Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

TD - Veterán

20. 03. 2022
22
23
498
Autor
Gora

Tematický den: „Přišel jsem, viděl jsem, zvítězil jsem.“ (Gaius Julius Caesar)

MIMO SOUTĚŽ

 

Soustředím se na svoje dílo. Přemílám v hlavě parametry, vyhledané na internetu. Celková výška je 80 cm, maximální šířka houpadel 80 cm. Výška ložné plochy nad zemí 40 cm.

Iva nahlíží do dílny.

„Našla jsem ti v knihovně publikaci s lidovými ornamenty,“ nadechne se s potěšením vůně dřeva.

„Děkuju. Na vyřezávání se těším nejvíc,“ usměju se. „ale budu si muset pospíšit. Čas kvapí mnohem rychleji, než bych si přál.“

„Pomůžu s lakováním, jestli chceš, Milane,“ a v tu chvíli jsem si v duchu pogratuloval, že manželka pokaždé stojí při mně. I když - nejdřív se divila, do čeho se to chci pustit. Řezbářství. Zvláštní hobby pro vojáka z povolání, který se v životě nemusel příliš spoléhat na šikovnost svých rukou.

„Kdepak, veledílo musím dokončit já sám. Děkuju, Ivi, za nabídku! Budu dřevo tentokrát jen leštit, ne lakovat. Už by to nebylo ono, jak jsem si tehdy na Krbavském poli, v bezejmenné vesnici, v sutinách toho domku, předsevzal. Že jestli se ve zdraví vrátíme, jestli mi osud umožní mít děti, pro první vnouče vlastnoručně vyrobím kolíbku…ale šálek čaje bych přivítal.“

U stolu, s hrnkem v ruce pak listuji v knize lidové architektury, vybírám, co bych zvládnul a co by se nejlépe hodilo. Které ornamenty jsou v naší budějické kotlině „to pravé ořechové“, i když momentálně dělám s bílým dubem.

Neposkvrněnost materiálu je jedna z devíz, kterou hladké, vyhlazené dřevo poskytuje. Pošpiněného, vypleněného jsem už kdysi zažil dost.

Kroužky v kombinaci dvou barev se mi líbí, při troše fantazie tvoří náhrdelník na čele kolébky. A největší „perla“ pěkně uprostřed. To bude ono! Princeznička na bále poztrácela korále.

Ještě se přeci jen poradím s Ivou. Dám na její cítění a neomylný vkus.

Práci se dřevem jsem si zamiloval u první vydlabané lžíce. Tak dobře se u ní přemýšlí o životě, o minulosti… a jak se v kolébce asi bude vyjímat první vnouče? Co na ni řeknou mladí, má to být překvápko, až Janka přijde z porodnice.

Vyšel jsem na zahradu. Fena Ája se mi pletla pod nohy. Měsíc zavěšený v koruně staré hrušně svítil velmi jasně jako silný reflektor. Tak málo stačí, a je to zas tady. S kolegy Francouzi jsme tehdy prohledávali sektor JIH. O té chorvatské enklávě nikdo z velitelů ani netušil, že existuje, dokud jsme na vesnici, téměř srovnanou se zemí nenarazili. Krajinští Srbové nás neráčili informovat.

Za napůl zbořenou obvodovou zdí na štokrleti seděla babka v šátku a děravých teplácích. Držela pletenou šňůrku a pohupovala kolébkou, bílou a ručně zdobenou. Všude vládlo podivné ticho. Naložili jsme babku i přes odpor do auta, nechtěla zbořeniště opustit. Jediné, co opakovala, bylo „búra, búra“.

Další obyvatele jsme našli v jeskyni asi dva kilometry za vsí. Lezlo se tam po provazovém žebříku.

Nikdy jsem nepochopil, jak dostali raněné dovnitř. Vystrašené, naříkající klubko vesničanů se choulilo v nejzazším koutě, matky oplakávaly mrtvé syny a prožitou hrůzu. Vracívá se mi ten pohled, nářek se nedá zapomenout.

Pohladím psa a do dílny jdu už jen na chvilku, pokochat se vůní pilin. Dotýkám se vysoustruhovaného čela kolébky a vím, že mi dřevo, naděje něčeho nového, spojená s přírodou, pomáhá vítězit nad démony.


23 názorů

Gora
23. 03. 2022
Dát tip annnie

Děkuju, an, vyzkouším, ráda si nechám poradit.


annnie
23. 03. 2022
Dát tip

Tak to není špatnej příběh :)

Ať si příště vezme plavací vestičku :)

Doporučuju arnikovou tinkturu. Např. běžně v lékárnách mají Arnidol - ve spreji (mechanickém), je neuvěřitelně účinný a nepochopitelně levný...


Gora
23. 03. 2022
Dát tip

V sobotu se v bazénku topil náš kohout, tahala jsem ho ven všemi možnými způsoby a nějak pošramotila sval na p. ruce, ale je to lepší, a hlavně - Nebojsa žije!


annnie
23. 03. 2022
Dát tip

:) :) :)

Foukám ti bebí. Co máš s pacičkou?


Gora
22. 03. 2022
Dát tip

Díky, an... psala jsem prstem l. ruky do čtyř do rána:-), tak uznání potěší.


annnie
22. 03. 2022
Dát tip

Pěkné. Nadčasové i aktuální. Tip a.


Gora
20. 03. 2022
Dát tip

DÍKY VŠEM...PŘED PÁR LETY JSEM SLÍBILA MAJITELI - OLDOVI, ŽE SE NEBUDU ÚČASTNIT ŽÁDNÝCH SOUTĚŽÍ ZDE, PRÝ POŘADATEL NEMÁ SOUTĚŽIT... A DANÉ SLOVO JE TŘEBA CTÍT, ALE DÍKY...


Ty jo.....dobře napsané!!!!!....a ať tě ruka brzo přestane bolet!!!!


K3
20. 03. 2022
Dát tip

To je zvláštně napsané, Irčo. Pouhý dotek jiné války a jak je skutečná, tady i tam naprosto stejný zmar. Její propojení s činností je zajímavé. Velký tip. To mimo soutěž vidím stejně jako Jana. Je to takový zbytečný ústupek uštěpačným poznámkám...


Janina6
20. 03. 2022
Dát tip

Jo a Irčo, samozřejmě přeju brzké uzdravení ruky!


Janina6
20. 03. 2022
Dát tip K3

Skvěle napsané, působivé. A jako jeden z mála ten text opravdu vystihuje zadání. Myslím, že by bylo na čase přestat to dávat "mimo soutěž". Kdo to vůbec vymyslel, že organizátoři nesmí soutěžit? Copak mohou nějak ovlivnit hlasování? Tip navíc si dát přece nemůžou. Tak proč tohle opatření? Jsem pro změnu v pravidlech, ať může soutěžit každý včetně Gory a Bixley. Co na to říkají ostatní? Je to moc blbej nápad?


Jarrda
20. 03. 2022
Dát tip

Dzravím. Pěkně si hraješ se čtenářem, jen co je pravda. Hezky vyobrazen "exteriér" a "interiér" chlapské duše v kontrastu dvou atmosfér - radostného očekávání nového života / strachu z války a z násilné smrti.  V dnešní době dost aktuální téma. Palec nahoru!


Kočkodan
20. 03. 2022
Dát tip

Irčo, za dílko (s fakt pěkným propojením) dávám palec nahoru. (a solidárně na levé ruce)


Gora
20. 03. 2022
Dát tip

 díky všem...


revírník
20. 03. 2022
Dát tip Gora, blacksabbath

Ne úplně běžný pohled na myšlení válečného veterána. Dobré.


Čudla
20. 03. 2022
Dát tip

Líbí /* 


bixley
20. 03. 2022
Dát tip Gora

Moc hezké propojení válečných vzpomínek s jeho předsevzetím vyrobit kolébku pro vnouče. 


supizmus
20. 03. 2022
Dát tip

Krásné a silné *


vesuvanka
20. 03. 2022
Dát tip Gora

Irenko, moc pěkně napsané, obzvláště mě zaujal závěr :-)))  TIP.

Ať se Ti ruka brzy zahojí!


Gora
20. 03. 2022
Dát tip

DÍKY...A OMLUVA VŠEM, NEMOHU KOMENTOVAT TD OSTATNÍCH PRO ZRANĚNÍ P. RUKY.


Jamardi
20. 03. 2022
Dát tip

Prožité se nezapomíná.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru