Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

zápisky z iného obdobia - úvod do problematiky

Výběr: Zbora, Bačkovský
04. 03. 2022
19
24
851
úvod do problematiky 
 
sto tisíc ruských vojakov
prekračuje 
hranice ukrajiny
prezident ruska
sa vyhráža
použitím jadrových zbraní
 
slovenský národ je však poučený
a vie že 
v geopolitike 
nie je nič čiernobiele
že nič nie je také 
ako ukazujú v médiach
slovenský národ jednoducho
vie že pravda je kdesi uprostred
a že vojna nie je cesta
 
pokladá oprávnené otázky
 
čo si to zasa urobila,
amerika?
prečo si len v roku 1999
napadla srbsko
 
prečo si len provokovala?
 
novšia doba
 
sedíme na káve
po dvoch rokoch
sme zmenili tému
a začali sa baviť o vojne
 
hovoríme
o možnej mobilizácia
môj múdry otec
je už na ňu pristarý
sestrin frajer
by však ešte stále
mohol robiť veliteľa dela
čo bude so mnou nevie nikto
 
matka hovorí
že syn jej kamošky
vie aspoň variť
 
pijeme kávu
je nám trochu zima
kamoš píše
že putin sa vyhráža 
atomovými zbraňami
 
 

ohrozenie
 
nie si najmladší
o vojne si už čo to počul
a vždy si tak nejak tušil
že je na piču
ale vieš ako
 
mali iné telá 
inú mentalitu
a hlavne boli ďaleko
 
dnes je to iné
 
bomby kúsok od hraníc
a vizualizácia
seba na ich mieste
prebudili v tebe
niečo skutočne empatické
premýšľaš 
o sebe
o svojej minulosti
stávaš sa vnímavejším
voči bolesti
až do chvíle
kým s hrôzou nezistíš
že na ukrajine žijú
aj černosi
 
od klobások
 
od klobások
sledujeme ako dopadajú 
bomby na kyjev
a ostreľujú jadrovú elektráreň
mŕtve deti 
rozdelené rodiny
 
oči zalepené strachom
cez ktoré nevidíme
že na slovensku
ešte stále
žijú ľudia
ktorí neuznávajú 
autoritu eduarda chmelára
 
 
 
 
 

24 názorů

1) dostali. pretoze su kvalitne

2) zaujimava logika. rusi bombarduju ukrajinu. nabehli tam s obrovskou armadou. vyhrazaju sa jadrovymi zbranami. moze za to zapad. 

3) pisem o to  pretoze som sa tak rozhodol. dovol mi volit si temy

4) navyse. napriklad pri vietname som este nebol na svete. preto som napriklad nepisal ani o tom ako rusko napadlo afganistan, polsko alebo finsko. btw: na ukrajine sa tiez bojuje od roku 2014


Bačkovský
17. 03. 2022
Dát tip

Dle mého soudu velmi dobře napsané, myslím, že rozumím. Není to provokace jak psal někdo výše v diskusi, je to konstatování faktů a popis skutečné situace. Poetické, lapidární.  Ještě v textech nacházím něco jako jako resistenci nebo nadhled "prostě se bavíte o tom, že sestrin frajer by mohol robiť velitela děla, co bude so mnou nevie nikto" díky výborný text.     


Hmmm... Zdenda... Zdeněk... Zdeněk Nejedlý? Taktéž revenant?


Čím víc jich poslouchám, Majaksi, tím víc mi připadá, že my dva víme dohromady úplně všechno na světě. 

Jak je to možné?

No - voni vědí všecko, všecičko, až na jedninou drobnost - a to, že jsou starý zamindrákovaný osel. No a to vím ale naštěstí zase já!


Zbora
06. 03. 2022
Dát tip

Typická reakce člověka, který nemá argumenty, a všechno co dokáže, je jenom přiblblé předpojaté blábolení a hledání, jak koho setřít. Nezklamals, Zdendo!

Víš co se mi líbilo, Zdendo? Jak jsi onehdá Kamamurovi někde vyčítal, že píše pod díla blitky, které nikoho nezajímají. Fakt mě pobavilo, že mu to píšeš zrovna ty. 

Až zase budu chtít něco vědět, napíšu, neboj. 


Zbora
06. 03. 2022
Dát tip

Můžeš mi, Majaksi, prosimtě říct, co je na těhlech textech sentimentálního?


Silene
05. 03. 2022
Dát tip

Andy vymýšlí fůru fajnových projektů. Třebas Broskvový pokojíček, Příběh služebnice, Co baví ženu, zatímco muže uspokojuje, apod. Když se takové vyspělé a útěšné myšlenky přikryjí volbou Národního ptáka anebo v krajině širých duší a boků volbou Nejvíc sexy politika s obnaženou hrudí, připadne si mé zanedbatelné intelektové pásmo opravdu dost... rovnoprávně. Stařík nebo Okáma? Kdyby jen tihle tři, hm. Mezi mládeží se jenom hemží. 


Silene
05. 03. 2022
Dát tip

Ze slovenské politické scény sleduji jen Blondýnu. Co jí ladí, s kým se objala, kde brečí, kolik přibrala. To mi bohatě stačí, abych byla v obraze. Ještě teda ty bourané brutalistické skvosty a rezignované duchy prohánějících se mafiánů. Hele, není nám co závidět. Ty to určitě budeš znát, existuje termín, jímž se odborně pojmenovává příslušný jev. Nemůžu si vzpomenout. Lokální dojem, že jen v místě jsou takoví experti a že celý svět přece musí vidět tu šílenou ostudu. Ne, tak nevidí.

Můj pohled prosté ženy je poměrně přímočarý. Ty voe, minus čtyři a ty kokoti válčej. Kdyby radši odhrabali sníh. 

Mám ráda koťátka. Vždycky si o nich u tebe ráda přečtu.   


majaks: vzdy som si predstavoval, ze pisem skor o kotatkach


zbora: vsak s tym pracujem. preto som aj spomenul rok 1999. -- ze vlna solidarity odide je jasne. ako som spominal nackovia z nasho parlamentu tych cernochov realne riesia. -- problem mozne je pre teba ze na parodizaciu nejakeho diskurzu vyuzivam aj to ze nechavam postavy hovorit


a2a2a
05. 03. 2022
Dát tip

Jsem ti vděčný za tento text, když vidím, jaké míry toerance ke zlu mají mnozí okolo. Závěr s E. Chmelárem je skvělý z mého pohledu vnímání a stejně skvělý z pohledu těch, kdo má zalepené oči strachem. A ty černochy jsi snad neměl ani zmiňovat, už tak mají někteří temno před očima. Včera mi volal jeden známý, prý jestli vím, že k nám z Ukrajiny utíkají černoši. Ale on už dříve nechápal, proč jsem nevolil M. Zemana. Tak jsem se nezlobil.


Zbora
05. 03. 2022
Dát tip

Máš pravdu, že je těžké orientovat se přesně ve Tvých textech, když se člověk neorientuje slušně v dění na Slovensku. Navíc u Tebe není nikdy jasné, co myslíš vážně a co je ironie (ono to jde totiž taknějak ruku v ruce).

Ale to přece vůbec nevadí. Mám na Tvých postřezích rád ty přesahy (ale teď po tom, co mi píšeš, by mě docela zajímalo, jestli si si jich vlastně vědomý), které prostě sedí obecně - v úvodu do problematiky je to ono typické hledání viníka!, hledáme viníka, jako kdyby na tom teď bůhvíjak záleželo. Pořád všude a za vším hledáme, kdo za to vlastně může.

V ohrozeniu zase hezky vystihuješ ten rozpor mezi počáteční vlnou solidarity, uvědomění a pozdějším popření. Stejně tak, jako to bylo s covidem, který lidi nejprve spojil a pak společnost naprosto rozdělil. Bude to stejné i s uprchlíky z Ukrajiny, za kterými nyní plně stojíme, ale do budoucna to bude ve společnosti když ne problém, tak určitě téma. 


ysslandia
05. 03. 2022
Dát tip

..tak zasa aj blaha vie pekne pobaviť.No nič,idem ešte kúpiť Russian standard 40,kým ho teda nepremenujú /.. 


Aššurballit
05. 03. 2022
Dát tip Gora, a2a2a, lawenderr, 8hanka

zbora: nie som si isty o com presne hovoris. podla mna to vobec nekorektne nie je. skor moralisticke. - neviem  ako sledujes slovensky diskurz ale na slovensku este v politike nasi nackovia z parlamentu realne riesia to ze na hraniciach su cernosi. smer stale hovori o tom ze za tieto sracky moze usa a vytahuje kosovo. chmelar ku kosovu prihadzuje irak a  ako si americania madlia ruky + vyplakava ze zrusili najtvrdsie proruske weby a zo vsetkeho toho este kape dotknute ego jak svina. prejdi si jeho ofiko fb stranku. - aby vam v tejto situacii clovek pomaly zavidel babisa s okamurom.


Zbora
04. 03. 2022
Dát tip

Vyústění textů máš tradičně záměrně přepálené. Potřeba provokovat stojí nede vším. Proč ne? Ta otrlá nekorektnost se mi na Tobě vždycky líbila a vyhovovala mi. Ale nejsem si jistý, jestli tady plní svůj účel (notabene když jinak pracuješ s fakty poměrně senzitivně). Stejně jako si nejsem jistý, jestli tón, s jakým vystupuje Chmelár smerem k jiným autoritám má něco společného se snahou o kumunikaci. Mnohé máte asi společné... Mimochodem my máme Ándora. Znáš? 

https://www.youtube.com/watch?v=GFSVeSMAbNY

Taky jsem si říkal, kdo si tady na Písmáku jako první zahraje na Orwella. Tak jako dokážu si představit, že budu komenty z války číst od Tebe. S tím ironickým a nadsazeným úsměškem. Asi jo, no, co už. Je to pořád lepší, než se pročítat na internetu proroctvíma šachových velmistrů. Dávám podporující výběr (úsmev).


annnie
04. 03. 2022
Dát tip

Bravo. Tip a.


ysslandia
04. 03. 2022
Dát tip

toto tu chýbalo ako leukoplast,... 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru