Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pojďme si povídat o Ukrajině!

24. 02. 2022
3
190
3415
Autor
Kamamura

Zdravím všechny své přátele, nepřátele, i ty, kterým jsem lhostejný! Zakládám tuto diskusi, protože pozoruji, že současná situace na Ukrajině většině lidí lhostejná není (včetně jejích politických, vojenských, diplomatických, ekonomické, humanitárních, etických, a kdoví jakých ještě aspektů). Nesouhlasím s názorem, že politika na Písmák nepatří. Psaní se nedá uměle oddělit od ostatních aspektů lidské existence, a jak vidno, i když politika někoho nezajímá, může se stát, že jednoho dne zaklepe na jeho dveře - a doufejme, že to nebude pažbou pěchotní útočné pušky jedno které armády (ano, jsem pacifista). 

Nebudu vás nudit svými názory a svou obvyklou otravnou obšírností, a pokusím se zahájit diskusi tím, že předám mikrofon těm, kterých se zřejmě problém dotýká nejvíce - ukrajinské kapele 5nizza (Pjatnica) která patří k mým oblíbeným:

Ja Soldát

Jamaica

Daljekó

Vjesná (!)

Sajúz Nierušímyj (reggae version)

Ku


190 názorů

snake_01
12. 04. 2022
Dát tip

OP: Jinými slovy nechceš přiznat, že ti došly argumenty a myslíš, že se skryješ za slovní vodopády. Budiž ti přáno.

A opět tu máme ony slavné útoky ad hominem (jen pro jistotu, kdyby někdo pochyboval nad věcnou výpovědí tvých slov), což se ostatně většině lidí podobně zmanipulovaných emocemi beztak nestane, neboť skončí právě a jen u emocionální části výpovědi. 

Jen by mě zajímalo, jestli věříš tomu, co hlásáš, nebo jestli tě jen baví šířit chaos. Zde se ale pravdivou odpověď beztak nedozvím.


snake_01 - tvoje schopnost nacházet neustálé a neustálé výmluvy a pochybně popletené konspirační teorie, aby sis nemusel přiznat jednoduchá fakta, je neuvěřitelná a fascinující.

Prober se už, konečně! Je úplně jedno, kdo je Irina Slav, je to prostě internetová entita generující text, stejně jako ty, na stejně jako já, některé za sebou skrývají jednoho člověka, některé kolektiv lidí, a můžeš vynaložit libovolně úsilí, času a peněz na odkrývání příběhu skrytého za každou z nich, anení to nakonec v důsledku úplně jedno?

"Attack the idea, not the person!" - neříká ti tohle akademické heslo nic?

Vykašli se už konečně na to, co nebo kdo je Irina Slav, jestli je to analytička, kolektiv špionů, propagandistický robot, nebo sám Satan v lidském těle - je to úplně jedno - a soustřeď se na sdělení samotné - Západ v tomhle konfliktu selhává, protože je stále v zajetí těch samých přeludů a sebeklamů, o kterých píše John Mearsheimer, který dává vinu za celou válku na Ukrajině Západu - a já s ním v mnohém souhlasím. Američané v roce 2014 prostřednictvím svých tajných služeb zorganizovali puč na Ukrajině (vedl ho Jaroš a Muzyčko, Jaroš byl interpolem hledaný zločinec a Muzyčko byl natočen, jak škrtí majitele soukromé televize, když mu nechtěl být po vůli. Později Muzyčka zastřelila při zatýkání policie, dost možná proto, že příliš mnoho věděl - hle, revoluce opět pozřela své dítě.) Důležité je, že cílem tohoto puče bylo vrazit klín do spolupráce Ruska a Německa (Henry Kissinger - víš vůbec, kdo je to Henry Kissinger? Nepřekvapilo by mě, kdybys to nevěděl - aspoň si to kdyžtak vygoogluj). 

Ukrajinci dlouhá desetiletí kradli ropu a plyn z ropovodů a plynovodů, které vedou z Ruska do Německa - Rusko má nesmírné nerostné bohatství, a Německo je průmyslovým centrem Evropy už od doby druhé světové války, protože jeho průmysl pomáhálo budovat totálně nasazené obyvatelstvo ze všech porobených států Evropy, mimo jiné i Češi a Slováci (nacisté jich zabili přes 300 tisíc za cca pět let, kolik zabili za 40 let okupace Rusové? Ahhh... difficult question, eh? Now you we are talking...)

Americká strategická doktrína je taková, že vždycky bojuje proti velmoci, která by mohla ohrozit její pozici světového hegemona - pokud ti totiž celý svět musí odevzdávat otrockou práci a suroviny za papírky, které si sám tiskneš, tak tě těžko může někdo porazit (termín "petrodolar" není žádná zpolitizovaná fikce, je to realita mezinárodního obchodu a strategického rozložení sil). A spojení Ruska a Německa, stejně by odjakživa znamenalo vznik nové mocnosti, která by možná strčila do kapsy jako Čínu, tak Spojené státy americké (což je současná velmocenská konstalace - Čína, Eurasie a Spojené Státy Americké - stejně jako v Orwellových 1984 - Oceánie, Eurasie ... a jméno té třetí už si nevybavím, ale byly také tři. To byl panečku vizionář, ten Orwell, co?).

Jenže díky šílenému tahu amerických tajných služeb je Eurasie ze hry - Nord Stream 2 definitivně nebude (Američané se mu bránili diplomaticky i jinak všemi prostředky), všechny ruské suroviny spolyká přelidněná Indie a Čína, která je továrnou světa a pravděpodobně aktuálně mocností číslo jedna (tahle válka totiž znamenala definitivní konec americké hegemonie - když se dva perou - Rusko a USA na Ukrajině, třetí, totiž chytrá, strategická a pragmatická Čína, se směje.) Ale smát se naposledy bude jen Zubatá, jako obvykle, protože změny klimatu a světové zásoby zdrojů jsou přesýpacími hodinami, které odměřují čas trvání tohoto kola globální civilizace. A písku v nich zbývá pramálo - odhadem tak 20 až 80 let času, což je možní tak ještě jedna generace... možná. Současné války, jakož i jakékoliv jiné lidské konání, které nebere ohled na ekologii a stabilizaci globální ekonomiky (transformace z toxického, sebevražedného růstového modelu na udržitelný, cirkulární) jsou jen tančením opilých štamgastů na palubě Titaniku. 

Tak co, snejku a ostatní, je opravdu tak podstatné, kdo je nějaká Irina Slav?!


snake_01
11. 04. 2022
Dát tip

OP: Vážně? Zvláštní, že by nějaká současná ruská novinářka imitovala pseudonym disidentky, která se upálila na protest proti ruskému establishmentu. A našel jsi někde profil té tvé Iriny Slav? Není to náhodou tak, že tvé zdroje jen zneužily starších textů a překroutily jejich výpověď? Nejsi to náhodou ty, kdo podléhá desinterpretacím? Jen se ptám.


Delfín -  a umožnily ti Tvé znalosti číst čínský arabský, ruský, americký, a všelijaký jiný tisk, abys získal lepší informace o světovém dění?


snake_01 - pak pro Tebe mám překvapení - tak jako není v Čechách jediný Jan Novák, nebo v Anglii jediný John Smith, není na světě jen jediná Irina Slav. 


Benetka
11. 04. 2022
Dát tip Gora

Já enom fuckt newim gdo?! Teho ProméThea odpoutal?!?!?!


Delfín
11. 04. 2022
Dát tip

Odpoutaný Prométheus: Já iž i uměl mandarínsky říci : "Jsem Tchaiwanec! " 

A nějak nechápu, proč senát dál vedl nějaký sušinka Vystrčil, když já dík karáču znal i pár japonských slov a dokonce i nějaké znaky z hiragany a katakany! 

Dokonce jsem je přepisoval do dopisů své girl pen-friend z města pod Ještědem...No, myslím, že tvůj výčet ještě doplním! 

https://www.dusekarpat.cz/ukrajina/ukrajinstina/


snake_01
11. 04. 2022
Dát tip

OP: Zdrojem mé provinční konspirační teorie byla anglická verze wikipedie.


snake_01 - necítíš se někdy trochu legračně?


Opakuji znovu, přátelé učte se anglicky, mandarínskou čínštinu, španělsky a další světové jazyky, pracujte se zdroji z celého světa, a zbavíte se komické provinčnosti českých konspiračních teorií. Sebevzdělávání zdar!



https://nazory.aktualne.cz/komentare/ria-popsala-desivy-plan-deukrajinizace/r~b8d6a6b8b65311ec8b18ac1f6b220ee8/

 



snake_01
11. 04. 2022
Dát tip

OP: Zapomínáš dodat, že Irina Slav se v roce 2020 upálila na protest proti ruskému režimu a její slova tak mají úplně opačný význam, než zde zamýšlený. Ani počínající protesty ohledně sankcí se tak nevztahují na současné sankce. A druhý odstavec je spíš motivační než naopak, protože odběratelé evidentně "nehrají své karty správně", ale chovají se jako vraždící maniaci, což je pro většinu lodí nepřijatelné (ale jako vždy se najdou i výjimky).


Irina Slav pro Oilprice.com: Západ trpí díky svým špatným rozhodnutím v oblasti energetiky

".... Evropští politici se předhánějí v tom, kdo více 'potrestá' Rusko za válku na Ukrajině, ale pět kol sankčních opatření, která se stale terčem mnohých vtipů, zatím ublížilo více Evropě samotné, než Rusku. Ukazuje se, že na těchto vtipech bude něco pravdy: evropské centy energií prudce vzrostly, a nevypadá to, že by se v dohledné době vrátily na původní úroveň, a evropský průmysl vysílá signály, že další kola sankcí proti ruskému plynu (případně ruské rozhodnutí plyn přestat do Evropy dodávat v odvetě za tato opatření) jsou pro něj existenční hrozbou, a proto jsme svědky prvních protestů proti zmíněným sankcím.  

.....

Západ se začíná pomalu a bolestivě probouzet, a příčinou tohoto vystřízlivění je jediný, velmi prostý fakt - kdo kontroluje toky surovin a energetických zdrojů vládne světu. A pokud ti, kdo zdroje ovládají, sehrají své karty správně, zůstanou pravděpodobně na koni, zatímco závislost odběratelů těchto surovin se jen prohloubí."


Aru
09. 04. 2022
Dát tip

je fascinující snaku, že čítarny.cz jsou pro tebe obskurní zdroj :D:D


Aru
09. 04. 2022
Dát tip

snaku, na tomto místě ti doporučím naprosto obskurní zdroj na knihu, u nás vyšla pod názvem: Na západní frontě klid od Ericha Maria Remargua ;)


Aru
09. 04. 2022
Dát tip Induan

Induane, v tom můžeš být v klidu, já jsem si svůj život postavil na naprostém flákání a nicnedělaní, takže si o mě můžete myslet cokoli, ale já nehnu prstem. teď když chápu svět jako divadlo, můze se kdokoli s kýmkoli navzájem pozabíjet, pokud to chtějí, je to jejich role a mě do toho nic není, každýho věc co se svým životem udělá :D


Induan
09. 04. 2022
Dát tip snake_01, Aru

Hoši - každý jsme originál. Čerpat z obskurních zdrojů je samozřejmě hloupé, ale na každém šprochu... Věřím, že spousta konspiračních teorií nemá daleko k realitě - ostatně - v minulosti se několikrát ukázalo, že i zdánlivě nesmyslné konspirace můžou být skutečné události. Ovšem problém není v tom, v jaké hlouposti člověk věří, ale jakých šíleností je ochoten se v jejich jménu dopustit - viz hony na čarodějnice, lynčování lidí bez soudu a tak dál. Bezcitná a čistě přesilová demokracie bez srdce je jen vylepšený zákon silnějšího a diktatura většiny. Buďme nedůvěřiví a podezíraví, hledejme souvislosti, snažme se usvědčit politiky ze lží, ale zůstaňme přitom empatické lidské bytosti, nedělejme ukvapené závěry a když se zmýlíme, přiznejme to ostatním i sobě.


snake_01
09. 04. 2022
Dát tip Aru, Gora

K3, Aru není zastáncem Babiše, je prokazatelně mnohem větší radikál. Podle projevů zde prezentovaných se pravděpodobně nechal zradikalizovat situací kolem covidu (to se ostatně stalo i mnoha jiným) a bohužel začal čerpat informace z čím dál obskurnějších zdrojů, což završilo onen temný kruh konspiračních teoretiků. Proto mluvit o Aruovi, a jemu podobným zde přítomným, jako o zastánci Babiše, by bylo hrubé podhodnocení situace.


Aru
09. 04. 2022
Dát tip

a je otázka, kdo chce mír, protože politici, ani média to nejsou, tudíž nám vládnou psychopati, tudíž tu ani žádná demokracie být nemůže


Aru
08. 04. 2022
Dát tip

no vidíš K3, ty si myslíš, že tu máme demokracii a ona tu nikdy nebyla, je na to zajímavý článek ;)


K3
03. 04. 2022
Dát tip Induan

Však jo, nechci na něj všechno házet, vynesli ho tam lidi kteří politiku ani nesledují a nechali se okouzlit jeho sladkými řečmi. Ale takoví my Češi holt jsme:).


Aru
03. 04. 2022
Dát tip

tak znovu, nejsem zastáncem Babiše :))


K3
03. 04. 2022
Dát tip Induan

Já tě urážet nebudu, vyslovil jsem svůj názor. Připadá mi ale podivné a nerozumné někoho hodnotit, když je premiérem teprve chvilku. A přitom nevíš jak by se zachoval Babiš. To je zkrátka nespravedlivé. S tím Babišem se mi to třeba zdálo, ale zrovna tak je špatné tvrzení, že po tom lidi toužili. On se veškerou nepřízeň zavinil sám a ty si nejspíš podlehl dojmu, že mu všichni ubližují. A už to nemusíš rozvádět, já tu teď stejně čtrnáct dní nebudu.


Aru
03. 04. 2022
Dát tip

nevím kde jsi vzal, že jsem zastáncem Babiše, za mě pouze hrozného nahradil ještě horší. pravděpodbně žiješ dva roky někde v bunkru a nezažil jsi co se tu dva roky děje, ale dobře, nebudu ti brát duhové jednorožce, když si myslíš, že demokracie postupně neeroduje v globálním měřítku. historie jasně ukazuje, že pokud je v Rusku slabý vládce s kombinací z bídou, k moci přicházejí revoluční diktátoři, otevřený teror a hromady mrtvol


K3
03. 04. 2022
Dát tip Gora, Induan

Aru, můžeš být zastáncem Babiše neberu ti to. Já se o politiku dost zajímám a vím jakým sprostým způsobem se dral nahoru. Sledoval jsem jeho lživé a špinavé sloupky v Metru dávno před tím než byl v politice. Demontování pilířů za zástěrkou ochrany zdraví, nezlob se, ale to je nesmysl. A o Koraně už nechci psát, je to pořád dokola. Jak to dopadne v Rusku samozřejmě nevím, ale řídím se svým selským rozumem. Budou tam mít jistojistě bídu a ta je k tomu přinutí, jestli to ještě dřív neudělá jejich inteligence. Já bych jim to hrozně přál, protože bída a závist je původcem téhle války. Nakonec ji předpověděl již  Václav Havel, když řekl Američanům aby materiálně pomohli spíš Rusku. Ti ho ale nevyslyšeli. 


Aru
02. 04. 2022
Dát tip

K3, tvoje slova mi připomínají to jak se všichni těšili až padne Babiš, jenom proto aby si zvolili ještě horší vládu, z revolucí v dnešní době mohou vzejít jenom větší blázni, je silný idealismus si myslet, že v době kdy demokratické pilíře jsou postupně demontovány ze všech států (za zástěrkou ochrany zdraví/ochraně proti dezinformacím/ochraně proti terorismu), že zrovna Rusko je zavede, proč by to někdo dělal? kdyby v Rusku padnul Putin, tak buď ho nahradí mnohem horší vláda, nebo dojde na občanskou válku, doporučuju Ruské dějiny z let 1914 - 1920 a knihu Rusko plné křížů od A. Jakovleva, pak tě přejde chuť si myslet, že za revolucí se nedostanou k moci ti největší psychopati


snake_01
02. 04. 2022
Dát tip Induan

Souhlasím s K3, Rusko není ani zdaleka tak soudržné, jak se tváří. V důsledku historických křivd má mnoho částí Ruska separatistické tendence, a ve chvíli, kdy padne sjednocující mýtus, který (bohužel pro Putina) souvisí s Ruskou velikostí (především ve vojenském smyslu slova), ale také stojí na hliněných nohou neustále falšované historie (mj. Orwellovy teze se zde naplňují víc než kdekoli jinde na světě). Jakmile tento narativ skončí (a aktuálně se výrazně otřásá), může dojít k rozpadu Ruska na menší celky, což by se, bohužel velmi pravděpodobně mohlo podobat dekolonizaci Afriky po druhé světové válce. Nebude to příjemná podívaná.


K3
02. 04. 2022
Dát tip snake_01, Induan

Prométheus, já bych spíš tipoval že to bude kvasit a vřít v Rusku. Možná se pomocí nové revoluce rozpadne právě to a zpětně vytvoří demokratickým způsobem něco jako unii.


Aru
02. 04. 2022
Dát tip Kvothe

pravdu díš, myslím že Orwellovo varování v knize 1984, že bylo přímo zneužito a stalo se inspirací pro současnou generaci vládnoucích bláznů, kteří, povšimni si že každý rok jsou šílenější - tak jako v 1984 funguje systém neustále hrozby, nynější vládci k tomu používají jak pandemii, tak válku. demokracie tu zcela jistě není, diskuze je nepřijatelná a i právníci po dvou letech právního dokazování u soudu konstatovali, že soudy již nehájí prává občanů a nelze se domoct práva a to už ani zpětně, soudy se dovolávají již jednou vyneseného rozsudku jako správného, bez další potřeby zkoumání, tak jako ve zdravotnictví nejde už o zdraví lidí, kdy většina doktorů mlčela k nastolené situaci, buď ze strachu, byli zaplaceni, nebo a to je nejhorší z dobrých úmyslů, stejně jako učitelé rozjeli v pandemii vůči žákům/studentům teror v podobě nesmyslného dodržování absurdních nařízení a s ním vylučování těch, kteří se odmítají na tomto šílenství podílet, do školy totiž člověk musí, narozdíl např. od hospod, kam člověk prostě nejde tam, kde se rozhodli si připnout bolševickou hvězdičku. praktikám bolševismu se čím dál přibližujeme, na podzim očekávám opět rozjetí ve velkém stylu, už teď jsou v médiích indicie o potřebě vyšsího počtu dávek vakcín a samozřejmě znovuzavedení nefunkčních opatření, je jedno že nefungují, důležité je, že jsou zaváděny znovu a znovu.

myslím že jsme nejenom na konci historie, ale i na konci civilizace a konci lidského druhu jako takového, že jsme na prahu globální genocidy, válka která se tu vede již dva roky, jen vstoupila do své "otevřené válečné fáze", masivní dodávky zbraní a žoldáků západu jen ukazují, že na ukrajině to bude dlouhý a vleklý boj, tak jako "pandemie" neskončila a neskončí, myslím že tento pandemicko-válečný stav tu může trvat klidně další dva až tři roky, během nichž bude instalován postupně se utužující totalitní teror, zároveň s tím jako za každého teroru poletí chudoba prudce nahoru, proto aby lidé byli donuceni poslouchat i ty nejstupidnější a nejhrůznější nařízení, v poslední fázi začnou požírat totality sami sebe, no a pak může dojí klidně na ty tvoje atomovky, ale před tím se tu dočkáme xy milionu/miliard mrtvých, protože totalitní manýry mají globální charakter, ono se zdá, že válka svět rozdělila, naopak totalizující státy spojila v tom jak postupně demontovat svobody lidí a později je začít likdvidovat, Trudeau už teď v Kanadě ukazuje, že je možné lidem blokovat účty a stíhat je trestně, za to že chtěli jen svobodu na kterou byli lidé dosud zvyklí, nové poměry ale postupně sílí a lidé ovšem nedělají ke zvrácení stavu vůbec nic, demonstrace a petice politiky naprosto nezajímají, lidem to ovšem nedochází, navíc jak jsem psal výše, celou společností od soudů, přes školství, úřady, až po zdravotnictví je prolezlé spojenci zavádějících se totalizujících manýr a samozřejmě masivní podpora médií jediné pravdy, takže jsme všichni mrtví, to už je teď jisté, lidé se nevzbouří


Odpoutaný Prométheus
02. 04. 2022
Dát tip Aru, Delfín

Čím víc konflikt na Ukrajině pokračuje, tím víc se zdá, že je symptomem definitivního rozpadu globalizovaného světa, jak jsme ho znali, a na který jsme si stačili dokonale zvyknout. Fukuyamovská teze o tom, že tzv. demokracie (v současných implementacích ovšem většinou jakási svérázná neomediální oligarchie) je nejlepší a nejdokonalejší systém, do kterého musí všechny státy chtě-nechtě dokonvergovat, a že finální pandemokratický stav znamená "konec historie", bere definitivně za své, stejně jako podobně arogantní přesvědčení z konce 19. století, že fyzika již zná vpodstatě všechna tajemství světa.

Svět se prokazatelně deglobalizuje, funkce dolaru jako rezervní měny a USA jako "světového četníka" (který ovšem ve stylu Scorceseho "Gangů z New Yorku" vždycky myslí jako první na své zájmy a svou kapsu) bere definitivně za své. Obě znepřátelená impéria, USA i Rusko, potřebují zoufale Čínu jako mediátora, aby jim dovolila z konfliktu vycouvat. Američanům se sice podařil strategický záměr, a prostřednictvím majdanského puče financovaného a organizovaného CIA (pro pochybovače - tehdejší šéf CIA John Brannan byl v té době osobně v Kyjevě), což byl de facto začátek dnešního konfliktu, který definitivně narušil Americe nebezpečnou spolupráci, která měla díky toku ruských surovin do německého průmyslu (kterému dělá celá naše ekonomika servisní satelit v podobě dodavatele levné práce s nízkou přidanou hodnotou).

Nicméně válka je meč se dvěma ostřími, ceny ropy letí nahoru, v českém tisku už se opatrně diskutuje o přídělovém systému na zemní plyn, diesel a benzín budou dost možná následovat, a přichází další ropný šok, možná ale poslední v řadě, protože zásoby fosilních paliv se tenčí, přechod na obnovitelné zdroje se z mnoha důvodů nedaří (realita daná fyzikálními zákony vs. zbožná přání lidí, kteří považují historicky naprosto výjimečný blahobyt prvního světa za "nezadatelné právo"), a změny klimatu, které nakonec udělají pravděpodobně tečku za civilizací, jak ji známe, nezpomalují, ale naopak akcelerují, jak jsou spouštěny další a další související pozitivní zpětné vazby (především tání permafrostu a související uvolňování metanu do atmosféry). 

Zdá se tedy, že se nám v duchu známé čínské kletby "Skutečně poštěstilo žít v zajímavé době." Otázka, která se naskýtá - kde budou žít naše děti, když jsme jedinou zeměkouli, kterou jsme měli k dispozici, totálně zdevastovali? (A vina padá především na generaci "baby boomers" a tu před ní, protože čas na mitigaci změn klimatu byl někdy v osmdesátých letech, kdy výzkumníci ropného gigantu Shell onen jev poprvé popsali, ale vedení se samozřejmě kvůli zištným zájmům rozhodlo, že tyto informace pohřbí co nejhlouběji v archivech). 


K3
14. 03. 2022
Dát tip Gora, Induan, Alegna, snake_01

Spíš si myslím, že samo Rusko musí se sebou něco udělat. Jednou se demokracie dostane i tam, možná je teď pro to vhodná příležitost...


StvN
12. 03. 2022
Dát tip Induan

Proti válce. Správné zařazení.


ales novak: od zaciatku akurat tak mudrujes.


aleš-novák
08. 03. 2022
Dát tip Induan, Mystikuchař

Od začátku říkám, že nakonec to bude tak, jak se dohodne Rusko a USA. 

 

 


Induan
08. 03. 2022
Dát tip

To máš sice pravdu Aru a Němci si můžou s Rusákama v tomhle podat ruce (zdůrazňuju, že Rusáci jsou pro mě jen ti vidláci - prostě ty ruský hovada, co se neumí chovat - stejně jako třeba Němčouři - ostatní jsou pro mě prostě Rusové a proti těm nic nemám), ale jak jsi viděl o odstavec výš, je to přesně co říkám: Co nejdřív ukončit válku diplomaticky i za cenu nějakých těch ústupků (což se právě teď zdá se pomalu blíží - díky bohu), ale do budoucna zabránit tomu, aby se to opakovalo. Ano - teď asi bude muset celý svobodný svět napřít síly, aby jakýmkoliv způsobem rozložil diktátorský systémy po světě zevnitř, protože se ukazuje, že u takových zemí je zcela reálná hrozba útoku na ostatní země - nejen na vlastní obyvatelstvo. Což je také pointa toho, proč bylo v pořádku, když to dělalo USA není v pořádku, když to dělá Rusko - ten rozdíl je fakt podobnej, jako když policejní komando zaútočí na bandu mafiánů nebo když banda mafiánů zaútočí na policejní komando. Ano - USA byli a pořád tak trochu jsou jediný opravdový světový policajt, který sice hájí i své zájmy, ale zároveň - byť možná jako vedlejší produkt lidská práva a demokracii A my jiného nemáme. Už jsme měli dávno nějakého ustanovit, ale OSN je bezzubé a tak žijeme ve světě, kde: "padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina" Prostě tohle se musí změnit - lidská práva musí být univerzální a každý člověk na téhle planetě musí mít konečně právo na normální život a ne žít pořád ve strachu a pro tohle jsem ochoten klidně umřít a měl by být každý jen trochu normální člověk, protože bez toho život prostě není život - ne takový, který stojí za žití... Raději zemřít ve stoje, než žít na kolenou.


snake_01
08. 03. 2022
Dát tip Induan

Neomlouvej staršími konflikty konflikty aktuální, nehledej výmluvy, nebagatelizuj, ani urážky typu od hominem nepomohou a nic nezmění na to, že je za Karpatami krvavá válka, kterou vede (a kterou rozpoutalo) Rusko a v níž umírají děti.


Aru
08. 03. 2022
Dát tip zvedavec

jasně, takže chceš vleklej konflikt trvající roky.

snaku, kdes byl, když byla v Sýrii 10 let trvající občanská válka, tos asi spal někde za pařezem, že jo?


snake_01
08. 03. 2022
Dát tip Induan, Thea v tramvaji, Gora, Alegna

Aru, nevím, jak hluboko sahá tvé historické vzdělání, ale diktátoři si nenechávají nic diktovat. Zasednout k jednání s Ruskem by aktuálně znamenalo obětovat Ukrajinu. A je třeba dodat, že přezdívku "šklebící se bestie" jsme si vysloužili my, ale Ukrajinci si zjevně svého státu váží natolik, že jsou ochotni za něj bojovat (i umřít). Proto není možné Ukrajinu diplomaticky obětovat. A s diktátory, kterým je lhostejný život žen, dětí i vlastních mladičkých vojáků vyjednávat není možné.


Aru
08. 03. 2022
Dát tip

snaku, dokud bude EU vojensky podporovat Ukrajinu, tak válka bude trvat dál a Ukrajina bude dál ničena, nemyslíš, že by měli zasednout ke stolu diplomaté?

mě přijde, že máte vlastně radost z války, protože tímhle stylem, jak EU jedná, pojede válka na Ukrajině dál.

asi ti to nedošlo, ale Rusko dostalo z EU 10 miliard Eur za ropu a plyn, to je 250 miliard korun, který teď můžou použít na válku. tomu říkáš sankce?


Aru
08. 03. 2022
Dát tip Induan

Ok Induane, takže prodlužování války ti nevadí, hledání neexistujících zbraní ti nevadí, vojenský puč z r. 2014 ti taky nevadí, uvádíš příklad návštěvy cara z jakýho století a neochota západu se dohodnout na co možná nejrychlejším ukončení války ti taky nevadí?

hele, mě se zas nelíbí, jak vidlácky a hrubě se chovají germáni, když jedou do Čech se zchlastat, hm? a to není příkad z nějakýho xy století z minulosti.

nemyslíš, že zájem EU by měl teď být na tom ukončit válku co nejdřív, stačí se dohodnout, že Ukrajina nebude členem NATO


snake_01
08. 03. 2022
Dát tip Alegna

Aru, nezaměňuj pokrytce za vrahy. Pokrytectví je špatná vlastnost, ale omlouvat pokrytectvím vraždy je jednoduše ubohé (pokud ne trestné, tak alespoň trestu-hodné).


Aru
08. 03. 2022
Dát tip Induan

hlavně si tu nehrajte na to, jak je EU s NATO svatá - "Německo a další členské státy EU nakoupily za posledních 12 dní z Ruska plyn a ropu v hodnotě 10 miliard Eur." to jsou sankce v praxi ;)

politici v EU jsou hnusní pokrytci co v televizi sbírají politický body, ale v zákulisí jedou vlastní byznys, covid vás zřejmě nepoučil, že ne?


Induan
08. 03. 2022
Dát tip

Aru: Rusům nemají co rupat nervy a nemají chodit vraždit ženy a děti - mají se obrátit na OSN a sami jít příkladem při dodržování pravidel, zvlášť když mají v OSN právo veta. Ale oni ho jen zneužívají. Měli by je z OSN spíš vyloučit a měli na ně už dávno uvalit sankce za diktaturu, která tam panuje. A ani se upřímně nedivím Ukrajincům, že Rusy u sebe nechtěli nechat dělat bordel - ono stačí sledovat, jak se Rusové chovají, když někam přijedou jen na dovolenou - prostě takhle se to neřeší a ruský vidláky by měl konečně někdo naučit se chovat (mají s tím problémy odjakživa - stačí si přečíst nějaké historické texty - třeba návštěva cara ve Francii byla opravdu něco). Ale nikdo samozřejmě nemá právo šikanovat někoho jen proto, že mluví rusky - zvlášť pokud se v dané zemi narodil. Ale taky nemá nikdo právo Rusku dělat agenty a teroristy v cizí zemi.


Dát tip Induan, snake_01, Alegna, Gora, Šmodrcha

Je to tak. Vrah je ten, kdo pošle vraždit a ten, kdo vraždí.


snake_01
08. 03. 2022
Dát tip Radovan Jiří Voříšek

Radovane, přesně tak, napadení Ukrajiny nezpůsobilo NATO, napadení Ukrajiny způsobil Putin. Bombardování škol a školek, bombardování a ostřelování humanitárních koridorů, ani to nezpůsobilo NATO - i to má na svědomí Putin a lidé v jeho armádě, kteří takové rozkazy plní. Agresi nelze omluvit! Dnes na Ukrajině zemřela sedmiletá holčička, kterou před školou vlastním tělem před dopadem bomby chránil její děda (i ten na místě zemřel). Jejími vrahy není NATO, ale ruští vojáci, kteří se rozhodli splnit rozkaz a podle souřadnic vybombardovat školu.


Aru
08. 03. 2022
Dát tip

jo, zvedavce, to je ta naše slavná demokracie v praxi, máme být na co hrdí, ostatně za covid hysterie nám jasně bylo ukázáno, že občanem druhé kategorie se může stát kdokoli, kdo odmítne dobrovolné požadavky státu, odporující jak zdravému rozumu, tak medicíně, protože prachy ve vlastní kapse jsou lepší, než občané státu.

Induane, takže nedodržení dohod ti nevadí, ale když Rusům v podstatě ruply nervy, tak to jsou pro tebe teroristi?

co jsou podle potom USA, který šli do Iráku sestřelit Saddáma, kvůli zbraním hromadnýho ničení, který se nikdy nenašli, zato ropa ano.

ano, měli bychom věcem předcházet, to je netlačit hranice NATO na Ruský hranice, takhle jednoduchý to je.

čéče, motáš pátý přes devátý, dobývání vesmíru? to jako vážně? :D

spíš si kup těstoviny, mouku a rýži, přijde hlad , s eurobankovek se tu budou šít kabelky a nabízet čínskym turistům za jüan.

já ti nevím Induane, EU označuje Rusko jako agresora léta letoucí a přitom se tlačí k Ruský hranici, nepřijde ti to trochu zvláštní? politici v EU nechtějí mít dobrý vztahy s Ruskem. byli spokojený s Jelcinem, kterej byl neschopnej, nechal rozkrádat stát a chlastal, takový Rusko politikům na západě vyhovalo.

jako lidi, můžem si povídat o čem chceme, ale nic to neřeší, naopak posílání zbraní z EU na Ukrajinu, což se děje, válku prodlužuje, pokud vím, tak o smír ma zájem jenom Izrael, politici v EU se hrdě hlásí k tomu jak stojí na straně Ukrajiny, nikoli aby konflikt byl co nejdříve, pokud možno diplomaticky ukončen, takže kdo chce tady, aby válka pokračovala?


Induan
08. 03. 2022
Dát tip Radovan Jiří Voříšek

Hodně zajímavý článek, zvedavce, díky! Tohle jsem netušil (ale třeba o těch problémech s menšinami na Ukrajině vím, i když až teď během války se ukazuje, jak moc vážné to asi bylo). Ano - teď jde o to válku rychle ukončit, ale je tu těžké dilema, jestli dovolit, aby Rus něco získal šikanou a vydíráním ostatních, protože s jídlem roste chuť a s teroristy se nevyjednává. Jenže když se s teroristy nevyjednává, umírají nevinní lidé. Takže nejlepší řešení je teď válku nějak co nejrychleji ukončit, ale v budoucnu ji vybojovat jinak a naučit lidi, že podpora diktátorů je ke škodě všech, nejen nevyvolených. Musíme vytvořit něco jako celosvětový smysl pro morálku s automatickými sankcemi proti každému, kdo se proviňuje proti lidským právům bez ohledu na to, kde se to děje. Zločiny proti lidskosti prostě musí být mezinárodně nejen uznávány, ale také potlačovány. A všechny demokratické země musí začít své občany vychovávat k obraně svobody a ne je nechávat válet se jako čuňátka u žlábků a potom kvičet, až v nich nic nebude. Je potřeba problémům předcházet a ne je řešit, až nastanou a s tím má lidstvo obrovský problém. Prokrastinujeme nejen jako jednotlivci, ale jako celá společnost a brzy může být pozdě. Teď jsme dostali impuls začít něco dělat, tak do toho! Především bychom si měli vzít poučení co se týče naší nesamostatnosti a přílišné ekonomické provázanosti a závislosti mezi sebou. Když se něčím nakazí jedna část světa, neměli bychom dovolit, aby se tak snadno nakazil i zbytek - ať je to nemoc, emoce nebo počítačový virus. Možná by nikoliv země, ale jednotlivé osady prostě měly být opravdu oddělené - možná je čas pojmout i tady na zemi města jako kolonie a naučit se žít co nejvíc soběstačně, což potom využijeme i na dalších planetách. Neříkám, že se nemůžeme volně stýkat po celém světě, ale asi je na místě poučit se opět od přírody a umět řešit problémy izolací jednotlivých buněk a nevytvářením příliš velkých nesamostatných celků náchylných k problémům.


Dát tip Induan, Alegna, snake_01, Thea v tramvaji

Ještě chci dodat jednu základní věc:

Agrese se nedá ničím obhájit.


zvedavec
08. 03. 2022
Dát tip Induan, Aru

otázka aj pre každého z nás je, či chceme naozaj mier, alebo chceme rozdúchavať svoju spravodlivú alebo (aj "spravodlivú") nenávisť  (voči komukoľvek)

v diskusii ma zaujal úryvok z Kamamurovho prekladu "Pamatuji se, že nás při výcviku učili, že dobrý voják musí být schopen zabít svého protivníka, aniž by v něm spatřoval lidskou bytost. Jakmile voják jednou pocítí, že jeho nepřítel je člověk jako on sám, přestává být dobrým vojákem."

Tiež je pre mňa podstatná otázka Induana "Čekal bych, že se spíš zaměříme na otázku: To tam ti lidi mají prostě umřít, bez ohledu na to, kdo si začal a proč?" Ľudia na oboch stranách sú v ohrození života.  Treba nájsť cestu, aby sa predstavitelia všetkých zúčastnených strán  začali navzájom počúvať.

Osobne si myslím, že predstavitelia štátov dlhodobo zanedbávajú spoluprácu a hľadanie riešení, ktoré budú vyhovovať všetkým zúčastneným. Naozaj všetkým. Sankcie zvyšovali a zvyšujú napätie a tlačia sankcionovaných do kúta.

---

a teraz trošku od veci (ale aj k veci): https://svk.press/magazin/spravy-tema-dna/europska-unia-ma-aj-neobcanov-nie-su-utecenci/

 

 


Aru
08. 03. 2022
Dát tip zvedavec

ta válka nemusela nikdy být, kdyby se neposouvali hranice členských států NATO stále blíže k Rusku (plus přispěl k tomu Majdan z r. 2014 a zvání ukrajiny do NATO), k čemuž se původně taky západ zavázal, teď čím dřív bude válka ukončena diplomatickou cestou, tím dřív to skončí, tím míň bude utrpení, co víc bys chtěl řešit tady od klávesnice Induane, jako člověk mající nulový vliv na politické a vojenské rozhodování mezi západem a východem?

spíš se teď můzeme těšit na bídu a vysokou inflaci za to, že si v EU nevidí politici na špičku nosu a nejsou si schopni dát 1+1 dohromady. Rusko až uvalí vlastní sankce, tak se z toho tady posereme, Německo má v Rusku 5000 firem a jestli ty budou vyhozeny z Ruska, jestli Rusko označí Německo za svého nepřítele, tak to pocítí i česká ekonomika, která je na německý trh navázaná, hlavně že natírame po bolševicku zábradlí na žluto-modro a přejmenováme zmrzlinu


Induan
08. 03. 2022
Dát tip

Tak to je všechno? Už to tady umřelo? Není to škoda? Nemáme vážně k tomu dál co říct? Tohle jsme my? Myslím, že bychom jako písmáci dokázali udělat víc.


Induan
08. 03. 2022
Dát tip

Lawender: Ok! Díky i tak.

Aleš: Pracuju na tom...


Kamarádi ve zbrani, musíme tomu Putinovi zahrát na Stalinovy varhany, na to voni slyší, spálíme Rusko na popel a pak si zatančíme kozáčka na jejich mrtvolách!


hej. mohli tam by aj mimozemstania.media sa tym nezaoberali.


lawenderr
07. 03. 2022
Dát tip Induan

Induane, už mi neposílej avi - já už si nechci povídat o Ukrajině 


aleš-novák
07. 03. 2022
Dát tip Aru, Induan

na co čekáš Induane? Ukrajina už formuje zahraniční dobrovolníky. neváhej, šance se nemusí opakovat.


Induan
07. 03. 2022
Dát tip Bačkovský

Rusko má obrovský strach. Proto tak strašně řve: Běda, jestli někdo pomůže Ukrajině! A my jsme jako kroužek zbabělců, který stojí kolem rvačky, kde propadlík mlátí o hlavu menšího kluka a přestože se kluk brání jako lev, víme, že nemá šanci, ale nepomůžeme mu, aby se nám pak ten propadlík nemstil jednotlivě, i když společně bychom ho zvládli bez problémů.

Co je vlastně Putin? Lord H. - vyděrač, kterej vám pomaže výkaly vnitřek vašeho domu, když mu nevyhovíte. To je celé. LHPUT.IN


elektrárna mohla být už obsazena kulometným hnízdem...naše média se podrobnostem průběhu nevěnují z propagandistických důvodů. Interpretují jen část příběhu.


ales novak: ona je este moznost, ze jednoducho chceli obsadit elektrarne. nase media neresi je dokonaly obrat. skoda, ze uplne mimo.


prometeus: vyborne. cim dlhsi prispevok, tym viac pravdy. - pekne si sa opustil.


Odpoutaný Prométheus
07. 03. 2022
Dát tip Aru, Delfín

Podivnou čtverylku tu předvádíte, přátelé moji rozmilí, veskrze literární.

Tadyhle snejk přichází zřejmě ze sídla samotné Nebeské Byrokracie, soudě podle toho, jak okázale dal najevo, že se "do zbytečné diskuze rozhodně nepustí", načež se čile ujal mikrofonu a ukázal nám všem názorně, jak rozvláčně a mnohomluvně se dá říci následující:

1) Kdo nejde s námi, jde proti nám

2) Pluralitu názorů ano, ale kdo věří něčemu jinému než c. k. schváleným informačním zdrojům, je Goebbels (Godwinův zákon jsem zřejmě zmiňoval marně, domácí úkol si pan redaktor/korektor neudělal)

3) Hrrrrrr na ně! (Na koho? Na Goebbelse, pochopitelně, vlastně ne, tomu patří továrny, kterým posluhuje celá česká ekonomika, je to nějaké zmatené). 

4) Occamova břitva je užitečná argumentační berle, ale jen pro toho, kdo s ní umí zacházet (například traktoristovi teorii superstrun pochopit nepomůže, i kdyby se s ní rozkrájel na traktor-suši)

Ještě něco si nám chtěl sdělit, pane redaktore/korektore? Víš, tady  je to samý prostý, ale většinou rovný chlap - huba křivá, ale taková jak narostla, nohy chlupaté, ale stojí pevně na zemi. A tenhle koutek je úplně jako jediná Toitoika na koncertě Mig21 - takže když už jsi nařadě, tak je třeba buď srát, nebo uvolnit místo ostatním, protože je tu celá řada dalších, co si chtějí také ulevit. Mojí výzvu, abys jasně a srozumitelně řekl, co si myslíš, jsi ve své dokonalosti ukázal prstem na měsíček oficiální západní propagandy, a tři další, z toho dva vyděšení tak, že se sami bojí otevřít ústa, zase ukazují na tebe.

Takhle se ale válka vyhrát nedá, milá Písmácká Ukrajinská Divize Svobody, nene, ve válce se nemůžete schovávat za svého kamaráda a počítat, že to kdyžtak odskáče on, protože až zastřelí jeho, tak vás v noci nebude mít kdo vystřídat, ani vás nikdo neodtáhne do bezpečí, když taky jednu koupíte. 

Pluralita názorů znamená, že ostatním dovolíme, aby řekli, co si myslí, a pak se je budeme snažit pochopit. 

V tomto směru jsi, pane redaktore / korektore, žalostně selhal. 

Žádné objektivní spravodajství neexistuje, jako neexistuje objektivní realita.

Veškerý obraz skutečnosti se neobejde bez interpretačního filtru lidských smyslů. Platón, stíny na stěně jeskyně, sečtělému vzdělanci jistě netřeba připomínat. 

České noviny píší, že Putin je zrůda. Ruské noviny píší, že se proti rusku spikl celý svět. Al Jazeera píše, že se možná USA podaří Čínu přesvědčit, ať se pokusí udělat pořádek. Čínský oficiální tisk píše, ať jsou všichni zticha, protože máme olympiádu, která čínu stála moc peněz. Asii obecně (a Asie  se opět stává středem světa, v tom má Aru pravdu) tahle válka moc nezajímá, protože se jí netýká, stejně jako si Evropa vždycky myslela, že války ve Vietnamu nebo Koreji se jí netýkají. 

Tak co, snejku, kdo z těch mnoha hlasů je ten "objektivní tisk"? Čteš ty vůbec zahraniční tisk, umíš anglicky, mandarínsky, nebo aspoň německy? Rusky asi ano, to bývalo povinné. 

Řekni, co si myslíš, ale pokud chceš jenom Majaksovat sem a tam a peskovat ostatní, k čemu je to dobré?


snake_01
06. 03. 2022
Dát tip Induan

Dobrá, i kdyby ale byly nějaké informace "mainstreamem" záměrně nebo náhodou vynechané, stále platí, že i alternativu je nutné čerpat ze zdrojů, které splňují kritérium důvěryhodnosti. Takových médií je celosvětově mnoho a i v českém prostředí se nějaká najdou. A opět dodávám: Goebbelsovská propaganda ani její současné deriváty se nikdy nemohou stát zdrojem, a to ani vzdáleně, bez ohledu na to, jak jsou její konspirační závěry lákavé (emocionálně i intelektuálně).


Aru
06. 03. 2022
Dát tip

a to někdo tvrdí? pouze si myslím, že mainstream neříká tak úplně, nikoli co se děje, ale jak se to děje a neskládá informace do souvislostí, natož aby odkrýval podstatu věci, hm?


snake_01
06. 03. 2022
Dát tip Induan, Alegna, PavelK

Aru, předpokládejme, že objektivně lze některé zprávy považovat za důvěryhodnější než jiné. Není přeci třeba spekulovat například o tom, jestli by nebylo dobré vzít v potaz i goebbelsovský výklad událostí druhé světové války, protože "na všem může něco být". Takový přístup není liberální, jen dokazuje neschopnost odlišit podstatné od nepodstatného. Diktátor nemá problém přijít s jakoukoli verzí příběhu, která mu pomůže prosazovat jeho cíle, proto není možné brát jeho výklad událostí už z principu vážně.


Ferrda
06. 03. 2022
Dát tip

Co napsat, neurazit a nechat hlavu v klidu ?

Je mi 70+, a vojákem jsem byl (1968)

Jenže taky zkouším si v tom udělat trochu nadhled.

Několikátý den znovu prohledávám informace, a shledávám, že stručně to nedám.

Ovšem, podstatou je, že bez odstupu nejméně 10 let si ty názory nedáme do souvislostí.

Znáte knihu "Mráz přichází z Kremlu"? 

Já jsem si jist, že po roce 20007 to už zdaleka není pravda, ani přibližně.

Potom "Zvláštní zpráva č4" neboli (Hanzelka-Zikmund 1964)

+ paměti Vasila Bilaka + Protokoly a ještě dlouho

A nebo jak to bylo s tím kšeftováním s plynem, co vedle prováděli, když  levno kupovali a pak ještě lhali ? (a nebyl to Ruský nápad !!")

Víte, kdy to bylo ? A co podzemní zásoby ropy a plynu pod Luhanskem ?

A taky Kosovo- tam je zase olovo.

Ach jo, toto je problém displejů- tam to už dnes nebude

A co je obsahem "Zelené knihy M.Kaddafího" ?

A kam se ztratil dluh nesplacený za ropu z Iráku ?

ale to skoro nemá smysl, vlastně neočekávám, že mi budete naslouchat.

Methoděj -to byl můj děd


Induane, nakonec to bude tak, jak se domluví USA a Rusko. Stay tuned.


Induan
06. 03. 2022
Dát tip zvedavec

Lidi - chvilkama to tu není o moc lepší než na Novinkách. Čekal bych, že se spíš zaměříme na otázku: To tam ti lidi mají prostě umřít, bez ohledu na to, kdo si začal a proč? Co s tím uděláme? Já věřím, že jsem na serveru lidí s vyššími intelektuálními ambicemi než handrkování, proč se to stalo. Pomáhat se má těm, kdo to potřebují, ne těm, kdo si to zaslouží - nezaslouží si to totiž vlastně nikdo - všichni jsme už od postaty hříšníci. Ale tam teď umírají ženy, děti, otcové... Jestli dělali něco špatného, snad tohle stačilo na to, aby se poučili, ale je potřeba to šílenství nějak zastavit. Co nějaký dopis někam? Co začít šířit nějaké poselství, které by virálně doputovalo na správná místa? Někdo nápad? Třeba já jsem napsal přímo prezidentovi a navrhl mu, aby zavolal Putinovi a zkusil s ním domluvit vycouvání, který by pro Putina bylo důstojné, ale zároveň okamžitě ukončilo boje. Bohužel už jsme za bodem, kdy to šlo použít. Pojďme přemýšlet dál! Pojďme něco udělat! Společně! "I když se tváříme, že jenom sníme, pero je mečem, nad kterým bdíme!"


mně třeba není moc jasná ta kauza s atomovou elektrárnou. Vojáci by asi bezdůvodně nezačali střelbu na pokojně stojící jadernou elektrárnu...leda že by na střeše bylo kulometné hnízdo a střílelo jako první. Jenže naše média to neřeší.


Aru
06. 03. 2022
Dát tip aleš-novák

covid mě naučil, že každá věta je v televizi lež, nezapomněl jsem, jak politici prohlašovali, že bude očkování dobrovolné, než otočili, že musí být povinné.

teď si tak trochu odporuješ snaku, abych mohl vzít v potaz všechny existující informace, tak je třeba se zabývat i tím co je mimo mainstream a dokonce i to co tvrdí opozice a jako bonus se probrat historií.

jenže jakmile to udělám, tak začneš o tom, že tu šiřím propagandu, zajímavé což, hm?


Ferrda
06. 03. 2022
Dát tip aleš-novák, Induan, Aru

Co napsat, neurazit a nechat hlavu v klidu ?

Je mi 70+, a vojákem jsem byl (1968)

Jenže taky zkouším si v tom udělat trochu nadhled.

Několikátý den znovu prohledávám informace, a shledávám, že stručně to nedám.

Ovšem, podstatou je, že bez odstupu nejméně 10 let si ty názory nedáme do souvislostí.

Znáte knihu "Mráz přichází z Kremlu"? 

Já jsem si jist, že po roce 20007 to už zdaleka není pravda, ani přibližně.

Potom "Zvláštní zpráva č4" neboli (Hanzelka-Zikmund 1964)

+ paměti Vasila Bilaka + Protokoly a ještě dlouho

A nebo jak to bylo s tím kšeftováním s plynem, co vedle prováděli, když  levno kupovali a pak ještě lhali ? (a nebyl to Ruský nápad !!")

Víte, kdy to bylo ? A co podzemní zásoby ropy a plynu pod Luhanskem ?

A taky Kosovo- tam je zase olovo.

Ach jo, toto je problém displejů- tam to už dnes nebude

A co je obsahem "Zelené knihy M.Kaddafího" ?

A kam se ztratil dluh nesplacený za ropu z Iráku ?

ale to skoro nemá smysl, vlastně neočekávám, že mi budete naslouchat.

Methoděj -to byl můj děd


snake_01
06. 03. 2022
Dát tip

Aru, chápu, že těžká doba svádí ke konspiracím, ale pamatuj na Occamovu břitvu...


Aru
06. 03. 2022
Dát tip

jasně sneku, politici a tajné služby ti pošlou v obálce do schránky co mají v plánu :D

a ne, nejsem Prométheus, díky za starost ;)


ok. jasne. media a historici datuju vacsinou od dna ked sovieti a nemci napadli polsko. ale chapem.dost mozne ze to bol boj s usa. rovnako ako za dzingischana. - media klamu. nikto nevie. vy ano.


snake_01
06. 03. 2022
Dát tip

Prométeus (aka Aru???): do téhle diskuze se nepustím, je zbytečná. Je možné podle libosti šířit propagandu a dokonce je možné jí i nekriticky věřit (ostatně lež se prokazatelně šíří nejsnáze, když jí předává někdo, kdo jí věří), ale nic z toho nemá vliv na pravou podstatu věcí. Objektivních nebo o objektivitu se snažících zdrojů je dost; a každý, kdo o informace stál, si je mohl bez problémů najít.


Aru
06. 03. 2022
Dát tip

k tomu jsou nejlepší imigranti/utečenci, nemají domov, ani práci, takže jim EU pod pláštíkem solidarity nabídne tu nejhorší práci, kterou beztak nikdo dělat nechce - není to chytrý způsob, jak naplnit výrobní haly a zvýšit produkci? (nebo zaplnit chybějící místa v těch odvětvích kde je nedostatek lidí) nikdo si nebude stěžovat, když dostanou minimální plat, kapitalismus opět vítězí


Aru - kapitalistovi je naprosto jedno, jestli zaměstnává migranta, stroj nebo starousedlíka. Vše se měří jedině a pouze ziskem. 


Aššurballit - došlo jako obvykle k nedorozumění. Já se chci bavit s těmi, kteří chtějí pochopit svět tam venku, nikoliv s těmi, kteří trvají na své neinformovanosti. Přečti si ruský tisk, a pochopíš, jak to vidí Rusové. Jsi lepší než Rusové, nějaký nadčlověk, nebo tak něco? 

Jak asi začala druhá světová válka? Zlé Německo napadlo hodný Sovětský svaz?


Aru
06. 03. 2022
Dát tip

ať bojuje kdo chce na jakékoli straně vždycky v každé válce to odsrali běžní lidé - civilisté, v tom mají ukrajinci mojí podporu a dostali ji stejně jako konvoj svobody v kanadě, nebo před tím, když se tady prohnalo tornádo.

co se týče politiků a jejich zákulisních hrátek, nemusí být hned jasné o co  komu jde, co tím sleduje a média nám to rozhodně neřeknou. média se naučila za dva roky hystericky vřeštit a manipulovat lidi pro vlastní sledovanost zprávami, které dávají jednoduché odpovědi s jasným nepřítelem.

EU migranty potřebuje jako sůl, což si politici uvědomují a proto mají pro ně přednostně práci a výhody


ano. ked tisice ruskych vojakov napadne ukrajinu tak je to vojna s usa. 

 

kontrolna otazka vychadza je mimo. nemam iluzie o usa. skoncit by sme mohli kludne aj pri avaroch.


Arua podle mého názoru (stejně jako mě) zaráží onen nepoměr intenzity řevu v případě Ukrajiny, a ostatních zemí, které se staly obětmi různých proxy wars (viz výše). Jinými slovy - má život Ukrajince větší cenu, než život Korejce, Iráčana, Peršana, Libyjce, Vietnamce, Japonce, Rusa, nebo kohokoliv jiného? Jaktože bylo okay, když Václav Havel podepsal Dopis Osmi, a legitimizoval naprosto ilegální invazi do Iráku, která byla obrovskou strategickou chybou (jak dnes uznávají sami Američané), ale Putinova invaze (která je pro Ukrajinu zatím řádově menší katastrofou), je vrcholem všeho zla?

Je krédo tzv.  "Západní demokracie" skutečně - "My můžeme, ale vy nesmíte"?

Proč má právo na sebeurčení Albánec (dříve Jugoslávec), ale nemá ho obyvatel Donbasu (dříve Ukrajiny)?


Aššurballit - takže řveme zrovna tentokrát, protože jsme procitli z dřímoty a zjišťujeme, že nám jde o vlastní prdel, zatímco Libyjci, Iránci, Iráčané, Srbové, obyvatelé Chille, Vietnamci, Korejci, Japonci, a kdoví kdo ještě, ti nám jsou urkadení, že?

Kontrolní otázka do pauzy - jak se jmenuje stát, který jako jediný na světě použil jadernou bombu proti civilnímu obyvatelstvu?


Hele, snejku, četl jsem tvoje pojednání o haiku, takže musíš být buď sečtělý, nebo chytrý, tak z toho budu prozatím vycházet. Prozatím bych tě zdvořile požádal, jestli bys nebyl tak laskav, a neřekl řečí prostou a jasnou, jak to vidíš, a o co ti vlastně jde? Vždyť i čaroděj Vilgefortz v románu Krev Elfů (četl jsi přece Krev Elfů od Sapkovského, jednoho z největších autorů 20. století, tedy hned po Tolkienovi, samozřejmě, nikdo se nemůže rovnat Tolkienovi), vždyť i čaroděj Vilgefortz se uvolil slézt ze svého pedestalu magické vznešenosti, a vysvětlil zaklínači Geraltovi situaci jasně, prostou mluvou žoldnéřů, kteří se dělí o kradené pečené prase, a snaží se vyznat v tom, co má přijít. 

Tak se neostýchej, ani nepovyšuj, a řekni nám ostatním, o co podle tebe kráčí, a o co jde? Já s tebou nesouhlasím hned v první premise - totiž že jde o válku Ruska proti Ukrajině - jde samozřejmě o vleklou válku mezi světovými velmocemi, která nikdy neskončila a nikdy neskončí (dokud budou lidé lidmi, anebo dokud se vlády konečně nechopí stroje, už aby to bylo...), v tomto případě o válku mezi USA a Ruskem, ze které profituje nejvíce Čína, a agresorem jsou v tomto případě  Spojené státy, jejichž tajné služby rozpoutaly v roce 2014 puč na Majdanu (šéf CIA byl přítomen, a vazby mezi CIA a americkými "diplomaty" a Jarošovými nacionalisty/Banderovci z "Pravého sektoru" jsou dobře zdokumentovány). 

Kdyby totiž prezident Janukovič tenkrát udělal to, co po něm ten ras a satan Putin chtěl, totiž kdyby potlačil povstání na Majdanu všemi prostředky (což, ano, může znamenat, že by musel všechny postřílet, i to se občas v historii stávalo a stává), tak dnes na Ukrajině žádná válka není - Rusko a Ukrajina měli v té době podepsanou předběžnou alianční smlouvu, Ukrajina by se stala součástí ruské sféry vlivu (jak tomu bylo dlouhá staletí v minulosti), a země by na tom pravděpodobně byla ekonomiky mnohem lépe, než dnes, a nebyla by (tato) válka (možná by byla jiná, možná ne). 

Tak co, kámo rváči, jak ti chutná tohle sousto pečené krysy, které ti nabízejí tobě rovní tisknoucí se kolem poradního ohýnku, kteří mají (možná) společné hlavně to, že se ve všem snaží nějak vyznat?

Anebo jsi tím, za co alterego Steva Jobse označilo hlavního hrdinu geniálního filmu "Don't Look Up" - just another lifestyle idealist?

BTW Godwinův zákon určitě znáš, to považuji u sečtělých lidí za samozřejmost...


aru: presne tak. paci sa mi tvoja jasnozrivost. kde boli pismaci ked bombardovali kamionistov v kanade? kde boli pismaci ked v syrii vypukol ten pruser?  aku vahu to ma ked ti co sa dnes ohanaju syriou ci afganistanom su zvacsa ti isti ktorych zaujem o konflikt koncil pri hroze z toho aby sa sem nenastahovali migranti.


Aru
06. 03. 2022
Dát tip

já vím, každého kdo nemá identický postoj s tím mediálním je potřeba postavit ke zdi, nejsi první ani poslední kdo se ohání kolaborací k zastrašování druhých


Aru
06. 03. 2022
Dát tip

snaku, možná že zamýšlet se a dávat otázky se do této doby nehodí, ale kde byli ti bojovní Písmáci, když se v Sýrii vedla 10 let občanská válka, nějak jsem tu neviděl podporu na důstojné žití Syřanů, hm?

vzpomínám si jak v loňském roce tady kde kdo obhajoval hystericky očkování a před tím roušky, teď hájíte ukrajinské pučisty, jaká zvlaštní shoda okolností mít potřebu se stavět jen na jednu stranu, ale mince má obvykle vždy dvě strany, hm?


Induan
06. 03. 2022
Dát tip Aru

Možná Putin pochopil, že Rusko v nejbližší době prostě prosperovat nebude ať udělá cokoliv a tak se rozhodl stáhnout zbytek světa k sobě do bažiny. Dokonce si myslím, že by byl schopný se prohlásit za zachránce světa i kdyby rozpoutal jadernou válku, která by vyhladila 90 procent lidstva a zničila celosvětově průmysl. Prostě by tvrdil, že se rozhodl zabránit tímto způsobem dalšímu globálnímu oteplování :-/


snake_01
06. 03. 2022
Dát tip Induan

Aru, tvůj poslední komentář má působit sečtěle, ve skutečnosti ale naznačuje pravý opak.


Aru
05. 03. 2022
Dát tip Induan

co když Putin prostě nechce dobít Ukrajinu v blízké době, ale přemýšlí o krok napřed co se stane s Evropou, která se odřízne sankcema od defakto východu ve vleklé válce na ukrajině, která povede od ničeho k ničemu, není to vhnodná příležitost k ukončení obchodních vazeb s EU a volnému přesunu na Asijské trhy?

zajímavá perlička je, jak se uprchlí ukrajinci hodí EU do fabrik, kde je dlouhodbobě sílící proud cizinců, protože domorodci nechtějí dělat u pásů za ty peníze, celá ta skládanka zvláštním způsobem zapadá do sebe.

přijde mi že pokud inflace dále poroste, stane se nakonec z EU druhořadý zapomenutý kus světa neschopný konkurence se stárnoucí populací, (kterou se zoufale snaží doplňovat migranty).

Čína na tom každopádně vydělá a se zády s Ruskem, které má největší počet jaderných zbraní a nerostným bohatstvím si bude moct dělat co chce a znovu bude říší středu, kterou bývala. moc se to neví, ale vynálezy, které evropané vymýšleli v minulých staletích měla Čína už dávno před nimi, ale dějiny, to jsou dějiny Evropanů, není to srandovní?


Velmi správný postřeh, Aru. Orientace světa se mění, svět už není polarizován mezi Východem a Západem, ale obchodní trasy teď povedou severojižně - Afrika zůstane i nadále kolonií, tentokrát ale Číny, která tam investuje dlouhodobě (místo aby tam jen dodávala zbraně, jak to doposud činily západní zbrojařské komplexy), a hodlá Afriku využít k zajištění potravin pro svou obrovskou populaci. Proto je pro Rusko tak důležitá Ukrajina, která je zemědělskou velmocí, a vypěstuje obrovské množství obilí, řepky, a dalších plodin (když se zrovna místní oligarchové neperou o moc). Ruské velení (i mnozí pozorovatelé) podcenilo fakt, že ač se jeví Ukrajina navenek roztříštěná a nejednotná, proti vnějšímu agresorovi se dokáže zjevně velmi rychle mobilizovat a má velké procento bojeschopného a bojechtivého civilního obyvatelstva - Záporoží bývalo přece domovinou obávaných kozáků (Sienkievič - "Ohněm a Mečem", hejtman Chmelnický, yada-yada), prostě jsou to bijci, kteří Rusy pořád nenávidí, protože ty z nich, kteří za druhé světové války bojovali na straně Německa proti Stalinovi, vydal Churchill (taky psychopat, kdyby to někoho zajímalo) bez mrknutí oka v rámci jaltské dohody Stalinovi, a všichni skončili bez milosti na Sibiři, kde asi zřejmě všichni také zahynuli (četl jsem, že když se výsledek jaltského rokování dozvěděli, prohnali si někteří kozáci rovnou sami hlavu kulkou, což je dost, dost drsné...)


Aru
05. 03. 2022
Dát tip

co se stane, když EU bude odříznuta od Ruska a Rusko přesune obchodní aktivity do Asie a přímo do Číny? mozná je to jen můj dojem, ale není Čínský trh něco větší, než v EU? přes Kazachstán můze Rusko obchodovat až do Indie a jihovýchodní Asie.

to mě taky udivuje, že nikomu nevadí, že minulý prezident byl svržen krvavým pučem a následně ti samí pučisté, kteří se ujali vedení státu požádali omilostnění u soudu, které se jim taky dostalo, přičemž pro opozici nechali vybudovat nelegální věznice, dnešní situace mi připomíná rok 2020, kdy se nadšeně šili roušky, teď se nadšeně tleská vrahům, historie má evidentně smysl pro ironii

svět se evidentně mění


Podle zajímavého komentáře na Al-Jazeeře se spojené státy snaží ze všech sil, aby se Čína ujala mediace konfliktu na Ukrajině, který není ničím jiným, než dalším kolem nekonečného boje mezi USA a Ruskem (vědí to snad všichni, kromě českých novinářů). USA údajně Číně vyhrožují, že jestliže odmítne, tak jí americká mediální mašinerie vylíčí jako spoluviníka Ruska (a americká multimediální propagandistická mašinerie je dosud silou, která ovládá veřejné mínění minimálně na Západě). Pro Rusko je samozřejmě válka PR fiaskem, protože dává celému světu jasně najevo, že katastrofické scénáře nukleárního holokaustu, které byly předtím doménou hollywoodských šlágrů typu Terminátor 2, jsou ve skutečnosti blízkou a hmatatelnou hrozbou (Noam Chomsky v jedné ze svých úvah prohlásil, že je hotový zázrak, že lidstvo ještě nemá jadernou válku za sebou). 

Čína je skutečně spíše spojencem Ruska, neboť je toto kolo globální války námluvami ruských surovin - potřebuje je nutně jak Německo, potažmo EU, tak Čína (doby, kdy suroviny bylo možno "nakoupit" kdekoliv jsou tytam, spare capacities v těžbě dnes prakticky neexistují, lidstvo je za zlomem těžby (peak oil), a každý výpadek brutálně zvedá ceny energií, a přináší další kolo stagflace, chudnutí, a s nimi přicházející politické nestability), takže Čína by ráda s Ruskem udřela dobré vztahy (ropovody a plynovody z Ruska do Číny jsou už z velké části dostavěny), aby v budoucnu tekla sibiřská ropa na jih do Číny, a nikoliv na Západ do Německa, potažmo EU. 

Podle komentářů Henryho Kissingera byla Ukrajina klínem, který měl brzdit ekonomickou spolupráci mezi Ruskem a Německem (neustálé kradení plynu dopravovaného přes Ukrajinu nakonec vyústilo ve stavbu Nord Stream 2, který měl problematického pěšce v amerických službách obejít - proto také USA tento projekt diplomaticky blokovaly všemi dostupnými prostředky). Majdanský puč v roce 2014 a následné rozpoutání otevřeného vojenského konfliktu nejdříve s etnicky ruským východem Ukrajiny (je zajímavé, že perzekuce místních obyvatel ze strany Kyjevské vlády nechávala dnes tak bojovné Písmáky úplně v klidu) byly skutečným majstrštykem amerických tajných služeb, a je vidět, že jejich operativci jsou pořád ve formě. 

Ať tato válka dopadne jak chce, jedno už je jisté - éra amerického orla je definitivně u konce, a nastala éra čínského draka. Co přinese, to svět teprve uvidí. 


Induan
02. 03. 2022
Dát tip

Jo - úleva - asi tam nemusíme - hurá !


Vypadá to, že Rusko fakt utrpělo fiasko, což je pro mě osobně velké překvapení. Myslel jsem si původně, že ta ofenzíva byla dobře naplánovaná, a obsazení Kyjeva jen formalitou, ale jak je vidět, obrození ruského impéria bylo skutečně jen snem "silovčiků" z ruských tajných služeb, a že i ruská armáda je v rozkladu (údajně elitní vojáci z Čečny, kteří měli rozhodnou boj co experti přes válčení na blízko v městské zástavbě vypadali na fotografiích beznadějně staří a z formy, americké elitní oddíly rozhodně vypadají jinak). Otázka je, jestli Rusko po složení karet zůstane dál ve hře, a nebo jestli si ho USA a spol. rozporcují podobně, jako ostatní kolonie (včetně zemí bývalého východního bloku). Historie ukázala, že porazit Rusko vojensky je vzhledem k rozloze obtížné ("Nikdy neveď pozemní válku v Asii" - Clauzewitz). 

Takže Americe co vítězi konfliktu gratuluji, protože postupuje do finále proti Číně - ovšem obávám se, že vzhledem k dynamice vývoje vnitropolitické situace v obou zemích si většina bookmakerů asi vsadí na Čínu. Jak říká známá čínská kletba, opravdu se nám poštěstilo žít v zajímavé době (k naší smůle). 


Karla9
01. 03. 2022
Dát tip Induan, Alegna

Myslím, že to může to být poměrně široká škála od podpory, přes tichý až po hlasitý nesouhlas, ale samotná akce může zrát spoustu let. Ne každý chce s holýma rukama ztratit to nejcennější, co má - život. Vždyť to známe z vlastní historie. Myslím, že spousta Bělorusů, Kubánců, Venezuelanů ví o tom své. Nevím, jak Severní Korea. Tam je možná utlačovaný mrtvý jen když na něco pomyslí. Často si říkám, že se máme opravdu moc dobře.



Jestli ono to nebude tím, že někteří (")diktátoři(") mají podporu svých utlačovaných. 

Ovšem nenávist je vždycky slepá jako raněný býk v koridě, takže se vyplatí uskočit. 


Karla9
01. 03. 2022
Dát tip

Díky. Je to těžké, nevím teď koho litovat dřív. Viz Čekání 2. Ale souhlasím Induan, s tím parchantem si musí Rusové zatočit sami. Většina diktátorů tohoto světa má bohužel poměrně dlouhou životnost.  


Induan
01. 03. 2022
Dát tip

To je mi moc líto, Karlo9 - umím si představit, jak je to hrozné. Jediná cesta teď je prosté Rusy nikoliv nenávidět, ale litovat za to, co mají za parchanta ve vedení země a motivovat je k tomu, aby našli odvahu ten  zločinný režim konečně svrhnout. 


lawenderr
01. 03. 2022
Dát tip

Tohle je hodně odvážná doba, Karlo9, každý musí stát především sám za sebou. Protože každý v tuto chvíli jen dělá to nejlepší, co umí. A když už teda ne - pochybnosti jsou mrchy co tě sežerou od prstů u nohou, neopřeš se o nic. Věřím, že se vše ubírá jediným možným směrem, tím nejlepším pro všechny, když každý tahá za svou tenoučkou nitku - svět se pohybuje. A někdy to bolí, moc. Je to prostě boj být nesežrán. Sám sebou. Plácám ... :) ale věř, že mě bolí i dlaně, za každou dobrou myšlenku zvlášť. Posílám sílu


Induan
01. 03. 2022
Dát tip

Strategické zájmy jsou to největší svinstvo, co kdy lidstvo vymyslelo. A teď vidíme následky - kdo vlastní ostatní přes jejich zájmy, může jít a v podstatě beztrestně zabíjet. Díky - to radši zpátky do doby kamené, ale svobodní (ono by nám to zase tak neublížilo a planetu by to ozdravilo). Jsme jako děti - asi budeme muset hodně rychle dospět, přestat být pořád na někom závislí a najít nové cesty, jak dělat věci. Tak, jak se nyní ukazuje, že to jde po stránce byrokracie a rozhodnutí a jednání, která dříve trvala roky teď trvají hodiny, tak to půjde i po stánce technologické. Kdyby nám teď hrozila katastrofa - třeba na nás měl spadnout asteroid - taky bychom museli napnout všechny síly, abychom společně katastrofu odvrátili. V posledních letech si žijeme jako nějaká prasátka ve svých teplých zasmrádlých chlívcích. Ekonomika je čistě virtuální záležitost - stačí něčemu přestat věřit a okamžitě je hodnota toho nulová. Teď je na čase přestat věřit plynu. Je tolik technologií, kterými se dá nahradit. Tolik se s ním plýtvá na blbosti jen proto, že jsem se k němu upnuli! V jednom hloupém filmu ("Jádro") přijdou za vynálezcem a říkají: "Potřebujeme to k záchraně celé naší planety - za jak dlouho to budete mít hotové?" A on říká: "Chce to ještě doladit - tak za deset let - patnáct let..." A oni říkají: "Kolik by to stálo dodělat to za pár měsíců?" A von na to: "Tak 500 miliard dolarů" A oni (jsou z vlády) na to: "Můžeme vypsat šek?"... Tak to je ta odpověď - jediná možnost je vykašlat se na dinosaury, kteří než se pohnou, uplynou věky a zaměřit se na startupy a všechny ty peníze vrhnout do nich - podívejte se, co dokázal Musk za 5 let - NASA to trvalo 5 desítek let! Ano - prošlapala mu slepé uličky, ale o tom to právě je - teď je ten čas se ze starých projektů poučit, ale zároveň je opustit a na jejich základech rychle vybudovat nové - tentokrát už bez chyb těch starých. Bude to vyžadovat úplně nový koncept školství, výroby i bydlení, ale ten stejně musel nastat tak jako tak - Putin to jen akceleroval. Je to sice parchant, ale za tohle mu můžeme být vděční - probudil nás. (a válčit samozřejmě chtěl - to ukázal už dřív, jen teď prostě jeho vztek převládl nad rozumem a místo, aby ke svým cílům využil tajné služby a různé ekonomické a psychologické manipulace, jako to dělal dřív, rozhodl se pro hrubou sílu a tím se ze kdysi schopného šachysty stal šílenec, který do figurek na šachovnici zkouší střílet samopalem a myslí si, že se to počítá. No pro tu jednu partii ano - tu tím vyhrál. Ale byla to jeho poslední a nikdo normální už s ním šachy hrát nebude.)


Karla9 - já celkem Putinovi věřím, že vůbec útočit nechtěl, a že celá ta operace je pro něj strategické fiasko, zatímco pro USA, které chtěly narušit spolupráci mezi Ruskem a Německem za každou cenu, je to obrovská výhra - peníze investované do puče na Majdanu v roce 2014 se jim bohatě vyplatily, protože teď je v háji jak Rusko, tak i Německo, které je ne ruském plynu zcela závislé, ale s ním i Česká republika, protože česká republika je orientována na dodavatelské zakázky s nízkou přidanou hodnotou právě pro německý průmysl - dříve značka "Made in Czechoslovakia" po světě něco znamenala, dnes jsme jen montovna a sklad, především pro Německo, se kterým zřejmě stojíme a padáme. 

Jak jsem se dnes dočetl v článku nazvaném "Plynem jsme letos topili naposledy" vypnutí SWIFTu pro Rusko (které Německo blokovalo, bohužel neúspěšně) bude znamenat katastrofu i pro české hospodářství. Jestli se někomu zdálo zdražení elektřiny z konce minulého roku drakonické, tak to byl teprve drobný zákusek, bez ropovodů a plynovodů z Ruska nebude lehké Evropu zásobovat, a zemní plyn není jen palivo a topivo, je to surovina pro chemický průmysl, vyrábí se z ní hnojiva, léky, atd., to by věděl nejlépe tadyhle pan Bačkovský. Čili pokud si někdo byl jist pohodlným místem a stálým platem, tak odteď není, a je na čase se ptát, jestli české posluhování americkým strategickým zájmům je rovněž i v zájmu našeho státu. 

Položil si vůbec někdo z diskutujících otázku, jaké jsou strategické zájmy našeho státu?


Karla9
28. 02. 2022
Dát tip Induan, Aru, lawenderr, a2a2a

Dnes mi psala kamarádka z Moskvy. Známe se 20 let. Byla moc smutná. Ptala se, co bude dál, jak bude žít. Nejde o to, že šetřila holkám na studium. Nejde o to, že už se možná osobně nesetkáme. Neví, jak bude žít s vědomím, že ji celý svět nenávidí. Kvůli jednomu bláznovi. Mám chuť jí říct: zeptej se Němců, ale ta generace už je pryč. Dá se z toho ale usoudit, kolik generací to potrvá...Včera večer měla návštěvu. Dva chlapi přišli na "preventivní rozhovor", identifikovali ji totiž na záběrech z demonstrace. Umíte si představit, že se vám dva chlapi vmáčknou do předsíně a důrazně vás žádají, abyste už na demonstraci nikdy nechodila, jinak pocítíte důsledky? 

 

 


Kamamura
28. 02. 2022
Dát tip Aru, Induan

To bylo vždycky - lynčování černochů, Číňanů, davová psychóza, "slušní" lidičkové s měšťáckou morálkou, ve kterých strach probudil Bestii. 

Až půjde opravdu o kejhák, uvidíš, jak se bude chovat místní "intelektuální elita". Já už jsem tyhle metamorfózy zažil, takže vím, co se dá čekat (samozřejmě bych se tomu rád vyhnul), ale předpokládám, že drasticky klesne poptávka po zrcadlech. 

Norsko prý "bojuje za Evropu", tak mu přejme štěstí! Nějak se všude přes noc vyrojily šiky virtuálních generálů a amatérských politruků. 


Aru
28. 02. 2022
Dát tip Induan

tak to dopadá, když lidé odtržení od reality jsou zhypnotizováni médii, která křičí od rána do večera, opakuje se situace z covidu, ZASE média dělají to samé



Kamamura
28. 02. 2022
Dát tip Aru

Bačkovský - velmi pragmatickou koloniální politiku přece mají všichni tři největší současní hráči (USA, Rusko, Čína), viz ten zmíněný pejpr. Stačí si spočítat, který stát z těchto tří má po světě nejvíce vojenských základen (kterýpak to asi je? ;-) !

Jinak lži ve válce nelze vyčítat nikomu, stačí si přečíst Machiavelliho, Sun Tzua, Clausewitze a další. Klam je ve válce zásadní pro zajištění hladkého vítězství, a každý velitel se snaží šetřit životy svých vojáků (nemá to s etickými otázkami nic společného). 


Aru
28. 02. 2022
Dát tip Induan

Irák, kruci lidi, taky mě nikdo neopraví :D

amíci obvinili Saddáma ze zbraní, které tam nebyli, kvůli tomu se to tažení pořádalo, doporučuju dva skvělé britské komiky: amikům šlo o ropu na prvním místě


Bačkovský
28. 02. 2022
Dát tip Induan

Jedna věc se v Afgánistánu povedla, během poslední dekády měli možnost dívky chodit do škol, i na universitu. To může změnit v budoucnosti Afgánistán k lepšímu. (tím nehájím obsazení Afgánistánu )

dodatek - USA i západ v Afgánistánu utratil velké množství peněz. Určitě nic nevydělali. Afgánistán není bohatý na ropu, nerosty se chystají těžit číňani, kteří získávají v Afg vliv (poslední věta bez záruky) velmi pragmatickou koloniální (dle některých zdrojů např podplácením atd) politikou. Toť můj poslední příspěvek k diskusi.  


Kamamura
28. 02. 2022
Dát tip

V Afghánistánu právě moc ropy není (žebříček).

Co vlastně činí Afghánistán tak důležitým je vůbec samostatné téma, pokud si matně pamatuju, tak byly zmíněny:

1) Opium a hašiš (Američané se dobře napakovali kdysi ve Vietnamu, a vojenská letadla prý docela slušně zásobovala velká americká města)

2) Strategická poloha - tady jsem o tom našel nějaký pejpr , ale tohle fakt není moje parketa.


Induan
28. 02. 2022
Dát tip

Ano Aru - Afgánistán měl nerostné bohatství, ale vždycky byl hlavně zdrojem islámského terorismu a mimo jakoukoliv kontrolu. Napřed tam brutálně útočili Rusové a když se jim díky zbraním od USA (kteří tak nepřímo válčili s Rusy - stejně jako teď) ubránili, začali útočit na svoje bývalé spojence - to byl ten hlavní důvod (viz film Soukromá válka pana Willsona).


Aru
28. 02. 2022
Dát tip Induan

pokud vím, tak v Afgánistánu se nikdy nenašli zbraně hromadného ničení, důvod proč tam američané údajně šli, zato je země bohatá na ropu a jiná nerostná bohatství, tudíž cíl je jasný, rozvrátit zemi a nakrást si tam co nejvíc, za takových podmínek se pomáhá dost těžko, přesto pomoc má i tak smysl, v Přeletu nad kukaččím hnízdem padne jedna úžasná věta: "aspoň jsem se pokusil." a to je pořad víc, než dělat jak říkají vtipně germáni a angličané - nic ;)


Kamamura
28. 02. 2022
Dát tip

Viděl jsi, jak dneka vypadá Libye nebo Irák? Kolik "pomoci" se tam utopilo... a pořád se tam měli za Saddáma lépe. Libye byla nejbohatším státem Afriky, a teď je z ní spáleniště. To žádná pomoc nezachrání, ani kdyby ty země americká letadla místo bomb pro změnu cukrovala zlatými cihlami...


Aru
28. 02. 2022
Dát tip

nejsem pan Aru, Aru je Aru :))

každá pomoc, byť i malá se nakonec nasčítá, když je lidí víc ;)


Kamamura
28. 02. 2022
Dát tip

Pane Bačkovský, díky, že jste si našel čas i na diskuzi, myslím to zcela přátelsky a nezáludně. Já vím, že jste zasvětil život altruismu, už jsem říkal, že si toho vážím, a budu to říkat tak dlouho, jak to bude potřeba, protože svět altruisty potřebuje. Na druhou stranu, všechny uprchlíky z moře sám nevylovíte, všechny somálské piráty, kteří byli dříve rybáři, než je trawlery s vlečnými sítěmi připravily o živobytí, na pravou cestu nenavrátíte, hořící afriku neuhasíte, a tenčící se zdroje, a změny klimatu... to jsme také nějak prošvihli. 

Už jste viděl film "Don't Look Up"? Vím, nemáte čas, to také respektuji, a proto se snažím nevyrušovat. No tak snad na nevyhnutelném konci, pokud mě dřív infarkt nezabije, nebo sádlo nezadusí, na konci se  všichni setkáme na nějakém tom náměstí v bunkru nebo zákopu, a společně přivítáme smrt, které se principiálně vyhnout nedá. Slibuji, že se pokusím Vám neudělat ostudu, a že se pokusím umřít jako filozof, kterým vlastně ani nejsem. A vám se pak snad splní Vaše naděje... no a já budu pokračovat podle toho, kudy cesta povede - a když nikam nepovede, taky dobře, konečně si pořádně schrupnu, jak radí tady pan Aru...


Bačkovský
28. 02. 2022
Dát tip Induan, Radovan Jiří Voříšek

Slyšel jsem někde v radiu, že jakýsi český profesor odmítá zkoušet ruské studenty. To je myslím velká chyba, pozor na kolektivní vinu. 

Jinak jsem za ukrajinu a nemá na výběr, brání svoji zem. Přesila se ale zvětšuje, na ruském dálném východě probíhají odvody, Lukašenko se chystá vyslat armádu, Putino hrozí jaderným uderem atd. Poslechl jsem pana Arua - a snažím se pomáhat konkrétně. 


Aru
28. 02. 2022
Dát tip Induan

normálních okolností? válka se neptá na normální okolnosti, vždy je to vyšinutí části lidí.

spíš doufám, že skončí co nejdřív, naštěstí se pomalu začínají ozývat sami Rusové, což je dobré znamení - čím dřív to skončí, tím míň utrpení.

to je sice ušlechtilý důvod, ale jaký by to mělo smysl? ten koho bys zachraňoval by držel zbraň stejně jako ten, který je na opačné straně barikády, každý je někoho syn, stejně jako nikdo (až na úplně vyšinuté a šílené) nejde na frontu za cílem vraždění, ale protože vlády lžou lidem pod rouškou ideologií.

žádná válka se nezačala tím, že se lidem řeklo, že budou vraždit lidi ze sousedního státu, ale vymyslela se vhodná fabulace pro kterou byli lidi ochotni poslechnout představené


Induan
28. 02. 2022
Dát tip

Díky, Kamamuro! A máš pravdu, Aru - za normálních okolností bych taky do žádné války nešel - a asi ani nepůjdu (obávám se, že na Ukrajině to skončí dřív, než vůbec stihne někdo do něčeho zasáhnout - dnes se asi domluví na příměří a bude se to řešit nějak smutně, ale už bez války), ale je možné, že časem válka přijde k nám a pak už nebude na výběr. Jel bych tam z jediného důvodu - abych tu kulku mohl chytnout místo někoho jiného a zachránit mu život.


Aru
28. 02. 2022
Dát tip Induan

my jsme ji taky měli, ale mě to nebavilo, jako cokoli co škola nabízela, vždycky jsem šel svojí cestou ;)


Kamamura
28. 02. 2022
Dát tip

My jsme naštěstí školní četbu měli; jinak bych to nečet! ;-D


Aru
28. 02. 2022
Dát tip

my to naštěstí jako školní četbu neměli, jinak bych to nečet


Kamamura
28. 02. 2022
Dát tip Induan

Přesně, Na západní frontě klid byla nejlepší školní povinná četba. 


Aru
27. 02. 2022
Dát tip Induan

to je přesně to proč jsem psal Kamamuro, že bych do žádný války nešel na žádnou stranu, protože musíš zabíjet, ať si na té správné, nebo špatné straně a pak s tím žiješ až nadosmrti, (což lidem kteří nikoho nezabili poněkud před první bitvou nedojde, že vstoupili na dno samotného pekla, které sami spoluvytváří a jež jim tím pádem padá i na jejich ramena,) že si zabil stovky a tisíce lidí, kteří plnili rozkazy stejně jako ty a byli stejnými lidmi jako ty.

samozřejmě že si člověk může namlouvat, aby se nezbláznil, aby si zavřel svědomí a utekl před výčitakmi, že plnil JEN rozkazy (nebo se může opíjet do bezvědomí, aby utekl pred sebou samým), že bojoval za ideje toho, či onoho kultu, režimu, společenství, nebo si může upřímě říct, že má na rukou krev lidí, kteří stáli proti němu z úplně stejnýho důvodu jako on ve válce - vraždit s posvěcením vlády, ačkoli z lidského hlediska je to neomluvitelné.

je to svinstvo a nic jinýho, pokud by se mi nepodařilo utýct do lesů, nechal bych se zastřelit u zdi, než abych střílel jiný lidi, to je fér, ne?

ještě před zrušením povinné vojenské služby jsem říkal, že já rozhodně do žádný armády nepůjdu (a byl jsem první ročník, kterýmu to zrušili) a za tím si stojím dodnes, nehodlám se účastnit toho, že bych jednoho dne měl na svém účtu zabitých stovky, tisíce, nebo víc lidí a musel s tím žít - lidi co tohle neví z jakékoli příčiny, tak realita je udeří přímo do tváře, až před nima jejich rukama budou padat umírající lidé.

v knize Na západní frontě klid je válka vylíčena v její nahosti bez ideologického zabarvení, doporučuju všem před psaním oslavných a nénavistných textů


Kamamura
27. 02. 2022
Dát tip Aru, Induan, zvedavec

Pro ty, co neumí anglicky, poskytuji svůj překlad:

"Jednoho dne jsme dostali rozkaz zaútočit na francouzské pozice. Vpadli jsme dovnitř, mí spolubojovníci po levé a pravé straně byli zabiti. Poté jsem stanul tváří v tvář francouzskému kaprálovi, oba s bajonety připravenými k úderu. Na okamžik jsem pocítil strach ze smrti, a v tom prchavém okamžiku jsem si uvědomil, jak silně se oba chceme navzájem zabít. Byl jsem ale rychlejší, odrazil jsem jeho pušku stranou, a probodl jsem mu svým bajonetem hrudník. Padl na zem, a rukama se snažil zastavit krvácení, zatímco já jsem znovu zaútočil. Z úst mého protivníka vytryskla krev, a bylo po něm. Bylo mi špatně od žaludku, a málem jsem se pozvracel. Třásla se mi kolena, a upřímně řečeno jsem se za svůj čin styděl. Moji spolubojovníci (byl jsem tehdy kaprálem) nejevili naprosto žádné známky rozrušení. Jeden se dokonce chvástal, jak udolal svého protivníka úderem pažbou pušky, zatímco další svého nepřítele (francouzského kapitána) prostě zardousil. Třetí usmrtil svého protivníka ranou polní lopatkou do hlavy, ale všichni byli obyčejní lidé, jako jsem byl já. Jeden byl v civilu řidičem tramvaje, další obchodním cestujícím, dva byli studenti, a zbytek dělníci ze statku. Všechno to zkrátka byli obyčejní lidé, kteří by si nikdy nebyli pomysleli, že by mohli někomu ublížit. Kde se v nás vzala ta krutost? Pamatuji se, že nás při výcviku učili, že dobrý voják musí být schopen zabít svého protivníka, aniž by v něm spatřoval lidskou bytost. Jakmile voják jednou pocítí, že jeho nepřítel je člověk jako on sám, přestává být dobrým vojákem. Ale já jsem se díval na mrtvé tělo francouzského vojáka, kterého jsem právě zabil, a přál jsem si, aby znovu obživl, abych mu mohl potřást pravicí, a abychom dostali šanci být přáteli, protože jsme oba byli jen chudými mladíky, které osud postavil ve válce proti sobě, aby se zabíjeli těmi nějukrutnějšími způsoby, aniž by mezi nimi byla jakákoliv osobní zášť, a kteří se lišili pouze barvou univormy, státní příslušností a jazykem, ale kteří oba měli milující rodiče a možná i vlastní rodiny. Po nocích jsem se pak budíval zbrocený studeným potem, protože jsem viděl oči svého padlého nepřítele, jak se na mě ze tmy dívají. Snažil jsem se přesvědčit, že kdybych byl jen o málo méně rychlý a rozhodný, stejný osud by místo něj potkal mě samého. Jaká to byla síla, která nutila vojáky, aby se navzájem bodali, škrtili, a sápali se po sobě jako vzteklí psi? Jak je možné, že jsme tak ochotně bojovali na smrt proti někomu, proti komu jsme vlastně nic neměli? Byli jsme přece civilizovaní lidé! Já jsem nicméně cítil, že naše kultura, kterou se tak rádi holedbáme, je jen tenkým nátěrem, který se rychle oprýská, jakmile se dostaneme do konfliktu s něčím tak krutým, jako je válka. Střílet na někoho z dálky, nebo na něj házet bomby je něco neosobního. Ovšem boj zblízka na bodáky, kdy vidíte svému nepříteli jasně do očí, to je něco, co zcela odporuje mému vnitřnímu založení a mému cítění."


Kamamura
27. 02. 2022
Dát tip Aru, Induan

Nojo, Aru, jenže jak známe z knihy 1984, vyděšené české obyvatelstvo, které si dosud myslelo, že válka se vyskytuje jen v televizi, když člověk do sebe před cestou do kanceláře souká housku se salámem, ale najednou je z toho realita, která klepe na dveře, tak existuje akutní potřeba hodit to na nějakého "démona". Přitom válčí hlavně ti, kdo ochotně a horlivě vykonají sebehrůznější zvěrstvo, a pak se hájí "Já jsem jen plnil rozkazy". V civilu je každý válečný zločinec "normální" občan s růžolící, baculatou rodinkou, zahradním grilem a prima fotkami v rodinném albu. 

"To bylo normální, to tenkrát dělali všichni." - hájí se zloději z let devadesátých i mordýři ze všech válek. Tady třeba jeden válečný veterán vypráví, jaké to je zabít někoho bajonetem a dívat se mu přitom do očí - doporučuji pozorně poslouchat.

https://youtu.be/XruYsAmKLyU


Aru
27. 02. 2022
Dát tip Kamamura, Induan

z diskuze odjinud, ale myslím, že se to sem hodí:

válka je vždy strašná a neexistují v ní dobrá řešení, ale jenom ta hrozná a ještě horší, v každé válce se vojáci nejenom zabíjeli navzájem, ale kradli, zabíjeli civilisty a znasilňovali. buďme objektivní, válka je to nejhorší co člověk mohl vymyslet, ale v naprosto každé válce útočící armáda na cizí území obsazující ono území dělala zvěrstva, proto bych do žádné války jako voják nikdy nešel, buď bych dezertoval, nebo bych se nechal zastřelit, všechna jiná řešení jsou jenom horší a strašnější. nedémonizujme si Rusy, každá armáda, dobývající a obsazující území se od počátku věků dopouští a dopouštěla zvěrstev proti lidskosti. obránci se pak mohou kasat, že braní lidská práva do doby, než nastane v dějinach historický okamžik, kdy se role otočí a vláda takové země pošle vojáky zaútočit na jiný stát, kde budou dělat ta zvěrstva, jako všechny dobyvačné armády před nimi. jak píšu, každá válka v každé epoše kdekoli na světě je strašná, nejenom tato.


Kamamura
27. 02. 2022
Dát tip

Jak jsi, uhlíku, přišel na to, že Putin je "neobolševik"? 



Mňau!!!


Já tu spálenou děržavu od Putlera koupím. Za tři kopějky a pět myšomršin. Vždyť ta země je zadlužená až na půdu!


to je dobrý


Kamamura
27. 02. 2022
Dát tip Induan

Induan - já ti, Induane tleskám, jsi docela jako Fridrich Nietsche, který na konci života obesílal evropské panovníky s tím, aby se dostavili k němu na audienci do jakéhosi sanatoria, aby jim radil z nelehkými otázkami vládnutí. 

Já, když jsem si tenkrát (v roce 2010) myslel stejně jako většina veřejnosti svého času, že se můj oblíbený filozof na konci života zbláznil, což pro mě bylo skutečnou ranou (říkal jsem si - když se zblázní takový génius, jakou mám já sám šanci zůstat příčetný)? A když jsem se druhého rána probral, tak jsem si skutečně šílený připadal - minutu jsem měl pocit, že se topím a že ke mě nedoléhají ani zvuky, ani vlastní pocity, a minutu jsem brečel jako malé děcko, a nevěděl jsem proč. A tak se to střídalo celý den, tak jsem si nechal udělat v jakési nemocnici "Cétéčko", protože jsem byl přesvědčen, že mám určitě nádor na mozku. 

Ale neměl jsem (tenkrát) žádný nádor na mozku, bylo to "jen v mé hlavě". Tak jsem se uklidnil, dobral Citalec podle návodu, za rok mě pan doktor Flek (moc dobrý psychiatr, pokud jste někdo z Prahy, má ordinaci poblíž Vršovického nádraží, pokud byste potřebovali zaskočit) poplácal po rameni a řekl, že si myslí, že už ho nepotřebuji.

"Co znamená ta kresba, kterou máte za sebou, pane doktore? Je to nějaká modernizovaná verze Rorschackova testu, případně alegorie na složitost a nepoznatelnost lidské duše?"

"Tohle? To maloval můj bratr, pověsil jsem si to sem, abych tu neměl jen bílou stěnu."

Prošel jsem tedy i tímto závěrečným testem, a seznal jsem, že jsem již schopen šílet s daleko menší intenzitou, která se pohodlně vejde do polstrovaných mezí zákona a dobrých mravů. 

Škoda ovšem, že jsme můj slavný souputník Friedrich ani já v kritické chvíli nevěděli, kde má praxi tuhle Radovan, a že také poskytuje konzultace světovým archontům, jako kdysi Friedrich Nietsche sám, mohli jsme si všichni navzájem zhojit své rány a ušetřit si namáhavou okliku. 

A kdo ví, třeba by pak skutečně svět nepoznal dalších válek...


Kamamura
27. 02. 2022
Dát tip

A, konečně další, vítej, Radovane!


Dát tip 8hanka, Gora, Induan, Alegna

V Melitopolu (poblíž Azovského moře) jsem byl naposled v létě. Za P. Petrem Krenickým s humanitární pomocí (vezli jsme na Ukrajinu s Charitou Třebíč kamion zdravotnického vybavení). Jezdím tam od r. 2001. Máme tam za ty roky přátele a dvě holky (sestry) adoptované (ty jsou v ČR). Někteří z přátel jsou v krytu, někteří bojují, nevím, jestli jsou všichni živí. Mám každou chvíli zprávy o tom, jak rusáci rabují zlatnictví, sportovní potřeby a pod, jak vyhrožoval jejich velitel, ať se obránci vzdají, nebo postřílí obyvatele.

Z Putinových činů je mi zle, ale překonal bych se a vzal ho na terapii.

Sláva Ukrajině!

 


Induan
27. 02. 2022
Dát tip

Překvapivé vyvrcholení... Právě jsem datovkou odeslal prezidentovi žádost o povolení odjet sloužit v ukrajinské armádě.


Kamamura
26. 02. 2022
Dát tip

Co kdybys, Norsko, mluvil celými větami, abychom ti rozuměli, a věděli, koho máš přesně na mysli?


Kamamura
26. 02. 2022
Dát tip

Najde se ještě někdo další, kdo by našel odvahu diskutovat, místo zde obvyklých kakofonických monologů?


Kamamura
26. 02. 2022
Dát tip

Konečně aspoň jeden názor, díky, Induane!


Induan
25. 02. 2022
Dát tip

A na závěr moje analýza možných Putinových pohnutek, kterou jsem reagoval v jedné diskuzi:

Putin třeba není takový blázen, jak se jeví - on je zřejmě racionální až příliš. Pokud není věřící (a jak říká Albert Camus - neexistuje-li Bůh, je dovoleno vše), dochází mu, že rakev nemá kapsy a že jsme tu nekonečně dlouho nebyli a zase nebudeme. Stárnoucí egomaniak může nutně dojít k závěru, že už může ve svém věku udělat v podstatě cokoliv, čím se zapíše do dějin (klidně i nějakou zvrácenost - zvlášť když si historie nejvíc pamatuje ty nejhorší hnusáky, čímž takovým lidem nahráváme na smeč :-/ ) a že už mu vlastně na ničem jiném nezáleží, než na pomstě, že se nestal opravdu velikým, že pomalu umírá a že už jeho éra končí (ani vlastně nevíme, jestli nemá třeba rakovinu nebo něco). Někteří lidé chtějí prostě vidět svět v plamenech (citát o Jokerovi z Batmana) a nikdo jim v tom nezabrání - Putin se v tomhle asi moc neliší od Breivicka nebo jiných zrůd - jen má navíc bohužel prst na spoušti atomových zbraní... Ale na tu současnou případnou neexistenci Boha by koneckonců přece jen mohl dojet. Totiž - to, že Bůh neexistuje zrovna teď ještě neznamená, že někdy v budoucnu nevznikne (třeba ve formě umělé inteligence). A pokud bude opravdu všemocný a zároveň odhodlaný naplnit vizi vyšší zvrácené spravedlnosti (tak trochu další Putin), může se rozhodnout vracet se časem pro zemřelé, oživovat je, nechat je absolvovat poslední soud a pak je navždy uvrhnout do pekla. Nemá to tedy Putin tak jisté, že ho jeho činy nedoženou. Ale bohužel ani nikdo z nás ostatních - jen doufejme, že nad takovým sofistikovaným peklem nezíská kontrolu nějaký takový šílenec - asi bychom nechtěli dopadnout jako v Harlan Ellisonově: "I have no mouth and I must scream (Nemám ústa a musím křičet)" (zpracováno i jako skvělá - a dnes už kultovní - adventura a nedávno vyšlo pro Android a SCUMM)

Tak to je asi tak všechno, co jsem vám chtěl říct o válce o Ukrajinu. Osobní zkušenost nemám, ale osobního kamaráda Ivana, kterej zrovna dostal povolávací rozkaz a v pondělí odjíždí zpátky na Ukrajinu ano. Před chvílí jsme se loučili. Tak asi tak. Rád budu s vámi dál v této diskuzi pokračovat nebo mi napište soukromě, prosím. J.C.


Norsko 1
25. 02. 2022
Dát tip Induan

Nebavit se o tom debilovi je stejně tak těžké jako jít pro pivo


Induan
25. 02. 2022
Dát tip

Píše tam jedna paní:

No....omlouvám se, ale část komentářů jsou jenom výroky lidí kteří neviděli realitu Donbasu ... ano jsem z Donbasu a byla jsem tam i vím co říkám.... je to genocida ruský mluvící PŮVODNÍCH obyvatelů Donbasu.... Ukrajina chce jenom naší teritorii ale nás NE!!!! Víte jak oni nám říkají? Nedolidí .... a vše, co mluví ruský - pistole k hlavě.... Co vy víte o "šedivé zóně"? A jak tam žijí lidí pod vládou ukr. vojáku???? Rabování, násilí a jsou chráněni ukr. vládou máji to dovolené... můžou vzít vaše auto, vlézt do bytu a vzít co budou chtít... Není to k smích... pomalu každí den na poště fronty ukr. vojáku, který posílají domu narabování věci.... vrchol byl jeden voják který balil kování vrata!!!! A Evropa vidí jenom Putina a "atresii" rusu.... cítím bolest a beznaději, že popírají se lidský práva a všechny kolem rvou - Sláva Ukrajině.... sama lež.... a mám držet hubu.... nikdo nemluví o kvetoucím fašizmu na ukrajině... a že Bandera je národní hrdina .... "civilizování" svět zavírá na to oči..... jenom aby to bylo proti Rusku....

 

Občas se zdá, že lidí vůbec nezajímá nijaké poznání a snaha něco pochopit a dohrabat se k pravdivé informace... jsou líní a nechtějí zapnut mozek... Víte, nás vychovali s úctou ke všem národům... a jsem za to pyšná. A učili se my ve škole i ruský i ukrajinský.... pro nás to nebyl problém ale normálně všude byla ruština, je to prostě mateřština .... nenávidět nás kvůli tomu a takovým způsobem že zabíjet??? tomu nerozumím, nerozumím ....

Já na to:

Věřím Vám a je mi líto, že se to děje, ale tohle, co dělá Putin, není řešení.

Někdo jí na to píše: 

Tahni do Ruska ...nestačí vám 1/5 celé Zeměkoule?

Já na to:

A Vy se mírněte, kolego - jestli jste správně četl, dochází Vám, že paní se provinila jen tím, že se narodila ve špatnou dobu na špatném místě (a nápověda - nebylo to v Rusku)


Induan
25. 02. 2022
Dát tip

Co ti lidé na diskuzích třeba konkrétně píšou? 

Rusy - všechny, z USA, Anglie EU - je třeba vypovědět do Ruska bez ohledu na to kde se usídlili...

Co já na to?

Představte si, že byste byl na jejich místě... Představte si, že bychom nebyli malá zemička, ale velká zlá země a Vy byste se už dávno odstěhoval, nesouhlasil tady s tím, co Vaše bývalá země dělá, ale nic s tím nezmohl a někdo by Vás čapnul za límec a vrátil zpátky! Já jsem v Londýně žil... A nekoukali se tam na mě jako na Čecha nijak přívětivě - mysleli si: Rus, co mluví trochu divně... Oni v tom nevidí rozdíl - pochopte... Stejně jako Vy ho nevidíte! Kdy už ten rasismus a lidská hloupost skončí? Kvůli takovým krátkozrakým pohledům na svět se děje to, co se právě děje!


Induan
25. 02. 2022
Dát tip Kamamura

A navázal bych jednou svojí starou básničkou, kterou jsem napsal, když Izrael před pár lety chvilku válčil s Libanonem a já se rozváděl s manželkou. Myslím, že se krásně hodí i na současnou situaci a vystihuje lidskou povahu i problémy z ní vyplývající:

Co leží mezi námi...

Jsem Izrael a ty Libanon

Útočíš na mě a začínáš si.

Já se jen bráním

Však bráním se příliš

Chci v tobě zničit Hizbaláh

A ničím přitom také krásu

 

Oko za oko, zub za zub,

to ve mně dříme jako v tobě.

Chammurapi by pookřál...

Budem se kamenovat?

A pak že žijem v moderní době!

 

Moje dveře jsou pásmo Gaza

Jsou na nich vrypy od tvých ran

Sám v pokoji se zamykám...

 

Jak lidi se můžou polepšit,

když v každém z nás je ona.

Jak můžu po lidech něco chtít

když malou válku mám doma?


Induan
25. 02. 2022
Dát tip Dagmaram

Začal bych úryvkem z jedné svojí staré básničky:

 

Však i když se tváříme, že jenom sníme,

pero je mečem, nad kterým bdíme.

A když se stane, že národ je v nouzi,

býváme ti, kdo jej vzbouzí...

 

Já poslední 3 dny dělám to, co umím nejlíp - diskutuju s lidma na internetu pod článkama a vysvětluju jim, proč by měli přemýšlet víc do hloubky - neobviňovat ty mladý kluky, který do toho mlýnku na maso nahnali pod hrozbou trestu smrti, pokud by neposlechli rozkaz a tak... Dávám lidem alternativně nahlídnout do hlavy Putina, Zemana a dalších lidí a sociálních skupin, kteří teďnějak v celé situaci participují a hledám způsoby, jak pomoci a jak Putinovi ztížit nebo nedat to, pro co si přišel - pro svůj hyste... pardon totiž: historický odkaz.


Kamamura
25. 02. 2022
Dát tip Aru

Zjnevně kromě naprosté hrstky lidí má málokdo zájem o nějakou aspoň trochu věcnou diskusi. Vévodí plačky a srdceryvné dojáky. Nechám tu tenhle klub tři dny a tři noci, pak to smažu. 


Aru
25. 02. 2022
Dát tip

nepochopili jsme se, psal jsem, že dávat sem básničky a pak neudělat absolutně nic je jen pokrytectví, že psaním básniček pro ukrajinu, proti rusku se nevyřeší vůbec nic, pomůže to nějak ukrajincům? stáhne se díky tomu ruská armáda?

moje otázka stále platí, co jste udělali pro demonstranty v kanadě po kterých kanadská policie šlapala na koních, dalším jsou zmraženy účty a chystají se na ně soudy a to jenom proto že chtěli mít normální život ve své zemi - ale protože vám to média nedávají na všech kanálech (naopak jedou Trudeho linku) neustále a všude, tak to nejspíš není důvod se o to zajímat a nepodpořit je.

až skončí tohle tažení na ukrajinu a média si najdou jiný zdroj pro lidi, zase to tady nikoho nebude zajímat co se tam děje, takže k čemu jsou tyhle básničky? kdo z těch co tady o tom píšou na ukrajině byli a nemají to jenom z televize a internetu?


Lady de Winter
25. 02. 2022
Dát tip Alegna, Kamamura, Induan

Módní téma, no. Zas je to lepší, než kdyby nikdo nic neřekl a business as usual.

V polovině nultých let jsem nějakou dobu žila v Madridu zažila jsem tam ten teroristický útok na příměstské vlaky. Velmi živě si pamatuju, jak jsem se připojila na nyx a úplně mě sestřelilo, jak se tam všichni normálně baví o blbostech, nikdo nic neřeší a jakoby se nic nestalo. Byla jsem tehdy mladá, tak jsem začala v jakémsi klubu povykovat, "jak můžete, vy zlí, neteční". Pročež se na mě osazenstvo klubu sesypalo a umylo mi hlavu s tím, že teda jako sad story, ale neruš nám tu kruhy, je to daleko a život jde dál. Solidarita aspoň per huba je tisíckrát lepší než takováhle povýšená netečnost.


Aru
25. 02. 2022
Dát tip zvedavec

zajímalo by mě třeba kolik lidí tady přispělo na kanadský konvoj svobody, to že se v Kanadě ten jejich premiér zbláznil na kvadrát, že to tam nechal policejně rozehnat, každého z demonstantů označil za teroristu, vyhlásil v zemi vyjímečný stav, zabavil nakláďáky a zmrazuje účty každýmu ke komu se dostane to tady nikoho absolutně netrápilo a žádnou básničku jsem o tom tady neviděl jak zmizela svoboda v jedné z nejsvobodnějších zemí na světě


Aru
25. 02. 2022
Dát tip

mě přijde jako neuvěřitelný pokrytectví tady psát básničky na podporu ukrajinců, ale neudělat reálně jinak vůbec nic: např. jsou, nebo se vytvoří sbírky, dále kdo reálně jim chce pomoct a jde jako dobrovolník na ukrajinu? nebo kdo ubytuje doma ukrajince? ono je moc snadný něco napsat, ale u toho to většinou končí, zvlášť u těch co o tom píšou nejvíc a nejvíc sedí před bednou


Kamamura
25. 02. 2022
Dát tip Aru

Nepíšou, ale brečí. Čekal jsem nějaké inteligentní komentáře, nějaké analýzy ve stylu toho, co píše generál Šedivý, Andor Šandor, nebo jak se jmenuje a další. 

Tohle, že je národ Žižkův a Komenského? To je katastrofa. 


Aru
25. 02. 2022
Dát tip

pomalu všichni doslovova teď nepíšou o ničem jiným než o ukrajině, ale pochybuju, že tady o tom ví víc, než z televize/internetu, natož že někdo byl z Písmáku v nějaké válce, myslím reálně, ne před obrazovkou, nebo se mýlím? dále hází se tady soudy nalevo napravo, ale stejně všichni sedí pořád na prdeli před obrazovkama/internetem a dělají beztak hovno, pomůže to nějak ukrajině?


Norsko 1
24. 02. 2022
Dát tip

Nedalo se to číst, jak vzdychal


Kamamura
24. 02. 2022
Dát tip

Proto jsem ho smazal, chtěl jsem tohle místo poskytnout ostatním, stejně se už o tématu diskutuje pod jednotlivými díly, tak proč ne tady? Proti Majaksovi nic nemám, podle mě je to chytrý člověk (hrál jsem s ním šachy, i když jen tři bleskovky), který se z nějakého důvodu občas chová... jak se chová. 


Norsko 1
24. 02. 2022
Dát tip

Ještě že jsi toho blba smazal. Rozjebal ti celou stránku


Kamamura
24. 02. 2022
Dát tip

Sorry, omylem jsem ti smazal příspěvek, když jsem mazal Majakse.

"Ó, jak je obratný

medvídek matky Rusi!

Jak pěkně si dnes ukrajuje

Ukrajinu

To ale nejsou všechny kousky, které umí!

Možná už zítra

přijde si česat česká jablíčka"


Norsko
24. 02. 2022
Dát tip

Ano, už za chvíli nebude o čem


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru