Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Seznam zbytečností

17. 01. 2022
0
0
94
Autor
Dolfan

Seznam zbytečností

 

Tak nám skončila rallye Paříž-Dakar, naši jezdci byli úspěšní, vrátili se ve zdraví. Této náročné soutěže automobilů, motorek, čtyřkolek a kamionů se čeští závodníci účastní se ctí již od poloviny osmdesátých let minulého století. Rád si proto přečtu, jak se jim dařilo i letos. A rád si přečtu také komentáře pod článkem. Komentáře… Ne, není to odpad. Je to studnice lidové moudrosti. Jsou to názory. Jsou to diagnózy. Jako takové to musíme brát. Komentáře čtu raději, než článek nad nimi. Manželka mi naznačuje, že jsem úchyl, nebo masochista. Spíš obojí.

Zaujal mě názor jednoho pána, že v případě rallye se jedná o zbytečné plýtváním paliv, zatímco se planeta škvíří v oblacích oxidu uhličitého a šetří se kde může. Takové nesmyslné závody by se měly zakázat! Jak potom můžeme zachránit svět, když někdo zbůhdarma pálí drahocennou naftu a benzín!

Tento pán uhodil hřebík na hlavičku. Trefa! Bezdůvodné lítání auty po poušti přece žádný užitek nepřináší a jedině znečišťuje planetu. A maří snahu klimatickým snaživcům. Tato myšlenka přímo arogantně vyzývá k vytvoření seznamu podobných zbytečných a škodlivých aktivit, které by se měly zakázat.

Pojďme se na to podívat:

1.      Motoristický sport obecně: smrad, hluk, zranění, ztráta času, usmažení lidstva ve skleníkovém efektu! Poznámka: Lidé se zabaví jinak a užitečněji! Manuální prací!

2.      Letecká doprava za účelem turistiky: plýtvání ropou, zamoření atmosféry, globální opeklení, šíření virů po celé planetě! Poznámka: Kam nedojdeš pěšky, tam nelez! Piloty zaplatíme na pracáku, výrobce letadel taky! Stále je z čeho!

3.      Jízda na motocyklu nebo v autě jen tak pro zábavu a vítr ve vlasech: Neuvěřitelný egoismus a bezohlednost vůči klimaticky zodpovědným jedincům, plýtvání lidským umem na zbytečné stroje. Poznámka: Dárce orgánů získáme z řad výše uvedených propuštěných pilotů a konstruktérů letadel, nepotřebujeme motocyklisty.

4.      Nákup zbytečných a trendy krámů (nábytek, sklo, porcelán, oblečení, boty, domácí elektronika a další nadbytečnosti): drancování přírodních zdrojů, práce čínských dětí, uhlíková stopa, megatuny odpadu! Poznámka: Obchody jsou zbytečné, místo nich postavíme solární panely na náměstí a personál bez práce je bude za obecní peníze oprašovat. Zatím na to prachy jsou!

5.      Požívání masa: je to vražda, dobytek skleníkově plynuje, bučí a chrochtá. Najíme se zrní – i když nebude na poli živené zvířecím lejnem, tak nějaké vyroste a kratší průměrný věk lidského veganského života ušetří Zemi spoustu kontaminace a drancování. Poznámka: dotace ještě nějaké zbyly – zatím je můžeme brát z daní těch, kdož ještě mají práci. Beze studu – je to ve jménu dobra.

6.      Používání počítačů a mobilů: myslíte si, že to jede zadarmo? Elektřinu potřebujeme pro elektromobily zámožných, nikoliv pro zábavu plebejců. Místo čumění na Písmáka hybaj na pole plet pohanku! Poznámka: stejně je málo čipů!

7.      Hudba, divadlo, filmy, výstavy: Neskutečné zahazování času, energie, materiálu! Tyto aktivity přece nic netvoří, nepotřebujeme je. Umělci a rádoby umělci a další parazité pracujícího lidu nechť přiloží ruku k dílu na naší skvělé uvědomělé budoucnosti! Poznámka: zazpívat si může každý sám při pilné práci.

8.      Rození dětí:  Každý další člověk ruinuje ekosystém, vyžaduje kvanta energie, obklopuje se předměty, vydechuje mýtický plyn CO2, cpe se jídlem, které musí někde vyrůst – zkrátka je nežádoucí! Poznámka: užívat si při plození dětí, to by vám, pokrytcům, šlo, ale zabránit tomu, aby další človíček vyčerpával přírodu, to už neumíte, což? Stop souložím!

A tak můžeme pokračovat donekonečna… Logika je v tom stále stejná. Člověk dělá zbytečnosti a příroda to platí. Tak to bylo vždy. A vždy bude. I ta uvědomělost a solární panely něco stojí a co je drahé, to je neekologické. Cena je měřítkem spotřeby materiálu a energie. Retro-pokrok směrem k jeskyním nám zdroje ušetří, avšak nevím, jestli se tam všichni vejdeme. Já už ne. Po vánocích ne!

 

17.1. 22 Dolfan


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru