Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

toto sú verše proti

22. 02. 2022
20
33
629

 

vojne 

 

ktorá visí vo vzduchu 

ktorá nie je potrebná 

ktorá môže byť najhoršia 

 

je príliš veľa zbraní 

je príliš veľa emócií 

je príliš veľa nedôvery 

 

                                           a primálo nezbraní 

( 'zmluvy o priateľstve umožňujú zriadiť vojenské základne' ) 

 

dnes

malá pozornosť veľkopodniku 

incident sa odkladá na neurčito 

rozíďte sa 

a v pokoji vyčkávajte konflikt

 

 


33 názorů

cassy
24. 02. 2022
Dát tip

i ve světě roztříštěných pohárů, nenapravitelvých selhání, šílenství a a sobeckosti je NE hlasem živočicha z čeledi hominidů...


veru nie....nie je potrebná


8hanka
23. 02. 2022
Dát tip

Kamamura, v niečom máš pravdu, ale...áno, Zem je preľudnená a jesť potrebujú všetci, no nie všetkým sa jedla dostáva...ale kde je preľudnená? Hlavne v chudobných "hladových" oblastiach, "vyspelá" (ako neznášam to slovo) Európa starne, o pár rokov nebude mať kto pracovať, cítime to dokonca aj my, hoci nás pokladám za nevyspelých, myslím SR (odhliadnuc od pôrodnosti v osadách), prakticky všade chýba pracovná sila od odborníkov až po pomocné sily, ako sa už kedysi v rozprávkach hovorilo  - čo malo nohy, zutekalo...posledné dva roky si politici trochu vydýchli (teraz som cynik), odbudlo zopár tisíc dôchodcov a ešte odbudne...ale stále to nevyriešilo otázku - kto bude o pár rokov robiť na dôchodky? Vďaka pandémii vidíme, že sa dá znížiť počet obyvateľov aj inak ako zbraňami...a k voľbám - dievča určite nevolilo Babiša, predpokladám, že býva v slovenskom lese ako aj ja:) Napriek pokročilému veku som populistov nikdy nevolila(aj keď mám vážne pochybnosti, že v politike vlastne už iní nie sú), naposledy som ako jedna z prvých počas slovenských volieb ležala s Covidom, poviem Ti, nič moc partner...ale aspoň môžem pokojne povedať - čo ste si zvolili, to máte...aj keď v tom marazme žijem aj ja, žiaľ. Už sme mali všelikoho v čele, pri každom sa zjavili kauzy, či už priamo jeho  alebo v jeho  blízkom okolí, nik neostal čistý...a tak povedz, koho voliť? Vieš to? Kto je ten bez poškvrnky, čo nám zabezpečí raj na zemi? Zďaleka neviem toľko, čo Ty, ale ani nechcem vedieť, som tak trochu alibista, čím menej viem, tým menej ma to trápi a tým menej mám zlých snov...a moja naivná predstava - čo by dokázalo tých pár mocných, keby sa armády rozhodli nebojovať? Jednoducho sa otočili a šli domov k rodine. Nech sa pobijú politici a bežných ľudí nech nechajú na pokoji... kým sa dáme hnať ako stádo v záujme nejakých ..., hádame sa medzi sebou, kto z nich  je lepší, sme ako oni...a k Lajke - radšej zachránim týraného psa či mačku z ulice, ako budem vyhlasovať ako Aneta L. , že pôjdem na hranice Ukrajiny brániť ich, už ju tam vidím...robím to, čo dokážem...


ďakujem bixley***


bixley
23. 02. 2022
Dát tip Gora

Aktuální a hezky vyjádřené.


milý Kočko ... ďakujem za krátky komentár***(neozbrojený žmurk)


Kočkodan
23. 02. 2022
Dát tip

 

Já už svůj komentář odkládat nebudu. A o humor se v něm tentokrát samozřejmě také snažit nebudu.


Kamamura
23. 02. 2022
Dát tip

Nojo, ono je to příjemně alibistické, rubat si dříví, a o zbytku světa nic nevědět. Je pohodlné si zjednodušovat svět tak dlouho, až se v něm vyzná bez námahy nejenom člověk sám, ale i jeho kocour. Jenže, když máš pak uplatnit své demokratické právo rozhodovat o světě, ve kterém žiješ, tak se zákonitě rozhodneš špatně, a dáš svůj mandát nějakému Babišovi, nebo hůře. Proč? Protože tě nezajímá, co je potřeba k tomu správně vládnout, tak zákonitě neumíš vybrat toho, kdo vládnout umí. Dalo by se říci, že svět nám hoří pod nohama, protože příliš mnoho lidí odmítá vylézt ze svého vyhřátého křoví.

Až změny klimatu pořádně tvůj lesík prohřejí, tak blafne jako se to stalo lesíkům v Kalifornii, a shoří, a bez lesa ti vítr a voda odplaví půdu do moře, a budeš děvče z pouště. A pak ti stejně nezbyde, než se učit, jak přežít v poušti. 


rozhodne vieš toho oveľa viac než ja ... pri tom rúbaní dreva do pece mi stačí, keď viem, že nič neviem ... a predsa len niečo viem ... som proti vojne***


Kamamura
23. 02. 2022
Dát tip

No možná, možná si toho pejska i drbala za ušima, než odstartoval, ale hele - byl to jen jeden pejsek. A o tom ostatním, co nebyl pejsek lajka, toho zase vím víc já. A přesto máme oba dva jeden, stejný hlas. Je to spravedlivé?


Kamamura ... prepáč, ale lajke rozumiem viac ako tebe ... a ďakujem***


Kamamura
23. 02. 2022
Dát tip Benetka

Ježíškunakřížku, děvče, vylezeš taky někdy z toho svého lesa? Čteš zahraniční tisk? Víš vůbec něco o tom, co se děje mimo českou hobbití kotlinku?

Ti, kdo z války na Ukrajině budou profitovat (a už profitují), přece vůbec nejsou Ukrajinci! Ukrajinci jsou všichni (kromě oligarchů typu Porošenko) obětmi střetu supervelmocí, podobně jako Libyjci, Iráčané, obyvatelé Iránu, bývalé Jugoslávie, a další a další... zbyde jim jenom spálená země, hromady mrtvol, chudoba a nenávist. Podívej se na Libyi, kde nositelé Nobelovy ceny za mír rozpoutali naprosti cynickou válku, a teď je z té země spáleniště, na kterém se pořád bojuje, a totéž platí o Iráku.

V Iránu, který chtěl být demokracií, provedly v roce 1953 britské a americké tajné služby puč (důvodem bylo znárodnění ropných polí), který měl dosadit místo vzdělaného, pokrokového premiéra Mossadeka konzervativního šáha, který se ale u moci neudržel, a nastoupila teokracie, která se tam drží u moci do dnes, a následkem toho umřelo obrovské množství lidí!

Až do roku 1975 vládl ve Španělsku klerofašistický diktátor generál Franco, za jehož vlády zmizely statisíce Španělů, a to ani nemluvím o Pinochetovi, o Contras v Nicaragui, a o šílených zvěrstvech ve stále znásilňované Africe, kterou velmi křesťanská Evropa začala brutalizovat už někdy před pětseti lety. Celá sovětská okupace východního bloku byla ve srovnání s tím školní výlet, což také Noam Chomsky českým intelektuálům při své návštěvě Prahy řekl, a co udělal výkvět české společnosti? Urazil se, protože nám Noam ukázal národní bolístku ve správném měřítku. 

A proto, když slzíš nad psem Lajkou, nebo nad mrtvými z Ukrajiny, tak si zároveň uvědom, že abychom my všichni tady (ano, patříme k velmi privilegované menšině světové populace) mohli jezdit auty, měli počítače, internet, a plné regály v supermarketech, tak někdo jiný v novodobých koloniích jí místo jídla odpadky, bláto nebo vůbec nic, a místo platu dostává kopance. To je zlaté pozlátko globalizované ekonomiky v kontrastu s relativní bídou doby minulé, kdy se většina zboží vyráběla lokálně - a není to jen konflikt Východ versus Západ, pokrok versus stagnace, sobectví versus altruismus. Je to všechno ještě o hodně, o hodně složitější. 


Kamamura ... aby sa tí, čo prežijú vojnu, cítili dostatočne zaistení a bohatí? ... a čo tí, čo im vo vojne zomrie dieťa alebo zostane zmrzačené?


Benetka ... tu sa strácam ... tak radšej nič***


Čudla ... áno je***


Abakus ... ono sa to vždy zgučí na jednu kopu ... a dozvedela som sa, na čom sa teraz vo svete pracuje***


Abakus
22. 02. 2022
Dát tip

Tak nahlas rozmýšľam, či je lepšia báseň proti vojne, alebo oslavné vojnové dobyvateľské eposy. Možno by pomohlo zase jedno očkovanie proti...


To, co se děje, bude zřejmě průlom.


Aru
22. 02. 2022
Dát tip

neboj Kamamuro, na snížení populace pracují odborníci už dva roky


Kamamura
22. 02. 2022
Dát tip Benetka

Lidu se řeklo: "Milujte se a množte se!".

I lid poslechl a jal se milovat a množit. 

Za chvíli nebylo kam stoupnout - všude nějaký mimísek, který chtěl také papkat jako ostatní mimískové. 

Na planetě s omezenými zdroji začalo být brzy těsno. 

V takové situaci jsou dvě možnosti - všichni se rozdělíme, ale budeme chudší, jenže to je bolševické a levicové, tak to jsme rázně zavrhli cinkotem klíčů. 

Takže zbývá druhá možnost - musí umřít tolik lidí, aby se ti přeživší cítili dostatečně zajištění a bohatí.

No a na tom se teď pracuje.

Zeměkoule není nafukovací. 


8hanka
22. 02. 2022
Dát tip

Keď som sa zobudila na hukot lietadiel nad domom a skripot pásov tankov na asfalte bola som dieťa, nikdy nezabudnem na hrozný strach, že začala vojna, bol 21 august...našej okupácii nik nezabránil... desím sa, čo bude teraz ..


8hanka ďakujem ... tieto verše sú proti všetkým vojnám ... máme tak trochu šťastie, že sme sa narodili po druhej svetovej ... tá dlhá pauza na území bez vojen nás chráni pred živou skúsenosťou a hrôzou utrpenia ... prečo, kým nestrčíme prst do rany, neuveríme?


Čudla
22. 02. 2022
Dát tip

Válka je vůl. 


Benetka
22. 02. 2022
Dát tip

Ne prostě... Lidí je jak sraček je potřeba to redukovat. Dříve si příroda radila sama ale už nějaký ten pátek jí s radostí pomáháme. Když nezabere virus tak hned bác! Válka. No... A tak to prostě je. Jo a ať si každý klidně myslí že su cynik. Nebo tak. Možná su. I když take su proti válkám a miluju nekeho a byl bych moc smutný kdyby už nebyl a radši bych umřel místo něho ale holt - jeden si nemůže vybírat... Eh.


8hanka
22. 02. 2022
Dát tip

vojny sú stále...niektoré  nenápadné, niektoré ďaleko...táto nás ľaká, lebo je  za humnami...

je smutné, že málo ľudí rozhoduje o živote a smrti miliónov...a nechávame ich, nechávame im slobodu rozhodovania


ďakujem Alegna***


Alegna
22. 02. 2022
Dát tip

ne válka není potřebná, jsem s tebou proti ní


dievča z lesa
22. 02. 2022
Dát tip annnie

annnie ... vzdávam sa výberu v prospech nevojny***


annnie
22. 02. 2022
Dát tip

Primálo nezbraní... Dievča! Výběr!


dobre


Norsko
22. 02. 2022
Dát tip

Nerozídem se. Ni e


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru