Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Čili chilli

23. 03. 2022
20
36
751

Na vaření jakéhokoliv jídla je nejlepší ochutnávání, o tom není pochyb. Výjimku ovšem tvoří vaření chilli omáčky. Věřte mi, vím, o čem mluvím. Zrovna včera jsem z letošní úrody papriček Habanero, Bhut Jolokia, Trinidad Moruga Scorpion a nemnoha dalších surovin připravil jeden takový epikurejský skvost. Jistě, čas se dá marnit i jiným způsobem, než obíháním sporáku a klohněním pikantních specialit, avšak my, kterým se spisy Anuše Kejřové, Marie Janků-Sandtnerové a Magdalény Dobromily Rettigové válejí i na nočním stolku, vnímáme praktikování kulinářských kreací ve zcela jiném světle.

Podle výčtu surovin obsažených v této delikatese by se mohlo zdát, že se jedná o chemickou zbraň hromadného ničení, ve které se snoubí účinky napalmu a yperitu. Nikoli. Omáčka je extrémně osvěžující a extrémně lahodná. Ano, i extrémně spalující, ale to je, alespoň se domnívám, u tohoto typu pochutiny žádoucí. Ostatně plameny mají v české tradici své místo; vzpomeňme třeba Jana Husa nebo Jana Palacha, že. Ale zpět k omáčce.

Po prvním ochutnání se vám v ústech rozvine nasládlá ovocná chuť se stopou meruněk a dýně, přecházející do muškátové, velmi koncentrované příchuti, načež se připojí omamně kořenitý buket se zeleninovým akcentem kapie a rajského jablka. To vše zhruba v prvních dvou sekundách. Poté se otevřou brány pekla a pohltí vás výheň. Tělo je roztaveno na sálající plazmu, posléze se divoce zmítá a formuje do bizarních tvarů, přesně jako ve filmu s terminátorem Arnoldem Schwarzeneggerem, o kterém jsem si tehdy myslel, že je to sci-fi. Chuťové pohárky jsou trýznivě mučeny kombinací nevídaně skvělé chuti a postupně gradujícího palu, který ne a ne dosáhnout vrcholu. Srdce se vám na chvíli zastaví, pak začne vztekle a nepravidelně bušit. Zpotíte se po celém těle. Dostavuje se třes, zmatenost, ztráta orientace v čase a prostoru. Připadáte si jako polykač ohně, který se namísto výdechu omylem nadechnul.

Jakmile se ale kapsaicin, který papričkám dodává onu pálivost, jednou dostane do krevního oběhu a posléze i do mozku, uvolní stejné endorfiny jako narkotika a octnete se v euforii. Ano, i jídlo z legálních surovin dokáže navodit extatické vytržení doprovázené barevnými halucinacemi. Nakonec přicházejí mdloby.

Po odeznění příznaků mrtvice se vám začne zvolna navracet vědomí, hybnost končetin a bohužel i citlivost sliznic. Ještě za pět minut po pozření kávové lžičky této delikatesy máte pocit, že byste jazykem mohli vyžehlit prádlo. Pak sníte pytlík mraženého hrášku, vylížete kelímek masti na spáleniny, vykloktáte si Panthenolem, ale je to stejně marné úsilí, jako když chcete objet stadion na rotopedu.

Jakkoli budete zprvu přesvědčeni o opaku, můžu vás ujistit, že ta muka za nějaký čas odezní. A v okamžiku, kdy přestanete hořekovat „bože, co jsem to já idiot snědl, to už nikdy neudělám“, tak si najednou uvědomíte, že byste si ještě kapku, ale opravdu malou kapku, jen tak na špičku jazyka…

Ne, nebudu vám lhát, omáčka z chilli papriček je silně návyková. A jestli má nějaké nežádoucí vedlejší účinky? Ona nemá jiné účinky než vedlejší. Ale, jak záhy zjistíte, samé žádoucí. Kromě toho, že dokáže neobyčejně zvýraznit chuť jídla, má také pozitivní dopad na organismus - zrychluje metabolismus, zlepšuje imunitu, podporuje krevní cirkulaci a dokonce tlumí chronickou bolest. Myšleno při zevním použití formou mazání, nikoli tak, že malou bolest zápěstního kloubu překonáme větší bolestí zažívacího traktu. Některé vědecké studie navíc tvrdí, že by kapsaicin, hlavní složka pálivých papriček, mohl pomoci v boji s některými druhy rakoviny. A to už za trochu té bolesti stojí, ne?

Původně jsem chtěl omáčku nazvat originálně, prvním výrazem, který mě po degustaci napadne. Několik dlouhých minut jsem však nebyl schopen říci nic jiného, než slovo, které zde pro jeho vysoký stupeň expresivity uvést nemohu. Nějaké nápady?


36 názorů

bixley – chiližroutů je mezi námi kupodivu víc, než by člověk pomyslel. Jenom, třeba na rozdíl od vegetariánů, nejsou tak nápadní. Když jim pokrm připadá fádní, tak prostě vytáhnou z kapsy ampulku s červeným práškem…


Luzz – děkuji za pochvalu. Celou dobu usiluji o to, aby má díla byla děsně humorná. Dosažení co nejvyšší třeskutosti humoru je mým cílem, proto jsem vždycky potěšen, když si toho čtenář povšimne a moje snaha padne na úrodnou půdu.


Luzz
22. 04. 2022
Dát tip

je to takový moc... třeskutý... ta přirovnání (třeba k Palachovi) působí poněkud... zvláštně... prostě vtip za každou cenu... jinak to téma - proč ne, ale asi bych si to víc užila, kdyby to nebylo tak děsivě humorný.


bixley
22. 04. 2022
Dát tip

Úžasně popsaná proměna chutí a posléze fyzických stavů! No nevím, jestli bych chtěla zažít...


Lakrov
22. 04. 2022
Dát tip

Jo, to by bylo ono... ale jak ho probudit? Že by chilli?


Lakrov - teď jsem si představil, že by to četl Radomír Lukavský, s tím svým patosem v hlase. To bych se smíchy neudržel.


Lakrov
22. 04. 2022
Dát tip

Vaření, a hlavně rozmlouvání o pokrmech, mě spíš odpuzuje, takže na ten text od začátku shlížím s určitým despektem. Konec převedený v žert sice staví tuhle miniaturu na úroveň parodie na kulinářské statě, ale i tak si říkám, že by asi lépe vyzněl v mluvené podobě, podané s náležitým přednesem.


Andreina
05. 04. 2022
Dát tip

V poloze Machica, jsi se trefil přesně. Máš pravdu s deštěm i kopcemi. Prší tam opravdu často, což dané tím, že Madeira leží v oblasti, kde se formuje většina atlntských front. Pro cyklouše tam také není vhodný terén, on je vlastně celý osttrov tvořený téměř výhradně z kopců. 


Nejspíš myslíš městečko Machico, blízko nejvýchodnějšího cípu, že. Jo, je tam nádherně i když prší. Ale žít bych tam asi nechtěl, protože všechny cesty vedou do kopce. Teď si uvědomuju, že jsem tam za celou dobu neviděl ani jednoho cyklistu.


Andreina
05. 04. 2022
Dát tip

Květoni, Madeira je nádherný ostrov, i když ho znám vlastně je z pohledu z moře, ale zato kolem dokola a trochu Machito, kde jsme párkrát kotvili. 


K3 - díky, jsem poctěn.


Andreino díky, jsem rád že jsi opět zpátky. Klidně si můžeme vyměňovat recepty, o to nic, ale na to jsou jiné servery. Já se těším na tvá dobrodružství, ale musím se avízy pomalu prokousávat, protože se mi to nějak nakupilo. Nějaký čas jsem tady nebyl, toulal jsem se po Madeiře.


K3
30. 03. 2022
Dát tip

Opět výborný fejeton. Kolikátý již...


Andreina
27. 03. 2022
Dát tip

Skvělé a hlavně o něčem nadmíru konkrétním a ještě k tomu užitečném, což většinou dohromady moc nejde. Myslím, že dokáži ocenit nejen pochutinu, ale i následky. Kolegové tvrdí, že jsem dobrá kuchařka, nebo alespoň mne ještě po žádném jídle pod kýlem neprotáhli, a jako taková jsem ochotná ochutnat téměř cokoliv. Ochtnala bych moc ráda aspoň na špičku nože, kdybys uveřejnil celý recepis, pokud to samozřejmě není tajemství. 


Bubulína
23. 03. 2022
Dát tip

Jistě. Stačí malá kapička, a je z toho holčička, jak říkají rozsévači. Já říkám, že i jediná kapička čehokoli pálivého úplně zničí celou várku jídla. Vím, že ostatní to milují, tak si vařím pro sebe extra a jsem smířená s tím, že jsou věci mezi nebem a dnem, které prostě nikdy nepochopím. :-)


Janina6
23. 03. 2022
Dát tip

Skvělé! Teda jako ten fejeton. Chilli až tak moc nemusím .-)


Bubulíno – jako je každý smrad vlastně velmi koncentrovanou vůní, tak i každý jed je ve správném množství lékem.


Evženie Brambůrková – však to také není omáčka na špagety, ale pouze dochucovadlo, používané v homeopatickém množství.


Bubulína
23. 03. 2022
Dát tip

Zážitek jak z krematoria. :-))

Ochutnávka  podobných laskomin některým jedincům opravdu nehrozí. K jídlu si vždy napřed přivoním. Kdybych si čichla k něčemu takovémuto, oči zalité slzami by nenašly ani talíř, ze kterého bych eventuálně v sebevražedném pokusu chtěla ochutnat, takže pohoda.

Krom toho hlas se dá ztratit i obyčejnou virovou nákazou. A na dotaz "Proč, Bože, proč?" se od Tančících dervišů dozvíš, že "Protože nemáš na výběr." To vše zdarma čili bez finančních investic a bezbolestně. ;-) Tip jak Ostrava.


Chilli a česnek jsou základem dobrého jídla. Ale všeho dobrého pomálu.


Po Listerovi by se produkt mohl jmenovat Listerin, ale podobně znějící už na trhu je, a záměna by mohla mít fatální následky:

Listerine - Ta nejlepší ústní hygiena

svatekr
22. 03. 2022
Dát tip

Tak to mi zvedlo náladu.

A jako název mě hned napadlo: "Nakopávač Davida Listera". Kdo sleduje Red Dwarf, bude vědět :-)


Prosecký – Carolina Reaper je už hodně vysoký level. Něco pro opravdové gurmány.


Kočkodane – tvým komentářem jsem ještě nikdy nebyl zklamán.


Jamardi – k tomu se člověk musí projíst. Teprve po letech získáš pro pálivosti to pravé zapálení.


IQ nick – nebudeme přece zabíhat do krajností, skatologického humoru je na těch všech internetech i tak „zbytečně mnoho“ (čti „jako nasráno“).


Prosecký
22. 03. 2022
Dát tip

Jedině Carolina Reaper! Zatím se mi zrak i mluva vždy po nějaké době vrátily.


Kočkodan
21. 03. 2022
Dát tip

„bože, co jsem to já idiot četl, to už nikdy neudělám“ – tohle jsem si v souvislosti s tvými dílky zatím ještě nikdy neřekl.


Aru
21. 03. 2022
Dát tip

mé mozkové buňky zrovna nepracují na tak vysoké úrovni humoru, aby to bylo přínosné


Jamardi
21. 03. 2022
Dát tip

Nic tak příšerně pálivého si neoblíbím, ale je pravda, že jak jsem starší, mám víc ráda pikantnější než dříve. :)


IQ nick
21. 03. 2022
Dát tip Bubulína

Má to nějaké dozvuky i na druhém konci trávicího traktu? Nějakou ohnivou forsáž nebo je to už zcela neutralizováno? Ptám se, protože nemám s podobnými dekikatesami žádnou osobní zkušenost ale hlavně by mě docela bavilo přečíst si pokračování.  b:))))) 


Gora
21. 03. 2022
Dát tip

avi - a díky


Aru - a nápad na název žádný?


Samozřejmě že ano, budu poctěn.


Aru
21. 03. 2022
Dát tip

Květoni, opět skvěle a s humorem podané


Gora
21. 03. 2022
Dát tip

Hodně zajímavé a zároveň zábavné... mohu rovnou nominovat do soutěže?


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru