Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Úterní večer

23. 03. 2022
8
10
375

Muž s chlapcem ve vypůjčeném černém Volvu zastavují za městem. Vystupují a rozhlížejí se kolem – dýchají tu říjnovou nádheru. Jdou podél vody a chlapec se ptá:

„Chtěl bys, aby země byla větší než slunce?“

Muž odpoví:

„Těš se z toho, že tu máme ještě nějaké místo.“
„Třeba tohle pole?“ ukáže chlapec na moře uschlé kukuřice a úsměv se mu rozlije po tváři jako sluneční paprsky po hladině.

Vyšplhali na nedaleký posed a chlapci se zdá, že vidí až na kraj světa.

„Teď by na nás medvěd nemohl, že?“

Muž přikývne, i když si není jistý.

Stařec o berlích se belhá k přívozu a mává postavám na posedu, ústa zkřivená únavou. Pozdrav mu přišel vhod – chvíle na odpočinek. Ti dva ho ale nevidí - vyprávějí si o žáru slunce a oči mají plné plamenů.

Po cestě zpátky házejí kameny do vody, aby ten žár uhasili. Žabky a sekery – švihem a vší silou - nebo jen tak volný pád. Kruhy tančí - vítr čeří vodu - vlnky jako vzdálená pohoří.

Ve Volvu se chlapec ptá: „Chtěl bys tohle auto?“

„Zítra ho musím v práci vrátit,“ povídá muž, „mně stačí to, co máme.“

Motor spokojeně přede a láká na další toulku. Ještě mají čas. Jedou do zooparku podívat se na nedávno narozená selata. Jsou mazlivá - chlapec je hladí a muži je na chvíli smutno.

Ze stájí raději pryč na otevřené pastviny, kde koně a poníci skotačí!

V dálce opuštěný dětský tábor – stožár bez vlajky a prázdná týpí. Chlapec pobízí muže, aby šli do jednoho z nich. Muž se ohýbá a vchází - nad sebou plátěné nebe.

„V létě sem chci jet,“ povídá chlapec.

(Ty jeho krásné nevinné dětské oči plné zářivých perel jednou zakalí věk, ale na to teď nechce nikdo pomyslet.)

Venku pohled dává zapomenout na to, co bylo včera, co je dnes a co bude zítra. Je jen chlapec a muž ztraceni v myšlenkách, které nikdo nehlídá. Spokojeně se nechávají unášet prostorem jak uschlé listí ve větru a najednou vše dává smysl – život, radost, smutek i smrt.

Soumrak je slyšet dýchat - svět dýchá – je cítit - že by byl nakonec skutečný?

Otec a syn nastupují do černého hřebce zaskočeni tím náhlým poznáním.

 


10 názorů

reka
09. 08. 2022
Dát tip

Nevím, nějak mě to nechytlo. Tvoje povídky mám radši.


bixley
22. 04. 2022
Dát tip

To jsou moc důležité chvilky, být spolu, sami, povídat si a vnímat svět kolem sebe.


Lakrov
22. 04. 2022
Dát tip

 Těch několik "snímků", z nichž je utvořena tato miniatura, mě sice zaujalo, ale jako celek nenadchnulo. Chybu bych ale měl hledat spíš v sobě...


Luzz
21. 04. 2022
Dát tip

nějak nevím... ke mně podobnej typ textů moc nepromlouvá... sice asi chápu, že to má být prostá oslava života, zachycení krásy přítomného okamžiku, ale nic z toho se na mě nepřeneslo... text klouže po povrchu, je místy zpracován tak nějak... skoro kýčovitě (ty promluvy... a příměry typu "nevinné dětské oči plné zářivých perel")... čtenář už jen čeká nějakou tu vůni oběda od maminky.


Janina6
18. 04. 2022
Dát tip

Pěkně poeticky popsáno... hezky se četlo.


lastgasp
12. 04. 2022
Dát tip

Zdánlivý až fantastický, přízračný příběh působící vztahem reality a snění ve vztahu otce a syna. Krásné a zajímavým stylem psané.  


Jamardi
02. 04. 2022
Dát tip Gora

To je pro děti velice důležitý čas strávený s rodiči (prarodiči), který je naučí vidět je jako lidi. Je to podobné jako když se jde s kamarády ven a není žádný plán, tak se spolu baví, co by bylo teď nejlepší a pak se nějak domluví.


Markel
25. 03. 2022
Dát tip

*, líbí


avi PM...


Gora
23. 03. 2022
Dát tip

Mně se tvůj styl prózy líbí, a tohle je zadumaný minipříběh, napůl snový...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru