Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dívka a moře - Nudle s mákem I.

04. 04. 2022
9
25
444
Autor
Andreina

Dílko je jenom taková malá dvouaktovka. Zatím se možná budete divit názvu, ale důvod bude v další části.

A ještě něco. Oni ti žabožrouti jsou hrozně pyšní na svou kuchyni a drze tvrdí, že je nejlepší na světě. Lžou. Není špatná, to v rámci objektivity tvrdit nemohu, ale znám podstatně lepší. Již v povídce "Tuleni, tučňáci a žralok bílý" jsem malý příklad uvedla. I tady se dozvíte, že tu středoevropskou rozhodně musí uznat za důstojnou náhradu.

Nudle s mákem

(březen 2003)

I.

Dívka seděla na spuštěné plošině, nohy ponořené do vody a snažila se ulovit na udici přijatelně malého kranase. Těch velkých viděla při posledních ponorech dost, ale nestála o boj s dvoumetrovým kouskem. Ráno doplavala k útesu, kde do čeřenu nalovila rybky na návnadu. Kranas Dumerilův má bílé velice chutné maso, které na talíři často nemívají, a po včerejším náročném potápění chtěla kolegům připravit dobrý oběd.

„Prcku, co vyvádíš?“ zaslechla za sebou Čočkův hlas, když navlékala již pátou návnadu.

„Snažím se chytit k obědu kranase,“ zvedla ruku s rybkou nad hlavu a napůl se otočila ke kolegovi.

„Můžu ti dělat společnost?“

„Jsi tu doma jako já,“ poplácala dlaní na místo vedle sebe.

V tu chvíli ucítila závan vzduchu a cosi jí vytrhlo rybku z ruky. Když otočila hlavu, viděla vzdalujícího se racka s návnadou v zobáku.

 „Šmejde! Co si to dovoluješ?! Zloději jeden zlodějská, tohle se nedělá, ulov si vlastní rybu!“ rozkřičela se za drzým ptákem, ale potom se obrátila k Čočkovi prohýbajícímu se smíchy. „Nesměj se nebo si kranase ulov sám.“

„A ty si hlídej návnadu než jí úplně rozkradou,“ ukázal kameraman na síťovaný vak, do něhož se dobývali další čtyři ptáci.

„Jedete potvory,“ odháněla dotěrné racky, „ste nejblbější ptáci jaký znám. Mám zvířata ráda, ale ukradněte ještě jednu rybu a zakroutím některýmu z vás fakt krkem.“

„Zklidni se,“ konejšil kolegyni Čočka, „jsou blbý, ale nemůžou za to.“

„Proč není na stole snídaně,“ vyrušil je z debaty Plešoun.

„Snídaně je hotová,“ zareagovala dotčeně.

„Tak mi ji naservíruj,“ rozkřikl se kormidelník.

„Plešoune brzdi,“ zamračil se Čočka a zkoumavě na kolegu pohlédl, „staráme se, abyste měli v poledne co na talíř.“

Plešoun byl k členům posádky vždy milý a ochotný pomoci, kde bylo třeba. Jenomže… Před pěti roky prodělal těžký záchvat malárie, který zanechal trvalé následky na psychice. Občas, bez jakékoliv příčiny, propadl do stavu zuřivosti. Potom bylo lepší jít mu z cesty. Vše trvalo den či dva. Většinou ho šéf zamkl v kajutě, než se vrátil k normálu. Několik dalších dnů chodil jak tělo bez duše a všem se omlouval.

„Tak se staráte špatně, co chcete chytit?“

„Chtěla jsem připravit kranase na víně,“ vysvětlovala dívka ve snaze Plešouna uklidnit.

„Já vám ukážu, jak se chytaj kranasi,“ vyštěkl kormidelník a odběhl ke kamrlíku, kde skladovali rybářské náčiní.

„Vypadá špatně. Prcku, skoč pro šéfa a Zrzouna. Musej zakročit,“ navrhl Čočka, ale to už se Plešoun vracel s prutem na lov mečounů.

Místo, aby běžela pro kapitána, sledovala zamračeně kormidelníkovo počínání. Ten popadl největší návnadu, omotal šňůru kolem ocasní ploutve rybky a nahodil.

„Nechci většího kranase než patnáct kilo a ty líčíš na něco hodně velkýho. K čemu nám bude?“ pokoušela se ho odvrátit od nesmyslného lovení.

„Sklapni, ty si tu od toho, abys rybu připravila,“ odbyl ji vztekle.

„Jdu pro šéfa,“ rozhodl moudře Čočka a rozběhl se za kapitánem.

V tu chvíli ryba zabrala. Prut ohnutý do oblouku svědčil o velkém kousku, ale otázkou bylo, co se na háčku třepetá. Při velikosti návnady a asi dvaceti metrech odvinuté šňůry to mohl být zatoulaný tuňák stejně jako velký kranas, kanic nebo žralok.

Svlékla tričko a šortky, popadla nůž a skočila do vody. Deset metrů pod hladinou vytáčel na konci vlasce kružnice dvoumetrový žralok hedvábný. Obloukem, aby minula šňůru nebezpečně prořezávající vodu, doplavala pod žraloka. Když končil další kolečko vyrazila vzhůru. Napoprvé netrefila, ale po další otáčce byla úspěšná a volný žralok zmizel na otevřené moře.

„Cos to provedla?!“ zařval brunátný Plešoun, když vystrčila hlavu z vody.

„Byl to žralok, ne kranas,“ odsekla a vysoukala se na plošinu.

„Kecáš děvko, byl to kranas!!!“

Okamžik stáli proti sobě na protilehlých koncích plošiny, potom Plešoun vyrazil s nataženýma rukama k dívce. Mohla opět skočit do vody, ale byla příliš naštvaná. Popadla tenký prut, s kterým rybařila a švihla. Konec zasáhl rozzuřeného kormidelníka těsně pod žebry, kde poslední očko zanechalo hlubokou ránu. Bolest zafungovala, zakryl si rukama obličej a sesul se na plošinu. Dívka znova pozvedla prut, ale rána nedopadla. Vykroutil jí ho z rukou šéf, který právě dorazil s Čočkou a Zrzounem.

„Dobrý?“ zeptal se Čočka.

„Neměla jsem ho bít, ujely mi nervy,“ neměla daleko k pláči.

„Byl ve stavu, kdy ti moh ublížit. Bolest ho přivedla k rozumu.“

„Proč se mu to děje? Je hodnej a mám ho ráda. To se nemůže léčit?“

„Už to zkoušel, jenomže bez výsledku. Má léky, který užívá, když cítí blížící se záchvat. Ale někdy přijde rychle,“ pokýval smutně hlavou Čočka, kterému bylo kamaráda také líto.

 

- pokračování -


25 názorů

Andreina
05. 04. 2022
Dát tip

Ireno, občas člověk vyvede něco, co ho potom mrzí, i když to tentokrát bylo v sebeobraně.


Andreina
05. 04. 2022
Dát tip

Jano, o mou přirozenou ochranu před zimou se stará bůček, škvarky a další podobné lahůdky. Sladké jen v případě, že mi trochu rupne v místech, kde má většina lidí podivné zařízení zvané mozek.


Gora
05. 04. 2022
Dát tip

Andrieno, napínavá i citlivá epizoda. Jdu na další /své oblíbené/ menu.


vesuvanka
05. 04. 2022
Dát tip

Andrejko,  jsem na tom se sladkými jídly podobně, ale nudle s mákem mám ráda :-)))


Andreina
05. 04. 2022
Dát tip

Jano, děkuji za přečtení  a nevím, jak Ty, ale já mám nudle s mákem ráda, i když jinak sladké moc nemusím.


vesuvanka
05. 04. 2022
Dát tip

Pěkně napsané, zaujalo mě, a těším se na Nudle s mákem :-))), TIP


Andreina
05. 04. 2022
Dát tip

Mirku, díky za nákuk, i když povídku již znáš. 


Delfín
04. 04. 2022
Dát tip

Tak tvé příběhy už nám odjinud, Andrejko. Poruchy mozku bývají nevyzpytatelné, občas i léky utlumitelné, viz i zde, jen Plešoun zrovna vynechal dávku. A i tys ujela, když tě vytočil takovou nadávkou. C'est la vie! Nikdo není tak dokonalý, aby sám sebe měl vždy plně v moci...:-)


Andreina
04. 04. 2022
Dát tip

Kočkodánku, díky za další pěknou básničku. Co se týká toho máku, jsou i zajímavější produkty než jen buchty.


Kočkodan
04. 04. 2022
Dát tip

I od trochu slabší kuchty

převzal bych si teplé buchty,

však toliko s náplní,

při níž slastí zavrním,

do pusy já totiž beru

jen Papaver somniferum.

(Kdyby četly děti:

Míněn je mák setý.)


Andreina
04. 04. 2022
Dát tip blacksabbath

Ivi, nad mák není a ještě lepší jsou ty úplně nezralé makovice.


mák nebrat:-)))


Andreina
04. 04. 2022
Dát tip

Ivi, a co takhle makové buchty?


V tom případě....zítra na oběd nepřijdu:-)))....ale číst budu


Andreina
04. 04. 2022
Dát tip dievča z lesa

Maruško, je to jako provázkové písmo, každý uzlík nějaký příběh. Díky.


Andreina
04. 04. 2022
Dát tip blacksabbath

Ivi, ten kranas byl, nudle budou až k zítřejšímu obědu.


Andreina
04. 04. 2022
Dát tip

Promethee, člověk se musí někdy pustit i do bitvy, kde je naděje na přežití minimální, ale jinak to nejde.

Chodit na žraloky s nožem je nesmysl. Nejlepší obranou je dvoucoulová duralová trubka, použitá místo udidla, zakrytí očí nebo pořádný kopanec do čumáku. Mám metr pětapadesát, ale když na to přijde, poradím si i s šestimetrovým velkým bílým. Nutné je potlačit strach, protože ten vnímají moc dobře a na velkou vzdálenost. Nikdy neutíkat. Je mnohem lepší zůstat na místě ve vzpřímené poloze nebo mu vyrazit naproti. Jako každý predátor je i žralo svým způsobem srab. Jakékoliv zranění může být pro něho fatální a on to ví. Proto, když ho překvapíš neobvyklým chováním, většinou zdrhne. Když se mu však snažíš uplavat, je konec. Umí to rychlejc a Tvůj útěk vyhodnotí jako kořist.


no ale podle názvu...jsi chytila prd a a ne kranase a k obědu budou "Nudle s mákem"...a ty já nerada..:-)))))))))))))))))))...jenom tě trochu zlobím:-))))))


Andreina
04. 04. 2022
Dát tip

Ivi, má a já jeho také, i když sii ze sebe občas dost střílíme.


dievča z lesa
04. 04. 2022
Dát tip Gora

život je samý uzlík ... je fajn, že ste stále jedna partia***


Je dobré, že hrdinka zná svého Sun Tzua a pouští se jen do bitev, ve kterých je zaručeno vítězství. Jsem si jist, že na světě existují žraloci, které ani sebelepší potápěč ve vodě nožem neporazí (sám plavu mizerně a teď kstáru už vůbec), a viděl jsem už hezkou řádku plešounů, které bych se bez opravdu dobrého důvodu praštit neodvážil, a to jsem nějakou tu rvačku (v tělocvičně i naostro na ulici) v životě už zažil...

Nicméně - pěkná povídka!


chjo......dyť tě má rád......tak zítra.....čau


Andreina
04. 04. 2022
Dát tip

Aničko, díky za komentík. Je to tak, mnohdy nás překvapí nečekaná reakce a můžeme takovému člověku i ublížit, i když je v tom nevinně. Zítra to bude mnohem pozitivnější.


8hanka
04. 04. 2022
Dát tip Gora

hrozné, čo s človekom dokáže urobiť poškodené zdravie...je mi Plešouna ľúto, má Ťa rád, v normálnom stave by za Teba položil život a nie útočil...všetci to už vieme, vieš to aj Ty a preto...pokračovanie bude príjemnejšie

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru