Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

pokoušíme (se)

14. 01. 2022
8
25
538

pokoušíme se

– žonglovat se žraloky

– extrahovat kávu z loktů

– usmát se dřepem

– vysypat šuplíky do popelnic podzimu

 

pokoušíme se povznést

nad všechno

co náš převyšuje

 

pokoušíme se žít

bez mlíka bez Bible bez manuálů

bez všeho

 

pokoušíme se povznést

nad všechno

co náš převyšuje

 

pokoušíme se povznést

sami


25 názorů

Alenakar
11. 02. 2022
Dát tip

Alfonsi,

každá doba má své opojení. Kdysi kraloval swing, dnes mnohým duším vládne thrash metal.


Když hudba, tak ať má odpich. ;-)


Kamamura
10. 02. 2022
Dát tip

ALFONS - Souhlasím, ale vysvětluj to jisté Silene...


ALFONS
10. 02. 2022
Dát tip Kamamura

Vůbec nic nemá smysl, když to neswinguje. Orchest Duka Ellingtona 1927.  



duše prý váží 21 gramů... ;-)


Někdo by mohl namítnout, že logika je čistě lidský výmysl, a měl by pravdu. 

Asi se shodneme, že nám vadí především to dogma, které se s tím často pojí. A východní náboženství nejsou tolik dogmatická, tolik agresivní.,..


také se o leccos pokouším.....*/***


Aru
17. 01. 2022
Dát tip

Kamamuro, stejně tak můžeš tvrdit, že neexistuje ani lidské vědomí, protože ani lidské vědomí také nikdo očima neviděl, ani ho nezaznamenal přístroji, byla zaznamenána aktivita mozku, ale těžko bys čiště mechanicky mohl tvrdit, že to je ono vědomí ;))


Kamamura
17. 01. 2022
Dát tip

Čistě logicky nepotřebuji boha vůbec, ve smyslu údajné odpovědi matematika jménem Laplace Napoleonovi, když se Napoleon ptal, proč Laplace nepíše ve své knize o integrálním počtu nic o bohu, tak mu Laplace údajně odpověděl: "Tuto hypotézu jsem nepotřeboval!" (Historka může být vymyšlená, ale idea samotná stojí za zamyšlení). 

Čistě logicky, pokud bychom dokázali popsat a vysvětlit celý svět bez konstruktu jménem Bůh, k čemu nám potom ten konstrukt je? (Roli plyšového medvídka pro dospělé zpochybňovat nechci, každý ať se konejší, jak dokáže, existence je dost obtížná sama o sobě). 

Čistě fakticky je totiž personifikace (zatím) nevysvětlitelných jevů znakem primitivních kultur - čím kvalitnější modelem okolního světa daná kultura disponuje, tím více od personifikace upouští (v tomto smyslu je buddhismus, zenový buddhismus, taoismus, a vůbec většina orientálních filozofií daleko před křesťanstvím, judaismem nebo islámem, protože se bez personifikace víceméně obejdou - buddhisté, jak známo, Buddhu Gautamu (ani jiného Buddhu) neuctívají). 

Čistě fakticky reagují na zmínky o Bibli i jiné živočišné druhy než dobytčata - filozofové, religionisté, teologové, profesionální i amatéřští, a čistě logicky nelze říci, že "všichni mají nějaký problém" jen proto, že o tématu chtějí vést dialog, nebo třeba psát básně, povídky nebo knihy. 


No jistě-éé, za nás nikdo nic neudělá...

Každý to má jinak, pro někoho je Bible cesta, pro jiného zfalšovaný blábol atp. Pro někoho je zmínka o Bibli polemika alias červený hadr, já zůstávám v ohradě. A ještě k tomu, co psal Aru, pokud tolik milionů/miliard lidí věří každý v jiného boha, asi bude hodně z nich po smrti rozčarovaných, pokud ne všichni... nebo dojde k symbióze.

Čistě logicky nemůže existovat univerzální manuál úplně pro každého...

Čistě logicky nepotřebuji k víře v boha církev.


Aru
15. 01. 2022
Dát tip

on je problém co definuješ pojmem bůh, 3,6 miliard lidí definuje univerzálního boha jako Jahveho, což je směšný, ale líbí se mi představa, tys o ní sám psal, že v šintoismu se uznává tisíce bohů, což jsem ochoten řadit Jahveho právě tam, ale rozhodně bych ho nepasoval do role univerzalistického vědomí mimo čas a prostor, to zase náboženské organizace něco vymysleli, aby mohli lépe ovládat lidi (to jak funfuje Polsko je dostatečně ukázkové), protože lidé mohou věřit i bez církve, ale církev rozhodně nemůže fungovat bez věřících.

nakonec si nemyslím, že kritika míří na samotného boha, ale na to jak ho představitelé církve předkládají lidem a to jak funguje církev, takže nakonec se stejně míchají pojmy dohromady. ona zvlášť katolicka církev si libuje v tom zamíchat pojmy, tak aby moc nedávaly smysl a to ukazuje lidem :D


Kamamura
15. 01. 2022
Dát tip

Nojo, Aru, Fridrich Nietsche je mrtev, ale jeho filozofie žije dál, a důkazem toho je fakt, že jeho jméno zná dnes skoro každý, dokonce i tady na Písmáku, a to je co říci. 

Zatímnco Bůh, jako konstrukt lidské představivosti, pravda možná mrtev není, protože vymyšlené bytosti nemusí umřít (narozdíl od těch reálně existujících), zase ale není jisté, jestli vůbec dva lidé, kteří konstrukt "Bůh" používají, se vůbec shodnou na jeho vlastnostech, a pokud se shodnou, zda náhoudou taková definice nebude vnitřně sporná (víme už, že "všemohoucnost", je silně problematický koncept, stejně jako vševědoucnost, "svobodná vůle, atd.), a o knihách, o kterých se tvrdí, že je napsal, se nakonec ukázalo, že se jedná o falza, a že je všechny napsali lidé, zatímco Nietzsche si podle všeho psal své knihy aspoň sám (v tomto směru je skóre 1:0 pro Nietzscheho). 


Aru
15. 01. 2022
Dát tip

"bůh není mrtev - Fridrich Nietzsche je mrtev." - Aru

:D


Kamamura
15. 01. 2022
Dát tip

"Nad vlastní prdel nevyskočíš." - trpasličí bijec a bodrý chalan Yarpen Zirgin v příběhu o Zaklínači Andreje Sapkovského

"Bůh je mrtev." - Fridrich Nietzsche

"You were desperate, so you called for an intervention of a higher power (as people often do), and indeed, your call was answered, and voila - here I am!" - Hearn Gadbois, perkusista a mentor

"Zajisté lze dokázat, že matematika je resultativní, úplná, a vnitřně bezesporná." - jistý pan Hilbert (že mu ale ten slamák sekne, což?)

"Bohužel nelze!" - jistý pan Gödel u hypotéze pana Hilberta.

"Co je strnulé a nehybné, to směřuje ke smrti. Co je pružné a ohebné, to směřuje k životu." - Lao C'

"Když se nepovzneseme my sami, naším vlastním systematickým úsilím, tak kdo to za nás udělá?! A nevěřím, že ke světu existuje nějaký "manuál", bez ohledu co tvrdí různé rádoby svaté knihy. Život je manuálem sám k sobě, a všechno, co máme, jsou induktivní hypotézy tvořené v nedostatku času za pochodu - naše, a těch druhých, co tudy šli před námi." - já, po přečtení tvé básně. 

"Je mi záhadou, proč Kamamura zaplňuje těmi svými sračkami celý Písmák" - MajaX


To... určitě.... :-D

Vždycky... záleží... na situaci...


Aru
14. 01. 2022
Dát tip

to záleží na situaci :)


dělání, dělání je lék... ;-)


Aru
14. 01. 2022
Dát tip

pokušíme se žít nějak :D

i nedělání je dělání, takže i žití bez "návodu" je návod :D


Alenakar
14. 01. 2022
Dát tip

To v žádném případě ne. Každý si nemůže dělat, co chce. Od toho jsou tady zákony - ty lidské i ty boží. A svoboda? Do jaké míry jsi opravdu vnitřně svobodný, to poznáš teprve tehdy, když někdo začne tvou svobodu omezovat. Lidé jsou ve své většině, bohužel, jen stádo, proto Bible tak často mluví o pastýřích. Jestli bys dokázal jít proti proudu a dokázal vnitřní svobodu obhajovat tváří v tvář totalitě, to nikdy předem nevíš. 


Proto píšu "Ať si každý dělá, co chce" (zjednodušeně řečeno). ;-)


Alenakar
14. 01. 2022
Dát tip

Biskupe,

pro biskupa je celkem odvážné zkoušet žít bez Bible...

Jsem už stará a tak mě vždy rozesměje, když někdo říká: měli bychom to, měli bychom ono... Připomenu si přísloví: Když chceš Pánaboha rozesmát, dělej si nějaké plány.

Ale ty jsi mladý a já ti tvá předsevzetí přeju. Je ostatně začátek roku a měli bychom si dávat nějaká předsevzetí. Hlavně ta reálná.


Heh :) 

Já si myslím, že každý by měl žít tak, aby si v životě našel nějaký smysl, aby do sebe všechno zapadlo aspoň na okamžik. Nebo by se o to měl aspoň pokoušet. Nebo ne, pokud to tak chce. ;-)


Alenakar
14. 01. 2022
Dát tip

A to je právě ten problém, že se pokoušíme povznést sami. Proč to ale děláme?  Protože nám to přikazuje současná liberální filosofie?

To já se bez Bible žít nepokouším. Pokouším se naopak žít s Biblí.  ...Tip za slova do pranice.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru