Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kolik aktuálně stojí litr lidského života?

14. 03. 2022
6
13
487
Autor
Stargazer

„Vojáky blízkost smrti alespoň na krátký čas udělala lepšími, očistila je.“

 

Nám se dnes přiblížila válka, která smrt nese jaksi nedílně s sebou. Zhmotnila se pouhých pár set kilometrů od nás jako dávná výčitka ze zaprášených stránek učebnice dějepisu. Není to naše válka, my na ni nemáme právo – je to jejich válka. Ale i my si přejeme na ni sáhnout, i my si jí chceme urvat kousek pro sebe, i my se toužíme alespoň na okamžik přiblížit smrti – a očistit se. Víme, že je od čeho...

Fotografie ukrajinských dětí krčících se v podzemních krytech a stanicích kyjevského metra udělaly z našeho západního světa jen směšnou navoněnou telenovelu. Dočista trapně teď v tomto novém kontextu vyznívají dvouleté nářky o českých dětech, které upadají do depresí kvůli distanční výuce. Na Ukrajině se dnes bombardují mateřské školky. Také obávaný covid, ničící fatálně naše zdraví i naše sny, zmizel ze dne na den z televizních obrazovek. Ve zprávách už na něj teď jaksi nevybývá prostor. Přestali jsme řešit umělá banální témata jako přelétavost pohlaví, zelený úděl nebo genderovou vyváženost. Náš nový úděl má teď totiž žlutomodrou barvu. A je to úděl mnohem závažnější než kajícné poklekávání, LGBT průvody nebo kvóty pro minority.

Kdo by se nechtěl alespoň na jediný okamžik svého života stát hrdinou? Vzít do ruky zbraň a jít bojovat – na to ovšem nemáme koule – a tak se snažíme všemožně pomáhat. Lidé už dnes pochopitelně nevěří neziskovkám, v nichž se dar rozplyne ve mzdách stovek zaměstnanců, a upřednostňují konkrétní pomoc. Nabízejí ubytování, hmotné zabezpečení i peněžní hotovost. Prvotní příliv uprchlíků přinesl skutečně nebývalou vlnu solidarity. Benefiční koncerty, veřejné sbírky, výtěžky z kulturních akcí – možná si tak i trochu vykupujeme vlastní svědomí. Každopádně je to příjemné pohlazení pro naše ega. Každý chce mít doma svého Ukrajince a žlutomodré fotky na instagramu.

Dokud dáváme z přebytku, jde to snadno. Jenže jsme na úplném začátku všeho. Jak se zachováme, až se žádaná solidarita dotkne našeho vlastního komfortu? Sankce přinesou ekonomickou recesi, ceny pohonných hmot trhají historické rekordy, statisíce uprchlíků zaplaví evropský pracovní trh. Třicet let opouštěli práceschopní ukrajinští muži svou hladovějící zemi, i když Ukrajina svůj hrdinný boj vyhraje a vydobyde se znovu svoji svobodu, stejně se nebude kam vracet. Zbyde jen spálená země. Její rekonstrukce bude i v případě začlenění do evropských struktur trvat desítky let.

            Může-li to celé ještě někdo zvrátit a zastavit Vladimíra Putina, pak jsou to jedině sami Rusové. Vzhledem k jejich letité ideologické zabedněnosti je to však představa značně nereálná. Vztahy s Ruskem už nikdy nemůžou být stejné jako dřív. Geopolitická transformace světa je nevyhnutelná. Bude třeba vyvázat se ze závislosti na ruských komoditách. Svým způsobem je to pozitivní šance na změnu, na druhou stranu je zjevné, že nás to bude hodně bolet. Jsme připraveni žít jinak, než jsme byli až dosud zvyklí? V garáži nám už nebudou parkovat dvě auta, nepojedeme třikrát ročně na dovolenou, ani novou pohovku do obýváku už si nepořídíme. Jsme ochotni dobrovolně zchudnout?  

            „Ukrajinci si neměli hrát na hrdiny a podvolit se. Jako my v osmašedesátém a ušetřili by tisíce životů. Co mají Rusové dělat, když se NATO rozpíná k jejich hranicím. Krym byl přece vždycky ruský. Starejme se v první řadě o naše lidi. Když Ukrajinci bojují, je to jejich věc, ale proč za to máme platit my Češi?“

            I takové názory zaznívají veřejným prostorem. Podvolení se?! Ale za jakou cenu? Čtyřiapadesát let po okupaci jsme ještě pořád nic nepochopili. Nechceme si připustit, nechceme vidět, kolika lidem dalších dvacet let komunismu ohnulo páteř. Co to s námi udělalo. Na charakteru českého národa se okupace podepsala úplně stejně, jako se na něm podepsal syndrom mnichovské zrady. Zrady národa, který kdykoli měl bojovat, tak sklopil hlavu. Postavit se okupačním tankům s igelitkou v ruce ­– to člověka pořádně změní. A možná ho to povznese na jinou úroveň lidství. Ukrajina má pohnutou historii. Tři sta let v ruském područí, kolektivizace, rozkulačování, Stalinem řízený hladomor, okupace západní Ukrajiny v devětatřicátém, kulky vpálené do týlu, likvidace ukrajinské inteligence Sovětským svazem, anexe Krymu, Doněck, Luhansk. Ne, Ukrajina má svoji hrdost, Rusovi se nepodvolí – to raději padne. A jací jsme dnes my? Láteříme, že budeme mít dražší benzín.

Nechce se od nás, abychom nasazovali životy, abychom kopali zákopy a ošetřovali raněné. Je tu jediný požadavek – ve jménu pravdy dobrovolně ustoupit ze svého dosavadního pohodlí. Sáhnout si do svědomí a zeptat se sami sebe, jestli se dokážeme uskromnit. Jestli se dokážeme smířit s tím, že se budeme mít hůř než dosud, že možná přijdeme o práci, že k nám poteče dražší plyn. Nevím, jestli jsme na tohle připraveni.

 

„Vojáky blízkost smrti alespoň na krátký čas udělala lepšími, očistila je.“ 

 

            Jsou to vzácné chvíle v životě člověka, projíždět každý den kolem benzinových pump a na jejich totemech přepočítávat, o kolik zase stoupla aktuální cena za jeden litr lidského života. Na pomyslných miskách vah vyvažovat lidskou bytost kanystrem benzínu. Člověk se o sobě mnohé doví. Někdy dokonce víc, než by sám chtěl.


13 názorů

Silene
15. 03. 2022
Dát tip

M.: V tomto státě se bohatne jedna poezie. Typicky navýšením platů ve státním sektoru. Kdo tomu nerozumí, potřebuje absolvovat rozdílové zkoušky mezi zvláštní tělesnou výchovou a inkluzí. 

Skuteční znalci historie spíše řeší, jakou pohlavní chorobou ten který diktátor trpí/trpěl, neboť i ona bývá mnohdy paklíčem ke stupňující se agresi. 


Stargazer
14. 03. 2022
Dát tip

Díky za čtení, Alegno.


Stargazer
14. 03. 2022
Dát tip

Aleši, Kosovo je podle mě jiné v tom, že se dělil letitý geopolitický celek. Nikomu nebylo úplně jasné, kde na Balkáně leží pravda. Ukrajina bije víc do očí, protože všichni cítí, že je napadenou obětí...  


Stargazer
14. 03. 2022
Dát tip

Goro, díky... 

Témata, o něž se pravidelně otírám, pořád nemizí. Proto je třeba do nich kopat dál.


Stargazer
14. 03. 2022
Dát tip Gora, aleš-novák

K3, srovnání s Hitlerem se sice nabízí, ale nebylo by příliš originální - a navíc trochu laciné.

Pouze přihlížející NATO je i pro mě obrovské zklamání...


K3
14. 03. 2022
Dát tip

Mně tu chybí srovnání s Hitlerem. Do dneška jsme tvrdili, že se to nesmí opakovat, na zlo zaútočit v jeho prvopočátku... To mě hrozně zklamalo, že NATO nepomohlo. Teď už jenom čekáme co udělá Čína. Ale za to přece nemohou lidi. Spíš by mě zajímalo, co bude potom. Třeba s Ruskem...


Gora
14. 03. 2022
Dát tip 8hanka

Ne se vším, cos tu napsal, souhlasím. Neodoláš tomu, abys ve článku přihřál svoji polívčičku, kterou známe z dřívějška.

Naopak - třeba tenhle odstaveček za tip /podle mě/ stojí:

Postavit se okupačním tankům s igelitkou v ruce ­– to člověka pořádně změní. A možná ho to povznese na jinou úroveň lidství...


Silene
14. 03. 2022
Dát tip

 Už jenom ten autorský plurál se přežil pár let zpátky. Ukázal se totiž zavádějícím. 


Luzz
14. 03. 2022
Dát tip

tak hlavně, že jsi zase našel příležitost, jak si kopnout do neziskovek, zhýčkaných dětí, LGBT a podobně.

ke zbytku snad jen - snůška moralistických keců podtržená tím primitivním zobecňováním... jistě, každý, přece každý chce být hrdinou, každý chce vzít do ruky zbraň a bojovat, každý má modrožlutý profil na fb a vykupuje si svoje svědomí... a dovídá se o sobě nehezké věci! prostě stargazer společně s dalšími vzdělanci na tomto serveru odhaluje pokrytectví západu, rozumí předivu složitých geopolitických souvislostí a navíc dokáže jednoznačně identifikovat ideologické zabedněnce... no samozřejmě klobouk dolů. buďme rádi, že se tu takové burcující hlasy ozývají. tohle zaslouží nejmíň zlatý výběr.


Alegna
14. 03. 2022
Dát tip asrar

Jsme teprve na začátku a už se ozývají nespokojené i nenávistné hlasy, máš pravdu, dovíme se o sobě víc, než bychom chtěli.


aleš-novák
14. 03. 2022
Dát tip zvedavec

Je zvláštní, že válka v Kosovu, ač srovnatelně blízko, zdaleka neměla takovou publicitu, o odrazu mezi širokou veřejností ani nemluvě...Každá válka je zlo.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru