Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vklady děl, zasílání avíz, blokace uživatele (nudný popis)

10. 04. 2022
4
30
1076
Autor
Silene

platí v aktuálním stavu naprogramování písmáckého rozhraní 
autor reálně o žádnou hlubší kritiku nestojí, pouze chtěl vložit nudný popis do arény, čehož jinak technicky nelze docílit 

K první části: a vlastně to skoro číst nemusíte, stačí prostě kliknout na červený link rozšířených možností díla při jeho zakládání 

text je k dispozici k šíření výhradně odkazem

 

Možný postup práce s úpravou písmáckého díla (pro jeho komfortnější editaci) 

 

V případě obtíží s editací vkládaného díla lze pracovat nejprve s jeho konceptem. Toto platí pro veškeré možnosti zařazení díla, tj. pro arénu (jedno dílo za měsíc), doporučené dílo (pět děl za měsíc, plus bonusová viz níže) i dílnu (bez limitu).
. červený link: rozšířené možnosti díla
.. zatržení volby: dílo jen uloží do konceptů (nyní ještě nepublikovat)
Uložení primárně přes koncept následně nebude aktivovat funkci vyslání avíz oblíbeným. I toho lze zároveň využívat v případě nastavení budoucí publikace s posunutým datem zveřejnění ( = možnost volby avíza oblíbeným ano/ne).  
Avíza konkrétním uživatelům lze po publikaci díla uloženého nejprve jako koncept vyslat jen ručně. 
Zvolené datum zveřejnění díla nastavené při jeho zakládání zpětně měnit nelze.
Kliknutím na svůj vlastní koncept díla (tj. kliknutím na název díla) v záložce Moje - Díla - Koncepty (rozepsaná díla) si můžete prohlížet jeho reálnou podobu.  
Koncepty nezůstávají ani tak zcela neveřejnými, ale nezobrazuje se pohyb v denní aktivitě okamžitým nahlížením a reakcemi ostatních uživatelů. Při přípravné práci na díle je vhodné volit rovněž kategorii Indispozice, která limituje možnost zatím zbytečných, nebo dokonce obtížných komentářů. 

Písmácká aréna má limit jednoho díla na měsíc, a proto je lepší postup vkladu při editaci zvážit, naplánovat si.
Co je nutné nastavit pro arénu předem, je volba vážné kritiky;
případně doporučeného díla (pouze trváte-li na současné publikaci díla v hlavním seznamu) a též volby některé z vážně míněných kategorií. (Tam zatím nevím jistě, nemám ozkoušeno. Doporučení díla tuším není nutné, volba vážné kritiky přiřadí dílo aréně právě jednou za měsíc. Pravděpodobně není možné publikovat kombinaci jednoho doporučeného díla a jiného díla určeného pro arénu s tímže zadaným datem zveřejnění. Na tzv. doporučené dílo vliv volby vážná/nevážná kategorie žádný eliminující dopad nemá, analogicky snad tedy ani na arénu, leč neprověřeno pokusem.)  
Následná změna kategorie díla je volitelná. 
Následné opakované ukládání díla publikovaného v aréně (či jako doporučené dílo) zpět do stavu konceptu je možné. 
Následné vyřazení předmětného díla z arény či jeho zpětné zařazení do arény je rovněž možné. 
Následná změna názvu díla a opravy v těle textu jsou možné.

Nastavení doporučeného díla zpětně měnit nelze, tj. z díla vloženého do dílny uživatel sám dílo doporučené neučiní a ani naopak. 
Dílo vkládané do dílny nemá nastaven žádný limit denního počtu vkladů. Do hlavního seznamu jej posouvá 10 tipů od čtenářů/ostatních uživatelů. Doporučeným dílem se stává, obdrží-li tipů 15, případně 2 výběry či kritiky od redaktorů.  
I ostatní publikovaná díla mohou mít přiřazenu volbu vážné kritiky nebo její odmítnutí, dokonce obojí zároveň a tato nastavení lze libovolně zpětně měnit a obměňovat. (Písmák je taky jen člověk.)
(Stane-li se z díla umístěného původně do dílny dílo tzv. doporučené, získává autor vždy další volnou pozici v hlavním seznamu nad rámec měsíčního limitu.) 


Před zveřejněním díla je možné využít náhled díla v editoru, není však na něj stoprocentní spoleh. Náhled může dílo ukázat již v perfektním stavu, samotný editor však někdy přece jen rozhodí řádkování jinak, než jste si připravili; případně u některých z fontů neakceptuje některé ze speciálních znaků. Může se jednat i o kombinaci s nastavením konkrétního prohlížeče na straně uživatele.
Typicky starší verze prohlížeče nemusí zobrazit font terminal atp.

Řádkování v editoru díla:

Shift + Enter = zalomený řádek/verš
Enter = zalomený odstavec (nikoli jeho levostranný odskok od kraje)/sloka
Ctrl + Enter by ve wordu či writeru odpovídalo pevnému oddělení stránky
. POZOR: finesa na zalomení řádku NEFUNGUJE v editoru komentářů

 

Jak pracovat se zasíláním avíz

Některá avíza systém vysílá automaticky: 
Autoru zpod jeho díla. 

Uživatelům, již si autora dali do oblíbených, vyšle avíza od doporučených děl, která byla vložena rovnou v den publikace, nebo se zvoleným oddáleným datem zveřejnění, avšak vždy natvrdo, tj. nikoli primárně přes koncept.

Jednotlivá i hromadná avíza lze zasílat vyplněním prázdného okénka pod dílem:
. vypsáním jednotlivých nicků, které je nutné oddělovat interpunkční čárkou
. takto lze např. vyslat avízo zpod libovolného díla komukoli, kdo pod dílem ještě nereagoval, reagoval pouze tipem atp.

Volba hromadné odpovědi s avízem uživatelům:
. označit vybraný sloupec
.. kliknutím na nick + Shift + pohyb šipkami nahoru/dolů

. vynětí jednotlivého nicku z označeného sloupce:
.. nastavení kurzoru na konkrétní nick + Ctrl + levé tlačítko myši/touchpadu

Odeslat

Zajímá-li vás, jak ne/fungují avíza v rámci vkladů atp., vložte si na čas sami sebe do oblíbených a pohrajte si.

 

Blokace neoblíbeného uživatele

. Pasivní možnost:
.. na autorské stránce neoblíbeného uživatele zatrhnout link Nechci odsud dostávat avíza
... tehdy vám neoblíbený uživatel nepošle avízo odnikud, tj. ani zpod děl jiných uživatelů, psát tam však o vás dokáže 

. Aktivní možnost:
.. na autorské stránce neoblíbeného uživatele zatrhnout link Zařadit uživatele mezi Neoblíbené
... tehdy vám uživatel nemůže psát komentáře pod vaše díla ani na vaši autorskou stránku 

. Zablokování soukromých zpráv (SZ)
.. funguje jen v kombinaci s předcházející volbou neoblíbený uživatel 

.. Záložka Moje – Ne/oblíbené – Neoblíbení: autoři – Soukromé zprávy: zablokovat/povolit
Opačným postupem lze autora odblokovat.

Kdo si nepřeje být obtěžován avízy od svých vlastních děl, zablokuje si na vlastní autorské stránce sám sebe. Počin mu ovšem nebude takřka nic platný, systém zareaguje následovně: případná avíza nezdárně dorazí na uživatelský účet, avšak pod svá díla si sebeblokující uživatel až do odblokování nic pěkného ani nepěkného sám nenapíše.
Jednotlivá blokace avíz funkcí Nechci odtud dostávat avíza funguje pouze zpod děl druhých uživatelů. 
Zablokovaný uživatel může autorovo dílo i nadále vesele tipovat. 

 

Asi tam něco chybí, ale už mě to nebaví pilovat. 
Občas tedy něco nefachčí jednotlivcům, různé libůstky typu neobdržíte info o tipu nebo smíte psát jen vážnou kritiku, ale to už je takový místní šotkovský kolorit. 

 

 


30 názorů

a2a2a
16. 04. 2022
Dát tip

Hanko, já těmto technikáliím vůbec nerozumím. Napsal jsem jen to, co umím popsat a zbytek je na tobě a dalších. Např. Danny je jeden z těch, se kterým bys mohla vést rovnocenný dialog.


Silene
16. 04. 2022
Dát tip

a2a2a: Hromadné, jednotlivé nebo sdružené avízo je v současnosti plně volitelné i u vážných kritik, domnívám se. Jak už jsem psala, nepřichází mi automaticky odevšad. 

Sama jsem psala k uživatelskému rozhraní v podobě, v jaké je v současnosti k dipozici, právě aby se jeho stávajících možností dalo využívat. Ne, všemu určitě nerozumím. Nevím, jak tebe, ale mě se tu relativně často někdo na něco dotazoval, případně jsem musela navádět.


a2a2a
15. 04. 2022
Dát tip

Silene: evidence čtenosti stejně jako vážné kritiky a tipy mají a budou mít vždy jen subjektivní hodnotu a je jen na autorovi, jaké je schopen sebereflexe či naopak jak  si věří, aby využil či nevyužil získaných údajů. Psal jsem, že statistika čtenosti má být ryze osobním ukazatelem, nemá být vedena v nějakých přehledech, a tím, že zaznamená jen jedno kliknutí z jednoho nicku, tak to je signál pro autora. Konec konců, mohl by být natolik neveřejný jako nyní třeba přehled, kdo dílo četl.

Hromadná avíza odvozena z vážných kritik se týkají pouze, co já vím, aktuálně zúčastněných čtenářů pod konkrétním textem. Asi by měla být zachována. Těch vážných kritik se neobjevuje zase tolik, a většinou či často mohou být podnětné. Úmyslem jeho zavedení bylo poslat zpětnou vazbu všem, kteří měli potřebu daný text komentovat. Dalo by se to obejít třeba tím, že by se komentáč zabarvil jako dosud a tím by zrovna přítomné čtenáře upoutal, ale ne už ty, co odešli, a nebo označením nicků, o jejichž reakci eventuálně usilujeme, Ale to už není komfortní. Z mého pohledu těch avíz produkovabých vážnmi kritikami není tolik, aby mne zatěžovaly a "vtipálky" při jejich vytrvalosti si lze zablokovat.

Osobně jsem zastáncem takových řešení, která jsou technicky snadno srozumitelná. Už jsem zde četl, že Písmák je domovem seniorů, to se mi tak úplně nezdá, ale zastoupení bude asi výrazné. Samozřejmě už i má generace běžně počítače užívá, ale přiznávám se, a určitě nejsem zdaleka sám, že často vůbec nerozumím, když někdo tady popisuje různé technické metody, jak co zlepšit. Tedy nic proti pokroku, jen trochu soucitu.


Silene
15. 04. 2022
Dát tip

a2a2a: Co trápilo na hromadném avízu mě: jeho netransparentnost stran psychologického dopadu. Lze si po obdržení na svém účtu ověřit a slícovat čas příslušného avíza s konkrétní dohledanou kritikou, ale to je tak všechno. Avízo uživatele přesměrovává pod konkrétní dílo, nikoli však na konkrétní kritiku. Není-li tato pregnantně a jmenovitě sepsána, nemá jeden každý uživatel s obdrženou obsílkou praktickou šanci vyrozumět, zda je skutečně obsah kritiky zacílen přímo na něj, určen speciálně pro něj atp., což platí někdy v rušnější diskusi i o jednotlivé nebo sdružené kritice s avízem. Ale vlastně to funguje i bez avíz.  


Silene
15. 04. 2022
Dát tip

a2a2a: Naprostá nedostupnost možná ani není za stávající podoby písmáckého rozhraní technicky dosažitelná, když na ni majitel opakovaně nereflektoval; jistotu tvrzení nemám. / Riziko nevracení se k dílu zřejmě souvisí spíš s typem uživatelova naturelu, někdo by se dvakrát nezastavil, jiný se vrací opakovaně, ať je s dílem prakticky cokoli, dílo promýšlí atp. / Zrecykluji zde s dovolením problematiku hromadných avíz a vážných kritik: mám dojem, že v současnosti institut vážné kritiky skutečně na hromadné avízo ničím vázán není, pouze příslušně podbarvuje pole textu. Ne, určitě mi nechodí se železnou pravidelností následná avíza od redaktorských ani uživatelských vážných kritik zpod všech děl, kam jsem kdy cosi připsala. / Jediný, kdo se automatickému avízu skutečně nevyhne, je autor příspěvku, kterak již jsi uvedl sám jinde. / Přemítám, o čem by holý počet unikátních přečtení vlastně kvalitativně vypovídal, možná ani ten není ukazatelem ničeho jiného než aktuální popularity (ne že by to nějak vadilo). Ano, zajímavá statistika, máš pravdu. /  Tipování zůstane asi vždy tím, čím je, vyjadřovací zkratkou, platidlem za přečtení, projevem sympatií apod. Domnívám se, že na jednu stranu nabízí onu zkratku (viz i tipy na uživatelské kritiky), na druhé podobně jako smajlíci odvádí od snahy o verbální vyjádření a postupně je v čase devalvuje. / Okrajem, osobně mě fascinuje, kolik energie lidé věnují emoji, aniž by je znepokojovalo, že se tak navracejí k méně efektivnímu systému obrázkového písma. Ztrpkle se tetelím blahem při představě románu, poetické skladby, skript, odborných publikací zapsaných obrázkovým písmem emoji a výkřiků anatomické terminologie na operačním sále z úst lékařů takto vzdělávaných. Co už tak. / Škoda, že nějaké mentální výstupy z Klubu budoucnosti P. nebyly nikdy veřejně prezentovány v přímé souvislosti s ním. Pravděpodobně to bez zmíněné technické podpory ani nedávalo smysl.     

Zboro, nechám. Mohu tak případně dopisovat potřebné.

super hrdino: Asi kritický duch. Nebo jak myslíš, měl bys za optimální pouze číst texty druhých včetně vlastní produkce bez reakcí? 


Zbora
14. 04. 2022
Dát tip

Nemám zájem se tím dál zaobírat. Nech si ho.


a2a2a
14. 04. 2022
Dát tip

Já jako proslulý technický blb (těší mne, že na Písmáku ne jediný) vítám tuto iniciativu a zejména bych uvítal, aby práce v rámci konceptu byla až do zveřejnění, zařazení díla do třeba arény nebo dílny, naprosto nedostupná ostatním uživatelům, protože nejde jen o předčasné tipy a komentáře k následně i pozměněnému dílu, ale i o to, že si ho jiný uživatel přečte, nemůže zatím zhodnotit, a když se pak objeví, a on ho začne číst, bude mít pocit, že už ho četl a nepokračuje. O tuto změnu jsem žádal již v minulosti, ale bezvýsledně. Připravovat si dílo mimo Písmák a pak vložit se ukazuje jako problematické, třeba formatování, typ písmam umístění a zejména případné doplnění obrázky. A pak z vlastní zkušenosti vím, že s těmito věcmi zde hned každý poradit neumí.

A osobně a znovu a opakovaně to píšu, uvítal bych zde takový nástroj, který by zaznamenával od každého jednotlivého nicku jen jediné kliknutí, včetně nicku autora. Nechci, aby zde pak existovala tabulka nejčtenějších či nejméně čtených děl, ale abych jako autor měl vjem, jak jsem čtený, kdy je třeba (období) větší sledovanosti, apod. Nemluvě o tom, že je to poctivější ukazatel oblíbenosti autora než zprofanovabé tipování.

Silene děkuji, a doufám, že její iniciativa nezapadne tak jako zapadla nejedna snaha redakce třeba i v rámci Klubu budoucnost Písmáka.

 


Silene
13. 04. 2022
Dát tip

Zbora: Je to samozřejmě můj autorský text, tudíž jedině autorizovaný. 


Zbora
13. 04. 2022
Dát tip

Dobře.


Silene
13. 04. 2022
Dát tip

Zbora: Je zapotřebí doplnit a upřesnit část s arénou. Sama jsem arénu testovala pouze na tomto vkladu, nikdy předtím nepoužívala. Schází mi tedy souběh s doporučeným. Vedu právě v paměti, že když dajak vkládal svoji Legendu, vkládal ji natřikrát kvůli přímému vkladu, i jsme se o tom s d. tehdy krátce bavili.

Dokud byl Olda aktivní, což netrvalo dlouho, zásobil jej haijin technickými výtkami i tehdy proběhla od Oldy výzva k sepsání. Jestli písmáku něco chybí, je to původní noticka o pravidlu správného písmáka: a sice na jedno zvěřejněné dílo pět komentářů ostatním uživatelům. Ztratila se, což je škoda, případní noví uživatelé vůbec netuší. 

Respektuji, že jsi za ty roky také unavený a otrávený, jen jsem tě chtěla upozornit na neblahý efekt, kdy to potom odnesou i lidi, co se třeba snažili. Fruhling byl fakt ten poslední, koho bys mohl zařadit mezi prudiče, výborný komentátor, producent druhé prozaické antologie z Prózy roku. Činili tak s Gorou, jeho varianta byla vkusná a s ISBN. Přesto se bohužel s Oldou nesešli na stejné komunikační frekvenci. (Čímž netvrdím, že jde o jediný důvod Fr. neúčasti zde.)


Zbora
13. 04. 2022
Dát tip

To je skvělá práce. Můžeme ji umístit někam, kde bude natrvalo? 

Jinak vybrané podněty z Lampárny jsem Oldovi posílal nebo probíral telefonicky. Vesměs bez nějakého jeho valnějšího zájmu, což jsem plně respektoval. 


Silene
11. 04. 2022
Dát tip

Osobně funguji pro těch svých pár řádků obvykle tak, že po vložení obsahu přetažením z Libres/Open zároveň mažu formátování písma a to stavím nové, neboť mi editor díla vždy aspoň něco z těla textu rozhodí, včetně řádkování. Přesto vidno u rozšafných prozaiků, že oni přechod z externího editoru nějakými kletbami ovládnout umí. Souladnost s wordem bude asi vyšší. 

Potřebuju-li něco jinak, třeba nenabízenou velikost písma nebo barvu, jdu přes zdrojový kód v editoru upravit. 

Zde míněno spíš pro lidi, co z jakýchsi příčin válčí s písmáckým editorem právě v rámci finálních úprav, Danny. A dík.  


yss
11. 04. 2022
Dát tip

odriadkovanie vo Windows pri vkladanî zo súboru robí .. evidentne je to nastavené tak,že iba trpezlivý používateľ môže mať dielo estetický vkusné /jasné,preklikávať editor,pokiaľ to nie je akože aspoň kúsok vizuálne ok../ale na prvú dobrú pri ctrl+v riadkovanie vesmír


Danny
11. 04. 2022
Dát tip

Ajťácká vsuvka: abych měl nad svým konceptem plnou kontrolu, případně ho vůbec nedával na internet před vložením díla, řešil jsem to někdy tak, že místo konceptů zabudovaných do Písmáka mám dílo, než je hotové, jako soubor u sebe lokálně na disku a teprve když je dílo hotové, pomocí ctrl+c ctrl+v jej vložím do Písmáka. Ovšem je tam zrada: používám Linux a jeho kancelářský balík Libre Office a při zkopírování z Libre Office do Písmáku se mi nějak nedeterministicky rozhazovalo formátování a odřádkování. Nevím, jak funguje kopírování z "plnotučného" Microsoft Wordu, třeba je to lepší, já to řeším textovým editorem, který ukládá pouze v čistém textu (plain text), čemuž by odpovídal Poznámkový blok či třeba PSPad ve Windows (v Linuxu je těchto editorů mraky, jejich názvy tu nebudu uvádět, stejně vám nic neřeknou), v takovém případě k žádnému rozhazování nedochází, ovšem nevýhodou je, že se skutečně pracuje jen s čistým textem, tedy např. ne s kurzívou, tučným písmem, či jiným fontem, sám tyto možnosti formátování naštěstí zas tak moc nepoužívám. Taky při uložení díla v tom Poznámkovém bloku člověk přijde o možnost pracovat na díle z více zařízení současně. Jednu dobu jsem rozepsaná díla ukládal v Google Docs, ale práce s nimi byla docela nepohodlná, tak to již nedělám, taky si nepamatuju, jestli v tomto případě rovněž nedochází k rozházení formátování a řádkování, jako je tomu s Libre Office.


yss
11. 04. 2022
Dát tip

ha...autor nestojí o hlbšiu kritiku...autor stojí o hlbšiu kritiku...presne toto sa objavuje pri písaní komentu...


Aru
11. 04. 2022
Dát tip

a co jiného je nick, než druhé, tedy alternativní jméno, snad nikdo tady není pod svým plným občanským jménem, nebo ano? :))

jsou lidi, jejichž osobnost se prostě nevejde do jedné přezdívky :))


Silene
11. 04. 2022
Dát tip

Beru to tak, že majitel nemá čas, tudíž spíš co se dá počít s tím, co je k dispozici. yss, programovat to moje maličkost, už se sem nikdo nikdy nepřihlásí, to je víc než jisté. 

Aru, geniální myšlenka s dílem!; ovšem blokovat bujné altery je solidní dřina, zkusila jsem to a už nemám sílu je odblokovávat. Myslím každému alteru avíza odjinud + soukromé zprávy + vstup pod díla. Vzdávám se! 


yss
11. 04. 2022
Dát tip dajakbol

no mobilná verzia funguje,ale vkladanie diel dá celkom zabrať,mne osobne dokonca pri copy /napr.ak chcem okopírovať z textu časť a vložiť ho do komentu / v kuse vyskakuje "url "..odkaz a podobné sprostosti,takže potom musím prácne zapnúť ntb... 


Aru
11. 04. 2022
Dát tip

super manuál pro nováčky ;)

s tímto manuálem může na písmáku působit i ten nejnesnášenlivější člověk, nejprve dá svůj nick do neoblíbených a postupně každého, kdo se mu ukáže pod dílem, geniální :D

bohužel nováčkům chybí přehled autorů vlevo na stránce, ale může si pomoct kliknutím na horní lištu s názvem "Autoři" a tam zablokovat všechna jména, která uvidí, tím by se měl problém s komentáři vyřešit, zároveň ale takový autor by mě vydat prosbu o své zablokování u ostatních jako dílo, aby okolní autoři byli v obraze :D:D


yss
11. 04. 2022
Dát tip

aká škoda ! Hneď by som jednoznačne prispela,a myslím,že by som nebola sama.Prehodnoť!...


Silene
11. 04. 2022
Dát tip

yss, jak píšeš, ani dvojitý rittberger nezabere. Taky jsem si to myslela, ale jeden nikdy neví. / Kdepak, žádné nákupy. Prostě kdyby se někomu zišlo. (Pro mobilní verzi nemohu sloužit.)


yss
11. 04. 2022
Dát tip

*


yss
11. 04. 2022
Dát tip

predpokladala som, keďže v podstatne si autor,tak avi ide okamžite k tebe,,,no niekedy systém nepreštíš

inak fajn že si to dala takto dokopy, praktický manuál -ideš odkúpiť server??? 


Silene
11. 04. 2022
Dát tip

yss, moc děkuji. = zablokovat avíza sama sobě tedy nefunguje ani zpod vlastního díla, ani volbou možnosti na vlastní autorské stránce, zatímco ne/oblíbený uživatel funguje i sám na sebe. S výjimkou soukromých zpráv. 


yss
11. 04. 2022
Dát tip

ako poznám autorku, všetko je určite overené / praxou / fajn manuál


Silene
11. 04. 2022
Dát tip

Zrovna prověřuji, jestli mi odsud přijde avízo, když jsem si na své vlastní autorské stránce zablokovala avíza od své osoby. 


Silene
11. 04. 2022
Dát tip

Abakus, ty jsi programátor? Jako chápeš, že jsem řadový uživatel a nic jinam zařadit nemůžu? Pokud by ten soupis chtěl zužitkovat provozovatel, musel by on. Ale to už jsme v jiné vesnici. 


Abakus
11. 04. 2022
Dát tip

Možno by to šlo zaradiť niekam na lištu, pretože s  formátovaním som zápasila a  zápasím. A tiež som si dosť dlho myslela, že výber a  zlatý výber je na autorovi - kedy on uzná, že jeho dielo za to stojí.   Takto to časom zapadne elektronickým prachom. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru