Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dívka a moře - Keporkakové V.

10. 04. 2022
7
15
324
Autor
Andreina

Keporkakové

(duben 2003)

V.

 

Dívka v zámotku z celty a provázků prožívala krušné chvíle. Déšť nevadil, protože impregnovaná plachta vodu nepropustila. Vítr však cloumal sítí takovým způsobem, že poprvé v životě měla obavu zda nedostane mořskou nemoc. Při té myšlence se usmála. Za celou dobu na moři problém neměla a nakonec jí bude špatně na souši. 

Vítr polevil kolem jedenácté a po půlnoci utichl úplně s posledními kapkami deště. Pouze oceán řval dál, jak hnal zpěněné vlny na břeh ostrova. Zvedla roh celty a uviděla jasnou oblohu posetou hvězdičekami. Je po všem, bouře odešla stejně rychle jako přišla.

Nepříjemný pocit vyvolávala hladina moře osvětlená měsícem. Bude trvat dlouho, než se uklidní, aby mohl přistát hydroplán. Pokud tedy pilot v alkoholem prosáklém mozku udržel slib, že ji vyzvedne. Netušila, jak jinak se odtud dostat, a představa chůze kilometry rozbahněné džungle do prudkého kopce nelákala.

Nakonec myšlenky na návrat hodila za hlavu. Musela vstát, aby rozhýbala tělo ztuhlé mnohahodinovým ležením v síti. Také žaludek protestoval proti hladovce. Naposled snědla krajíček suchého chleba ráno, když celá nedočkavá běžela na skálu vyhlížet velryby.

Ráda by rozdělala ohýnek, ale hledat uprostřed noci suché dřevo po takovém lijáku vyhodnotila jako nesmysl. Mačetou na kmeni stromu rozsekla na dvě půlky čtvrtkilovou konzervu obsahující vepřové maso. Lžící vyjedla studený obsah a zakusovala chlebem, který zůstal v lodním pytli suchý. Půlnoční večeři zapila vodou z kanystru. Potom usoudila, že pro tělo již víc udělat nemůže a opět zalezla do sítě pod moskytiéru. Předpokládala, že po lijáku se bude z rozbahněné země líhnout dotěrný hmyz, jak na běžícím pásu. Za pár minut zařezávala.

 

Většinou vstávala kolem páté, aby připravila posádce snídani, a potom se uchýlila do samoty na zadní palubě. Tentokrát zaspala. Slunce stálo vysoko na obloze, když ji vzbudil křik ptáků. Včerejší dobrodružství s keporkaky završené bouří, dalo tělu zabrat víc, než tušila. Chvíli se proto ještě protahovala v hamaku na poloviční cestě mezi spánkem a bděním.

Věčně se však povalovat nemohla. Vylezla ze sítě a mezerou mezi stromy pohlédla k moři. Čtyři, možná pět metrů, odhadla výšku vln. Na hydroplán může zapomenout. Sbalila ležení a svlékla několik vrstev oblečení, které ji při bouři chránilo před chladem.

Měla štěstí, že žádná z větví urvaných vichrem na hamak nespadla. Většina palem lemujících kraj lesa přežila, ale v místech, které zvolila pro nocování rostly stromy patřící džungli. Jejich pružnost je omezena množstvím dřevitých pevných lian, svazujích koruny hustou sítí. Když bouře nedokázala narušit propletenec, tak rvala s lianami i větve. Ty nyní splihle visely v chumáčích z vršků stromů až k zemi.

Lodní pytel sbalila do podoby ruksaku, aby ho mohla hodit na záda. Na vršek připevnila kanystr se zbytkem vody. Do dalšího balíku zamotala síť, moskytieru a celtu. Tak zůstane volná ruka pro mačetu na prosekávání cesty džunglí.

Ještě naposledy vylezla na skálu odkud pozorovala keporkaky. Myslela na velrybí novorozeně, zda mělo šanci bouři přežít. Dospělý jedinec vydrží pod vodou až čtyřicet minut a může se skrýt před nepohodou do hloubky, ale co novorozeně mládě, pro něž je dlouhý i tříminutový ponor? Dokázali ho rodiče ochránit?

Zkoumala dalekohledem prostor za útesem, ale nic nespatřila. Pokud se velryba nevynoří nadechnout, nemá ve vlnách šanci nic spatřit. Hladina dostala po bouři stejně modročerný nádech jako má hřbet keporkaků.

Odložila dalekohled a opřela bradu o kolena. Myšlenky na velrybí mládě jí vehnaly slzy do očí. Vnímala to jako velkou nespravedlnost přírody. Popotáhla a zvedla hlavu, aby otřela slzy. V tom okamžiku zahlédla na jihu rozmazaný obraz. Otřela oči a znovu popadla dalekohled. Tu loď by poznala mezi milionem dalších. Mary se kymácivě šinula k severu asi ve stejné vzdálenosti od břehu, kde včera byli keporkakové.

„Tady jsem, tady!“ poskakovala jako pominutá po skalisku a mávala rukama.

Po chvíli jí došlo, že ze sedmikilometrové vzdálenosti nemohou malou postavičku vidět. Zklidnila se a čekala až připlují blíž. Když loď připlula na poloviční vzdálenost od výběžku, u něhož ji poprvé zahlédla, vylétla z paluby červená světlice. Svlékla tričko a začala jím mávat nad hlavou. Po chvíli opět červená světlice. To již byla Mary na úrovni dívky.

„Kam čumíte,“ křičela, „to nemáte dalekohled, tady, tady jsem!“

Za pár okamžiků následovala červenou raketu zelená. Konečně. Nastal poslední problém, jak se na loď dostat. Znovu přehlédla hladinu. Nejobtížnější bude překonat příboj, kde zpěněná voda znemožňuje plavání. Je řídká, obsahuje příliš vzduchu a nenese. Dál to již bude dobré. Vlny dosahovaly čtyřmetrové výše, ale dostaly plochý tvar se vzdáleností mezi hřbety dvacet metrů.

 

- pokračování -


15 názorů

Andreina
11. 04. 2022
Dát tip 8hanka

Aničko, všichni kromě Plešouna a Zrzouna byli Frantíci.


Andreina
11. 04. 2022
Dát tip

Květoni, omluvy netřeba, také všechno nestíhám a jsem ráda, že se stavíš, když Ti výjde čas. 

 


Andreina
11. 04. 2022
Dát tip

Maruško, jak dopadlo velrybátko zůstalo tajemstvím moře. Zelená je dobrá.


8hanka
11. 04. 2022
Dát tip

kde sa rodia takí chlapi? Zase ma dojali k slzám...nenechajú kolegu v štichu, urobia aj nemožné....


Omlouvám se, nestíhám, tak zase jen souhrnně - jedná se o napínavé vyprávění a navzdory tomu, že nic takového nezažil na vlastní kůži, může čtenář alespoň v duchu prožívat celé to dobrodružství spolu s autorkou.


ak je veľrybiatko z rodu prckov, s pomocou rodinných príslušníkov to mohlo zvládnuť ... zelená svetlica v momente vystrelenia je najkrajšia***


Andreina
11. 04. 2022
Dát tip

Kočkodánku, tak úpírek, co našel teplý krček, to jsem dopadla. Ale díky, zase jsi u mne s veršíky zabodoval.


Kočkodan
11. 04. 2022
Dát tip

Vichr dívkou v síti cloumá,

nepříjemně řádí stomach,

jistou dobu vážně zlou má,

to ji trochu poděsí,

však už se mírní otřesy

a nespad na ni žádný stromek,

po půlnoci chmurno není,

raduje se skoro dětsky,

ač zaspala kuropění,

zabalí si švestky všecky,

nepovídá na chatu,

tudíž neví nikdo jiný,

že si chystá mačetu,

chce projít kus divočiny,

k moři oči upírá

a už skáče happy skrček,

má pocity upíra,

který našel lepý krček,

radost je fakt obrovská,

blíží se loď domovská,

s motorem, ne veslice,

Prcek bručí velice,

zase rudá světlice,

tričkem mává horečně,

zelená, no konečně...


Andreina
10. 04. 2022
Dát tip

Jaroslave, člověk vydrží mnohem víc, než si myslí, když musí. Vždyť o tom víš taé své. 


Andreina
10. 04. 2022
Dát tip blacksabbath

Ivi, již se blížíme ke konci a ke kšandování není důvod.


Andreina
10. 04. 2022
Dát tip

Zeanddrichu, děkuji za Tip.


revírník
10. 04. 2022
Dát tip

Když se doopravdy musí, dá se vydržet hodně, až neuvěřitelně. Třeba taková noc. Teď ještě zbývá, jak se dostat na Mary, to žádná sranda nebude. O velrybátko se snad matka s tetkou postaraly, bylo by to fajn.


Koukej dát pokračování:-)))).....jsem napnutá jako kšandy:-)))))


Andreina
10. 04. 2022
Dát tip blacksabbath

Ivi, našli se a to bylo důležité. S tím velrybátkem to mohlo dopadnout všelijak. Novorozenec se nejprve musí naučit plavat, a i když jsou v tomto směru pochopitelně učenlivý, výsledek jistý nebyl. 


Uf...už jsem si myslela že se půjde prosekávat džunglií a že se minou a že se šéf pomine, když ji nenajde....ještěže tak....a mládě určitě rodiče ochránili....jsou ve vodě jako doma...viď, že jo?!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru