Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Rumbullion II

04. 02. 2022
5
9
240
Autor
Kamamura

Nevyzpytatelná je znaková řeč ruky O-Sudu...

Ó vy sudové z dubů letitých, stinných,

(dřevěný Lapis Philosophorum)

palčivou kořalku z cukrové třtiny

měníte dotykem času na rum

 

Ó vy rty z šarlatu jak z luky z Pontaru,

jenž vodu živou z křišťálu pijete,

nechte spát slunce (je pátek - můžete)

v bezpečí přespíte i pod stolem (postaru)

vždyť hudba zažene splín,  stíny košmárů ,

a kdo do rána vydrží, může dát repete!


9 názorů

Aru
04. 02. 2022
Dát tip

jenže Kamamuro, kolik lidí žije tak, jako by se jich netýkalo, že jsou snad dokonce i smrtelní? ta věta má naprosto konkrétní význam a říká přesně, že nikdy nevíš, kdy nastane konec, dokonce i při opatrné jízdě do tebe může vrazit blbec.

nevím co dělá bůh, jelikož nejsem bůh a v tomto těle nelze ani nahlédnout co bůh dělá, naopak je zcela zřetelné, že v tomto světě, nemění svět nikoli bůh, ale člověk a další tvorové co zde žijí, postavil snad bůh mraveniště? přehradu, nebo strom vyrostl na boží lusknutí, spoustu věcí se děje z podnětů NIŽŠÍCH duchů, chceš-li lidí, zvířat, rostlin, kteří obývají svět ve kterém žijí, vždyť si vem, že i Jahve, jakožto nižší bůh vládne tomuto světu, skrze víru svých stoupenců.

spíš si myslím, že tento svět jsme dostali od boha na hraní, ale lidi hlavně na západě si z něho zvykli dělat peklo a vymýšlet nesmyslné rovnice :))


Kamamura
04. 02. 2022
Dát tip

Nojo, ale to je tautologie, ne? Zítřek nikdy jistý být nemůže, protože je, ehm, tedy jaksi teprve před námi, není-liž pravda?

A jsme zpátky u determinismu - pokud souhlasíš s Descartesem, tak je vesmír jako hodinový strojek na klíček. Na začátku ho natáhneš Velkým Třeskem, a on běží, tik-tak-tik-tak, až dokud se nevrátí zpátky do singularity (a pak možná začne další cyklus, jako v prvním konci Dark Souls), nebo dokud se nerozplizne až k termodynamické smrti (druhý konec Dark Souls). 

A v descartovském vesmíru je budoucnost stejně jistá, jako minulost, ale neexistuje svobodná vůle, ani špetka.

Nicméně v tvrdě deterministickém modelu se nedají vysvětlit takové věci jako Heisenbergův princip neurčitosti, některé kvantové jevy, atd. Einstein sice tvrdil, že "Bůh nehraje v kostky", a zavedl kvůli tomu "kosmologickou konstantu", ale všechno nasvědčuje tomu, že pokud existuje, tak jako správný Dungeon Master kostami hází skoro pořád! (Deisté zajisté prominou).


Aru
03. 02. 2022
Dát tip

ne, myslel jsem to tak, že jistota, že se zítra probudíme není žádná, lze ji pouze předpokládat z toho, že se tak až dosud dělo, jednou to ale nebude pravda :))


Kamamura
03. 02. 2022
Dát tip

Taky nemůžeš odolat kouzlu neurčitých výroků, že? ;-)

"Jistě se, ehm, shodneme, pánové, errr... že minulost už je, ehm jaksi za námi, není-liž pravda?" ;-)


Aru
03. 02. 2022
Dát tip

konec je vždycky blízko ;)


Aru
03. 02. 2022
Dát tip

co když ale tam kde žiješ je už pátek, zatímco u mě je ještě čtvrtek? ;))


Kamamura
03. 02. 2022
Dát tip Aru

Aru, když v básni píšu, že je pátek, tak musím dát datum publikace na pátek, jinak by mi místní ... důsledníčkové... zase vyčítali, že tam mám věcnou chybu! ;-)

F.M.R.C. - díky, hele, ty chválíš snad všechno co napíšu, až z toho mám výčitky svědomí. Většinou lidi chválí jen průnik mezi našimi světy, ale zhusta mi třeba jen vynadají, nebo mi důležitě oznámí, že mi nemají co říci (není to ztráta času a energie?), jako onehdá jistý "egil". Že bychom byli natolik kompatibilní? Ani věřit se mi nechce.

Zrovna tuhle mi Norsko 1 napsal, že "nejsem predátor, jen hodný člověk, kterému nikdo nerozumí." Nevím proč, ale nějak mě to dostalo, asi jako když člověka v bitvě srazí soupeř na zem a pak se napřáhne k smrtelné ráně... ale pak mu klesne ruka a v očích se mu objeví soucit, a on odchází pomalu pryč, nevnímaje vřavu, řev a třesk zbraní vůkol...

...Pak jsem si uvědomil, že mě občas lidé pouští v tramvaji sednout...

... to už je konec fakt tak blízko?!


Lili.
03. 02. 2022
Dát tip

Krucinálherrgottsafraporte!To je dobrý!!Posílám sud tipů.


Aru
03. 02. 2022
Dát tip

přicházím z minulosti, je teprve čtvrtek :D


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru