Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Václav Hrabě

05. 04. 2022
3
7
250

Následující závěr jsem si učinil v sobotu po druhém přečtení Hrabětovy jediné povídky "Horečka". Poprvé jsem ji četl asi před deseti lety.

Je to myšleno jako poklona.

 

Kdyby všichni lidé byli jako Václav Hrabě, soudruzi by ten socialismus nakonec vybudovali.


7 názorů

Je to čistě můj náhled na Hraběte ovlivněný přečtenou povídkou, nikoli pokus o vystižení "hlavní myšlenky" Horečky.


Philogyny
24. 06. 2022
Dát tip

Horečku jsem četla. Ale pochopila jinak...


Evženie, děkuji za komentář, ano, máš pravdu... Je zajímavé, jak s konceptem bezpeněžní společnosti pracují vědecko fantastické seriály typu Star Treku. Jejich tvůrci vycházeli z dost podobného předpokladu jako klasikové marxismu, že totiž pokročilá technologie toto umožní. Možná však, že právě utopičnost těchto scifi seriálů poukazuje k nepravděpodobnosti samotné představy socialismu/komunismu. 

Někteří autoři tradičních utopií ("utopičtí socialisté") jako třeba Thomas More ve své Utopii, se těmto představám možná spíše vysmívali.

I přes to všechno lidé budou nejspíše stále snít o ideální/utopické společnosti. A budou svými dobrými úmysly dál dláždit cestu do pekel... Čímž samozřejmě nemá být řečeno, že současný stav je dokonalý, ale je to přece jen demokracie, nejlepší ze špatných způsobů vlády.

Benetko, i tobě díky.


Základní myšlenky byly pěkné, jen se cestou soudruhům někde vytratily.


Zajíc Březňák
05. 04. 2022
Dát tip Benetka

Představa byla taková, že každý bude pracovat podle svých možností a užívat společného bohatství dle svých potřeb. Ano, lidé nejsou dokonalí a to byla ta základní chyba, proč to nikdy nikde ve větším měřítku nefungovalo. "Imperialisty" a nedostatek času bych nechal stranou. V SSSR se budoval socialismus 70 let a přišlo se jen na to, že to nejde. Lidé nejsou dokonalí, nežištní a čestní jako byl třeba právě Václav Hrabě. Naopak, podmínky "reálného socialismu" vedly jen k úpadku těchto a jiných hodnot. Právě proto je zajímavý náš "beatnický" básník Václav Hrabě, který zřejmě v socialismus upřímně věřil. Jinak by asi sotva psal básně o "fousatém Fidelovi, který řekl, že demokracie je rozdat zbraně lidu." Takových míst je v jeho poezii více. Jinak bych řekl, že se s americkými beatniky v mnoha věcech spíše rozcházel. Těm většinou práce moc nevoněla, naproti tomu Hrabě ji spíše "oslavuje", i když samozřejmě ne ve stylu socialistického realismu. Je v něm hodně opravdového, proto se asi stal tak oblíbeným autorem. Tu opravdovost, ryzost bych chtěl vyzvednout především.


Benetka
05. 04. 2022
Dát tip

Hmmm... Možná jo. Ale oni nejsou. A asi ani nebylo dost času. A ti imperiálisti jim to tak ňák ztěžovali... Bylo to prostě těžký.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru