Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Salon

04. 04. 2022
14
12
324
Autor
Movsar

Salon

"Četlas včera Salon?" vytáhla brunetka pěstěné obočí na kamarádku. Ta polkla doušek báječného kremita a přitakala: "Myslíš ten rozhovor s Budenem? Jasně. Myslím si totéž: po roce '89 došlo ke změnám jen na Východě, Západ si uzurpoval vedle vítězství ve studené válce i právo diktovat světový rozvrh. NATO se mělo rozpustit, a ne rozšiřovat." "A ta připomínka, že Západ se svou koloniální minulostí, Osvětimí a dvěma světovými válkami by měl opustit přesvědčení o legitimním nároku civilizovat zbytek světa, to se tu bude špatně poslouchat," zakroužila první svou pěstěnou rukou s nehty dior vernis nuit. "Jistě, vždyť se podívej kolem, všude samá vlaječka, je to jen převlečená vlajka americká. Ostatně jak náramně se válka hodí právě USA tam trefně podává," vytáhla z kors kabelky noviny a četla, "NATO najednou objevilo morální i strategický důvod své existence i svého rozšiřování; je to ukázkový příklad sebenaplňujícího se proroctví." A znovu sáhla do kabelky a tužkou na oči diorshow khôl podtrhla přečtenou pasáž, aby slovům dodala na významu. Kamarádka našpulila rty lankom labsolu mat temně višňového odstínu, pokývala hlavou a pak na dívku v erárním triku a těsných džínách ještě dvakrát kremito, to se musí rozvířit kofeinem.

Zaplatil jsem své espresso nasurovo, spočítal drobné a v bille na konci ulice koupil Salon.

 

Investice

Znervózněn postupující inflací, nevěda, kam investovat a zachovat tak úspory, pan Baptivoj, dobrý úředník ministerstva financí, rozhodl se koupit sto kilo mražené sekané. Hlad bude vždycky, ujistil se, vybral hotovost a v řeznictví na Strossmayerově náměstí objednal závoz metráku sekané. Pán v kostkované čepici si poznačil na lísteček údaje a podal si s panem Baptivojem ruku, poněvadž takový obchod se nedělá každý den.

Na pondělí si vybral dovolenou a ve svátečních šatech čekal dodávku pepeel. Chlapiska vynosili čtyři podlaží, všude kostky ledu, domovnice Krnáčová z třetího láteřila, ale sekaná byla doma. Do připravených mrazáků pak vměstnal rovných sto kil masa.

Ve čtvrtek pozve slečnu Johanku, která investovala do vajec, mléka, mouky a kakaa a upekla a zamrazila sto kilo mramorové bábovky. Možná to spolu dají dohromady, pomyslel Baptivoj a představil si Johanku odzadu, pěkně nakynutou a teplounkou.


12 názorů

Markel
19. 04. 2022
Dát tip Alegna

invastuji do dobrých mezilidských vztahů, zní to sice nabubřele, chlubivě a téměř nadpozemsky, ale je to nejlepší investice. Sice tahle v přímém kontaktu s lidmi neuvažuji, ale domnívám se, že až sníme jeden pytlík rýže, jeden pytlík těstovin a dvě másla a půlku chleba, pokud budou obchody zívat prázdnotou, kamarádi mne nenechají ve štychu, aspoň v to doufám * :-))


Zbora
06. 04. 2022
Dát tip Movsar

Já investuji do Slivovice. To je poměrně pevná měna, jejíž kurz v krizových obdobích spolehlivě stoupne. Nevýhodou je, že když ji má člověk zainvestavanou doma, v krizových obdobích mu hodně rychle ubývá. 


Movsar
06. 04. 2022
Dát tip

Zdá se, že vy víte, kam investovat. Tak sd podělte, kamarádi.


Marcela.K.
06. 04. 2022
Dát tip

To nevím, ale prý je potřeba se o ně taky postarat. 


Zbora
06. 04. 2022
Dát tip

Myslíš, že Daniel Landa jí sekanou?


Marcela.K.
06. 04. 2022
Dát tip

Když vypnou proud, tak může Baptivoj sekanou rozdat českým vlastencům.

 


Zbora
06. 04. 2022
Dát tip

Abakus: a co teprve, když navíc na pár dní vypnou proud? :)


bixley
05. 04. 2022
Dát tip

Zajímavé názory o NATO. A pan Baptivoj jde na to. Nebo natotata?


Abakus
05. 04. 2022
Dát tip Zbora

Nič proti autorovi, ale skúsil si dať niekedy tri dni po sebe fašírky?


annnie
05. 04. 2022
Dát tip

No podívejme... Další annin výběr...


lastgasp
04. 04. 2022
Dát tip

Sice předčasné, ale velmi prozíravé. Salon je asi zajímavé čtení. Nevím jen, jak si bude Baptivoj počínat, až bude utíkat do Německa.


Benetka
04. 04. 2022
Dát tip

Salon doveden ad absurdum.

Investice... Eh! Představa Johanky......


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru