Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zamyšlení nad časem

14. 02. 2022
9
16
379
Autor
zeleda

Čas proudí z budoucnosti, která ještě neexistuje, přes přítomnost, která nemá trvání, do minulosti, jež přestala existovat."

Tak toto prohlásil významný, raně křesťanský filosofa teolog, svatý Augustin z Hippony, někdy koncem čtvrtého století. Taková myšlenka rozhodně láká k malému zamyšlení nad pojmem ČAS.

 

 

Pokud si položíme otázku, co to vlastně čas je, asi nebudeme schopni na to hned odpovědět. Je to pojem mnohoznačný. Můžeme si ho vyložit buď jako filozofickou kategorii, nebo raději jako časoprostor, který je nám dán k užívání. Těžko se na to odpovídá, protože čas je abstraktní pojem.  

S hlediska filozofického je to počítaný pohyb. Tak ho specifikuje Aristoteles. Pro každého z nás je to prostor mezi naším počátkem a koncem. Já se ovšem snažím ten pohyb času nepočítat, ale žít. Úplný počátek si sice již nepamatuji, ale četné střípky uplynulého času mám pořád ve své paměti. A nebyly to střípky jen pozitivní a příjemné. No a konec? Ten nevyhlížím. Nic zajímavého tam pro mne není.

Když se podívám ve své pracovně na stěnu před sebou, vidím tam spoustu obrázků a na nich čas. Dávný i nedávný, i ten čas zcela přítomný. Pestré defilé času. Moje žena, rodiče, třebeničtí prarodiče, děti, vnučka, zemřelý přítel Jiří. Pestrý kaleidoskop lidí, krajin, snů i reality. Čas pro mne v tu chvíli není abstraktním pojmem, ale zhmotnělou vzpomínkou, něčím, co formovalo můj život, moje postoje, jsou to moje prožitky i emoce.

Vnímáme čas, protože ten běží a nedá se zastavit.
I když bychom mnohdy byli za tu možnost rádi. Když se opět vrátím k Augustinovi, tak ten říká, že příčinou naší přítomnosti je jak minulost, tak i budoucnost. To je velká pravda. Jsme ovlivněni tím, co jsme do sebe vstřebali v minulosti, ale i očekáváním věcí příštích. Bez ohledu na věk. Neznáme časový úsek budoucnosti, tudíž ani čas mezi počátkem a koncem, ale od samého počátku se jej snažíme nějak smysluplně naplnit. Je to odvěký lidský úděl.

Čas je naším krédem i hrozbou. Nadějí i zmarem. Bytí času je v jeho pohybu a změnách událostí, které ve svém průběhu přináší.  Jan Neruda v úvodu své Romance o jaru 1848 uvádí:

 „Čas oponou trhnul - a změněn svět!

Kam, kam padlo lidstvo staré?“

Tak tohle je skutečně otázka, která předběhla svoji dobu. Nebo ukazuje na to, že každá doba přináší podobné problémy, lišící se pouze civilizační úrovní té, které společnosti. Ale jádro problémů, které se nesou časem od minulosti do přítomnosti, se příliš neliší. Je průběh tohoto času pro nás obecně pozitivní, či negativní? Ten čas, který podle Augustina k nám proudí z očekávané budoucnosti? Pokud si odmyslíme průběh našich individuálních životů, jakou budoucnost nám čas přinese? Jsem v tomto případě skeptikem. Ještě, že ten můj čas je omezen a podobné filozofické otázky mne už nemusí zajímat.

Máte teď chvilku času? Pokud ano, zkuste se nad svým časem trochu zamyslet. Třeba v klidu u kafe.

 

 


16 názorů

Je to hezké zamyšlení nad časem.


Alegna
15. 02. 2022
Dát tip

Pěkné zamyšlení, vše má svůj čas, jdu si udělat večeři a podumám ......


zeleda
15. 02. 2022
Dát tip

Milé dámy, díky za vaše ohlasy.


Čas je cosi jako řeka událostí a dravý proud. Neboť sotvaže se co objeví, už to uchvátí, a už přináší něco jiného, co také odnese. -- Marcus Aurelius


vesuvanka
14. 02. 2022
Dát tip Gora

Honzo, Tvoje úvaha o čase mě zaujala. Líbí se mně i úvodní působivá koláž času i Tvůj koutek s obrázky. TIP


zeleda
14. 02. 2022
Dát tip

Ireno,, nebudu se plašit. To byla jen prvotní reakce. Mám textů spoustu. Dvanáctá kniha jde do tisku a tu třináctou, vesměs glosy a historické výlety, dopisuji. 


zeleda
14. 02. 2022
Dát tip

Karle, díky za koment. Na těch obrázcích je čas. Čas, který je neúprosný a jen ty obrázky mi ho vrací nazpátek. 


K3
14. 02. 2022
Dát tip

Moc se mi líbí tvůj koutek s obrázky. Určitě bych si vybral.


K3
14. 02. 2022
Dát tip

Položme si otázku, jakpak jsme s tím časem dnes naložili? Využili jsme ho? Je to filozofycký pojem, o němž by se dalo asi diskutovat do nekonečna. To je vlastně taky čas...

Hezké zamyšlení.


Gora
14. 02. 2022
Dát tip

Nehaž flintu do žita, Honzo, jednou článek zaujme, podruhé méně...


bixley
14. 02. 2022
Dát tip

Někteří lidé při vzpomínce na něco hezkého z mládí říkají: Kdyby tak šel vrátit čas! Ale to naštěstí nejde, očekávejme, že nám čas v budoucnu přinese něco podobně hezkého. :-)


zeleda
14. 02. 2022
Dát tip

Ireno, díky. Vidím ale, že jsem se s tímto fejetonem příliš netrefil do písmáckého vkusu. Asi opět zvážím další vkládání. 


Gora
14. 02. 2022
Dát tip blacksabbath, Alegna

O čase by bylo možno napsat knihu... jen na ni mít čas :-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru