Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak jsem zničil kamarádství

Výběr: Bačkovský
31. 03. 2022
17
22
559
Autor
supizmus

I ve mě je kus Putina a kdybych měl v zádech 150-ti milionový národ a vědomí, že 2/3 planety ze mě mají bláto v trenkách, dost možná bych byl ještě větší nádor na lidstvu než je aktuálně on...

   Pocity křivdy a mnohé nevyřčenosti se do mysli začaly stahovat podobně jako vojska k hranicím cizího státu. Rostoucí napětí přešlo do prvního vpádu slova začala dopadat jako bomby na nic netušící zemi. V odpověď přišlo ostřelování podobného typu. Když pak jediná věta zasáhla strategický cíl, začaly se v obraně pálit mosty, aby se předešlo dalším invazím. Mírová jednání žádný zlom nepřinesla neboť míru v nich nebylo ani co by se za nehet vešlo. Útoky sílily a začaly se vypouštět chemické zbraně s křivdami dávno prošlého data. Snahy společných přátel se míjely cílem narozdíl od stále sílících dezinformačních pomluv a intenzivní palby z tlamopalů obou válčících stran. Ke smíru nedošlo, válka skončila vypálenou zemí a zbytečnými ztrátami na obou stranách. Spálené mosty zůstaly strženy a jakákoliv možná budoucí komunikace mezi oběma zeměmi se stala nemožnou.

   Si tak říkám, že vzhledem k těmto historickým skutečnostem z mého života, za které se jednou budu muset Bohu zodpovídat, a žádná selanka to nebude, je mojí rolí v aktuální válce se modlit nejen za ty zbytečně zmařené lidské životy, rozbité rodiny, zničená města, ale i za obrácení a desatanizaci Vladimíra Putina a všech jeho válkomatů, za postupnou proměnu nenávisti, která prudce roste na obou stranách konfliktu - zlo je bohužel difuzní a plodí nové a nové zlo. Jediné, co ho zastaví nejsou sankce, ale náraz na Dobro.

   Zastav ,dobrý Bože, prosím, válku nejen na bojišti, ale i v nás samých!


22 názorů

Kočkodan
31. 03. 2022
Dát tip

I já si vypíchnu jedno slůvko, ano, ten tlamopal.


PS 02: Válka v nás samých je lepší, než válka vnější, tzv. horká, myslím, ..., ale i od té je, samozřejmě, dobré čas od času si odpočinout :)


Zeanddrich E.
31. 03. 2022
Dát tip supizmus

Hezké :)

PS: Myslím, že  ..proti difuzi zla se můžeme postavit jedině kvalitou svého ducha (nejsme tedy hříčkouněčích rukou,..., ale dle mustru našeho Otce nebeského svébytně vystupující bytosti )..

 


K3
31. 03. 2022
Dát tip

supi, doufám, že se neurazíš. Majaks to nakousl, to je tak široký pojem... Člověk přece nemusí být hodný, aby nezabíjel. A nemusí být přímo zlý na to, aby rozpoutal válku. Stačí být normální. Pohybovat se v určitých mantinelech. Tohle už je něco, co se vymyká normálu. Porucha osobnosti. Já tomu říkám nemoc z moci. Jenom to potvrzuje, že když je člověk příliš dlouho u moci, přestává mít sám o sobě přehled. Ztrácí sebekontrolu, a je přesvědčený, že všechno co dělá je dobře. Protože nikdo se neodváží říct mu, že to je špatně a on tomu začal věřit, a tudíž je schopný všeho. Vzomeňme na Beslan, Kursk, Čečensko. Nemá zábrany, nezáleží mu na člověku ani na vlastních lidech. On možná taky věří v boha, myslí si že jím je sám. Bojím se, že dokud je u moci, může překvapit něčím ještě daleko horším. Proto buďme rádi, že u nás je demokracie, na kterou tak rádi nadáváme a svobodné volby. 


Gora
31. 03. 2022
Dát tip blacksabbath, Bačkovský

Tvoji roli se snažím chápat, jsi duchovní a sám k sobě (jak jsem si všimla) dost přísný.

Některé věty a výrazy jsou originální, i tvé srovnání mezi vztahovou a skutečnou bitvou. Pocit, který člověk může mít z nesouladu např. s kamarádem, popisuješ ze svého hlediska poctivě. Dobré, supíku.


yss
31. 03. 2022
Dát tip

*oprava utiekanie k Bohu..


Silene
31. 03. 2022
Dát tip

tech. ke kombinovanému zápisu složených adjektiv apod.:

150milionový = stopadesátimilionový 

18letý = osmnáctiletý

číslice+adjektivní část, nikde žádná vycpávka a v jednom kuse slova


yss
31. 03. 2022
Dát tip

Zlo neexistuje,je to iba neprítomnosť dobra...to poznáš určite.../ čiernobiele videnie sveta /...a keď sa zamyslím nad prologom.,tak potom o čom to je ? Spojenie Boh vojna Ukrajina atď .asi začínam byť na to "citlivá" ale príde mi to už ako brnkačka na city / v komfortnej zóne svojho pohodlia / ...celkovo to utieranie k Bohu,ktorý dokáže napraviť všetky chyby,vojny,má všetky riešenia mi príde trocha fanatické... Možno by som si ten text chcela predstaviť oveľa ľudskejší,s hlbším ponorom...takto mi to prišlo ako plne automatizované bumbumbum,ospravedlňujem sa za výraz ale tá prvá polovica pre mňa skôr také "spravodajstvo"..tak snáď niekedy 


Marcela.K.
31. 03. 2022
Dát tip

Tomu prologu se mi u tebe nechce věřit.

Člověk, který si uvědomuje sílu Dobra, by se těžko změnil ve zhoubný nádor...i když kdoví z čeho to roste.


Alegna
31. 03. 2022
Dát tip

Mám ráda stručné texty a cením si pohledu na válečný konflikt skrze sebe.


Bačkovský
31. 03. 2022
Dát tip

Ale je možné, že v duchovním světě platí jiné zákony a zlo se může vrátit jak Abakus píše.  


Bačkovský
31. 03. 2022
Dát tip

Abakus - difuze běží až do vyrovnání koncentrací, hnací silou difůze je rozdíl koncentrací, ten se v průběhu děje snižuje a difuze zpomaluje. Mrkni se na teorii, tuším Fickovy zákony jsou ilustrativní. Směr difuze je k menší koncentraci difundující látky. Až se koncentrace látky vyrovná difuze se zastaví.  


MilanH
31. 03. 2022
Dát tip

Závěr moc hezký !!!


Abakus
31. 03. 2022
Dát tip

lenže z fyzikálneho hľadiska  - ak je koncentrácia na druhom konci väčšia, mohlo  a malo by sa zlo vrátiť autorovi späť.  

nie som učiteľ ale logika je sviňa. 


annnie
31. 03. 2022
Dát tip

Prolog plus první část plus Alešem povšimnutý tlamopal mi dohromady dávají jeden z nejlepších textů, co jsem tu kdy četla, a to i po formální stránce. Závěr je mi tam trochu příliš dořečený, jako čtenář bych si ho byla radši dotvořila sama. To ovšem sedí od autorky, která je všeobecně známa svou užvaněností a polopatičností :) :) :), že?

Tak jako tak: annin výběr. 


Bačkovský
31. 03. 2022
Dát tip

Zaujala mě myšlenka "Zlo je bohužel difůzní". Difuzi známe jako fyzikální děj, zde je difuze použita jako mechanismus šíření zla.  Difuze zla platí nejen pro utočníka, ale i pro napadeného, i pro mě i pro nás . Jsem také učitel, tak se omlouvám poučovatelskou formu mé kritiky. 

Difuze je proces samovolného rozptylování částic v prostoru. Veškeré látky mají tendenci přecházet z prostředí se svou vyšší koncentrací do prostředí s nižší koncentrací. atd (Wikipedie)


Skvělé. Ale kde tam vezmeš to dobro, které by satan akceptoval?


Bačkovský
31. 03. 2022
Dát tip

Souhlas a díky.


zvedavec
31. 03. 2022
Dát tip supizmus

Aj skutočné dobro je difúzne, verím tomu


tlamopal - výborné slovo!!!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru