Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Indiánské děti

11. 03. 2022
11
27
548
Autor
K3

Ve stínu současné hrozivé války na Ukrajině tohle násilí na dětech nejspíš přejde bez povšimnutí. Ale mně to nedá, abych se nezmínil.

 

V kanadských církevních školách umíraly v letech 1883 – 1998 mnohdy i tříleté indiánské dětí. Kruté, fyzické a psychické týrání často nepřežila víc než polovina z nich. Pod záminkou vzdělání a ušlechtilé křesťanské výchovy byly odebírány svým rodičům a násilně v nich byla potlačovaná jejich rodná řeč, kultura, zvyklosti a víra. Děly se věci, nad kterými zůstává rozum stát. Bití, bičování, týrání elektrickými šoky, hladomorem a zimou, sexuální zneužívání, sterilizace, záměrné vystavování silně nakažlivým nemocem...

 

Zabijte v něm indiána a zachraňte toho muže!

 

Neuzavřete s nimi smlouvu a nesmilujete se nad nimi.

Proto s nimi naložte takto:

Jejich oltáře zbořte, jejich posvátné sloupy rozbijte, jejich posvátné kůly spalte a jejich tesané sochy zporážejte.

Jste přece vyvolený lid Hospodina nad všemi na Zemi.

S Bohem na naší straně můžeme spáchat jakýkoliv zločin, protože víme, že nás zprostí viny.

 

Bylo dovoleno vše.

Podle výpovědí svědků a přeživších, se zde odehrávala dramata, která se neobjevují ani v nejstrašnějších hororech.

Jednoduše řečeno šlo o systematickou likvidaci původního obyvatelstva, jejímž cílem bylo získat jejich půdu za účelem obohacení.

To všechno se dělo v demokratickém státě Kanada ještě v roce 1980.

 

A jaké se z toho vyvodily důsledky?

 

2005 – Kanadský nejvyšší soud rozhodl, že za to veškeré zneužívání nese zodpovědnost vláda a církve a vyzval je k odškodnění.

 

2008 – Jako první se oficiálně omluvila kanadská vláda prostřednictvím premiéra Stephena Harpera.

 

Ve stejném roce s podobnou omluvou vůči svým domorodcům přišla i Austrálie.

Odškodnit je ale už odmítla...

 

2015 – K omluvě se připojila Anglikánská církev.

2017 – Kanadský premiér Justin Trudeau při návštěvě Vatikánu vyzval veřejně k omluvě Papeže.

 

 

Zločiny v kanadských školách v současnosti podrobně vyšetřuje OSN. Nacházejí se stále nové a nové hromadné hroby ubohých dětí… Mezi tím, co jsem tohle dopsal, byly objeveny další dva. Právem rozhořčení lidé vypalují kostely…, násilí plodí násilí.

 

Proč vykonat zločin jde vždycky tak snadno, ale trest za něj přichází tak pomalu? Římskokatolická církev se musí chvět v základech...

 

Naštěstí se u nás nic podobného neděje, ačkoliv...

V letech 1966 – 2010 probíhala státem plánovaná, neméně zrůdná, nucená sterilizace tisícům romských žen…

 


27 názorů

K3
13. 03. 2022
Dát tip

Renato, v Americe a Kanadě teď už mají i indiáni určitá práva. Děkuju.


K3
13. 03. 2022
Dát tip

Alegna, i mě z toho mrazí.


bixley
13. 03. 2022
Dát tip

Taky mě šokuje, že je to vlastně tak nedávná historie. Ovšem omluva těm dětem život a zdraví nevrátí. Ani peníze. Podle mne by nejlogičtější bylo pomáhat současným indiánským dětem (pokud ovšem ještě jsou) a ukázat jim přátelskost a vstřícnost.

Souhlasím s Irenou, že takových zvěrstev se po světě děje spousta.


Alegna
13. 03. 2022
Dát tip

Díky za připomenutí hrůz páchaných na dětech, mrazí z toho


K3
12. 03. 2022
Dát tip

Neviditelným dík ta tipy.


K3
12. 03. 2022
Dát tip

Honzo v Austrálii jsou na tom domorodci ještě hůř. Já jsem v kostele i pokřtěný a všechny naše děti, a nechci vinit církve v celku. Vždy je potřeba odlišit zlo od dobra. Díky za komentář.


K3
12. 03. 2022
Dát tip

Majaksi, dík.


K3
12. 03. 2022
Dát tip

StvNe, my jsme se brali v kostele a je fakt že jsme museli projít přísným "školením." Ale je třeba to zlé a dobré odlišit. Děkuju za názor.


K3
12. 03. 2022
Dát tip

Irčo, vím že původ vzdělání je v církvi. I církev má dobré a špatné stránky a je třeba je od sebe samozřejmě odlišit. Dík.


StvN
12. 03. 2022
Dát tip

Majaks, chtěli jsme využít kostel v rodné vesnici, takže ten kněz nebyl ani tak podstatný. Šlo hlavně o místo.


zeleda
12. 03. 2022
Dát tip

Správný článek ve správné době!


zeleda
12. 03. 2022
Dát tip Alegna

Každá xenofóbní ideologie je hnus a je jedno, jestli je v pozadí víra v nějakého Boha, nebo politika. Většinu života se zabývám biblickými a židovskými dějinami a jsou to dějiny plné krve a násilí. To, co dělali přistěhovalci v Americe, je až neskutečné. Kult násilí v USA přetrvává dodnes. Raději to nebudu rozvádět. Vývoj naší civilizace se dostává do prudce sestupné křivky. /viz 7 zákonů prof. Bárty/

Pěkně napsané, Karle!


StvN
12. 03. 2022
Dát tip Janina6

Církev páchá zlo stále, protože to je pitomá idelogie. Zkus se jako katolička vdát za evangelíka. Všude samá pravidla, která člověka pouze omezují. Chtěli jsme například mít svatbu v kostele, ale to je taky problém, protože musíš splňovat přísná kritéria. Jsou lidé lepší a jsou lidé horší a to stále i dnes církev rozlišuje.

K3, veškeré násilí je třeba přísně odsoudit. Je hrozné, co se děje a co lidé dopouští, aby se dělo. Není tomu konec.


Gora
12. 03. 2022
Dát tip

Tomu rozumím, Karle, mně samozřejmě taky.

Jen v poslední době často čtu/slýchám, co všechno církve napáchaly, čímž se zvyšuje nesnášenlivost vůči nim. Z osobní zkušenosti - pravda, v osmdesátých letech minulého století - vím, kolik práce odvedla církev u nás, aby přispěla k tomu, že režim se změnil, a navíc v padesátých letech byla u nás církev zdecimována, řeholníci byli mnohdy sami oběťmi. 

Jen jsem to chtěla připomenout.


K3
12. 03. 2022
Dát tip

Theo, pomalu se to začíná lepšit. Začal to Barak Obama s právy Afroameričanů a na základě toho podobně dostávají práva i indiáni. Když se to vezme, co my jsme se učili třeba o Romech? Nic. Děkuju za komentář.


K3
12. 03. 2022
Dát tip

Irčo dík. S tou církví máš samozřejmě pravdu, ale tohle je neomluvitelné. Přečetl jsem o tomhle co se dalo, jsou k mání videa s výpoveďmi přeživších. Odehrávaly se tam hrozné zcény. Dělo se to cíleně a vědomě, to nebyli jednotlivci. Bohužel to samé bylo v Austrálii a vlastně všude kde zůstali původní obyvatelé. V Číně samozřejmě taky. Tam to nejhorší asi teprv vypluje na povrch. Zla je všude moc. Ale těch dětí mi je moc líto. Dík.


Četla jsem o tom několik článků a je to až nepředstavitelné, že se to dělo vlastně ještě docela nedalvno. A asi před měsícem jsem si pouštěla dokument o výuce ce školách v americe. Prý se tam vůbec neučily dějiny původních obyvatel. Úplně tuto kapitolu vytěsnili a nahradili ji dějinami evropy a kolonizátory. Až v posledních letech se to začíná trochu měnit a potomci indiánů se začínají učit o velikánech ze svých kmenů.


Gora
12. 03. 2022
Dát tip bixley

Karle, tvůj článek mě zaujal. Samozřejmě - fakta jsou to hrůzná. Je dobré připomínat. 

Bolestné číst.

Nevinila bych však jen církev, pod jejíž rouškou se část zvěrstev odehrála. Církev byla nejen nositelkou tohoto zla, o němž píšeš a které se teprve dostává po mnoha letech na povrch. Byla a je i nositelkou vzdělanosti, milosrdenství. Naděje. 

Samozřejmě ji to neomlouvá v jejích zločinech, jen chci naznačit, že i v současné době a soudobých režimech se dějí stejná zvěrstva, viz Severní Koreu, kde oslepili, ohlušili, k smrti utýrali nevinného amerického studenta a vlastního strýce nechal vládce sežrat tygry, Čínu, kde mučí "převýchovou" Ujgury, a Rusko, kde opoziční představitele tráví novičokem a zavírají do pracovních táborů.

Zla je na světě tolik, že se nedá vypsat, ale stejně tolik a snad i víc je pozitivního, naštěstí!


K3
12. 03. 2022
Dát tip

Prométhee, působivé video, děkuju.


Neotřelý pohled na výčitky svědomí (pozor, je to drsná scéna, otvírejte, jen když máte dost odvahy na vystoupení z komfortní zóny!)


K3
12. 03. 2022
Dát tip

Karlo9, souhlasím s tebou, to co se děje na Ukrajině to jenom potvrzuje. Dík.


K3
12. 03. 2022
Dát tip annnie

annnie, máš pravdu, je to hodně smutné a nejhorší že pod hlavičkou církve. Děkuju.


Karla9
12. 03. 2022
Dát tip

Člověk je ten nejbrutálnější tvor na zemi.


annnie
11. 03. 2022
Dát tip

Ano. Na různých místech v různých dobách... A společným jmenovatelem je to, že "dobří lidé neudělají nic"...

Je to moc smutné.

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru