Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jdou lidé z nočních směn (Ke třiceti dnům pracovníků v závislé činnosti)

12. 03. 2022
16
14
423

 

 

Ad cesta ve zlínském (tehdy ovšem gottwaldovském) parku, jedno ráno roku (asi) 1988, ..., cesta z (anebo teprve na směnu?) Barum Rudý říjen Otrokovice (kde jsem v té době pracoval částečně jako mlynář staré gumy,..., a částečně jako jeden ze sedmi u pásu (pro výrobu jirkolitu, apod. :) ) na tzv. Regeneračce :)  ) 

 

 

 

Jdou lidé z nočních směn
(( aneb Ke třiceti dnům pracovníků v závislé činnosti... ))

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::




Jdou  lidé z  nočních směn; ti
z nich, co   sami se sebou
uzavřeli  smlouvu (-slib), přicházívající
po  probdělé   noci


kolem  půl čtvrté
ranní, ti   mají teď
zvláštní  světlo v   očích; -všiml
si  toho každý, kdo
je   potkal.





Nebudou   se,  po   příchodu domů,
snažit   usnout; dnes
je   ten   den, kdy
v   rukou
ucítí   hlínu.








Tvárná   bude; co
z   toho   vzejde, bude
nadlouho..



((Jsou   ráno v   ulicích dva
druhy   lidí; ti, co v   noci nespali, jsou
jakoby o   půl  života  starší,..., o   půl   

života dál))


14 názorů

To Prométheus: ..jj; cesta k  čemukoliv  dokonalému je klopotná (,..., ale, zdá se, forma Tvých komentářů dosažitelné dokonalosti (alespoň tedy zde dole, u nás) již dosáhla :) )


Silene
14. 03. 2022
Dát tip Benetka, Zeanddrich E.

Z.: Je dost možné, že se u tebe soustřeďují od autorů, kteří je naopak vůbec nepoužívají. A vůbec žádnou interpunkci. I závorky a podobná havěť potřebují někde zakotvit. 


To Silene - no vidiš; -a to mi ještě (asi) nějaký skřítek (skřítci) přidává závorky další - zrovna tady jsem dnes odstraňoval jednu půlzávorku  , o které bych snad přísahal , že tam předevčírem nebyla .. :).


Odpoutaný Prométheus
14. 03. 2022
Dát tip Zeanddrich E., Benetka

Zeanndrichu drahý, souputníku na cestě nekonečnou Nocí!  Znám ten pocit, kdy dotyk vlahé hlíny na rukou vybízí k Tvorbě - a je jedno, jestli jsi hrnčíř, tesař, malíř, spisovatel, nebo třeba kovář.

Když září na nebi ta správná souhvězdí (a Cassildina píseň zní duetem s vodopády Carcossy), tak jsou ti, kdo jsou spalováni Horečnatým Dílem vždy současně kováři a současně rozhavenou matérií na Kovadlině, kterou je samotný svět. Do každé rány kladiva úsilí, soustředění a talentu je třeba dát všechno, a každá rána současně roztříští kosti i svaly, ze které vzešla její síla, a kovář tak opracovává své vlastní hořící Já, až dojde k transmutaci, člověk se promění v jinou verzi sebe sama, možná lepší, možná horší (podivné termíny).... a další den je možné prostě psát o kousek lepší texty, očekávat víc by bylo neskromné, troufalé... a nebezpečné. 

A nic si nedělej z těch, kteří by tvé křehké příběhy chtěli řezat na kusy jako řezník bourá prasečí mrtvolu na různé typy masa, na které se pak narazí cenovka. Však on je za to Dionýsos potrestal tou nejstrašnější kletbou - dal jim okusit jen doušek ze svého opojného vína, takže tuší, jak sladké je odevzdání se a ztracení se ve víru tvorby, kdy tělem pohybuje neznámý rytmus, ústa volají slova, kterým nikdo nerozumí a ruce kreslí ve vzduchu podivně cizokrajné, a přesto důvěrně známé symboly, které rozkvétají všemi barvami duhy, a co runy, glyfy nebo písmena se skládají do příběhů, které pak vítr roznáší do celého světa. Nicméně jejich džbán je prázdný, a jsou tak odsouzeni stát venku s palčivě jasnou hlavou a pocitem neuhasitelné žízně. Dionýsos je věru bůh, kterého neradno zbytečně dráždit Apollonovými šípy pozbíranými po kdejakých zapomenutých bojištích, protože božských zbraní by se ruce smrtelníků neměly ani dotknout...


Silene
13. 03. 2022
Dát tip Benetka

Většinou mě u autorových textů zmáhají mnohočetné závorky, kurzívy a množírna interpunkce, a tak se možná ke své škodě neprosekám k samotnému sdělení. Tu jsem se ale přes text dostala: a že snad i do něj. Zamlouval by se mi i v hutnější variantě, bez hliněných slok, sestavený pouze z první, druhé a poslední. Dokonce víc.    


Benetka
13. 03. 2022
Dát tip Gora

Já jsem jako učeň ve firmě které jsem se upsal řezal karbinou azbestové desky. Toho prachu! A tenkrát respirátor... Co to je?! A potom po letech někdo přišel na to že je azbest rakovinotvorný... Uffff. Toš tak.

Jinak k tvému textu: Líbí se mi to autentické zachycení reality.


Jako brigádníky z VŠ nás nahnali do provozu ve Škodovce v MB. Já byla v brusírně paken.

Ochrana dýchacích cest neexistovala. Jen doufám, že se nikdo kvůli těm brzdám nezabil.


annnie
12. 03. 2022
Dát tip

Pavle, tak to je úžasnej obraz, díky a.


PavelK
12. 03. 2022
Dát tip

Zajímavý text. Když jsem v roce 1991 přišel do fabriky, tak tam na lakovně měl každý den vzduch barvu podle toho čím se zrovna stříkalo. Ty lidi v tom pracovali bez jakýchkoli ochraných pomůcek.


Zeanddrich E.
12. 03. 2022
Dát tip annnie

Díky, Anko:)

Rozhodně tehdy šli ti lidé, v naprosté své většině,  ze směn z nějakých těžkých

(a ovšem většinou i velmi špinavých :); -např. já jsem byl po každé směně  pokryt jemnou tmavou gumovou vrstvou - ve vzduchu se totiž pohybovaly  částečky velmi jemně rozemleté (někdy až na prášek) a horké gumové drtě )

provozů (se strojovou výbavou mnohdy z dvacátých a třicátých let; -tak tomu bylo zrovna právě u nás) ve Svitu, ..., v Barumu, a já nevím, co vlastně za fabriky tam tehdy, v tom souměstí Otrkokovice - Gottwaldov byly v provozu :)

 


annnie
12. 03. 2022
Dát tip

Jdou zahradničit? Na kurz keramiky?

Zajímavej text.

A hodně mě zaujalo profesní zařazení mlynář staré gumy. Tip a.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru