Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Indiánská čelenka

15. 01. 2022
22
38
696
Autor
Jamardi

Evangelikálové vytrvale pronikají do údolí Javari, jednoho z nejrozsáhlejších domorodých teritorií v Brazílii. Navzdory brazilské ústavě, která výsadu zůstat v izolaci před světem vnímá jako základní lidské právo. Předpokládá se, že v tomto pralesním pásmu, jehož plocha předčí Českou republiku, žije asi 6300 domorodců.

Kostely misionářů vyrostly téměř v každém z odlehlých sídel. Když loni, v době pandemie koronaviru, vyšlo najevo, že evangelikálové hodlají navštívit izolovaný kmen Korubo, právník indiánského původu Eliseio Marubo na ně podal žalobu.

 

V aukční síni visí,

plní svoji misi

- indiánská čelenka


38 názorů

Jamardi
05. 08. 2022
Dát tip

Markel, děkuji za návštěvu. :)


Markel
05. 08. 2022
Dát tip

jsme už hodně nahnilé jablko, stačí se podívat do historie, nemyslím si, že lidstvo jako takové zanikne, ale bude to pokračování jiné: dle zákonitostí vývoje lidské společnosti. Jsme naivní, pokud si myslíme, že nad vším vládneme. že všemu můžeme dát ten správný směr. *


Jamardi
31. 05. 2022
Dát tip

Lenochod, dík :)


Kamamura
16. 02. 2022
Dát tip

Jamardi - historie ukázala, že populace roste hlavně v chudých částech světa, kde neexistuje funkční vzdělávací systém (údajně si někteří prostodušejší vesničané ani nedokáží spojit akt soulože s následným těhotenstvím a porodem - vše se prý děje z vůle nějakých nadpřirozených bytostí) a kde je navíc velká chudoba, takže děti fungují jako ta nejlevnější pracovní síla v zemědělství. 

Naproti tomu ve vyspělých, privilegovaných státech (ke kterým se rozhodně počítáme stylem života a spotřebou na hlavu) funguje dítě v roli náročného a nákladného konzumenta, plus každé další dítě vyžaduje obytné plochy navíc, což je aktuálně snad nejdražší artikl. Plození dětí se tedy stává koníčkem bohatých, což samozřejmě výrazně stlačuje demografickou křivku. 

Přesto všechno je však vinu potřeba dávat vyspělé části světa, protože se zdroji, kterých si přivlastnila drtivou většinu, nakládá vpravdě idiotským způsobem (konzumní kapitalismus). Somálští piráti - známý fenomén, pravda? Střílejí lidi, přepadávají lodě, narušují nám odběratelsko dodavatelské vztahy. Přitom jsou to ale bývalí rybáři, které připravily o živobytí bledé tváře, když v rámci mechanizovaného rybolovu vymordovaly 90 procent rybí populace (globálně).  


Jamardi
13. 02. 2022
Dát tip

Nenažranost je šílená, je hrozné, že někdo není ochotný sníst den staré jídlo a není potřeba poukazovat na toho studenta, který snědl týden staré nudle ležící celou dobu na stole a zemřel. Na druhou stranu růst počtu lidí na určitých územích a hlavně v Africe je také šílenost.


Jamardi
12. 02. 2022
Dát tip

64T.B.S., díky :)


Kamamura
12. 02. 2022
Dát tip

Opět typický omyl tady Alenykar, že "za všechno může růst populace". Nikoliv, za většinu problémů světa může nenažranost té části populace planety, ke které patříme, totiž Evropy a Ameriky. Jedna americká rodina spotřebuje tolik zdrojů, co zhruba 40 indických, nebo 400 afrických. Kdyby všichni lidé světa žili stejným způsobem, jako Afričané, stačil by lidstvu jeden velký kontinent. Kdyby všichni lidé světa žili stejným způsobem jako Američané, nestačily by ani dvě zeměkoule. 

Připadá mi navíc zábavné, že jediný stát na světě, který byl schopen razantně změnit svou demografickou křivku, je Čína, a to především díky centralizovanému a kolektivistickému charakteru čínské společnosti - a přitom na Čínu tak rádi všichni nadáváme, že? ;-) 

Co je Malthusovská past předpokládám všichni víte, že?


64T.B.S.
12. 02. 2022
Dát tip

Velmi zajímavé a z Brazílie


64T.B.S.
12. 02. 2022
Dát tip

Velmi mě zaujalo - Brazilské pralesy a Amazonka - můj sen pa


Alenakar
21. 01. 2022
Dát tip

Zeanddrichu,

kdyby lidstvo skutečně mělo zájem o nějaký zvrat v totální devastaci téhle planety, musel by se okamžitě zastavit růst populace a trend by se musel obrátit. Pokud prostě budeme brát růst populace jako nezvratnou skutečnost a stejně tak onen takzvaný "pokrok", pak nemáme sebemenší šanci.


Aru
20. 01. 2022
Dát tip K3, Kamamura

slušné by bylo Zeanddrichu se zeptat na místě misie, jestli o tu misii někdo vůbec stojí, všude na světě mají lidé svoje zvyky, kulturu i náboženství, to jen křesťanští misionáři si toho nevšimli a nazývají takové lidi bezvěrce, nebo pohany, v dřívějších dobách byli mrtví misionáři oslavováni a na doporučení králů je papežové dělali svatými, pak do takových zemí pochodovali ozbrojenci s křížem na krku a s mečem v ruce.

je ironií osudu, že národ, kterému upálili katolíci Jana Husa a národu, proti kterému vedl Vatikán 4 křízové výpravy dodnes vzhlíží ke katolickým kostelům a největší církev v zemi je katolická, historie má evidentně smysl pro humor


Jamardi
20. 01. 2022
Dát tip

Romane, krátké, časově omezené dotazy by mohly být povolené. :) Dík :)


Je to těžké

Spravedlivé by bylo, dát každé.mu, ohledně jeho izolace, vybrat -ale už v okamžiku toho dotazu tu jeho izolaci vlastně narušujeme..

 


Jamardi
19. 01. 2022
Dát tip

Al Jal Úde, dík :)


Al Jal Úd
19. 01. 2022
Dát tip Jamardi

Chybí mi prales 

Kam bych měl zalézt?

Abych se zhluboka nadechnul 

Je to bída 

všude hlína

holá mýtina 

Národ mizí

a umírá 

krutý osud 

poslední hodina

 

 

 

 

 

 

 


Jamardi
17. 01. 2022
Dát tip

frku, děkuju :)


Jamardi
17. 01. 2022
Dát tip

Alenakar, s tím pralesem je to celkově smutné a doplatí na to všichni už kvůli kyslíku. Děkuju :)


Jamardi
17. 01. 2022
Dát tip

Ivi, díky :)


Alenakar
17. 01. 2022
Dát tip

Nejhororovější současný TV pořad na ZOOMu se jmenuje, tuším, Zeměkoule z vesmíru. Jsou tam i družicové záběry Amazonského pralesa, který mizí před očima mění se v nová políčka osadníků.   ...Vždy raději přepínám na jiný kanál, protože na takovýto horror nemám žaludek. Dny lidstva na této planetě jsou sečteny. Ještěže jsem už stará.  Tip.


Jamardi
16. 01. 2022
Dát tip annnie

annnie, třeba tak, obchodníci nejlépe vědí, co je zajímavé. :) Děkuju :)


Jamardi
16. 01. 2022
Dát tip

Karle, díky :)


annnie
16. 01. 2022
Dát tip

A u ní popiska: Čelenka posledního Indiána...

Tip a.


K3
15. 01. 2022
Dát tip Helen Zaurak, Aru

Nemám rád žádné misionáře, kteří se druhým snaží vnutit svoje přesvědčení. Zajímavé k zamyšlení a sebezpytování.


Jamardi
15. 01. 2022
Dát tip

Alegno, děkuju :)


Jamardi
15. 01. 2022
Dát tip

Evženie, máš pravdu, děkuju :)


Ne vše, o čem si myslíme, že je dobré, dobré opravdu je.


Jamardi
15. 01. 2022
Dát tip

Aru, ano pohany převálcovali. Díky :)


Jamardi
15. 01. 2022
Dát tip

Čudlo, díky :)


Aru
15. 01. 2022
Dát tip

nic nového pod sluncem, kam vstoupil misionář, tam původní kultura kamsi vyšuměla.

ostatně zvykem misionařů je odenádavna nerespektovat místní zákony, zvyky, natož cizí kulturu.

např. náš Vojtěch si u Prusů díky tomu vykoledoval svojí popravu, ale tenkrát z toho byl do roka svatý a Prusové si zase na oplátku vykoledovali 50 let trvající válku s německým řádem, následnému zabrání uzemí tím řádem a příchod německých kolonizátorů na území Pruska. odsun Němců v r. 1945 z Pruska je pro mě forma satisfakce


Jamardi
15. 01. 2022
Dát tip

dievča z lesa, děkuju :)


Jamardi
15. 01. 2022
Dát tip

Nami, díky :)


Jamardi
15. 01. 2022
Dát tip

Milane, děkuju :)


Jamardi
15. 01. 2022
Dát tip

Ireno, díky :)


Jamardi
15. 01. 2022
Dát tip

Renato, Pavle, Norsko, děkuju za komentář i tip :)


Norsko 1
15. 01. 2022
Dát tip

O nás bez nás. To známe. Mají víc rozumu, než jsme si mysleli


PavelK
15. 01. 2022
Dát tip

Kdysi jsem si myslel, že malé většinou "letniční" církve přinášejí spiritualitu, která se z velkých církví vytrácí. Moje zkušenost z křesťanských internetových diskusí je taková, že se jedná především o nebezpečné fanatiky a fundamentalisty. Tím netvrdím, že mohou existovat výjímky.


bixley
15. 01. 2022
Dát tip

O evangelikálech jsem nevěděla, díky za informaci i hezkou miniaturu.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru