Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

OKNO

06. 04. 2022
1
0
132
Autor
kedzord

OKNO

Vzbudil se brzy ráno. Slunce ho skrz roztažené závěsy lákalo ven. Vstal a otevřel okno.  Nebe zářilo blankytnou modří bez jediného mráčku. Vyklonil se, aby obličejem zachytil první jarní paprsky. Zasmál se, když mu za krk dopadl kousek tajícího sněhu ze střechy. Zkoušky má hotové, přednášky ještě nezačaly, je čas se odměnit. Den jako stvořený na projížďku. Od září v garáži opravuje starší motorku Hondu, kterou si koupil na konci léta za skvělou cenu. I tak musel celý rok šetřit každou korunu, kterou si vydělal po brigádách, aby si mohl splnit svůj sen. Nakonec mu přispěl otec, protože se musel rozhodnout rychle. Těšil se, že v létě vyrazí s kamarády na cestu po Evropě.  

Připravil si snídani. Jako obvykle projížděl na mobilu novinky na internetu. Na fb někdo sdílel legrační fotografii Babiše. Už aby byly volby, tohle není můj premiér, pomyslel si. V dalším příspěvku se na něm usmíval mladý herec, který na Ukrajině kandidoval na prezidenta. Každý je lepší než ten náš. Aspoň lajknul jeho fotku, a pak zkontroloval předpověď počasí na dnešek. Odpoledne by mělo začít trošku sněžit. Možná by měl projížďku ještě odložit, bleskla mu hlavou myšlenka, ale nevěnoval jí žádnou pozornost.

Nastartoval. Spokojeně se zaposlouchal do symfonie, kterou vyluzoval motor. Dokonalá harmonie. Nejkratší cestou opustil město a po dálnici mířil do hor. Vnímal jen zvuk motoru, který okamžitě reagoval, když postupně přidával plyn. Všiml si, že ho začaly doprovázet sněhové vločky…..

Ztěžka pootevřel oči. Nadechl se a vydal jen sotva znatelný zvuk. Do pokoje vešly dvě sestry s rouškou na obličeji. Pomalu se vrací, náznaky se objevují už celý týden, bála jsem se, že ho neuhlídáme a dostane Covid, to by byl asi konec…vnímal jen některá slova jejich hovoru, která mu nedávala smysl. Jedna ze sester zkontrolovala přístroje v pokoji a druhá pootevřela okno. Ucítil svěží vůni jarního vzduchu…. jsem sledovala projev Zelenského na čété24, bojím se, že to nakonec nepřežije.  Včera přivezli malou ukrajinskou holčičku, kterou hned operovali. Nemocnice pořádá sbírku pro Ukrajinu,… vůbec nerozuměl, o čem se sestry baví. Asi zážitky z kina. Lehce se mu vracely útržky z posledního jarního dne, který si pamatoval. Cítil, že oknem ho láká jaro zase ven. Až se uzdraví, vyrazí na cestu Evropou.

V pokoji hrála televize. Přes celou obrazovku se na něj smutně díval mladý ukrajinský herec.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru