Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dívka a moře - Vrak VII.

03. 04. 2022
6
36
352
Autor
Andreina

Jsme na konci této povídky, ale ještě se mě nezbyvíte. 

Od zítra bude následovat další - "Nudle s mákem"

Vrak

(březen 2003)

VII.

Dosáhla zhruba poloviční vzdálenosti ke dnu, když jí došlo, že kolegy mohl zanést slabý proud víc k jihu. Jenomže hodinky, které obsahovaly i kompas si nevzala. Několika pohyby ploutví zastavila sestup a otočila se kolem osy. Na své úrovni zahlédla v jednom místě rozplizlou skvrnu. Po přiblížení se světlo rozdělilo do tří samostatných kuželů a vykreslilo v temnotě groteskní siluety přifouklých žaketů, které udržovaly potápěče ve stabilní hloubce. Dívce spadl kámen ze srdce. Žijí.

Samou radostí zapomněla opět rozsvítit. Proto, když chytila Ichtyla za ruku, z leknutí mu téměř přivodila infarkt. Všichni tři vytvořili z prstů znamení OK, že jsou v pořádku a doktor ukázal gestem sevřené pěsti se zvednutým palcem  k hladině. Symbol k vynoření. Ona však měla v plánu ještě něco jiného. Zásoba vzduchu v plicích byla zatím dostatečná a zvědavost velká. Použila stejné gesto, pouze palec směřoval ke dnu. Potom zmizela ve tmě pod jejich nohama.

Po pár metrech však pochopila marnost dalšího sestupu. Voda byla příliš zakalená zvířeným pískem a viditelnost do tří metrů. Zbavila se jednoho zátěžového opasku, čímž zastavila klesání. Naposled osvítila nejbližší okolí a odepnula i druhou zátěž, ale než ji pustila zahlédla přímo před sebou stín.

Do kuželu světla vplula hlava murény. Nebyl čas na úlek, strach nebo zvědavost. Užasle sledovala největší hadovité tělo z mořské říše, jak ji míjí ve vzdálenosti necelého půl metru. Muréna byla ochromena výbuchem nebo vyděšená ze zakalené vody. Vše nasvědčovalo, že přítomnost dívky nezaznamenala. Ta bezděky natáhla paži a nechala klouzat dlaň po boku ryby. Možná je jediným člověkem, který kdy spatřil v Atlantickém oceánu u břehů Afriky Murénu obrovskou jávskou, která podle všeho v těchto vodách neměla co dělat. Potom jí došlo kde je. Pustila zátěž a vyrazila k hladině s vědomím, že tentokrát to s délkou pobytu pod vodou přehnala.

 

Balón s majákem se vynořil jen pár metrů od boku Mary. Nebýt výbuchu, proud by ho zanesl minimálně o půl kilometru k jihu. Teď ještě, aby se vrátili v pořádku potápěči s dívkou. Zatímco Pumpička zahákoval vak s nákladem, běhal šéf z přídě na záď a zpět sledujíc hladinu. Hlavu měl plnou výčitek, že holku do vody pustil. Byla dole už dlouho, moc dlouho.

Tělo vystřelilo nad hladinu, jak delfín skákavý a zase zmizelo. Bylo jasné, že má problémy. Šéf neváhal a skočil. Když ji s pomocí Pumpičky vytáhli na palubu, neudržela se vyčerpáním na nohou.

„Tys mi nahnala pořádnej strach,“ spustil vyčítavě šéf, když to vypadalo, že dívka začíná vnímat, „Prcku, pokud mě z tebe jednou neklepne, určitě přijdu o vlasy a budu vypadat jak Plešoun. Za půl roku, co jsi na palubě, mi padaj dvounásobnou rychlostí. Našla si je?“

„Žádný vlasy tam nejsou,“ zavrtěla hlavou.

„On myslel Ichtyla a spol,“ s úsměvem napověděl Pumpička, kterému došlo, že dívka zřejmě ještě plně nechápe souvislosti.

„Jsou v pořádku, jdou nahoru a byla tam i ONA,“ odpověděla po krátké přestávce, kdy mozek již šlapal na plné obrátky a obličej se rozzářil při vzpomínce na setkání s murénou, „je obrovská a nádherná. Ichtyl měl pravdu a já ji viděla na vlastní oči.“

„Koho?“ byl mimo mísu tentokrát šéf.

„No přeci Gymnothorax javanicus.“

„Šéfe, jsou tady,“ nahlásil Pumpička, který sice s našpicovanýma ušima poslouchal rozmluvu kapitána s dívkou, ale zároveň sledoval hladinu, „mám jít do vody nebo to vezmeš za mě, když už jsi mokrej?“

Potápěči zastavili na poslední dekompresní zastávce tři metry pod hladinou. Čas využijí k připevnění popruhů nesoucích kasu k háku jeřábu. Potom dohlédnou, aby při zvedání nákladu vak nenabral příliš vody.

 

Za dalších deset minut byl náklad i potápěči na palubě. Plešoun oznámil, že neznámá loď mezitím opustila úkryt za ostrůvkem a zamířila podél pobřeží k severu. Jednu starost zřejmě mají z krku.

„Kde je Prcek?“ byla první Ichtylova otázka.

„Tam,“ šéf ukázal hlavou k lehátku v rohu paluby, kde odpočívala.

„Je v pořádku?“

„Je, ale tentokrát to přehnala. Byla dole skoro osm minut, a taky plácala něco o muréně. Nevím, jestli nemluvila z cesty.“

„Cože?“ vykulil vědec oči a odběhl k dívce. Musel se přesvědčit sérií několika jednoduchých testů, zda je v pořádku její motorika. Také zmínka o muréně vybičovala jeho zvědavost na nejvyšší míru.

„Co to bouchlo?“ zajímalo Zrzouna, když se doktor věnoval dívce.

Šéf vysvětlil, co se událo v době, kdy byli pod hladinou a Čočka na oplátku vylíčil jejich zážitky. Potom se k nim připojil Plešoun s informací, že cizí loď zmizela z radaru.

„Prima,“ přivítal kapitán informaci, „zruš zatemnění. Ichtyl, Zrzoun, Čočka a Prcek do postele, Pumpička s Plešounem šoupnou kasu do strojovny, kde ji ráno otevřeme. Já jdu ke kormidlu. Míříme na Svatej Tomáš, kde si pár dnů odpočinem. Při dvaceti uzlech to zvládnem za necelejch pětašedesát hodin. Zbytek si řeknem u snídaně.“

Posádka se rozešla, jen dívka zůstala na lehátku. Šéf již byl na poloviční cestě k můstku, když si všiml, že nejde s ostatními: „Prcku, pro tebe to platí taky. Padej do kajuty.“

„Prosím, nech mě tady ještě chvilku. Nahlásím, až půjdu spát.“

Mávl rezignovaně rukou a odešel. Dívka počkala, až Pumpička s Plešounem splní úkol a odejdou. Potom se schoulila na lehátku. Zůstala sama na ztemnělé palubě osvětlené pouze pozičními světly a miliardami hvězd. Jen na horách a moři, kde není světelné ani jiné znečištění působí noční obloha dojmem koberce posetého spoustou zářících diamantů.

Hleděla do nekonečné hlubiny, hlubší všech oceány světa. Než usnula přemýšlela, proč právě k ní je moře tak štědré. Proč dostala dar okamžiku setkání s nádherným tvorem na místě, kde nemá žít, kam nepatří. Proč ona, mladá holka, která netouží po slávě a ne vědec, kterému by takové setkání možná přineslo i věhlas.

 

Ke snídani přinesl Pumpička hromádku papírů a malou ocelovou kasičku. Tajemství pokladny mu nedalo dospat. Po dvou hodinách hmoždění zvítězil a dveře otevřel.

„Četl si to?“ zeptal se šéf, ukazujíc na dokumenty.

„Zběžně. Nákladový listy, papíry od lodi a podobně. Nic zajímavýho.“

„A co je tohle?“ ukázal Ichtyl na kovovou schránku.

„Tak tohle zajímavý je a moc,“ vzal příruční pokladničku, přelétl pohledem po posádce a obsah vysypal na stůl. Všem se zatajil dech při pohledu na dva přepáskované balíčky bankovek.

„To jsou libry,“ šťouchl nedůvěřivě do jednoho z balíčků Čočka.

„Panebože, to je balík,“ vydechl Plešoun, „proto se vrátili, proto umřeli ti dva dole, ale proč si peníze nevzali při opuštění lodi?“

„To se nedozvíme,“ pokrčil rameny šéf a srovnal balíčky do úhledného komínku, „možná šlo všechno rychlejc, než předpokládali, možná neměli klíč, možná po naklonění lodi nešla kasa otevřít. Kdo ví. V každým případě ty peníze jsou posledním hřebíčkem do rakve, v který bude pohřbenej pokus o podvod na pojišťovnu.“

„Co s tím? Bez ohledu, že se majitel zbavil lodě nezákonným způsobem, podle práva mu peníze po odečtení našeho náleznýho patřej. Taky je můžem odevzdat úřadům Gabunu, Kamerunu, ostrovu Svatýho Tomáše a Princovu nebo Rovníkový Guiney podle toho, v jakejch vodách se loď potopila. Tam skončej v kapse nějakýho černýho pohlavára a s odměnou nemusíme počítat. Nebo je odevzdáme zaměstnavateli a počkáme kolik nám kápne,“ shrnul Ichtyl legální cesty, jak se peněz zbavit.

„Má ještě někdo nějakej jinej nápad?“ zeptal se šéf a přehlédl posádku.

„Můžeme je taky nacpat do trezoru a poslat na dno za lodí,“ přidal poslední možnost Čočka.

Postupně zakroutili hlavami a dál mlčky sledovali balíčky peněz. Byla to obrovská suma, která by všem zajistila roky velice slušného živobytí.

„Teď vám řeknu svůj nápad a záleží na kolektivním rozhodnutí. Čočka vymaže všechny záznamy i fotografie související s vypálenou dírou. Prostě nikdy žádná neexistovala stejně jako trezor. Teď zapojte mozkový závity,  do večera chci znát váš názor.“

 

- konec -


36 názorů

Andreina
07. 04. 2022
Dát tip

Jéjej, Aru, Ty nevíš, co dokáže dobrá mačeta (v případě sedláka Gordia, co to dotáhl až na krále Frýgie a jeho uzlu, ovšem zafungoval i meč v ruce Saši Velikého).


Aru
07. 04. 2022
Dát tip

mačetou se všechno nevyřeší :))


Andreina
07. 04. 2022
Dát tip

Aru, s tím souhlasím, ale to není o obzorech. Je to stejné jako s nekonečnem. Jediným nekonečným výtvorem je kruh, ale pouze do té doby, než vezmu do ruky mačetu a hned máme dokonce dva konce. 


Aru
07. 04. 2022
Dát tip

myslel jsem tím, že každý dělá něco jiného, každý má svůj pohled na svět a každý je unikát v něčem se lišícím od druhého, v tom je ta úžasná pestrost najít svůj jedinečný talent:)


Andreina
07. 04. 2022
Dát tip

Aru, s tím nekonečným obzorem to je trochu ošidné. Jde pouze o básnický obrat, protože ve skutečnosti za každým obzorem něco je, třeba další obzor.


Aru
07. 04. 2022
Dát tip

že jo? fascinující je ta paleta v různorodosti, až teď vidím ty nekonečné (nebo prakticky) obzory :))


Andreina
06. 04. 2022
Dát tip

Aru, pak je všechno v pořádku.


Aru
06. 04. 2022
Dát tip

to k tomu patří, jako bez zla, není dobro a naopak, jsou to spojený nádoby, dualismus je v tomhle světě všeprostupující


Andreina
06. 04. 2022
Dát tip Aru

Aru, pokud je to tak, hraji svou roli ráda, i když někdy bolí.


Aru
06. 04. 2022
Dát tip

přesně, je to jedna velká divadelní komedie, jakou roli si vezmeš je čistě na tobě a smysl toho celýho je takový jaký smysl životu dáš ;D

vem si, že někdo spatřuje smysl se nechat zavřít do kláštera a tam si otlačovat kolena celý život v modlitbě a není na to nic špatnýho, pokud se proto tak rozhodl, jiný miluje rychlá auta a zase tráví svůj život na závodišti, je snad jeden, nebo druhý způsob trávení času horší? je jenom jiný, v tom je to kouzlo, v možnosti zažít cokoli chceš ;)

spatřuji jediné mínus, ale je to nezbytnost, to že je zapomenuto to, že je to jen role, ale v tom je ten vtip, bez zapomenutí, že je to role, nelze pořádně roli odehrát :))


Andreina
06. 04. 2022
Dát tip

Květoni, děkuji za moc hezký komentář. Já vím, že nepatřím k moc dobrým pisálkům, ale snažím se to nahradit alespoň tím, co znám a co je mi nejbližší. S tím filmem by byl asi trochu problém, i když je fakt, že počítačová grafika dnes už zvládne leccos.

 


Jak jsem v časovém presu, musel jsem si všechny díly přetáhnout do jednoho dokumentu a přečíst na jeden zátah. A musím říct, že jsem spokojený až mírně nadšený. Nejde o literární úroveň, Hemingway je samozřejmě o něco lepší, ale příběh je nabitý napětím, akcí, dějovými zvraty a jedná se o natolik napínavou záležitost, že bych si přál, vidět to celé ve filmu. Fakt bych na to šel. 


Andreina
06. 04. 2022
Dát tip

Aru, opět to jen shrnu. Podle Tvé teorie je svět jen velká hra, kterou máme uvnitř sebe a spousta programů obsahuje viry, proti nimž žádný ochranný program nefunguje. 


Aru
05. 04. 2022
Dát tip

tento svět je celý z prográmků, aby kámen měl určité vlastnosti má proto příslušné programy, které říkají jakou vlastnost má mít ona hmota co kámen tvoří.

a všechny programy si tvoří vědomí samo, jež se rozhodlo vstoupit do svého programu a zažívat svůj vlastní program na sobě, ale jak jsem psal, žiješ-li v programu, pak se může stát, že vrátíme-li se k příkladu k zrcadlu budeš odraz v zrcadle považovat za sebe.

vem si, že tu je teď skoro osm miliard duší, plus kolik miliard duší už tu bylo, existují nejen programy pro to jaké vlastnosti má mít hmota, ale i chování, když např. osoba A má určitou sadu programů a potká se s osobou B co má jinou sadu programů, která říká něco jiného, pak dojde ke konfliktu a i to je pouze součást programu :D:D

všechno je to jenom hra, ale nějaká velká část lidí ji prostě bere tak vážně a jako jedinou možnou realitu, že se o svojí sadu prográmků, říkejme tomu třeba pravda bude hádat, ubližovat druhým, nebo třeba válčit, ale jak píšu, pořáď si hrajeme, pořáď jsme jen herci ve vlastní hře :D někdo hraje komedii, jiný tragédii, každý kdo chce, nebo co je schopen a ochoten si zahrát, nebo v co věří, ti nejlepší herci se tak ponoří do role, že jsou dokonale autentičtí defakto pro tebe, když je potkáš, jinak prostě nejde zažívat emoce, než že uvěříš, že kulisy nejsou s papíru, ale že jsou skutečné, tam kde nic není těžko zažiješ emoce bez divadelních rekvizit ;)


Andreina
05. 04. 2022
Dát tip

Teď už tomu rozumím a ještě by mě zajímalo, kdo mě programuje, protože takový život jsem si já naprogramovat určitě nemohla. Jo, šla jsem za svým snem bez ohledu na všchny a všechno, ale to, co mi osdu nastrkal do cesty z mé hlavy není.


Aru
05. 04. 2022
Dát tip

i tak lze na to nahlížet ;)


Andreina
05. 04. 2022
Dát tip

Aru, když to zjednoduším, žijeme v Matrixu?


Aru
05. 04. 2022
Dát tip

nejsem filosof :D

hele, taky jsem to nechápal a stůl byl pro mě jen stůl, jsme tak zaházeni dogmatickými představami o všem, že se nám ty představy staly tak samozřejmou věcí, že se o tom lidi dokážou hádat do krve a nedokážou si představit nic mimo zažitý/vnucený/řečený/viděný rámec. to je jak ten chlap s ptakopyskem, nikdo  mu nevěřil, že něco takovýho existuje, až když ptakopyska popsal a přinesl asi i pár exemplářů, najednou mu gratulovali k objevu, ukázal jim přitom jenom fungující prográmek, kdyby si dostatečný počet lidí dostatečně silnou vůlí přáli tady mít jednorožce, nebo koně s křídly, tak tu budou :D

představ si to jako simulaci, nebo počítačovou hru, nebo jako divadlo s herci, to je asi nejlepší odpich do začátku.

všechno co je v tomto světě jsou programy, náboženské, školské, zdravotní, pracovní, politické, na co si vzpomeneš a samozřejmě program pro hmotu, asi bys nechtěla, aby se ti talíř ohnul v ruce, vytáhl nožičky a utekl, protože by se tak rozhodl :D

a to se pro nás stalo dogmatem, ale do programu můžeš vrazit absolutně cokoli, tehnle svět je jen k zažívání, to jaký je z něj děláme pouze my sami ;)

ale za tímto světem žádný formy nejsou a tedy ani nic co zažít, z toho co je, nelze učinit nic, proto ono "jsem", ale to je jeden stav, chceš-li mít zážitky, tak se vrhneš do lunaparku a vidím, že jsi tu stejně jako já s lístkem do cirkusu :D


Andreina
05. 04. 2022
Dát tip

Aru, žasnu, Ty jsi fakt filosof. Tohle je na můj ženský mozek, tvořený jednoduchou ženskou logikou už moc. 


Aru
05. 04. 2022
Dát tip

začínám si myslet, že je to extrémně jednoduché, pokud vezmeš všechna náboženství, všechny duchovní nauky jako konstrukty tohoto světa pro tento svět, pak ti zbyde jen vědomí ve své vlastní existenci, "tedy, že co je, je" a to je celé, všechno ostatní jsou věci umozňující onomu vědomí, jež každé má v sobě a každý je jeho součástí možnost něco, tedy cokoli tady ve světě forem zažívát/mít zážitky.

pokud existuje nekonečno se rodících nekonečných vědomí, jedině pak může být ona škála co zde zažívat nekonečná, ale aby bylo možno něco zažít je potřeba program, podle kterého bude svět forem fungovat, pak ale je tu ta slabina, že místo nekonečného zažívání se stáváme otroky programu v jeho nekonečném opakování a začneme se identifikovat s programem, že my jsme program, smrt je pak vysbození a odchod z programu k pouhému bytí, návrat k onomu "jsem", nic víc, nic míň. vem si, že by délka dožití byla třeba v miliardách let, no to by bylo nesnesitelný a úplně beze smyslu :D

východní nauky to popisují jako nirvánu, jako čiré bytí ve světě bez forem, ale kdo a proč by ti nařizoval, nebo co by tě nutilo se sem vracet, než ty sama? takže i nekonečné cykly karmy jsou nesmysl, ve světě bez forem žádné dobro, ani zlo není, tedy ani nikdo kdo by ti tam, jakože po smrti říkal, že se sem máš vracet pro splacení svých dluhů, které jsou tak jako tak pouze tady. v karmě, jako i v jakékoli duchovní nauce je vidět onen program na kterém prostě stojí tenhle svět a který obhajuje svojí vlastní existenci důvody pro to tady existovat :D

bez duality, dobra a zla, by se svět prostě vypařil, nebyl by důvod používat prográmky na kohokoli, tudíž ať uděláme cokoli, poneseme si následky jen a pouze zde, protože jen zde lze činit "něco", proto jsme ostatně tady ;)


Andreina
05. 04. 2022
Dát tip

Aru, sáhl jsi hezky hluboko do filosofie k nikdy nezodpovězené otázce. I když, kdo ví, možná ta správná odpověď někde je, jen my ji nevidíme. A pokud bychom ji viděli, uvidíme ji všichni stejně? Asi ne.

To máš podobné jako s tou slepicí a vejcem. Občas si kolegové na lodi ze mě dělali legraci, že jako ženská bych odpověď měla znát. Tak jsem si ji musela najít. Slepice je pták a z čeho se vyvinuli ptáci? Přece z dinosaurů. Takže dřív byli dinosauři. Samozřejmě jsem to hned schytala otázkou, co bylo dřív, zda dinosaurus nebo vejce, ale to už byli jinde, protože otázka o slepici a vejci byla zodpovězená.


Aru
05. 04. 2022
Dát tip

nebyli jen informovaní :D

kdyby měli všechny dostupné informaci, jednali by zcela jinak, jenže to je klasická otázka před zrcadlem, jsem to já, nebo to je jen odraz namodelovaného světa, který pozoruje něco co se s tímto světem identigikovalo natolik, že to považuje za reálné? ;))


Andreina
04. 04. 2022
Dát tip

Aru, to se stává podle přísloví, že kdo s čím zachází, tím také schází. Takoví si taé nic jiného nezaslouží.


Aru
04. 04. 2022
Dát tip

nakonec potrestali sami sebe, ti z potopené lodi


Andreina
04. 04. 2022
Dát tip blacksabbath

Ivi, děkuji za hvězdokupu, ale určitě přežij i vlasy zachovej na svém místě. 

Jinak murény jsou fantastická stvoření. Můžeš je hladit, mazlit se s nimi a ony pozornost vrací. Jen bacha na kousnutí, je kapku jedovaté.


...mě z tebe jednou klepne, určitě přijdu o vlasy a budu vypadat jak Plešoun.....napětí 1 000 W.......a ještě jsi hladila Gymnothorax javanicus ..... hlavně, že všichni přežili.....*//************************


Andreina
03. 04. 2022
Dát tip

Kočkodánku, Ty nezklameš, fakt. Čekala jsem jestli se zastavíš s nějakou básničkou a děkuji hned za dvě.


Kočkodan
03. 04. 2022
Dát tip

S murénou obrovskou jávskou

v hlubině se Prcek mazlí,

odvahu má přímo chlapskou

a mně možná hodně za zlý

tu povahu zaječí,

málo se jí zavděčím,

vyvolám v ní špatný vzruchy

snahou zůstat pořád suchý,

nebýt tam, kde water

(jako starej fotr).

***

Na stole je pokladna,

ukázala svoje “střeva”,

samý libry, žádný leva,

kupa peněz pořádná,

fakt dilema, čéče,

tím to jasně zavání,

potom přišel večer

a nastalo mazání...


Andreina
03. 04. 2022
Dát tip dievča z lesa, revírník

Děvčátko lesní a Jaroslave, je to nádherný pocit úžasný, a murény to mají rády, jsou hodně mazlivé. 


revírník
03. 04. 2022
Dát tip

To bych se chtěl taky zeptat.


aké je to kĺzať dlaňou po boku murény obrovskej jávskej?


Andreina
03. 04. 2022
Dát tip yss

yss, děkuji za komentář. Myslím, že jsi celkem trefně vystihla úmysl. Jde opravdu o oddychovku ke kávě, kde se snažím přiblížit čtenářům svět, který není pro každého běžný. Když to již  smolím, tak zahrnuji i technické náležitosti, které takový život na moři provází nebo v jiných povídkách i říct něco o tvorech, kteří tam žijí. 


yss
03. 04. 2022
Dát tip

Prečítala som od teba zopár častí. Píšeš veľmi kultivovane,text je premyslený, dejová línia takisto,celkom slušne zakomponované technické vedomosti. Chýba mi k tomu možno nejaké "stmelenie"/niektoré pasáže mi napr.pridu nudnejšie,čiže asi v tej výstavbe textu sú isté medzery../ Zasa /reagujem na nejaký predošlý postreh..nič originálne / tá originalnost tam naozaj absentuje,ale asi to nebolo ani zámerom.Takže aby som to nejako zakotvila -text je kultivovaný, píšeš s ľahkosťou,je to civilné a istým spôsobom sympatické-taká oddychovka.Nie je to práve môj šálok,ale keďže som už pár časti prečítala,dovolila som si reagovať.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru