Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Akého vlka kŕmime

03. 03. 2022
6
3
224
Autor
zvedavec

Indiánsky príbeh:

Jedného dňa sa vybral mladý indián Wichi so starým indiánom Wokabu na malú prechádzku a rozprával mu o bitke, ktorá prebieha vo vnútri každého človeka. Povedal mu: "Synu, v každom z nás sa bijú dvaja vlci. Jeden je zlý. Je to hnev, závisť, žiarlivosť, nenávisť, pýcha, sebeckosť, hrubosť, namyslenosť, lenivosť a lakomstvo. Ten druhý je dobrý. Je to viera, radosť, pokoj, láska, nádej, trpezlivosť, skromnosť, štedrosť, čistota, súcit, vernosť a dôvera."

Wichi sa zamyslel a spýtal sa: "Ktorý vlk vyhrá?"

Wokabu povedal: "Ten, ktorého viac kŕmiš!"

 

Zdroj: https://www.zaostri.sk/sk/clanky/odporucame/hry-sutaze/biely-a-cierny-vlk

 

 

Myši vraj  medzi sebou neustále komunikujú pomocou ultrazvuku, ktorý je pre človeka nepočuteľný. Ale napríklad mačky ich počujú. A výsledkom je, že myš dokážu vystopovať - a aj zabiť.

Keď niečo neviem uchopiť svojimi zmyslami, neznamená to, že to neexistuje.

 

Malou vojnou - aj v mierových časoch - je nenávisť .

Mozaika sa skladá z kamienkov. Možno akákoľvek vojna je aj o tom, ako premýšľame my. (A tí okolo nás.) A samozrejme o tom, ako pod vplyvom svojich myšlienok konáme.

Verím, že aj myšlienky a vnútorné nastavenie človeka vytvára neviditeľné pole, ktoré si iní dokážu prečítať. Veď koľkokrát sa stalo, že som niekomu zavolala a povedal mi, že práve na mňa myslel.

Sme viditeľne, ale aj neviditeľne prepojení. Nie je jedno, či máme v srdciach nenávisť – a čo vlastne vkladáme do nich.  

 


3 názory

zvedavec
03. 03. 2022
Dát tip

Alenakar - áno!


Alenakar
03. 03. 2022
Dát tip gabi tá istá

Hlavní je, abychom sami sobě vůbec rozuměli, abychom chápali, jaké vnitřní síly nás ovládají.

Myslím, že ten indiánský rozhovor je příliš zjednodušený. Můžeme přece mít dobrý důvod někoho nenávidět. Samozřejmě, že by bylo dobré povznést se i nad nenávist (pýcha, žárlivost, sobeckost, hrubost, lenivost a lakomství jsou nežádoucí každopádně), ale, jak na to, když nás sdělovací prostředky krmí nenávistí od rána do večera? Nejde jen o to, jakého vlka v sobě krmíme my, ale jde i o to, jakého vlka v nás krmí naše okolí a náš osud.     Tip. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru