Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

báseň umiera

03. 04. 2022
10
122
12727

 

som si istá že čoskoro zomriem 

je to otázka dní 

v tomto meste každý neustále čaká na smrť 

prajem si len aby to nebolo príliš desivé 

koniec citátu 

 

fúka ľadový vietor


122 názorů

Silene
15. 04. 2022
Dát tip

dievča, vrátila jsem se sem výhradně na avízo a2a2a a následně tvé. Jinak sem s další komunikací přece nechodím ani pod jiná tvá díla. Institut blokace již jsem ti objasňovala. Obecně ale: dokud jej nepoužiješ, není povinností žádného druhého uživatele vést si nějakou vedlejší evidenci, čí komentáře si kdo přeje/nepřeje. = Slovně zakázat nemůžeš, publikuješ-li veřejně. Mazat do skrytých a blokovat ano.

K renoncům dochází pouze v případě konceptů, kde je situace vzhledem k fukci Co se právě děje na písmáku poněkud matoucí. 

Věz, ani já nemám tvé svébytné konstrukce zapotřebí a nebaví mě se jimi více zaobírat. 


ďakujem


yss
15. 04. 2022
Dát tip

Pozametaj najprv u seba, najmä s hrou na malé deti...ešte stále si nepreposlala ten inkriminovaný dôkaz o mojej agresivite,útokom,neslušnosti voči Tebe /žiaden totiž nebol /

A v podstate,to vysvetľovanie po funuse mám totálne v prdeli / teraz som konečne neslušná /

Obraz uz mám.


dievča z lesa
15. 04. 2022
Dát tip Lami, Gora

yss ... za prvú kritiku som sa ti pekne slušne poďakovala ... priznám sa, citát som naposledy písala na strednej pred zhruba 43rokmi ... nedala som si ako amatér dokopy, čo tým myslíš, a ty si to nevysvetlila ani slovom ... druhá tvoja kritika mi vyrazila dych a potom sa spustila lavína  

čo ti poviem ... už ma to nebaví ...  ak vy dve sa chcete stať redaktorkami, mali by ste sa najprv naučiť slušne správať 

ste ako malé deti, ale trošku nebezpečné

 


yss
15. 04. 2022
Dát tip

Na odkaze....že som /*oprava


yss
15. 04. 2022
Dát tip

PROSÍM????? 

Zdokladuj,prípadne okopiruj moju prvú kritiku...čo bolo neslušné na odkazeze som si dovolila ?

Áno,a kedykoľvek si dovolím

 

 

 

 

 


yss ... správaj sa slušne, si pod mojim dielom 

a ver tomu, že keby si sa od prvej kritiky pod týmto textom správala slušne, rada by som spolupracovala, priznala nedostatky a snažila sa napraviť, čo treba 

násilný a vulgárny postoj vo mne automaticky vyvoláva reakciu ignorovať 

mám z vás strach 

kade píšete, tade kameňujete, alebo sa líškate ... podľa toho, do ktorého vreca ste dodyčného hodili 

verím, že na písmáku zostáva priestor pre dobrú vôľu písať a slušne komunikovať


yss
15. 04. 2022
Dát tip

Ako súvisí schopnosť vkladať odkazy so sebareflexiou ?

Poprosím,vyhneme sa hre na blbečkov.Evidentne si si bola veľmi dobre vedomá problému / sama priznávaš konfrontáciu cez sz/ akurát bolo pre teba oveľa lepšie čušať v bezpečí,a nijako nereagovať...egoisticke, alibistické...pokrytecké.Stačilo napísať pravdu,niečo v zmysle chcem vychádzať s každým dobre,tak radšej nič neriešim...

 

Vysvetľovanie po funuse??? Zbytočnosť.


yss
15. 04. 2022
Dát tip

*nikde v komente

Áno existuje "presumpce neviny "a takisto existuje aj nedostatok sebareflexie a absencia akéhokoľvek kritického pohľadu. 


Gora
15. 04. 2022
Dát tip

Pokud bych tady kvůli domněnkám, příp. tomu, že např. neumí dávat odkazy někomu nasazovala psí hlavu, nebylo by to daleko horší?

Tvá teorie o "kamarádství" neodpovídá skutečnosti. Vše.


yss
15. 04. 2022
Dát tip

To si napríklad mohla napísať aj verejne...ale načo si špiniť ruky však ??? Autorka dodnes nepriznala najmenšiu chybu,nikde v momente nevysvetlila,že sa jedná o šlohnuty text..

 

.a áno,práve ty si tá,ktorá to čítala a z postu redaktorky,si mohla dať akékoľvek vyjadrenie/ ako napr.teraz /Lenže s autorkou máš veľmi dobrý kamarátsky vzťah,tak si radšej trpezlivo čušala v kútiku,len aby si si nič u sympatizantov nepokazila ..jasné,to že mňa a Silene pomaly ukameňujú je najmenej

Fakt zájdeme až tak ďaleko že bude bežné prisvojiť sú cudzie texty ?

Mňa nezaujíma čo si s kým píšeš v sz...mňa zaujíma akurát pokrytectvo a manipulácia,ktorá sa tuná prejavila ..ako zo strany autorky,tak zo strany redaktorky/riek/ov... Všetky otázky majú čisto rečnícky charakter. Ďakujem

 

 

 


Gora
15. 04. 2022
Dát tip

Nebudu se ospravedlňovat, jen jsem  a2 napsala, jak to tehdy bylo. Nikomu nevidím do hlavy, jak to s citací myslí... existuje presumpce neviny, že...


yss
15. 04. 2022
Dát tip

Ty tieto dosť závažné veci riešiš v sz a príde ti to akože korektné ???? / voči čitateľom napr ../ fakt ????


Gora
15. 04. 2022
Dát tip

Jirko, svůj názor na citaci jsem dievčeti z lesa napsala do sz a bylo jen na ní, zda případně cosi dovysvětlí a něco pozmění... byla bych v tom případě dala jejímu dílku tip.

Jestliže jsem jej nedala, o něčem to vypovídá, rozhodně ne o kamarádství za každou cenu. 

Toť vše, co mohu uvést.


a2a2a
15. 04. 2022
Dát tip

Silene díky, myslím si sice, že Gora reagovala spíše na obsah té kritiky, ani jsem ji nečetl, jen úvod, a možná se uspokojila s poznámkou v textu --- konec citátu -, ale současně, už kvůli tomu, že z předešlých komentářů yss a tvého bylo zřejmé, o co jde, měla reagovat tak, jako třeba já. Jistě, je to chyba.


Silene
15. 04. 2022
Dát tip

Zde komentář annnie: 03.04.2022 22:52:15


Silene
15. 04. 2022
Dát tip

dievča, bez printscreenu zpětně obapolně nedokazatelné. Reaguji, žes poslala avízo. 

a2a2a: Stopy návštěv čtenářů lze zaznamenat případně v tipech na kritiky v komentářích. 


yss
15. 04. 2022
Dát tip

Nevravela som že tipovali,vravela som čítali....zoznam čítajúcich vidí iba autor


yss
15. 04. 2022
Dát tip

určite to čítali,možno odhlasení...nedalo sa prehliadnúť,okrem toho tuším išlo avi ešte snake 01.../


a2a2a
15. 04. 2022
Dát tip

yss - odkud čerpáš informaci, že to redaktorky či redaktoři četli, nevidím tu jejich repliku, ani v seznamu tipujících.

Dievča z lesa - otázka zařazení s ohledem na obsah textu je spice méně podstatná, ale podstatná je, nemluvě o tom, že mimo osobní morální integrity jde o snadné naplnění pravidel a ctít pravidla je také jistý projev osobnosti.


yss
15. 04. 2022
Dát tip

Dievča -prestan sa hrať na nejakú utýranú kvetinku,tvoja schopnosť manipulácie /s textom / prevyšuje všetko,niekedy stačí disponovať sebareflexiou ...


Silene ... tvoja schopnosť manipulovať sa nikde a nikdy nekončí ... si proste geniálna ... a zdokonaľuješ sa ... a vieš, kam smeruješ ... a ideš hlava nehlava ... poznám to, tiež sa nechávam unášať vnútornou energiou

tento text je odjakživa zaradený do kategórie ostatní nezařaditelné 

a2a2a ... otázka citátu je v tomto texte tak nepodstatná, ako ukrižovanie Ježiša vo vojnovom ťažení

práve ho križujú


yss
15. 04. 2022
Dát tip

Na tejto celej kauze má nasral najviac fakt,ako to redakcia /redaktorky / čítali,a nedokazali nijako zareagovať,len aby si nepošramotili kamarátske vzťahy. Ukážkový atribút morálneho kreditu,erudovanosti a schopnosti .


Silene
15. 04. 2022
Dát tip

(a2a2a: Jiří, text byl tuším navíc původně uveřejněn ve vážné kategorii volný verš (patrné i z yssiny zmínky výše). Jistě ten den vrcholilo mnohé napětí, ale toto zde uvádím jako dle mého soudu podstatnou okolnost. Více tu nechci autorku mučit svými poznámkami.)   


a2a2a
15. 04. 2022
Dát tip

Musím uznat, že Yss i Silene mají pravdu. Postačilo by namísto poznámky ...konec citátu... zařadit dílko do kategorie citáty, a nebo v prologu uvést  skutečného autora s poznámkou, že ji chceš přiblížit ostatním. Pak by text splnil svůj účel bez oprávněných kritických připomínek a tipování by jistě směřovalo ke skutečné autorce.


Silene
04. 04. 2022
Dát tip

Alegno, samozřejmě, že máš právo, aby se ti dílo líbilo. Stejně jako jsem uplatnila já právo výhrad k dílu. Též doufám, že vše. 

Čtenářka yss, jak jsem vyrozuměla, se pokoušela zprostředkovat postoj k podobné publikační praxi v rámci mentality slovenského prostředí. 

Za mě v tuto aktuální chvíli: autorka už dala svůj postoj sdostatek najevo. 


Alegna
04. 04. 2022
Dát tip

Silene, líbí se mi tvé shrnutí, velmi srozumitelné. Dílu jsem dala tip, mě oslovilo, pravidla jsem neporušila, mám na to právo.  Tvoji kritiku vnímám, stejně tak názor na mě a na všechny, kteří dílo kladně ohodnotili, taky máš na to právo. Pozitivně vnímám i tvou snahu o pozvednutí úrovně písmáckých děl, způsob tvého snažení je jen na tobě. To je ode mně vše a věřím, že je to zcela zřetelné a jasné.

 


Andreina
04. 04. 2022
Dát tip

OK Silene, poctivý návrh.


Silene
04. 04. 2022
Dát tip

Jasně, Aleši. Teta Kateřina. Tak já už vůči tobě bobřík. 


Silene
04. 04. 2022
Dát tip

Andreino, prostor dievčete je tu kompletně její. Z předloženého dievčetem se dá prostě opět jen interpretovat, jako z čehokoli. A to také činím. 

Nevidím, kde je ode mne výzva k odsouzení textu druhými, ale třeba jsem ji přehlédla. Nechci tě zdržovat, mě samotnou to již zdržuje velmi, neustále cyklicky objasňovat tytéž věci.

Sepsalas své označení kultivovaně, ale přiznám se, že na mě za současného stavu věcí příliš obecně, a tudíž je mi k ničemu, co se mi pokoušíš ukázat, neboť je dost možné, že poukazuješ na zlo, jež já vnímám jako vhodnou aktivitu, zatímco ty nevhodnou. Není potřeba řešit se mnou složitě pod textem dievčete ostatní obecné zlo, stačí se ozvat tam, kde tě to bude trápit. Potkáš-li zlo, které páchám, děkuji za vyříkání si se mnou nick to nick.      


dievča z lesa
04. 04. 2022
Dát tip aleš-novák

milé tvorivé spoluvkladateľky diel ... dúfam, že sa Vám uľavilo ... a teraz šup do práce ... veď preto sme tu, či nie? ... želám pekný tvorivý deň***


aleš-novák
04. 04. 2022
Dát tip Gora

Silene: existuje staré přísloví - "moudřejší ustoupí".

a k němu i skeptický dodatek - "když každý modřejší ustoupí, potom si hlupáci budou dělat, co se jim zachce".

Bohužel ani u jednoho z těchto citátů neznám autora...:o)


Andreina
04. 04. 2022
Dát tip aleš-novák, Gora

Silene, chtěla jsi vědět, kde je to zlo - v komentářích, kde diskuze o díle sklouzává do slovíčkaření, co kdo napsal, jak se vyjádřil, činí dojem až zaujatosti a běda, pokud někdo text hned neodsoudí. Každý má právo napsat komentář, ale nikdo nemá patent na pravdu. Pokud komentování začne sklouzávat do polohy odsouzení bez uznání práva na jiný názor, nejde již o diskuzi, ale demagogii. A promiň, ale tady dievča moc prostoru nedostala, pokud by se ovšem celá nezasypala hromadou popela. 

Abys pochopila, mně nejde o diskuzi pod tímto konkrétním dílem, ale o přístupu k diskuzi obecně. 


Silene
04. 04. 2022
Dát tip

On je jeden důvod, proč jsou nároky na umělecké texty vysoké. A sice aby příští generace neupálily i čítanku. Což je mimochodem vzkaz také pro annnie a Goru.

Nezlobte se na mě, ale je-li autorčiným oblíbeným autorem právě Boris Pasternak, na nějž jí nesmím sahat, přičemž je zároveň její míra porozumění sdělovanému tak nízká, tuším problém právě ve čtenářské gramotnosti, kterou si zrovna pouhým čtením ostatních autorů na písmáku málokdo zdvihne. 

yss: Redaktorka Gora umí zdatně klikat na kritiky druhých, kteří zvládnou cokoli zformulovat. Nemlčí tedy, je to pilná kopistka. 


yss
04. 04. 2022
Dát tip

Šlohnutý text je šlohnutý text,viac k tej Vašej hre na hlupáčikov nemám čo povedať. Tvárme sa že ide o nový trend kopírovať texty, klamať a zavádzať čitateľa,ale hlavne nedisponujme žiadnym názorom.Učme sa mlčať ako panie redaktorky,len aby sme nestratili imidž dobrotivosti a súcitu.


Silene
04. 04. 2022
Dát tip

pardon: bod 6. nároky velmi vysoké


Silene
04. 04. 2022
Dát tip

Pro případné plamenné obhájce textu repete:

. z uměleckého, literárního hlediska

. i kdyby se nejednalo o obšlehnutí a aluze text dostatečně obhájila, jakože literární vědci podobné trable rozebírají do nejmenších detailů a přou se o ně

. stalo se autorce následující:

1. uchopila novinářský konstrukt

2. na němž vystavěla svůj text

3. autorčiny pohnutky ponechme stranou, zda šlo o naivitu, životní potřebu, případně potřebu zaujmout či stvořit skutečně hodnotné umělecké dílo

4. a ptejme se:

. autorizovala domorodá žena onen rozhovor: ano/ne

. nebo je čtenář pouze pod vlivem umně zformulované novinařiny, neboť i to je řemeslo

. důvěryhodnost SME v příslušném ohledu je jaká?

5. vše toto třeba brát v potaz, neboť zde zároveň dochází k efektu, kdy se staví velmi dojemný příběh na pozadí holocaustu atp., příběh, který se opírá svou konstrukcí o již tak velmi dramatické dějinné události

6. z těchto příčin jsou nároky na jeho případné přijetí velmi náročné


Silene
04. 04. 2022
Dát tip

A ano, můj genitiv je parodie. Tolik respektu ve mně text svou autenticitou a zprostředkovaným prožitkem vyvolal. Jsem totiž velmi cynická. 


Silene
04. 04. 2022
Dát tip

Aleši, představu ti neupírám, na umělost problému mám názor zcela odlišný. Jo, je to detail, prostě se tu jen předkládá a děkuje. Chápu. Tudíž dtto, nevím, proč mi to stále chodíš opakovat, už jsi to říkal. Báseň umrela, že. Chudinka malinká. Báseň miera umiera s mými technickými poznámkami. Snad ji neofouklo.    


aleš-novák
04. 04. 2022
Dát tip Gora

Silene (23:06): dokážu si představit, že autorka prostě nemá potřebu své dílo obhajovat.

Předložila ho čtenářům a těm se to může líbit nebo taky ne. Citaci nijak nepopírá, poděkovala za uvedení původního zdroje. Uměle tu vytváříte problém.


yss
03. 04. 2022
Dát tip

*autorstvom určite nepríde *oprava


yss
03. 04. 2022
Dát tip

Zopakujem ešte raz, pokiaľ by autorka po upozornení na zdroj, reagovala vysvetlením,respektíve priznala,že text nie je jej,neviedlo by to k nezmyselnej obhajobe všetkých "prívržencov".Nepotvrdila to ani raz. Prisvojenie cudzieho textu v tejto podobe,mi teda autorstvom určité príde.

Už viac nereagujem,toto čo sa deje je pre mňa číra manipulácia a zavádzanie. Bodka.


Silene
03. 04. 2022
Dát tip

Luzz: Ráda bych uvedla, že jsem na samém začátku předložila podklad ke zběžnému prostudování této složité problematiky a věřím, že jsem tím všechny autenticky zaujala. Dále jsem od díla zkusila poslat avízo redaktoru snake01, který se tu na válečnou tematiku relativně specializuje, autorčinu tvorbu sleduje zřejmě pozorněji než já; je středoškolským učitelem literatury. Bohužel při dnešku mu čas zatím zřejmě nevyšel, tak uvidíme. 

Mé vzpomínky na autorku nejsou dost systematické a jistě i ona v čase vyzrála a naučila se s písmákem lépe zacházet, stále však mám v živé paměti, že prakticky nereagovala ani na kompetentní připomínky někdejšího redaktorka vk a někdejší redaktorky ysslandie. 

Potud k ochotě autorky přijímat výhrady versus přijímat dobrotivé výběry. 


Luzz
03. 04. 2022
Dát tip

s úžasem pozoruju poslední dny hon na těch pár lidí, co nesouhlasí s "nastavenými pravidly hry" a neprojevují náležitou vděčnost za... za cokoliv, co je tu nabízeno.

a považte, ti stejní kverulanti si ještě dovolí vyjádřit se ke kvalitě publikovaných textů. tomu říkám drzost. kdo by to na literárním webu čekal.

pro jistotu - nikomu neupírám právo zde plakat. ale přece jen... špatnej text prostě zůstane špatným textem. a obšlehnutej citát zůstane obšlehnutým citátem.


Silene
03. 04. 2022
Dát tip

Promiň, annnie, ale mně je opravdu trapné zase to, kterak se písmák pod vlivem pápálálismu musel proměnit na obskurní preteky v čím dál tím víc dobrotivějším plakání. Tyto spojené myšlenky plakací jistě spasí oběti válečného konfliktu. To jste tak infantilní, nebo co? Vzpomeň si prosím, na to máme liter, kde prý by annnie dlouho nevydržela.   

Pokud jde o autorku, věnovala fůry energie neurčitým díkům a naprosto žádnou obhajobě svého konceptu. Ano, řekla, že je amatér a že se smí kritizovat, až když postoupí do výšin dostatkem tipů.

Slova v textu díla jsou převzatá doslovně z reportáže, i novinář je mohl v tomto znění vykalkulovat. Ne že by se na Ukrajině nic nedělo, že. 

Autorka sama jasně ukázala, že na přímé slovo ke konceptu tvorby se nezmůže, na díky si vždy dost času najde. Ne, promiň, já jí to holt už nežeru. 

Ano, možná je právě ona přemíra dojemného foukání si vzájemné soucitnosti zde něčím škodlivá. 


annnie
03. 04. 2022
Dát tip Alegna, Jamardi, Gora, aleš-novák

S úžasem jsem se pročetla komentáři a říkám si, jestli nejsem na Velký Písmákov příliš hloupá. Neboť já na první čtení ( neovlivněné zmíněnými komenty) četla toto:

Jakási žena ve válečné oblasti se pokouší smířit s tím, že pravděpodobně zemře. Toto její emotivní vyjádření cituje autorka básně a vzápětí přidává svou emoci plus konstatuje, že další slova došly. Prostě báseň umírá.

To jistě někomu může připadat přepjaté, třeba i hrající na city - mně ne. Je to prostě subjektivní a nehněvám se na nikoho, že z toho autorku obviňuje. Ovšem obvinění z plagiátorství??? To se mi zdá tak absurdní, že mi málem vypadly oči. Uvádět v uměleckém díle jméno člověka, který něco řekl v reportáži??? Proč ano je zcela stejně legitimní otázka jako proč ne. Prostě je to na uvážení autora básně. Ptám se: co přesně autorka té ubohé ukrajinské ženě zcizila?????? Ta paní tam řekla něco, co v básni postupuje od konkrétní situace směrem k obecnému obrazu jakéhokoli válečného traumatu. 

Dá se snad cokoli, co kdy kde prohlásíme v médiích za naše "autorské dílo"???

Co mě opravdu leká, je militantní tón kritik. Například to, jak kritička zřejmě automaticky chápe poděkování autorky za vložení odkazu za ironii. Jak je označována bez váhání za plagiátorku. Jak je (evidentně nejen jí) vyčítáno, jak tady opakovaně "pláče". Moje připomínka: až dojde na nás, já osobně budu vděčná každému, kdo za nás zapláče. A každému, kdo bude naši zoufalou situaci připomínat.

Debaty o kvalitě či nekvalitě veršů mi přijdou spíš úsměvné. 


Silene
03. 04. 2022
Dát tip

Andreino, 

bylo by prosím možné nějak exaktně pojmenovat příslušné zlo? 


Andreina
03. 04. 2022
Dát tip Gora

Lámat kolem, natahovat na skřipec, pověsit, rozčtvrtit, všechno svázat do pytle a hodit do řeky.

Stačí, když člověk není dokonalý, a to není nikdo z nás. Nemíním posuzovat velikost přešlapu, zda byl či ne, ale nechápu, proč tolik zla, proč prostě nestačí vyjádřit nesouhlas. 

Ale jo, každý má pravo napsat komentář podle svého, tak jsem toho využila také.


annnie ... ďakujem z celej duše***


annnie
03. 04. 2022
Dát tip

Ode mne zatím velký tip a komentář eventuelně později, stihnu-li. A pohlazení. Pá a.


yss
03. 04. 2022
Dát tip

Vaša lojálnosť nemá hraníc a Vaša súdnosť ešte nevzišla konec citátu...odo dnes,len cudzie texty 


yss: "konec citátu" s uvozovkami znamená, že cituji autorku...:o)

 


yss
03. 04. 2022
Dát tip

Prečo tam dávaš úvodzovky,keď v texte nie sú.

Pravda je taká,že autorka sa ani raz nepriznala, respektíve nepotvrdila,že použila doslovnú citáciu cudzieho textu,akurát pri kopirovanî textu zabudla okopírovať aj usvedčujúce a smerodajné úvodzovky

 

Čiže žiadne,,že autorka priznáva"..

Ale chápem, pomenovať veci správnymi výrazmi,to by už bolo pre vás všetkých priveľa. Odo mňa všetko.


Silene
03. 04. 2022
Dát tip

Víš, aleši, nenudím se. Spíš jsem vykulená, co ještě tady všechno lze podpořit jako výtečný poetický projekt na podporu Ukrajiny. Ale tak budiž, bez výběrů se to asi fakt neobejde. Hned, jak dorazí vybraní obhájci protiválečného principu za cenu... čehokoli.  


yss: "konec citátu"...:o) 

vy se asi musíte hodně nudit se Silene, přitom takový pěkný nedělní večer...:o)


Silene
03. 04. 2022
Dát tip

Nevím, Aleši. Ano, je to můj názor. Že jde o tanec čerstvého větru dievča-poetry na cizím hrobu. Ale kterak jsem psala, třeba tančil již ten žurnalista. 

Holt máme každý jiný vkus. Protiválečné poetické úsilí si opravdu představuji jinak. 


yss
03. 04. 2022
Dát tip

Aleši....a kde ju priznáva??? Vieš mi to dohľadať?


Silene: termín "kontroverzní využití textu" je tvůj osobní názor, v kterém tě podpoří možná tak yss.

dievča rozhodně ve svých protiválečných dílech nic nepředstírá, citaci z tisku nepopírá. 


yss
03. 04. 2022
Dát tip

Prípadne keď to už tak dotyčná skvelo okopirovala ,tak mohla okopírovať aj tie úvodzovky, ktoré v origináli boli...alebo už by to v texte vadilo ? ...

krása ,okopirovaný text s jednou vetou od autorky...autorstvo jak sviňa no


Silene
03. 04. 2022
Dát tip

Aleši, nevím. Dokázat si odvážně pohrát s tak kontroverzním využitím textu, a pak již nemít síly stát si za touhle odvahou v nějaké přímé odpovědi? Tak jo, ale potom platí daleko spíše, že nežli o mírové poselství či zpravodajství šlo o umělecký sebeprojev. V pořádku, má to tak asi být. Škoda, že pak pod dílem autorka vzdychá jako utýraná květinka na planetě Malého prince. No. 


yss
03. 04. 2022
Dát tip

kengury stopuji slnko koniec citátu,lebo mi mrznù prsty

Je to citácia alebo len pokračovanie toho -koniec citátu fúka ľadový vietor / fúka vietor nebudem písať....keď už sa chceme rozprávať ako detičky s lopatkami..

Poprosím trocha normálnej súdnosti a nie kopček s formičkou na utliapkávanie. Nie je tam citácia,nie je to v citátoch,autorka si nedala ani najmenšiu snahu po upozornení vysvetliť svoj postup, prípadne inšpiráciu...text si jednoducho parazitne prisvojila..hlavne že to ,,čtenári ocení i bez hledánî zdroje "....citujem

Toto už ju teda iný humor

 

 

 

 

 

 


Silene:"vďaka" je projev díku, taky bych tak reagoval, kdybych třeba měl problém s vkládáním odkazů do komentáře.

 


yss: v díle je řádek "konec citátu". zvídaví čtenáři (např. ty) mají možnost podle klíčových slov najít zdroj. Další čtenáři ocení celkové vyznění díla i bez hledání zdroje.


Silene
03. 04. 2022
Dát tip

Aleši, rozklikl sis první odkaz od yss? Hned první vstup tu pod díly, který diskusi započal. Myslím, že si to od dievčete přímou reakci vůči výtce opravdu zasluhovalo. Stačilo říci: ta slova mě zasáhla, inspirovala jsem se, pokusila o... atp. 

Reakce: vďaka

. je na takové upozornění prostě těžko rozluštitelná. Nebo myslíš, že to upozornění bylo nečitelným typem upozornění? Už se opravdu raději doslovně táži.  

Alegno, díky za odpověď, investovanou energii. 


yss
03. 04. 2022
Dát tip

Aleš -kde tam vidíš citáciu???

Ak by som zhodou náhod tento text nečítala ,tak je to v podstate jej text,však ? Pretože ja nevidím zo strany autorky ani jeden náznak,údaj, ktorý by odkazoval na správny zdroj.A udivuje má,ako zhovievavo obhajujete plagiátorstvo a parazitovanie na cudzom texte. Bolo by načase veci správne pomenovať 


ďakujem Jamardi ... zozimilo sa a hádam nie na dlho ... slnko im určite pomáha***


Alegna
03. 04. 2022
Dát tip

Silene, naopak pomohlo, teď je jasné, že to bylo od tebe doporučení  a ne obvinění a to mě opravdu moc těší.


mno, citovat z televizních nebo novinových zpráv rozhodně lze i hodně volně, takže bych nenasazoval autorce psi hlavu.

Stejně jako neutichá střelba, neutichají ani umělci. Někdo zahraje na koncertě, někdo napíše báseň.

Je dobře, že ani písmáci nezůstávají stranou.


Silene
03. 04. 2022
Dát tip

Mně se tedy nepodařilo oplátkou zorientovat, zda autorka chtěla napsat tu báseň, která umřela po obdržených komentářích, nebo citovat upozornění na ukrajinský konflikt, ale snad již rozumím, že jde o pošlapané tajemství. 


Silene
03. 04. 2022
Dát tip

Nepomohlo NIC zprostředkovat. 


Silene
03. 04. 2022
Dát tip

Alegno, nezdá. A není mi to právě jasné. Doporučení není obviněním.

Po předchozích zkušenostech jsem však doporučení raději učinila v celé šíři, jaké jsem byla schopná, ale ani to nepomohlo.  


Jamardi
03. 04. 2022
Dát tip aleš-novák

Když si lidé dokonce i přestanou představovat něco lepšího, je to zlé. Ale je v tom i kapička naděje, protože ledový vítr není (nemusí být) smrtelný.


yss
03. 04. 2022
Dát tip

Alegna: čítame s porozumením,jestli mohu doporucit.......čiže doporučujem toto toto toto a samozrejme nezavrhovať  ruskú Lit..../ Teda aspoň takto to vnímam ja/



Silene
03. 04. 2022
Dát tip

Alegno, napsala jsem totiž celý příspěvek, který začíná:

"Jestli mohu doporučit,"

a pokračuje ve smyslu... "učiň to a to a neučiň přitom to a to."

Je to srozumitelné?

Kdežto dievča napsala, co cituješ. Dává ti to logiku? Četlas mé souvětí prosím celé? Nebo jen to, cos z něj vyňala? On je v tom podstatný rozdíl, víš. Neznám komplexní názorový postoj dievčete, už jen protože jej tu nikde neodprezentovala v nějaké srozumitelné odpovědi. Nebo ty ji tu vidíš? 

Nu, a jelikož neznám, pokusila jsem se v doporučující formulaci postihnout, co cítím jako vhodné pro podporu ukrajinské kultury, chci-li nějak zvýraznit, zdůraznit onu národní svébytbnost v rámci hrdosti na vlastní jazyk.

Neboť např. právě Boris Pasternak: rusky píšící autor, narozený v Moskvě, ovšem ukrajinsko-židovského původu.

A nyní mi tedy prosím zkus ty vysvětlit, čím zavádzam a tím pádom klamem. Děkuji, opravdu. Ráda to pochopím. 


yss
03. 04. 2022
Dát tip

Alegna -akoze zlodej kričí chyťte zlodeja ? 

Autorka prisvojenim cudzieho textu -bez akejkoľvek poznámky že ide o cudzí text -klamala a zavádzala....treba mať rovnaký meter 


Alegna
03. 04. 2022
Dát tip

Silene, jak jsi dospěla k tomuto? "ale nezavrhuj ruskou, neboť ona za to opravdu nemůže"

Myslím že na: "dievča, můžeš mi prosím nějak objasnit, čím klamu" ti odpověděla takto: "v druhom rade nič nezavrhujem zavádzaš a tým pádom klameš"

Omlouvám se, že jsem vlezla do Vaší komunikace.

 


Silene
03. 04. 2022
Dát tip

Dobrou noc i tobě, dievča. Tvé nechybějící odpovědi na zopakované prosté otázky si upřímně považuji. Hlavně té ke zdroji textu a tvému autorskému úmyslu. Bude se mi s ní krásně usínat. Nyní již vím, že soucit s utrpením je v dobrých rukou. 


Silene ... si dokonalá ... dobrú noc


Silene
03. 04. 2022
Dát tip

Doporučuji: 

v rámci uživatelské volby zatrhnout: Autor nestojí o vážnou kritiku. Sice tak asi zablokuješ přístup jednomu uživateli, co prý má rozbitou funkcionalitu nevážné kritiky, ale snese se to snad. Pořád by mohl tipovat.

Dále doporučuji do prologu připsat, komu je dílo určeno. Též jsem se v tomto ohledu jednou spletla, neošetřila text dostatečně.

Anebo ještě lépe, připiš, komu určen není. A také je tu funkcionalita blokace uživatele. Když ti vadí, že ti pod text někdo píše, lze jej zablokovat. 


yss
03. 04. 2022
Dát tip

Och,oni akože redaktori sú za tie výbery lynčovaní? No predstav si to, taká obeť...


Silene
03. 04. 2022
Dát tip yss

edit. jen oprava chyby

Mé oči jsou otevřené. Také publikuji v dílně, publikuji-li, všimla sis?

Vážnou kritiku? Nic takového jsem tvým dílům nepřidělila, nepíši prakticky žádné vážné kritiky, vidíš někde žlutou ode mě?

Ale dobře: Výběr ti přidělen být smí. Napsat ti, že děláš něco špatně, to se nesmí? A prosím, vysvětlíš mi tedy, kde jsem tě v čem omezila? Klamala? Proč jsi přeskočila otázku, kterou osobně pokládám za podstatnou? 

Aha, ty můžeš tak... neporozuměním psanému textu osočit a pak to přejít, hej? Víš, co zaujalo mou pozornost? Absence tvé charakterní reakce na yssina upozornění. Čestné, plnohodnotné reakce. 

A mimochodem, smím, či nesmím patřit k těm, co tvé dílko někam posunou, či neposunou? Pořád se nemohu dobrat té správné logiky. 


dievča z lesa
03. 04. 2022
Dát tip aleš-novák

Silene ... otvor oči a pozri sa, kam vkladám svoje úbohé dielka 

do DIELNE ... presne na to sa cítim 

som naivný amatér ... mám tu odozvy od písmákov, ktoré ma tešia a snažím sa v rámci možností komunikovať, reagovať a čítať dielka druhých, nové i staré 

o vážnu kritiku nestojím ... ak sa mi dielko počtom tipov posunie do odporúčaných diel, nech sa páči, kritizuj 

aj tak sa narodilo v dielni 

a na tých pár výberov som hrdá 

respektíve som hrdá na tých, ktorí mi ich udelili ... za atmosféry, ktorá vládne na písmáku, to považujem za odvážne 

 

 

 

 

 


yss
03. 04. 2022
Dát tip

A kľudne to môže byť aj cudzí text....to nikomu okrem mňa nevadí.

 


Silene
03. 04. 2022
Dát tip

A jinak neměj strach, dievča. Když ti přijdu pod text napsat, že je mizerný nebo žes to neprovedla ok, do rána máš na kontě tak třicet tipů. Já ti pomáhám!


Silene
03. 04. 2022
Dát tip

dievča, můžeš mi prosím nějak objasnit, čím klamu a čím jsem ti sáhla na Pasternaka?

Ano, žal nekončí. Ale literární paskvily by skončit už asi mohly, ne? 

Prosím, když mi nevěříš, nevěř. Zkus se tedy zeptat někoho soudnějšího než jsem já, třeba vk. 

Ok? 

Piš si, kolik jen potřebuješ. To ti nezakazuji, nevím, kdes na to došla. Pouze vyjadřuji svůj názor na tvou tvorbu. Upřímný.

Piš, dievča, piš. = Naštěstí jde tak maximálně o zločin na literatuře. 


dievča z lesa
03. 04. 2022
Dát tip aleš-novák

Silene 

v prvom rade ten žiaľ nekončí 

každú minútu tečie čerstvá krv 

 

v druhom rade nič nezavrhujem 

zavádzaš a tým pádom klameš 

 

v treťom rade 

nesiahaj mi na Pasternaka 

je to moja srdcová zálezitosť 

 

dodatok: 

plakať si budem, koľko potrebujem 

a písať o Ukrajine budem, koľko uznám za vhodné

 

 


Silene
03. 04. 2022
Dát tip

dievča: Jestli mohu doporučit, umíš-li ukrajinsky, najdi si na webu nějakou kvalitní ukrajinskou poezii, přelož ji pro písmák, tak třeba přispěj,

a raději asi nějakou neaktuální, nevím, podpoř ukrajinskou kulturu prostě,

ale nezavrhuj ruskou, neboť ona za to opravdu nemůže a vzájemná provázanost veliká, viz Boris Pasternak. 

Stran vlastní, poněkud instantní rychlotvorby opravdu vám některým nepřipadne... že jste se ještě z toho žalu ještě dost nevypsaly? Neopanovaly ho trochu, v rámci autoterapie? Napsat pro Ukrajinu sakra dobrou báseň je sakra obtížný úkol, ty ostatní jsou spíš trpkým výsměchem a uspokojením vlastního tvůrčího ega. Ano, někdo by ty básně jistě psát měl, ale... někdo, kdo již psát prostě umí. 

Je to srozumitelné? 


po tvojej omluve si pripadám ako precitlivelý debil ... takže v pohode 

želám peknú nedeľu


Silene
03. 04. 2022
Dát tip

Zkus u snake01, jaký je jeho názor, autorko. Třeba ti bude příznivěji nakloněn, nechci být nespravedlivá, ale opravdu byste se tu už někteří mohli trochu s tím hygienkováním vzpamatovat. Tímhle nepomůžete než sobě. 

Za mě je ta omluva docela výstižná. 


Ukrajina ... prepáč


Silene
03. 04. 2022
Dát tip

A ba ne. Z mého pohledu dievča prostě robí totéž, co BR.

https://youtu.be/N9YpctAhIqA

Vivat básni!


Silene
03. 04. 2022
Dát tip

Alegno, řeknu ti to asi takhle, osobně bych si tento typ soucitu s trpící Ukrajinou opravdu odpustila, právě pro silné pochyby o jeho autentičnosti, a to i po umělecké stránce. Ostatně domnívám se, že autorka mohla svůj umělecký záměr v tomto případě trochu ošetřit, a pokud šlo jen o poplakání si na písmáku, potom opravdu nevím, zda se jedná o tu pravou formu, kterak soucítit. Ode mě vše. 


yss
03. 04. 2022
Dát tip

Dúfam že tento text dostane aspoň 3 výbery,bez irónie, autorke to fakt prajem, nakoľko plagiátorstvo v zozname "včerajšieho najúspešnejšieho diela * ešte nebolo. Skvelá vizitka ! Len tak ďalej...

 


yss
03. 04. 2022
Dát tip

Aleš čistý odrb na čitateľa....keby to bolo v kolónke citáty  alebo keby uviedla zdroj,nie :  vo všetkej početnosti "ako moje".. .-bez akéhokoľvek náznaku že ide o cudzí text .. 

 


Alegna
03. 04. 2022
Dát tip

Silene, díky za klikací definici


Silene
03. 04. 2022
Dát tip

Alegno, ten verš je skutečně asi autorčina přidaná hodnota, to lze instinktivně identifikovat. Je právě otázkou, zda dostačující, převyšující, ospravedlňující. Pochopitelně je-li cílem autorky jakási aktuální reflexivní performance, potom budiž, ale etická hranice je opravdu tenká a dokonce i strukturalistická praxe se uchyluje v některých případech k zohlednění osobnosti autora, má-li rozklíčovat např. tak kontroverzní dílo, jakým je Mein Kampf vzhledem k tomu, že jeho šíření je zakázáno. 

Šíření novinového záznamu rozhovoru jistě zakázáno není, co když si jej ostatně vybájil již sám ten zmetek novinář, aby vydojil na čtenáři nějaké ty city.   

Opomněla jsem vzpomenout ještě kompozici cizích veršů v centu. 


Alegna
03. 04. 2022
Dát tip dievča z lesa

Silene, spíš uvěřím čemukoli, ale ne tomu, že autorka chtěla provokovat, jen upozornila na krutost války na Ukrajině citací.

Snažím se spíš chápat druhé a "lepšit se" ve všech směrech, než zbytečně rozdmíchávat napětí.

 


aleš-novák
03. 04. 2022
Dát tip dievča z lesa

našlo by se asi v literatuře mnoho takových citátů, kde autor neuvádí zdroj. V tomto případě se osobní vyjádření původní autorky posunulo významově tím, že jde o "umírání básně".

 


Andreina
03. 04. 2022
Dát tip

Bez ohledu na výše uvedené výtky jsem ráda, že jsi citát uvedla, protože nemám tolik možností ani času brouzdat po netu a číst. Podle mého není problém v citování, ale v zařazení.


a báseň umrela 


yss
03. 04. 2022
Dát tip

v kolónke ostatnî nezařaditelné / citát...ok,end


Alegna
03. 04. 2022
Dát tip

fúka ľadový vietor  - toto vnímám jako autorčino dílo

Čistě hypoteticky může být dílem třeba i jedno slovo? Nebo Symbol?


Silene
03. 04. 2022
Dát tip

Alegno, pokud šlo autorce o provokativní typ umění, myslím, že se jí opravdu zadařilo. Jednou by mohl tento text být ceněn velmi vysoko. 


yss
03. 04. 2022
Dát tip

Vôbec nejde o to či to berieš,ide skôr o plagiátorstvo,kde autorku ani nepohlo priznať si pravdu.Jednoducho sa priživila na cudzom texte s ironickým vďaka.To zasa napríklad neberiem ja,ale to ti môže byť tiež jedno.Mne len takáto forma plagiátorstva a manipulácie nepríde zábavná a hodnotná.Evidentne môj problém. Dík sa reakciu,vsetko


Silene
03. 04. 2022
Dát tip

Preciznější definice aluze např. zde, pokud by šlo o lepší identifikaci rozhraní mezi citátem a právě aluzí, lze se zde zpřesnit a trochu poučit, což při ledabylosti mých poznámek neuškodí především mně samé. 


Alegna
03. 04. 2022
Dát tip

yss, děkuji, potřebné jsi doplnila, divča poděkovalo. Trochu jsem to nadlehčila, ale klidně se čerti, neberu ti to ......


Silene
03. 04. 2022
Dát tip

Cizí slova či verše ve vlastní básni sice nemusejí být přiznané přímou citací, avšak regulérní poetickou praxí je splatit takový postup přidáním vlastní umělecké hodnoty, která ono zastření dokáže svým způsobem obhájit, jelikož se potom jedná o tzv. aluzi, odkaz na jiné umělecké dílo. 

Zde ovšem podmínka nebyla splněna, zde se dle mého názoru jedná o parazitní přístup autorky údajně vlastní básně. 

Napadá mě jeden z autorů, který na tento způsob experimentoval s kompletními cizími prozaickými texty, a sice český básník Jiří Kolář, který se tak pokoušel doložit, postihnout rozhraní poezie a prozaického textu spolu s prahem poetického vnímání čtenáře. Zde však důvodně pochybuji, že se jedná o podobnou formu experimentu, i když samozřejmě jistotu nemám a slovenský mírumilovný naturel mi není tak znám. 


yss
03. 04. 2022
Dát tip zvedavec

Alegna Citát je doslovný text prebratý z nejakého zdroja. Citáty cudzích myšlienok, prebratie výsledkov, kópií a podobne musia byť vždy zreteľne a presne zaznamenané a musí byť pri tom použitý ich prameň. Bolo? O kurzive a úvodzovkách ani nevravím...ale hodiť to na alergény je fajn 


Alegna ... to by bolo fajn ... *U*


Alegna
03. 04. 2022
Dát tip supizmus

Hrozné utrpení....

Napsala jsi "konec citátu", pro mě je to dosti jasné, zdá se, že je cosi dráždivého ve vzduchu, asi alergeny, doufám kvůli všem Písmákům, že brzy zafouká vítr, sprchne a vzduch se očistí.

*U*/t


yss
03. 04. 2022
Dát tip

Príde ti to zábavné ?? Lebo ja na tvojom mieste kebyže i pricvaknem cudziu báseň za svoju ,tak sa hanbím ako pes . Ale tak vida no, morálny kredit a hodnoty.Avi mi neposielaj,zabávaj sa ďalej /najlepšie na svoj úkor/.


vďaka


yss
03. 04. 2022
Dát tip

Nie že vďaka,ale príde mi to z tvojej strany maximálne manipulátorske a klamlivé opísať vyjadrenie inej osoby a prezentovať ho ako svoje ..


vďaka


yss
03. 04. 2022
Dát tip zvedavec

https://svet.sme.sk/c/22865603/ukrajina-vojna-rusko-mariupol.html

Napisala obyvateľka Mariopoľa...aby sme boli v obraze


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru