Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

prosím vráť mi moje zdesenie

05. 04. 2022
7
7
289

 

ak začnem cítiť ľahostajnosť 

prosím vráť mi moje zdesenie 

....... 

 

obete pochovávajú na cintorínoch 

 

obete pochovávajú  tam kde sa nestrieľa 

 

všade sa strieľa 

 

tí čo prežijú

zmučení a znásilnení pochovajú 

voskovožlté obete

 

 

 


7 názorů

... ak sa vydesim, môj vnútorný pokoj je teda v prdeli...


ďakujem Andreina 

ľahostajnosť môže znamenať, že sa ma to netýka 

zdesenie nie je panika alebo ochromenie 

je to vzťah k danému okamihu 

ak okamih, ktorý vyvoláva zdesenie trvá celé týždne, 

nemusí narúšať vnútorný pokoj a každodenné obyčajné bytie 

iba dodáva rozmer

 


Andreina
06. 04. 2022
Dát tip

Maruško, myslím, že lhostejnost zmiňovaná ve verších nemusí být jen projevem lidského chladu nebo nezájmu, ale přirozené obrany mysli. Přesto jsou Tvé verše na místě, protože líčí přirozenou lidskou reakci na každou velkou tragedii.

Jamardi uvádí příklad studentů a policistů. Ze strany studentů je projev emocí pochopitelný, protože se s něčím takovým setkali poprvé. Policisté však musí emoce potlačit. Jsou pro to školeni a asi působí i zvyk, protože jinak by nemohli svou práci dělat nestranně. Jak se s tím vyrovnávají v soukromí je jiná věc, ale myslím, že i tady funguje cosi, jako imunitní reakce organizmu. Stačí si představit, kolik hrůz za život vidí takový coroner. Jak dlouho by dělal svou práci, kdyby nebyl lidově řečeno aspoň trochu "otrlý"?

Vím, o čem píši. Viděla jsem v životě hodně mrtvých. Nejhorší byly stovky těl plovoucích v květnu roku 2008 v pobřežních vodách Myanmaru, kde udeřil cyklon Nargis a další, které hořely na hranicích podél Iravádí až do Yankounu (dříve a někdy i dnes uváděného jako Rangún). Trvalo dlouho, než jsem se vzpamatovala, ale vztah k pozůstatkům lidí se od té doby změnil. Hrůza a strach vymizely. 

Stejné je to i ve válce. Lidské vědomí otupí k bolesti i smrti. Vědomí si vybuduje obranou hráz, aby zabránilo vlastnímu poškození.


ďakujem Jamardi ... psychologička to celkom rozumne vysvetlila ...

pre tých, čo to videli, to bolo nervové vypätie ... to chce naozaj čas a pomoc


Jamardi
05. 04. 2022
Dát tip

Ono....na jedné straně je velice lhostejná doba, třeba někteří používají slovo prdel v každé větě a společenské setkání je ústní výměna různých prdelí. Na druhé straně jsem třeba četla, že jak teď zabili toho učitele v Praze, studenti vyčítali policistům, že u toho neprojevovali dostatečné emoce.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-vrazda-ve-skole-trida-se-stehuje-bratr-se-boji-co-s-zaky-resi-psycholozka-196905#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&dop_id=196905&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz


*U*


Alegna
05. 04. 2022
Dát tip

*U*/t


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru