Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

TD - Linda, postrach města

20. 02. 2022
13
53
951
Autor
Aru

Na nočním stolku vedle postele se ozval budík: crrrrrrrr.

"Tak tohle je ten svět dospělých? Už teď jsem totálně unavená." Padla zpátky do postele malá Linda, kterou čekal první školní den v jedné školičce, která se pyšnila tím, že neměla na svém kontu dosud ani jeden požár. Veselí hasiči totiž každé ráno cestou ke strojům jeli kolem školy. Přátelští strejcové v hasičských uniformách dětem nerozdávali bonbónky na mlsání, ale pohlavky a brali dětem sirky, které v žádném případě nepatří do dětských rukou a to ani v případě, že by se takové dítko školou povinné ztratilo v lese, ulovilo si v lese rybičkou medvěda a chtělo si ho nad ohněm upéct, ne ne, bezpečnost především. Pamatujte na to milé děti, až půjdete v létě na Pionýra, když uvidíte ohýnek, hned ho uduste pískem, nebo polejte vodou z místního družstevního kohoutku a pro jistotu polejte i okolo sedící, kteří se vám přimotají do cesty.

 

Malá Linda se mračila jakoby se měla strhnout bouřka, která odnáší vlaky ze svých kolejí a dělá z nich vlakoletadla a to uznejte milé děti, že Dráhy pak musí cestujícím zvednout cenu jízdenky, protože si za letadlo nezaplatili. Zato Linda s Jiřím a Ferdou se usmívali od jednoho ucha k druhému uchu druhého a ke třetímu uchu třetího. Po snídani navlékla Linda na malou Lindu aktovku s knihama, které čím víc jsou těžší, tím víc si je děti považujte, protože je v nich o to víc moudrého psaní. Do jedné ruky jí dala maminka jablíčko plné vitamínů s maličkým roztomilým červíčkem a do druhé ruky pytlík s přezuvkama, aby malou Lindu nezábly nožičky.

 

"Tak si pospěš Lindo, ať to stihneme, škola je moc důležitá, musíš tam strávit aspoň 9 let, aby tě přijmuli do společnosti a mohla se z tebe stát velká slečna, abys mohla dělat v baru, nebo u pásu ve fabrice, kde své školní znalosti plně zužitkuješ ve prospěch středních a vyšších vrstev." Linda zvedla hlavu k mamince.

 

"Víš co, já tam dojdu sama." Tak už to chodí, jakmile se žena stane matkou, přestane zapalovat školy, potápět policejní lodě a najímat rybáře do pirátské družiny, ale probudí se v ní mateřské instinkty vychovat ze svého dítka řádného člověka, který nebude společnosti pro smích a lidstvo jím nebude opovrhovat. Malá Linda práskla dveřmi a vyrazila sama do velkého ranního světa, kde poctiví a slušní lidé v respirátorech, aby nepoprskali své spoluobčany spěchali na své ranní směny a kola pokroku se nezadrhla a finančním magnátům neklesly akcie na burzách.

 

Malá Linda se šourala ke škole a z nudy si cestou vyrobila prak i kuši. U školy už stály se zdviženýma ručičkama dětičky opřené o zeď, natěšené a dychtící po vzdělání, momentálně šacované sborem hasičů, jestli u sebe nepřechovávají nebezpečné sirky, které v dětských rukách už způsobily nejeden požár ve světových metropolích.

 

Linda se skryla do blízkého keříku, jako malá puma a pozorovala válečnou zónu před sebou. Nožíkem až z dalekých Švýcar předělala kuši na automatickou kuši bez obsluhy na stojanu a prak upravila na menší katapultík. Po výrobě šipek s tupým hrotem a sbírání kamenů v nedalekém kamenolomu, kde pracovali hloupí lidé, kteří neměli ve škole samé jedničky se úplně zašpiněná Linda opět zapumíkovala v keříku a jako liška dokončila dílo zkázy. Jakmile do zásobníku kuše dala 999 šipek, připravila si katapultík.

 

Linda mířila zcela přesně, všecha okna byla vysklena, kde kdo měl bouli, nebo šrám na duši. Nejstarší učitelé ve sborovně převrhli stůl za který se ukryli s hrnky kafí v domnění, že do země opět vtrhla Hitlerova vojska. Stateční hasiči se dali spěšně na útěk do svých hasičských vozů, kde hrdinně vzdorovali nepříteli vodními děly, ale protože nepřítel byl mazaně ukrytý, nemohli Lindu za boha zaměřit. Když vyplácali vodu na celou ulici a smáčeli dostatek přichomýtnuvších se chodců, tak zapnuli majáčky a odjeli do nejbližší hospody zapít prohranou bitvu v oddávání se strašnému karbanu s desetníky a okukování servírek s hlubokými výstřihy v krátkých sukních.

 

Když Linda dokončila dílo zkázy, vyskočila z keře jako skřítek se slovy:

"Hurááá, vítězstvííí." Vězte ale milé děti, že u učitelského sboru Linda sympatie nezískala a hned první den dostala do sešitu poznámku: 'Vaše dcera zesměšnila nejen učitele, ale i celý hasičský sbor, který se stará o naši protipožární bezpečnost ranní prohlídkou. Nadto Linda vysklila všechna okna ve škole a vězte jak nám ta okna, která byla ze skla, byla drahá. Navíc pan školník kolik teď bude mít chudák práce. Přece jenom už není ve svých 170 letech nejmladší.'

 

Ani u dětí si nenašla spojence, děti se moc rády učily, protože věděly jak moc je vzdělání důležité a potřebné, proto po škole nechodily ani běhat do lesů, polí, luk a parků, ale pilně chodily na všechny kroužky co škola nabízela a aby také rodiče od nich měli trochu klidu. Jelikož to byly chytré děti, věděly že rodičům by neměly přidělávat další starosti a tak se snažily být co nejvzornější a mít nejlepší prospěch.

 

Linda cestou domů vytrhla stránku s poznámkou, zmačkala ji a hodila jen tak po ulici. Než však papírek vůbec dopadl na zem, jako blesk se odněkud přihnal pan metař a papírek zachytil na lopatku, aby byl aspoň užitečný ve svém povolání, když už měl ve škole samé pětky a vyhnul se, simulant jeden ze zdravotních důvodu práci v kamenolomu.

 

Doma byla tichá domácnost, maminka Lindy položila ruku Lindě na rameno a vzdychla, po chvíli přece jenom řekla:

"Holčičko, chci jenom tvoje dobro, aby ses měla líp, než my a něčeho v životě dosáhla." Malá Linda se otočila na maminku, zavrčela na ni a vyběhla do lesů, polí, luk a parků.


53 názorů

Aru
26. 02. 2022
Dát tip

to já bych oslavoval jako utrženej ze řetězu :))

ahoj a díky ;)


Lili.
26. 02. 2022
Dát tip Aru

No sice jsem osobně školu nezapálil, přesto nám při rekonstrukci v r. 1997 značně poškodil oheň naši třídu v důsledku neopatrné manipulace s tímto živlem. To mě hodně vzalo, mě jako učenlivého mládence, který prošel 9 tříd bez propadnutí jen proto, že se na mě mnozí učitelé (-lky) nechtěli dívat další roky...


Aru
22. 02. 2022
Dát tip

JENOM? 

já neměl nic, padla poslední hodina, šel jsem dom :D


Já jsem měla jen Lidušku na kreslení, atletiku a gymnastiku. Jinak nic moc.


Aru
22. 02. 2022
Dát tip

díky Evži, tys taky do žádných kroužků nechodila? mě se to ani nepokoušeli nutit ;))


Jasně, děti patří do přírody. A pěkně zvlčit. Jako ty moje inženýrky.


Silene
22. 02. 2022
Dát tip

Aru, ono je už takovou historicky doloženou tradicí, že se lidstvo rádo odvděčí svým intelektuálním špičkám. Co už tak. Pravděpodobně jde o princip zachování většinové společnosti. Co sejde, že právě ti z ní vyšinutí mnohdy byli schopni lidstvo někam v poznání posunout, když pokrok je vlastně jedno velký svinstvo.  


Aru
22. 02. 2022
Dát tip

je vidět, že máš kritický pohled na věc, ve kterém znáš danou problematiku z více stran a úhlu pohledu ;)


K3
22. 02. 2022
Dát tip

Silene, Aru, vůbec si neodporuji, jen mám svůj názor, který neměním, tak mi ho neberte, nechte mi tu mou genocidu a vy si nechte tu svou.


Aru
22. 02. 2022
Dát tip

K3, tak to bys měl dát na to co říkala MUDr. Hermanová, ty doslova tvrdíš, že dáš na rady odborníků, ale když ti to řekne přímo lékařka na konkrétních pacientech co očkování způsobuje, tak nevidíš a neslyšíš, myslím že si tak trochu odporuješ, když ignoruješ lékaře s praxí a raději budeš dál poslouchat odborníky - odborníkem myslíš koho? někdo kdo vystupuje pravidelně v televizi na podporu covidu? je zaplacen farma-mediální klikou? není tvůj vlastní pohled tak trochu jednostranný? dochází ti vůbec, že média silně filtrují informace ve prospěch podpory covidu od samého začátku?


Silene
22. 02. 2022
Dát tip Aru

K3: Ale takto jednostranná konference existuje jen z těch příčin, že je těmto oponentním názorům již více než dva roky systematicky bráněno zaznít ve VEŘEJNOPRÁVNÍCH médiích, na půdě ČLK i jinde, což kupodivu takřka nikomu nevadí. Dokládala jsem to zde několikrát, stačí si vyhledat Aruovu Odvahu, kde je dokonce zaznamenán v čase silně arogantní přístup MUDr. Jana Marounka vůči oponujícím vědeckým kapacitám. (Ojedinělá akce Kulatého stolu na půdě Senátu.) 

Víc nemám, co bych řekla. Nikoho samozřejmě nechci zdržovat od zbytečné genocidy vnoučat. 


K3
22. 02. 2022
Dát tip

Silen: přijde mi to takové jednostranné. Každý lék má nějaké vedlejší účinky, jde ale o to, kolik účinků má covid, a co je vhodnější. Já nejsem lékař a dám na rady odborníků, zpochybnit se dá ledacos, samozřejmě i covid. Stačí mi to pozadí konferece, rozhodně nepůsobí hodnověrně. A na každé konferenci by měly být zastoupeny obě strany. A co se týče dětí, neměním názor, dám na zkušené odborníky, já nemohu rozhodovat o něčem, čemu nerozumím. Kdo si myslí, že je v zajetí nějaké totalitní lékařské pseudovědy, je to jeho věc. Já si to nemyslím.


Aru
22. 02. 2022
Dát tip

od začátku je covid založen především na strachu z covidu, naprosto účelným lhaním a vydíráním neočkovaných, nechápu jak to někdo nemůže nevidět.

konečně vycházejí data, která ukazují úplně jiná čísla o této virtualní nemoci - kvůli tomuhle se po celém světě zavírali lidé doma, zavedli se nesmyslné restrikce, zavíraly se obchody, krachovaly živnosti a zadlužovaly státy


Aru
22. 02. 2022
Dát tip

MUDr. Urbanová je skvělá, znám ;)


Silene
22. 02. 2022
Dát tip

(Ona, Aru, bohatě stačí i mediálně ostrakizovaná pediatrička MUDr. Anna Urbanová.) A už dám pokoj. edit. pardon, Anna. Pletu křestní jména. 


Silene
22. 02. 2022
Dát tip Aru

K3: Možná by tě mohlo zaujmout. Pokud ne, přejdi prosím můj vklad jako irelevantní. 

Píši ti, neboť jsem kdesi četla tvůj názor na rodičovskou nekompetenci v otázce očkování. Tedy pokud tento názor stále platí a nebyl již sdostatek zkorigován. 


Silene
21. 02. 2022
Dát tip

Měla jsem připsat i sídel, ať je to vyváženější. Ale už mlčím. Máš pravdu, obvyklá doba uložení lidských vzpomínek a poznání stěžejního typu na harddisku je podivuhodně krátká. 


Aru
21. 02. 2022
Dát tip

to se hodí ;)

znalosti jsou důležitý, 

akorát ne všem zůstanou v hlavě :))


Silene
21. 02. 2022
Dát tip

No jo, to víš, filmařině moc nedám, ale znalosti z odkrytých pohřebišť by se snad u mě nějaké našly. Vychází to... vcelku nastejno. 


Aru
21. 02. 2022
Dát tip

ti dospělí dostali za to zaplaceno, takhle jednoduchý to je, točí se v tom obrovské sumy peněz, proto to dělají.

jasně že průvodní znaky jsou nesmyslné a popírající samou logiku, ale vem si jak dlouho jsou na to lidi připravovaný, kolik se natočilo filmů dávno před covidem o smrtících pandemiích a mutacích všeho druhu, tahle myšlenka nespadla z nebe v r. 2020. nejprve je lidi manipulováním mysli nutno připravit, poskytnout jim program, který pak mohou spustit v místě a čase odstartované události, pak už lze rozjet další stupeň psychologické války.

díky, to byla chyba, zdvojování slov u mě naprosto běžný jev, většinou to vychytám ještě při kontrole, já nevím proč zrovna tenhle text má tolik chyb :))


Silene
21. 02. 2022
Dát tip

No, v uplynulých dvou letech se mnohé děti zachovaly opravdu podstatně vyspěleji než někteří čelní státní představitelé trvající na perlách typu otvírací hodiny pro seniory, dusítko za volantem, nejmenovaný virus řádící výhradně od do a na prodejních plochách malých výměr atp.  Spolehlivé dodávky nejmenovaného viru ovládané síťovým vypínačem a vůbec. Jakože nasadit/cvak, sundat/cvak, nasadit/cvak, sundat/cvak, na wecko, na jídlo, hmmm, mňam. Však víš, nemohu si vynachválit tu reprezentativní přehlídku neprůstřelné logiky. Tak asi zacil, hasiči, přidržím ti savici. 

Kuk, třeba tu:

maminka Lindy položila ruku Lindě ruku na rameno  


Aru
21. 02. 2022
Dát tip

na školu je třeba být osobnost, děti to pochopili a dospívají dříve ;)

vůbec nevím o čem to mluvíš, ta čeština je nejlepší, jakou jsem schopen prezentovat veřejnosti :D

díky ti Silene ;)


Silene
21. 02. 2022
Dát tip

Určitě jsem se hořce pobavila. Natrpklý úsměv drží mi nyní na rtech jako veselé a hravé samolepky s vyjmenovanými slovy na podstupních schodišť přátelských a otevřených internačních ústavů státního školství pod patronátem rozkošného Ministerstva šikany, mlžení a teritoriálního výcepu.  

K těm občasným syntaktickým smyčkám se tedy zdržím, no. 


Aru
21. 02. 2022
Dát tip

"plácl" je přesně řečeno :D

no jo no, nejlepší, někdy je nejlepší to nechat na nich.

iví, nová malá Linda je teda na světě ;))

díky ;)


(při)plácl jsi sem dílo s humorem sobě vlastním......jj....rodiče chtějí pro své děti vždycky to nej(lepčí)..............*/*****


K3
21. 02. 2022
Dát tip

Vidím, že to je zbytečný, mluvíš uplně o něčem jiném než já.


Aru
21. 02. 2022
Dát tip

byly tu zavřený obchody, byl tu zákaz cestování přes okresy a byla tu dokonce večerka ve 21:00, plus byl tu regulérní apartheid, jestli ti to přijde jako svoboda, tak mě teda ne.

jestli si myslíš, že Putin už zaměřuje na EU rakety, tak by sis měl už začít stavět protiatomový kryt, povídaním o tom v komentárích jak se Putin chystá ovládnout svět toho moc nezměníš ;)

ty patříš mezi ty bojovníky na Seznamu a Novinkách, co tam vedou tyhle debaty od rána do večera, že jo?


K3
21. 02. 2022
Dát tip

Ty blázne, vždyť já si myslím přesně to co ty. Vím, že novináři všechno zveličujou a že normální lidi válku nechtějí a to je taky špatně. Jenže vím že s jídlem roste chuť, a že moc stopá do hlavy, a potom lehce onemocníš nemocí z moci... V jaký nesvobodě proboha, že ses nechal naočkovat? Já si platím zdr. pojištění, jinak to mám zdarma, tak nedělám nic jiného než že využívám svého práva se nechat naočkovat. Ale o tom už se tu napsaly stohy "papíru."


K3
21. 02. 2022
Dát tip

Ty blázne, vždyť já si myslím přesně to co ty. Vím, že novináři všechno zveličujou a že to je taky špatně. V jaký nesvobodě proboha, že ses nechal naočkovat? Já si platím zdr. pojištění, jinak to mám zdarma, tak nedělám nic jiného než že využívám svého práva se nechat naočkovat. Ale o tom už se tu napsaly stohy "papíru."


Aru
21. 02. 2022
Dát tip

to je nesmysl, máš jiné informace než z médií? žil jsi v Rusku? médialní informace beru jako silně neobjektivní, neodrážející realitu a vykonstruované.

máš strach, protože na každým televizním kanálu o tom pořád melou dokola, celý svět je ekonomicky propojený, zaútočit na EU, nebo USA znamená rozpoutat třetí světovou, myslíš že Putin je idiot, aby proměnil Zemi v jadernou pustinu?

já nevím, tys zapomněl na poslední 2 roky? my už v nesvobodě žijeme


K3
21. 02. 2022
Dát tip

Ne, Aru, tak jsem to nemyslel. Píšeš válku proti Rusku. Ale jsou to oni kdo to rozdmýchávají. A jestli tedy nechceme aby vzniknul nový Sovětský svaz s jeho věrnými satelity, jakými jsme byli i my, musíme pro to něco dělat. A z Putina já mám strach, protože je od začátku nevyzpytatelnej a vím jak mu doma tleskali, když zabral Krym. Proto je potřeba proti zlu něco dělat v jeho prvopočátku, dřív než nám přeroste přes hlavu jako se to stalo s fašistickým Německem. Samozřejmě je nejlepší žít se všemi v míru a obchodovat s nimi, jak říkáš.


Aru
21. 02. 2022
Dát tip

ano, dlouhými větami to psaní trpí, ale čím dýl píšu, tím větší k tomu mám sklony, asi je to nějaká nemoc.

to vysvětlování je strašný, ale je to jako s těma dlouhejma větama.

nevím o jakým posluhování mluvíš, sami Germáni čile v Rusku podnikají, mají tam asi 5000 firem, plus čím horší vztahy s Ruskem, tím dražší plyn, já nevím, ale dobrý vztahy s Ruskem jsou prostě výhodný oboustraně, nemyslím si, že EU která je docela na malém prostoru si může dovolit hospodářsky uzavřít východ ;)


K3
21. 02. 2022
Dát tip

Aru, ale ještě horší je mu posluhovat, tomu Rusku.


K3
21. 02. 2022
Dát tip Gora

Líbí se mi ten nadhled a humor jaký tomu dáváš. Je mi docela blízký. Ale co si myslím, že je na škodu, takové ty dodatky a dovysvětlování, zkrátka je tam toho hodně zbytečného, co by se dalo vyškrtat. Poslední věta je výborná a zasloužila by si dát ji na samostatný odstavec aby vynikla. Taky mi vadí za živou řečí ty dlouhé věty. Ty je lepší dávat na nové odstavce, daleko líp se to potom čte a chápe. 


Aru
21. 02. 2022
Dát tip

díky Goro ;)


Gora
21. 02. 2022
Dát tip

Tvá Linda je sympaťačka, Aru.

Napsal jsi to zajímavě, čtenáře i přes vtípky nutíš k zamyšlení... a poslední věta je výborná.

 

a braly dětem sirky,  - brali /ti hasiči/


Aru
21. 02. 2022
Dát tip

chyby tam budou pořád, jelikož mě prostě čeština na škole minula a začal jsem se jí věnovat až vlastním psaním, takže to hrůza bude vždycky ;)

chybku opravím. malá Linda nastoupí místo velký, je to restart příběhu.

díky Jani ;)


Janina6
21. 02. 2022
Dát tip

Ježiš, ta Linda mi byla tak sympatická! Asi se mnou není něco v pořádku :-) tedy v tom spořádaném, pořádkumilovném pořádku. Velmi osvobozující čtení!

Chybky vytýkat nebudu, bo je ti to stejně šumafuk, akorát prosímtě, v posledním souvětí, protože poslední souvětí je to nejdůležitější, to si totiž přečte úplně každej: "zavrčela na ní", to už na ní jako při tom vrčení seděla? V tom případě o.k., jinak si to oprav na "na ni" :-) Tip jako hrom.


Aru
20. 02. 2022
Dát tip

díky Kočkodane, ty mi rozumíš ;)


Kočkodan
20. 02. 2022
Dát tip

Já si svůj úvodní den na ZDŠ Přerov nad Labem nepamatuji ni zbla, ale zdá se mi být velmi nepravděpodobné, že by se byť jen nepatrně podobal tomu Lindinému.

Zase jsem si jako kur (nečti Kurd) vyzobal spoustu vtipných zrn.


Kamamura
20. 02. 2022
Dát tip Benetka, Aru

Bixley - co je důležité, je očím neviditelné! ;-D


Aru
20. 02. 2022
Dát tip

myslel jsem, že to je Exupéryho poselství, možná to ale vidíš jinak ;)


bixley
20. 02. 2022
Dát tip

Aha.


Aru
20. 02. 2022
Dát tip

bixley, myslel jsem, že to že vidíme správně jen srdcem, nikoli rozumem a jeho konstrukty je prostoupeno napříč celým textem - že to co se zdá rozumné nemusí být vždy to správné


Aru
20. 02. 2022
Dát tip

dievča, je to nastartování k novým dobrodružstvím malé Lindy a jejích nových přátel, takže ano je to možné, leč nic neslibuju ;)

díky ;)


Aru
20. 02. 2022
Dát tip 8hanka

OsmiHanko, není to úplně patrné, ale je to na téma z Malého prince od Exupéryho, kde se také smích mísí se slzami ;)

zápalky jsou tam čistě jako připomínka na díl s velkou Lindou, kdy zapálila školu ;)

tak možná nějaké dávné trauma...

díky ;)


bixley
20. 02. 2022
Dát tip

Aru, krásná pohádka jako vždy, jenom jsem nepochopila, jak souvisí se zadaným tématem.


Aru
20. 02. 2022
Dát tip

přesně tak Kamamuro, já pochybuju že se vůbec důchodu dožiju i za mírových podmínek, takže mě na důchodu nezáleží :D

atomovky určitě létat vzduchem nebudou, jednak by to byl konec civilizace, jednak válčit proti Rusku a jeho Čínskému spojenci je čirá sebevražda


očividne je Linda po maminke ... a tak sa maminka asi nečuduje, že výchova to nie je len tak lárom-fárom zadarmo ... a bude pokračovanie?***


8hanka
20. 02. 2022
Dát tip

tak som trošku rozpoltená... taký jemný úsmev cez zarosené oko...

chvíľami sa usmievam, chvíľami ma zabolí v ľavej časti hrudníka...zo zápaliek som mala dlho hrôzu, keď som mala ako dieťa  po príchode zo školy  zapáliť oheň v sporáku, nedokázala som to... horiaca zápalka mi vypadla z ruky...ako to, že som nezhorela aj s domom? Hasiči u nás nehliadkovali...


Kamamura
20. 02. 2022
Dát tip

Cesta džunglí vlastních prastarých strachů a snů je vzrušující, a ne zcela bezpečné dobrodružství, takže ne každý se odváží. Jenže - pokud se neodvážíme, co potom? Spořit na důchod, který stejně nedostaneme? 

Říkal jsem to svému šéfovi - až mi spadne na hlavu atomová bomba, bude jedno, jestli mám v pořádku evidenci důchodového pojištění! ;-D


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru