022
Dát tip

Moje hlávka vysílá prstům signály, jejichž výsledkem je komentář v tom smyslu, že jsem si tvoje dílko přečetl se zájmem.


K3
09. 01. 2022
Dát tip

Důležité přeci je, jak je to namalované. Třeba Vincent van Gogh podobná políčka maloval. I ta políčka měla svou estetiku. A bývalo i zvykem, že na odvrácené straně zámků bývaly užitkové zahrady pro zámecké kuchyně. A záleží i na vkusu toho, kdo se na obraz dívá. Snobů bylo a stále je vždycky dost, zvláště těch, kteří se štítí práce. Pro mě tedy nic zvláštního.


bixley
09. 01. 2022
Dát tip blacksabbath, Zeanddrich E.

Jamardi, to je opravdu otázka. Možná kdyby totéž namaloval slavný malíř,psaly by se na obraz ódy o tom, jakou má obraz úžasnou symboliku. Ale protože to je obraz od neznámého malíře,hledáme na něm spíše nedostatky a nelogičnosti. Myslím, že nejblíž pravdě je ta výčitka. Zelná pole v okolí zámků opravdu běžná nebyla, spíš okrasné zahrady. Díky za hezký příběh i zamyšlení.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru