Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

otužovanie

19. 02. 2022
16
14
333
Autor
black8

 

4′33″
počujem kroky chodidlá odrážajúce sa od štrku ich zrýchlenie beh škriekanie čajok zvuk vĺn nekonečné vlnenie ich príchod a odchod čľupkanie niekto vchádza do jazera počujem vietor listen to the wind blow ľudské hlasy ignoruj ich! šuchot lístia všetko (sa) stišuje(m) iba autá v diaľke naznačujú iný život a voda ako z nej vychádzaš ako dýchaš
chémia

vchádzaš do jazera
je chladný február
stretávaš sa s vyburcovanou 
chémiou vlastného tela

nakoniec mu podľahneš

bolí to
kým príde
extáza

nakoniec podľahneme telu

ako Casta diva od Marie Callas
časť
pri ktorej nedýcham

nakoniec podľahneme telu
nie emóciám



Poznámky: 4′33″ - odkaz na dielo Johna Cagea listen to the wind blow - úryvok z textu piesne The wind od PJ Harvey

14 názorů

black8
26. 02. 2022
Dát tip

Silene, myslim, ze ti rozumiem. Ja sa nad tym fakt aj zamyslam a som vdacna za tvoju (+ za kazdu) konstruktivnu kritiku. Je pravda, objavujem sa tu sporadicky, zial, tych basni nepisem vela, kedze sa sukromne venujem aj inym textom... ale velmi sa vzdy tesim z tohto pismakovskeho priestoru.


Silene
25. 02. 2022
Dát tip black8

(black8, nechápej mě prosím tak, že ti ve vysvětlivkách zbraňuji zcela, spíš mě mrzí, že jsou apriori a tak zadarmo. Vnímám, že nechodíváš četně, a tak asi proto, ale třeba v knížce bych je hned zpod konkrétní básně odstrčila někam do úschovny na konci, aby se dala šlapat voda o chvilku déle a někdo by se třeba i rozplaval nádherně přesnými tempy. Ktovie.

Možná se ochuzuješ o čtenářská tápání i bystré odhady. Mé maličkosti odsejpá ponejvíce první z disciplín, úsměv.) 


black8
21. 02. 2022
Dát tip

skřehotání rackov (tiež som musela pogooglit) a štrk je štěrk :) a ďakujem! :)


Není to špatný, mně se to sice čte hůř, protože nevím, co to je škríkanie čajok, a jestli je štrk štěrk, tak tam bych místo zrychlení chodidel očekával spíš zpomalení ...,i tak se mi to jeví slušně poskládané, s důrazem na mnohdy obyčejné detaily, které ale popisuješ tak, že tvoří zajímavou atmosféru a barvitost.


Alenakar
21. 02. 2022
Dát tip black8

Jako by tu dnes hodně básní bylo v pohybu. I ta tvoje tančí.  Možná mě ale ovlivnilo včerejší sledování Harryho Poterra a pohyblivých obrazů.  Tip.


black8
21. 02. 2022
Dát tip annnie

@Annie, bolo mi potesenim si s tebou zaplavat ;-) Dakujem.


black8
21. 02. 2022
Dát tip

@Silene, dakujem za tvoje reakcie. Ano, to by som nebola ja, keby neslo o zvuky a hudbu, vidno, ze ma citas :)) Zamyslela som sa aj nad tvojou kritikou "polopaticke vysvetlivky". Naozaj sa mi to stava, ze davam zavery, ktore su zbytocne a povedia viac, nez treba. Zostalo mi to z pubertalneho obdobia a evidentne sa tejto "neduhy" neviem zbavit. Takze urcite sa nad tym aj v tomto pripade zamyslim. A ak sa ti podoba na inu, tak to sa ti urcite moze podobat, lebo ja vela pisem o vode, jazerach, mori, vlnach... Ja sa v blizkosti velkych vodnych ploch, a niekedy staci len potom, spritomnujem, ukludnujem, ma to na mna velmi silny ucinok. V tomto konkretnom pripade som len pozorovala niekoho blizkeho, ako sa otuzuje. Takze je to z perspektivy niekoho, kto v tej vode nie je :)


black8
21. 02. 2022
Dát tip

@F.M.R.C. dakujem ti velmi pekne za tvoju reakciu. Velmi ma potesila a povzbudila.


Silene
20. 02. 2022
Dát tip black8

Další zkouška: Pořád stejně mi... vážně krásně zníš, ale od závorek bych tentokrát nekompromisně pročistila. A říkám si, není ona podobná na jinou, už dříve zde publikovanou? Také koupací, plavací, potápěcí, nějakou takovou. Opět silný pocit deja vu (ne, neumím ve zdejším editoru ni zbla francouzsky). 

Emoce... emotio (cit), motio (pohyb). Obojí pohnutí.  

U názvu první, myslela jsem si totiž, než došla na konec textu, že jde třeba o zeměpisnou délku. Navádějící k jezeru. To jen tak. 


annnie
20. 02. 2022
Dát tip blacksabbath

Huuu... zaplavala jsem si s tebou... proudí mnou horká krev...

Tip a.


Silene
19. 02. 2022
Dát tip black8

black8, to bys nebyla ty, aby nešlo o zvuky a hudbou doprovázený text. Mám ráda, však víš. S čím si ale jista nejsem: není trošku škoda, že hned spolu s chodem servíruješ polopatické vysvětlivky?

......................

Až tak? 

všetko (sa) stišuje(m)

(...)

až do stíšenia

Pokud ano, líbil by se mi možná spíš význam do stíšenia, jakože do stišenia (= všetkého predtým.)

(Ještě přijdu, pořádně. Edit. jen správka řádkování.)


Lili.
19. 02. 2022
Dát tip black8

...a ta Slovenčina, ta je přímo klíčem k zámku brilantnosti.


Lili.
19. 02. 2022
Dát tip black8

Bravurní verše jdoucí takříkajíc z krve, hlubší myšlenka je více než znatelná, odkazy nepůsobí rušivě, naopak dílu dodávají nádech mistrovského počinu, celek je doslova katapultován na mnou nikdy neokusenou profesionální úroveň. Tady se musím sklonit před velikou kvalitou.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru