Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Protestantská

24. 01. 2022
1
12
237
Autor
Martyska

Včera mi zazvonil budík v pul5.rano,byla mi strašná zima a zas do práce...A jaký jiný myšlenky mě mohly napadat s tim nuceným odporným hadrem na obličeji...Lidi,pochopte že bez vás to nikdy neskončí! Jak to tak sleduju, nejodvážnější lidi jsou na Moravě. A prej už sem tam někdy chodej policajti po obchoďáku a dávají pokuty,když ten hadr nemáte.To už je vrchol!!!Volové,asi maj za každou pokutu prémie.Tahle doba ukazuje,co všechno jsou lidi ochotni dělat pro peníze.Chapu,že potřebujou příjem a jsou zvyklý na svou práci,ale takhle terorizovat lid... stydět by se měli.Ty fotky lekarnikovych aut,kolující po netu,jsou fakt trefný.Je hrozná doba.

Pomůže mi když praštím do stolu,
že nemám plnou svobodu?
Ne, musím se zvednout a jít,
protestem svůj názor prosadit.
Přestat dodržovat jejich pravidla,
sledovat co se děje,
pouštět pravdu do světa.
Vakcína je jed,
i když nezabijí hned.
Protesty,to pomůže až časem,no,
ale podporovat zlo,
hanbou bych se musel propadnout.
Svědomí by mě sežralo.

12 názorů

Martyska
05. 02. 2022
Dát tip

Jo,Aru,přesně tak :-)


Aru
01. 02. 2022
Dát tip

Kamamuro, za mě je ideální taková vláda, kde není žádná vláda, maximálně místní samospráva, přičemž pravidla jak chtějí žít si lidé určují sami ze zdola, vím že je to možné, a že je to mnohem reálnější, než tebou zmíněné první 2 příklady a mnohem spravedlivější, než zbyvající uvedené příklady.

co se týče války, nikdy bych nešel bojovat za žádného generála, to je prostě nesmysl a lidé by měli mít tolik rozumu, aby se vzepřeli


Kamamura
01. 02. 2022
Dát tip

Není tajemstvím, že jsem velkým zastáncem Platóna, a jeho ideálu "státu filozofů". Platón rozeznává pět forem vlády, sestupně od nejlepší po nejhorší jsou to následující:

1) Aristokracie - ovšem míněno "aristokracie ducha", nikoliv vláda degenerovaných šlechtických rodů s kopyty a pysky, ale ideální "stát filozofů", jehož obyvatelé jsou natolik chytří a moudří, aby rozhodovali vždy kvalifikovaně, takže si mezi sebou vyberou toho, kdo je nejlepší v nejvíce kategoriích, a toho budou dobrovolně poslouchat - protože když ne jeho, tak koho? Kdybys, Martysko byla filozofem, tak bys neopakovala pitomosti typu "vakcína je jed", udělala by sis domácí úkoly, bojovala z vlastním ignorantstvím, věděla bys, proč jsou doporučení imunologů a virologů rozumná, a tohle "dílo" by tedy nikdy nevzniklo. Škoda, ale nevadí, padáme níže:

2) Timokracie neboli "vláda povinnosti" - příkladem je starověká Sparta, samurajové v ideální podobě (reálně se to moc nedařilo), rytíři krále Artuše. V timokracii občané sice nemusí chápat proč, ale jsou oddaní ideji, myšlence, nebo nějakému principu - takže kdybys byla občanem timokracie, tak by ses šla naočkovat prostě proto, že se to po tobě žádá, z oddanosti k celku, který ti poskytuje živobytí a ochranu. Ale to pro tebe zřejmě dostatečným důvodem není, takže padáme dále:

3) Oligarchie neboli "vláda bohatých", což je vpodstatě společnost, ve které žijeme. V oligarchii mají moc ti, co jsou nejmazanější, nejschopnější, nejbrutálnější a nejefektivnější, a ti pak zaplatí ostatním, aby se chovali tak, jak je oni chtějí. Sem patří různé úlevy, pobídky, výhody, příplatky, dotace, atd. Výhodou oligarchie je to, že vládnou lidé, kteří mají alespoň nějaké kvality, ale často nemají zájem prospívat celku. 

4) Demokracie neboli "vláda mnohých" - Platón jí řadí na úroveň anarchie, neboli bezvládí, o všem se hlasuje, rozhodují různé nálady, pocity, trendy a kolektivní mánie. Sem to táhne tebe, Martyško, protože přesně tenhle stav, kdy hrstka zmatených kverulantů z mozkem plných nesmyslů posbíraných kdovíkde může zhatit úsilí disciplinované většiny - a nakazit hromadu zdravých lidí. Covid je ještě relativně OK, umřelo celosvětově ani ne šest milionů lidí, ale až sem dorazí ebola z Afriky, nebo nové rezistentní kmeny bakterií z Pákistánu, tak to bude ještě lítat. 

5) Tyranie neboli "vláda strachu" - neexistují zákony, ani stabilní systém, vůle tyrana je absolutní a nelze se proti ní odvolat. Sem dopadneme všichni, když se nedokážeme udržet výše, a už se to v historii stalo mnohokrát. Naštěstí si ti, co to přežijí, nakonec uvědomí, že všechno je lepší než tyranie. 

==============================================

Co budeš, Martyško dělat, až bude válka? Chasníka ti odvedou na frontu, a ty budeš trávit dny ve strachu a hladu, s hrstí potravinových lístků a kručícím žaludkem, v rytmu náletů a omítky padající ze stropu bunkru. Tytam budou všechny svobody - nebude internet, nebudou šminky, nebude televize, jídla bude tak akorát na přežití, a nejistota bude jedinou jistotou. Co si počneš?

Proto buď ráda, že jsme dosud relativně v pohodě, dělej, co ti radí ti, kdo mají víc rozumu, a prosím tě - neblbni už!


Martyska
01. 02. 2022
Dát tip

děkuji,ne neupravovala jsem pak nic.


Silene
30. 01. 2022
Dát tip

(A technicky to zase tak špatně napsané nemáš, pokud se tedy obsah, řazení slov a veršů od prvního obdrženého komentáře nějak výrazně neproměňoval.) 


Silene
30. 01. 2022
Dát tip lawenderr

Martysko, zdejší tvé verše nejsou můj šálek technického benzínu, ale ujišťuji tě alespoň, že dusítko rovněž nechápu jako použitelný strojek. 


Martyska
30. 01. 2022
Dát tip

Roušky nejsou problém.- Tak pro někoho ano, Dva roky!!! Uvědomuješ si to? Já chci volně dýchat a žít normálně,svobodně. Vadí mi mít omotaný obličej hadrem.  Někomu vakcína problémy dělá-srdeční,dýchací.Kolik lidí,i dětí co po ní zemřelo.Sportovce v Austrálii prý z kurtu odvezli na vozíčku.Vám nedělá,tak buďte rád.Časem vám může přijít sms či dopis,že máte jít na další dávku.Kolegyně z práce dostala covid po 2.očkování a byla 4m doma.Testy prokaždého=zbytečně vyhozené peníze. 

 

 


Prosecký
24. 01. 2022
Dát tip Gora, PavelK, Kamamura

Čekal jsem něco o Lutherovi.


K3
24. 01. 2022
Dát tip

Roušky nejsou problém.


Norsko
24. 01. 2022
Dát tip

Přestaňte. Kdo to má poslouchat


sice nevím, proč zrovna tato vakcína je jed, proč stovky jiných vakcín jed nejsou, sice nevím jak ten jed působí otravu a proč mě ještě mé tře dávky neotrávily, co ale vím tak to, že je to nasané velmi špatně, neuměle. Jen technicky, po čárce se dává mezerník a pak teprve začíná další slovo


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru