Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

človek pes a naopak

02. 02. 2022
21
47
730

 

tu na zemi 

žije človek 

 

žije tu aj pes 

priateľ človeka 

 

ten prvý poslal toho druhého 

v rakete do vesmíru 

 

týmto činom ho zámerne 

umučil na smrť 

 

týmto činom zbieral a získal poznatky 

ako prežiť na ceste do vesmíru 

 

môže byť akýkoľvek živý tvor 

zámerne umučený rozhodnutím človeka 

 

blahorečený? 

svätorečený? 

 

je človek priateľ psa?

 

 

 

 


47 názorů

Alenakar
11. 02. 2022
Dát tip

Evo,

když sníme mrkev, zničíme život dvouleté rostliny, která  v prvním roce vytvoří kořen - zásobní orgán, z něhož ve druhém roce vyrazí stvol, mrkev rozkvete bílým okolíkem, který opylí hmyz a mrkev následně vytvoří semena. Mrkev tedy předčasně zabijeme.  ...Jen vegani, pokud by byli opravdu důslední a jedli by jen plody, by nic nezabíjeli. Nejlepší by ale bylo, kdyby navíc ze všech plodů, které pozřou, vysévali do přírody semena. Pokud semena ze zkonzumovaných plodů nazachrání, zabíjejí rostliny rovněž.

Dnešní věda jednoznačně prokázala, že se člověk stal člověkem jen díky tomu, že prošel fází lovce - sběrače a jeho mozek byl zásobován kvalitními bílkovinami. Už primáti, např šimpanzi, jsou občasní lovci a pokud by lovu dali přednost, za pár tisíc let by nás třeba v inteligenci dohnali.

Když si chtějí pošetilé děti hrát na vegetariány a vegany, budiž jim to přáno.


zvedavec
10. 02. 2022
Dát tip

Zdravím Ťa, veď ja súhlasím, skutočný chovateľ musí.

Ale je až taký rozdiel medzi psom a milým kohútom? Alebo medzi psom a (inteligentným) potkanom? Potkany trávime. Alebo si zadovážime krutú mačku. Umučíme potkana, aby sme prežili my, pokiaľ možno bez ujmy.

Tiež som na nič lepšie neprišla. 

A nie som ani vegetarián/vegán.  Myslím si tiež, že aj mrkva chce žiť. Keď nezjem kohúta, ale mrkvu, tak neničím život inej živej bytosti?


Alenakar
10. 02. 2022
Dát tip

Evo,

skutečný chovatel musí být člověk drsnější nátury. Neustále musí provádět výběr a určovat, který z jeho svěřenců bude použit v chovu a který půjde na pekáč. Ti kohoutci, o kterých píšeš, se měli dostat na pekáč už dávno. 


Lili.
09. 02. 2022
Dát tip

Rád jsem si přečetl znovu. 


Aru
09. 02. 2022
Dát tip

Kamamuro, patrně myslíš toto užívání si ;))

za mě, ten kdo to vymyslel je génius


Kamamura
09. 02. 2022
Dát tip

A vida, našel se jeden zvědavý člověk, kterému nevadí nepříjemné otázky. Výborně, položím tedy další:

Víte, přátelé moji milí (nazývám vás tak proto, že na hořícím vesmírném člunu zvaný Země plujeme všichni, a všichni tak díky tomu budeme sdílet stejný osud... doslova a do písmene jsme na jedné lodi, ačkoliv nemá plachty ani kormidlo, i když má kapitánský můstek), tedy přátelé, vítel, kolik živočišných druhů zmizelo za posledních padesát let? Říkám zmizelo, tedy vymřelo, nejsou, a nikdy nebudou, a unikátní genové sekvence, kterými přispívaly do společného kadlubu biodiverzity jsou nenávratně pryč?

Pokud byste měli/chtěli jít do kina/na Netflix, podívejte se na geniální film "Don't Look Up! / Nedívej se vzhůru", který je docela pěkným epitafem celého druhu Homo Sapiens... "Byli jsme, věděli jsme, ale rozhodli jsme se nedělat nic". Je ale asi jedno, co vy nebo já odteď budeme dělat, nebo co si budeme myslet - prognózy naznačují, že setrvačnost již rozběhlých jevů je příliš veliká, a koordinované úsilí na planetární úrovni se nedostavuje. I realita je dnes spotřebním artiklem, podobně jako toaletní papír nebo ubrousky nepřeberných barev a vůní. Proč si místo té hebké, a konejšivé matérie příjemných fantazií vybírat tu, která zbytečnými fakty odře člověku duši až do krve? Jinými slovy, proč nejít do kina, nemalovat, nehrát na buben, nerozebírat s dcerou do noci Skotský gambit, nebo třeba netancovat po palouku v lese a nevplétat si kvítí do vlasů?!

Ničemu to sice nepomůže, ale ničemu to ani už neublíži. Hrůzu z existenciáílní prázdnoty a z neodvratně se blížící následků našich činů musíme zahnat každý sám. A v tomto úsilí přejí vám/nám hodně zdaru!


annnie
09. 02. 2022
Dát tip

To zvedavec: bohužel, úplně čistej bejt člověk v tomhle duálním světě nedokáže. Každej si tohle musí rozhodnout sám pro sebe. Například já jsem byla pár let skoroveganka - jedinou výjimku u mě tvořily kožené boty, ale nedokázala jsem to z různých důvodů udržet a vrátila se k vegetariánství. Ovšem svoje psy jsem krmila masem. Myslím, že (obecně) je překonání zabíjecí fáze otázka vývoje - nezničíme-li si ovšem postupně všechny světy, kde bychom se vyvíjet mohli :)


zvedavec
09. 02. 2022
Dát tip

otázka je namieste, je to inšpiratívna báseň a vedie k zaujímavým zamysleniam

pridám 2 poznámky:

1. poznám jednu skutočnú priateľku psa - o psa sa vynikajúco stará - sama je aj vegetariánka a aby zabezpečila správnu výživu svojmu psiemu miláčikovi, vo veľkých množstvách kupuje mrazené mäso (len pre psa)

2. a dôverne poznám jednu chovateľku sliepok (som to ja), ktorá nevedela zabezpečiť, aby sa z nasadených vajec vyliahli len sliepočky a (ideálne max.) jediný kohút

hýčkané kuriatka rástli a celá polovica boli napokon kohúti, keď dorástli, začali sa ešte aj náháňať a biť, zhadzovať jeden druhého zo sliepok, čo si zase odniesli sliepky, jedna má celú zimu holý chrbát, tak často na ňu kohúti skákali (má byť jeden kohút na cca 10 sliepok, aby sliepky neboli zničené)

nehovoriac o kikiríkaní a o tom, že prekrikovanie sa v kikiríkaní ôsmych kohútov museli počúvať susedia (čo bolo zase trápenie susedov) - a tak chtiac-nechtiac väčšina kohútov-miláčikov prišla o život

prežili dvaja - jedného som predala na chov aj s jednou sliepkou  a jeden ostal

Dalo sa to vyriešiť inak a ako sa môžem stať priateľom sliepok?

 
 

 

 


blacksabbath
04. 02. 2022
Dát tip dievča z lesa

v komentářích už je všechno co bych k tomu chtěla říct.....*/****************


vesuvanka ... ďakujem***


dievča z lesa
04. 02. 2022
Dát tip blacksabbath

milý Kočko ... príbeh "človek a pes" AU! AU! AU! strašne bolí ... veď sám človek sa nevedomky udáva, keď hovorí "život je pes"


ďakujem bixley***


Alenakar ... ďakujem za pekný komentár o psoch a vlkoch***


Archer ... ďakujem***( pekne ti to ide po slovensky )


Kamamura ... vďaka za otázky do pléna ... odpovedí nie je veľa, tak sa pridávam 

zabúdam jesť mäso a vôbec mi to nechýba, aj keď každý deň pílim, rúbem drevo ... na tvár si aplikujem vodu-mydlo-vodu ráno a večer a na ruky olivový alebo slnečnicový olej***


vesuvanka
03. 02. 2022
Dát tip

Andrejko, díky za avi a za zajímavou informaci :-)))


Jamardi ... je v tom nepomer ... a psíkovia to majú ťažké ... ďakujem***


Zeanddrich ... možno sa to nemal kde naučiť ... asi je veľmi dôležité učiť sa ako dieťa príkladom okolia***


Andreina
03. 02. 2022
Dát tip

Jano, co se týká kosmetiky, tak používám pouze jedinou - výtažek z několika druhů tropických rostlin, který si sama připravuji. Jenom díky tomu nemám po létech převážně pod tropickým slunce a slaném větru obličej jako roletu. Naučilmě to jeden kahuna, a jde o fakt skvělý léčivý i regenerační produkt.

(Prosím Tě, pokud Ti náhodou došla ode mne zpráva, jde o omyl. Omlouvám se)


vesuvanka
03. 02. 2022
Dát tip

Kamamuro, vegetariánka nejsem - plně souhlasím s komentářem Andreiny. Pleťové krémy, ani další kosmetické přípravky nepoužívám.


vesuvanka
03. 02. 2022
Dát tip blacksabbath

Pěkné zamyšlení, té lajky mně bylo tenkrát moc líto. Pes je přítel člověka, ale bophužel ne vždy je člověk přítelem psa...


Kočkodan
03. 02. 2022
Dát tip

 

že s člověkem (na rozdíl od psa) není něco v pořádku, by mohlo naznačovat i používání slovního spojení „být na někoho jako pes“ v negativní konotaci…


bixley
03. 02. 2022
Dát tip vesuvanka, Alegna, Gora, zvedavec

Velmi často člověk přítelem psa není. Bohužel. A člověk je taky asi jediný živočišný druh, který zabíjí ve velkém členy svého vlastního druhu. 


Kamamura
03. 02. 2022
Dát tip zvedavec

Kolik z vás, přátelé mí milí, literární, si ráno aplikuje na pleť nějaký kosmetický přípravek?


Alenakar
03. 02. 2022
Dát tip Gora, vesuvanka, dievča z lesa, zvedavec

S tvou básničkou se ztotožňuji. Je ale třeba připomenout. že pes se neobjevil na světě na základě rozhodnutí nánaboha, ale během několika staletí se vyvinul z vlka. To současná genetika jednoznačně prokázala. A vlk byl kupodivu dometsikován proto, aby chránil lidská mláďata a celou lidsko - vlčí smečku vůči divokým, nedomestikovaným vlkům, kteří až do vynálezu střelných zbraní hráli s člověkem vyrovnanou partii.  Tip. 


Andreina
03. 02. 2022
Dát tip Gora, vesuvanka, blacksabbath, zvedavec

Kamamuro, ochrana všech těch našich nebohých souputníkům po po matičce Zemi je dokonce mým povoláním, ale ochrana nebo vztah ke zvířatům nemá s vegeteriánstvím nic společného. Člověk se během milionů let vyvinul ve všežravce a proto i maso na jeho jídelníček patří. Otázka je jiná, jakým způsobem si ho opatřuje? Lovem to již hóódně dlouho  nejde, protože by po světě již neběhal jediný kus hovězího, vepřového, skopového,... Takže nezbývá než je chovat, ať již v malo nebo velkochovech. Takže jíst maso ano, ale chovat užitková zvířata v rozumných podmínkách, kde netrpí.


annnie
03. 02. 2022
Dát tip

Já ano. 


Kamamura
03. 02. 2022
Dát tip zvedavec

Kolik je v této diskuzi vegetariánů, přátelé?


Jamardi
03. 02. 2022
Dát tip

Méně často než je pes přítel člověka. 


Zeanddrich E.
03. 02. 2022
Dát tip annnie

Stěží může nějaký člověk být opravdově  dobrý k lidem, pokud je nedobrý (či dokonce krutý) ke zvířatům.. .


dievča z lesa
02. 02. 2022
Dát tip Aru

Aru ... keby existovala rovnováha, tak je aj záchranca všetkého ... na to by musel prísť***


Aru
02. 02. 2022
Dát tip annnie

on je člověk takovej ničitel všeho...


dievča z lesa
02. 02. 2022
Dát tip 8hanka, annnie, Alegna

8hanka ... nedá sa to zrátať ... želám všetkým na zemeguli, aby v srdci precitli a začali rozlišovať, čo bolí na tele i na duši*** ... ďakujem***


Lili.
02. 02. 2022
Dát tip

Nenásilně nutí k zamyšlení.Skvělý nápad i projev.


Evži ... učme sa od psíkov priamočiarej láske***


ďakujem F.M.R.C.***


Andreina ... veru tak ... ďakujem***


dievča z lesa
02. 02. 2022
Dát tip Benetka, annnie

annnie ... psík mi tu olizuje ruku ... a to som mu ani nepovedala, čo mi ide hlavou***


Benetka ... už sa minuli slová, tak iba zakňučím***


8hanka
02. 02. 2022
Dát tip Gora, annnie, vesuvanka, Alegna, dievča z lesa, blacksabbath

koľko krutosti si zvieratá od "tiežľudí" zažijú...nielen Lajka...zvieratá v laboratóriách, na ktorých sa robia testovania výrobkov, chovné zvieratá bez slušných podmienok na svoj krátky život, bitúnky, kde cítia pach smrti, počujú tie pred nimi "kričať" od strachu a bolesti...psi na reťaziach bez strechy nad hlavou, slušného jedla, bití, týraní...koľko zvierat skončí na ulici bez pomoci...dalo by sa toho veľa...


Evženie Brambůrková
02. 02. 2022
Dát tip 8hanka, Alegna, blacksabbath

Pokud máš svého psa rád, on to ví. 

Horší je, když je pes věrný i tomu, kdo mu ubližuje.


Lili.
02. 02. 2022
Dát tip

Člověk vlku člověkem...


Andreina
02. 02. 2022
Dát tip 8hanka, Gora, Alegna, blacksabbath

Podle mého je pes mnohem víc přítel člověka, než naopak. 


annnie
02. 02. 2022
Dát tip Zeanddrich E., Alegna, blacksabbath, Ryba_z_obrazu

Člověk (obecně) NIKDY přítelem psa nebyl a nebude. To jen někteří lidé ano.

Lajku mi ani nepřipomínej... A tolik, tolik krutosti... Ach jo...

Tip a.


Benetka
02. 02. 2022
Dát tip

Ufff!

Ty ale dáváš těžká témata na přemýšlení...!

Ačkoli... Není to dlouho co jsem o něčem podobném psal a_! I Fanánek to nazpíval.

A JÁ CHCI BEJT JAK TVŮJ PES...

Rozumím Ti.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru