Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vášnivé dotyky

13. 01. 2022
25
68
978
Autor
bixley

Je to nádhera přisát se k této vláčné voňavé kůži, zabořit do ní všechny své póry a vnímat hebkost a jemnost dokonalých pohybů. Musím na to jít jemně, nechci zanechat příliš velké stopy své vášně, ale přece jen mi to nedá, přitlačím trochu víc a cítím v celém těle obrovskou rozkoš. Ještě ochutnám tohle místečko, je tak čisté, neposkvrněné… Ách, snad jsou tyto příjemné pocity oboustranné, přeji si, aby to bylo splynutí těl i duší.  Je to vlastně i námaha, ale na to nedbám, i přes únavu pokračuji v této slastné hře. Uf, po celém těle se mi rozlévá radost a uspokojení.

Kéž bych tohle mohlo prožívat pořád, já, razítko z jednoho malého nádraží!


68 názorů

To Alenakar:  ..Ano, pokud si sami volíme jméno, vypovídá o nás hodně moc :) ((pokud se tedy nejedná o nějakou tu internetovou zkratovou zkratku typu kkjfg87g568 (kdy za nás mluvily spíše naše prsty :) ) )) (a možná i proto mne tato jména tak zajímají:) )

Hezký den Ti přeji, e  r


Alenakar
24. 01. 2022
Dát tip

Zeanddrichu,

někdy je ve volbě literární přezdívky i něco sebekritického. Vzpomněla jsem si na to naposled, když mě "otevřhuba" počastoval nadávkou "ty pi..."


(PS: 

To Alenakar: také mne zaujalo zdejší jméno (kryptojméno)  Lady de Winter":),...,  ale i další zdejší; všeobecně mne zajímají jména, která  člověk „dává  sám sobě": ) (( ...)).

 

A také ovšem se snažívám rozklíčovat jméno třeba i naší hostitelky; - proč asi použila jedovatý samek" do svého zdejšího jména, když ve světě je trend opačný (např. v Turecku dokonce mají na taksících" napsáno Taksi")? :) ((- je to ovšem čistě Tvoje věc, Biksley :) já se, např., v životě    podvědomě asi vyhýbám firmám s jedovatými názvy,..., ale pokud už se někdy useberu a překonám, tak myslím, že mne vždy nakonec posílí :) (nemohu to jen dělat příliš často :) ) ))

Hezký  den vám oběma přeji :) )


hezké :)


Alenakar
20. 01. 2022
Dát tip

Nemám absolutní přehled o tom, do jaké míry byl za socialismu film výdělečný nebo prodělečný. Jistěže stát do propagandy investoval nemalé peníze. Kromě toho ale vznikaly i velmi kvalitní filmy(hlavně v šedesátých letech během tzv."nové vlny", jejíž součástí byl i výše zmiňovaný Menzel), které jsou dodnes součástí zlatého fondu světové kinematografie. A pak se také natáčely i kasovní trháky, které pak nejspíš státu vydělaly na mnohá kvalitnější díla. Mohl by o tom vyprávět režisér Zdeněk Troška, který držel četné rekordy v návštěvnosti se svým cyklem Slunce, seno a...

Co se poezie týče, mnozí nakladatelé milující současné básníky, to řeší podobě jako socialističtí filmaři: vydají dvě kuchařky nebo tři detektivky, což jim pak umožní dotovat jejich obllíbeného básníka.  Škoda, že nemá více nakladatelů k dispozici Patrika Hartla. Ten by jim jistě vydělal na nejednu prodělečnou básnickou sbírku.


bixley
17. 01. 2022
Dát tip

Ono je dneska totiž všechno drahé. Jednak celá filmařská technika, jednak různé rekvizity. I když spousta věcí se dnes dělá počítačovými efekty. Například v Markétě Lazarové se vyráběla brnění i drátěné košile. Ale za socialismu pokud Barrandov nějaký patřičně uvědomělý film schválil, tak ty peníze na to dal. Dnes se musejí shánět dotace. Podobně se finančně podporovala díla básníků, kteří šli takzvaně KSČ na ruku. Nevím, jak je to v té bývalé Západní Evropě, kde socialismus nikdy nebyl.


Alenakar
17. 01. 2022
Dát tip

Filmaři jsou různí, někteří hledají současné scénaristy, jiní šátrají v minulosti a někdy vyhmátnou literárního giganta. Každopádně si ale každý filmař musí vydělat na chleba. Naopak dnes jakýkoli básník může vydat sbírku, pokud na to má peníze... Vlastně všechny druhy umění předpokládají jistý finanční zisk, jen poezie dnes jde vždy do mínusu a jediný literární časopis, který ještě existuje v papírové formě, musí být dotovaný státem.   ...Není na tom něco až úděsně "podivného"?


bixley
17. 01. 2022
Dát tip

Já jsem tím scénářem o ničem myslela hlavně televizi. Samozřejmě že filmaři chtějí bodovat kvalitními uměleckými filmy hlavně na zahraničních festivalech, ale raději vymyslí něco svého, než by převáděli literární předlohu.

Dumase jsem použila jen jako markantní příklad, není to můj oblíbený autor. 


Alenakar
17. 01. 2022
Dát tip

Tentokrát nesouhlasím. Žijeme v kapitalismu a dobrý filmař musí natočit film, který něco vydělá- to za prvé. O peníze jde až na prvnním místě. A když se režisérovi a jeho spolupracovníkům podaří vytvořit dílo výnosné a zároveň ještě umělecky hodnotné, pak klobouk dolů.

Dnes existuje filmový průmysl, ale už v devatenáctém století existoval literární průmysl. Představa, že by třeba tvůj oblíbený Alexandr Dumas starší byl nějakým poustevníkem tvořícím v podkrovním pokojíčku by byla velmi naivní. Dumas byl firma stejně jako je dnes firma třeba Steven Spilberg.  I Jules Verne byl firma. Tito pánové ani sami své romány celé nepsali, měli na to lidi, často jen vymýšleli děj, který pak "zpracoval" příslušný anonymní autor. Verne dokonce mnoho svých románů ani sám nevymyslel.  Spisovatelské firmy vydělávaly v devatenáctém století tolik jako středně velká továrna, takže velcí spisovatelé si mohli žít jako příslušníci šlechty... Naopak v Rusku dlouhá desetiletí tvořila literaturu jen a pouze šlechta.

...Kdysi, třeba ještě za Máchy, si na sebe musela vydělat i poezie. Dnes je to něco nepředstavitelného


bixley
17. 01. 2022
Dát tip

Ono to není pohodlné jen pro ty čtenáře, ale hlavně pro filmaře. Museli by ten román přečíst a pak složitě dumat, jak to převést, to radši vykopnou scénář o ničem.


Alenakar
17. 01. 2022
Dát tip

Ono si stačí večer pustit televizi a je tam celé mračno starších nebo novějších filmů, které lze strávit při brambůrkách a pivku snadněji a rychleji než objemný román. Četba vyžaduje jistou námahu a je opravdu jen málo spisovatelů, kteří umějí psát tak skvěle, že čtenáři od jejich knih neumí odtrhnout oči. Většina lidí se chce hlavně bavit a volí ten jednodušší způsob zábavy. I cesta do kina je vlastně "námaha" a tak mnozí prožívají dobrodružství nejraději zaboření do křesla vystlaného kožešinou.


bixley
17. 01. 2022
Dát tip

To máš pravdu. Dumasovo dílo už díky mnohým filmovým adaptacím koluje mezi lidmi jako novodobé pohádky.  Obecně mám ale dojem, že v poslední době zájem o literární předlohy ustupuje. Na rozdíl třeba od situace před sedmdesáty šedesáti lety.


Alenakar
17. 01. 2022
Dát tip

Mnohé literární a posléze filmové postavy se během času změní v jakési velebné nadčasové archetypy. Každá generace filmařů chce znova a znova zfilmovat třeba Hraběte Monte Christa. Proč? To je otázka. Kromě romantického děje může diváky fascinovat i otázka viny a trestu, pomsty a milosrdenství stejně jako v případě Tří mušketýrů nejen přátelství v boji ale i vzdorování totalitní nadvládě kardinála de Richelieu, možná jakékoli totalitní nadvládě. ( V této souvislosti je ale zajímavé, že si jedna místní autorka dala přezdívku Lady de Winter... Že by vědomý příklon ke zlu nebo jen "sranda", jak soudí annnie?)


bixley
17. 01. 2022
Dát tip

S tím samozřejmě souhlasím. Vyjadřovací prostředky jsou odlišné. Tři mušketýry jsem třeba četla. Tam se v úvodu skoro na sto stranách popisuje postupné seznámení dArtagnana s mušketýry. Pro film by to ovšem bylo zdlouhavé, tak se to odehraje během pěti minut. Určitá informace se vypustí,nová, ryze obrazová, přidá. Podobné je to s poetikou Rozmarného léta. Záleží také na hercích, jak to podají. 


Alenakar
17. 01. 2022
Dát tip

Když se tedy bavíme o filmech natočených podle literární předlohy, ihned mě napadá Vladislav Vančura. Jeho dílo jsem kdysi četla v době, kdy jsem se naivně domnívala, že se stanu spisovatelkou. Je paradoxní, že byla zfilmována jeho "nezfilmovatelná" díla jako Markéta Lazarová (František Vláčil) nebo Rozmarné léto (Jiří Menzel). Film má zcela jiné vyjadřovací prostředky a v obou případech se režiséři zhostili převodu literatury do filmové řeči vynikajícím způsobem. Každý ale naprosto jinak.


bixley
17. 01. 2022
Dát tip

Já ti to neberu, vulgární to je. Ale každá mluvíme o něčem jiném. Já hlavně o tom, že je třeba oddělit knihu od filmu, který je podle ní natočen.  Někdy se objeví i kniha podle filmu, ale většinou se sahá k literatuře, která se zfilmuje. Takových zfilmovaných knih jsou mračna. Třeba Tři mušketýři. Ty taky málokdo četl. 


Alenakar
17. 01. 2022
Dát tip

Otec měl v knihovně "Inzerát na dům, ve kterém už nechci bydlet". Sáhla jsem po tom jako po zakázaném ovoci, ale ta vulgarita a plzlost, které se z toho začaly sypat, mě brzy znechutily tak, že jsem knížku vrátila do poličky. Zhnusilo se mi to asi tak jako Bukowski, kterého tu mnozí milují až dodnes. Jenže Bukowského poezii (ne prózu) jsem četla, tu z mládí se zaťatými zuby, tu ze stáří se zájmem a s pochopením. Bukowski totiž, na rozdíl od Hrabala, ve stáří přecejen trochu dospěl a zmoudřel. ...K Hrabalovi se už nikdy nevrátím. Snesu jen několik málo filmů podle jeho próz.


bixley
17. 01. 2022
Dát tip

Ladislava Fukse mám taky ráda. Hrabal má zkrátka svůj specifický styl, který se nemusí každému líbit. Jenom mám pocit, že Menzel tak trochu tomu Hrabaloviudělal medvědí službu. Lidi si po shlédntí filmu myslí, že četli Hrabala. 

Mimochodem, odposlechla jsem celou audioknihu Ostře sledované vlaky, nikde tam není explicitně název,jen naše městečko a naše stanička.


Alenakar
17. 01. 2022
Dát tip

bixley,

já jsem nečetla celou žádnou Hrabalovu knihu. Několik jsem jich začala číst, ale připadaly mi tak plebejské a oplzlé, že jsem je znechuceně odložila. Na FF jsme v sedmdesátých letech vedli diskuse o tom, který tehdejší spisovatel je nejlepší. Spolužáci navrhovali Hrabala, já jsem byla ostře proti. Navrhovala jsem Ladislava Fukse a tento názor zastávám až dodnes.


bixley
15. 01. 2022
Dát tip

Já taky děkuju za milou reakci.


Janina6
15. 01. 2022
Dát tip

Díky za milý humor!


bixley
14. 01. 2022
Dát tip

:-)))


Alegna
14. 01. 2022
Dát tip

:))*


Alegna
14. 01. 2022
Dát tip

:))*


bixley
14. 01. 2022
Dát tip

Nejde o to, jestli se to točilo v Kostomlatech,ale jestli v té knize je explicitně napsáno něco ve stylu "naší malou staničkou Vyhnálov projíždí ostře sledované vlaky..." nebo tak něco. Upřímně řečeno mě zajímá víc ta kniha než ten film. Ten je taky skvělej, ale výchozí je ta kniha.


Alenakar
14. 01. 2022
Dát tip

Hrabal pracoval jako výpravčí v Kostomlatech nad Labem. Jestli se tam ale film doopravdy točil, to si už mušíš vyhledat přes Google.


bixley
14. 01. 2022
Dát tip

Nemohla jsem si vzpomenout na název toho nádraží. Nevím, jestli je v knize vůbec uveden. Ve filmu samozřejmě být musí. 


Alenakar
14. 01. 2022
Dát tip

Ale to já přece vím. Viděla jsem ten film s Neckářem aspoň desetkrát. Nádražíčko Vyhnálov - Sever má sice svou reálný předobraz, patří však spíše do říše symbolů.


bixley
14. 01. 2022
Dát tip

Tohle je nádražíčko z Ostře sledovaných vlaků Bohumila Hrabala, kde Hrabal v jedné scéně popisuje výpravčího Hubičku, který je hodně na ženské, jak jedné mladé dívce razítkuje holou zadničku...


Alenakar
14. 01. 2022
Dát tip

Já jsem vlastně psala taky jen o jednom nádražíčku: Vyhnálov - sever.

Většinou to bylo nostalgické a smutné, nikdy tak krásně smyslné jako tvůj textík.


bixley
14. 01. 2022
Dát tip

Hmm, ale tohle je jenom jedno...


Alenakar
14. 01. 2022
Dát tip

Umíš se krásně vžívat... Tip.

Taky jsem ráda psávala o malých nádražích.


bixley
14. 01. 2022
Dát tip

Díky. :-)


Abakus
14. 01. 2022
Dát tip

pobavilo, dostať niekedy razítko bolo dosť umenie.


bixley
13. 01. 2022
Dát tip

Karle, díky.:-)


K3
13. 01. 2022
Dát tip

Taky jsem si říkal co je to za kulišárnu. Ještě jsem neviděl "krále," ale příště si ho už nenechám ujít. Menzel byl mistr.


bixley
13. 01. 2022
Dát tip

Hihi.


Lili.
13. 01. 2022
Dát tip

Menzelovsky múzické.Hmmm.


bixley
13. 01. 2022
Dát tip

Čudlí, fialko, díky


bixley
13. 01. 2022
Dát tip

To jsem ráda. :-)


Zrovna nedávno jsme shlédli :-)


bixley
13. 01. 2022
Dát tip

:-)


kvaj
13. 01. 2022
Dát tip

Fakt jsem s napětím čekal, co se z toho vyvine.


bixley
13. 01. 2022
Dát tip

Přemku, hlavně se mi líbí ten odborný  termín!


lastgasp
13. 01. 2022
Dát tip

Objev kuriózního fenoménu, jakým je objektofilní animismus, se v razítku podařilo vykreslit úžasně. Tipuji.


bixley
13. 01. 2022
Dát tip

Ireno, díky.


Gora
13. 01. 2022
Dát tip

Dobrý nápad, Renato:-)


bixley
13. 01. 2022
Dát tip

blacki, díky.


za dílo dávám štempla....totiž ... tip!


bixley
13. 01. 2022
Dát tip

:-)


annnie
13. 01. 2022
Dát tip

:) Tip a.


bixley
13. 01. 2022
Dát tip

:-))


Jamardi
13. 01. 2022
Dát tip

Chápu že už mělo razítko papíru plné  zuby :)


bixley
13. 01. 2022
Dát tip

Hanko, díky za tip.


bixley
13. 01. 2022
Dát tip

Kočkodane, díky, štempla netřeba.


Kočkodan
13. 01. 2022
Dát tip

Hýžďová pointa tvoje dílko nehyzdí, právě naopak – málem jsem z ní padnul na zadek. Že je velmi zdařilá, to ti dám, Renato, klidně i písemně se štemplem.


bixley
13. 01. 2022
Dát tip

Díky za tip, Zdeňku.


bixley
13. 01. 2022
Dát tip

Danny, nejen na film, hlavně na knihu. :-)


Danny
13. 01. 2022
Dát tip

:))) pěkná reference na film


Norsko 1
13. 01. 2022
Dát tip

Razítko je nami. Nami je razítko, ze samejch starejch blbejch vtipů


áno, áno, sorry


Nami 99
13. 01. 2022
Dát tip bixley, blacksabbath, Abakus

Být malým razítkem

z jednoho nádraží,

co na holou jízdenku

otisk svůj vyráží.


bixley
13. 01. 2022
Dát tip

Norsko, tak tak.


bixley
13. 01. 2022
Dát tip

Milane, díky.

Aleši, tak trochu.

Gábi, to není razítko Václava Neckáře, ale výpravčího Hubičky alias Josefa Somra... :-)


Norsko 1
13. 01. 2022
Dát tip

Somrovo vyznání. Tolik supizmus


tušila som, že sa nám takto neodhaľuje Renáta, ale že to bude razítko Vaška Neckářa, to so nečakala :)*


aleš-novák
13. 01. 2022
Dát tip Zeanddrich E.

pokračování Ostře sledovaných vlaků? :o)


MilanH
13. 01. 2022
Dát tip

:o)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru