Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tuli-páni

11. 04. 2022
30
297
5112

Jen si tak hraju. Proti pondělí a spol :-)

Pan tulipán s paní Tuli
Na náměstí usednuli
Nebyla v tom žádná lest
Rozhodli se prostě kvést


297 názorů

Petula
12. 01. 2023
Dát tip

Das ist zum Kotzen.


Silene
09. 05. 2022
Dát tip

Tak to už je vrchol, zaměňovat empatii s neschopností rozlišit gramatický lapsus, s neschopností interpretovat statistické údaje a politický svinčík. Ne, omezenost bych poctivostí za žádných okolností nenazývala. Právě pro zjevnou omezenost a mentální hospodskou rozcapenost samozvaných špiček je společnost přesně tam, kde je. A zde je možno dosadit si nějaký pěkný výraz ze slovníku Pomerančové. 

Surikata.


a2a2a
09. 05. 2022
Dát tip

Včera, pod vlivem naprosto neliterárních informací i skutečností, jsem si zcela mimoděk vzpoměl na tvůj rozvášněný komentář, který v jné konstelaci by měl být smazán. Ale je tak poctivý (a ne náhodou se setkal i s výrazným pochopením uživatelů), že snad přispěje k větší symbióze "velkých" i těch "zapadlých" hvězd a hvězdiček. Vždyť jak může netěšit, že se leckdo snaží poezii psát, vstřebávat a dokonce mít potřebu vyjadřovat se k ní. A je méně důležité, do jaké míry názory, včetě názorů redaktorů jsou relevantní, důležitější je, že vůbec jsou (pokud nemají za cíl zesměšnit), nemluvě o tom, že kdo na to má a chce,  si umí vybrat. Ale spíše jsem chtěl dnes napsat, jak je empatie každým dnem důležitější.


K3
06. 05. 2022
Dát tip

My o tulipánech a oni to narcisy. 


Někdo sežral ten obrázek s tulipánem.

(Tak vidíš, Silene, přes veškerou tvojí "rozšafnost", které se v některých krajích říká "ta snad sežrala Šalamounovu moudrost?!", mám poslední slovo já! A odpovím Ti memem jednoho starhého hipíka jménem Hearn Gadbois: "Víš, svět se netočí jen kolem tebe, svět se točí kolem mně!" Take that, you ridiculous person drunk on an amusing concept of what poetry is and isn't!)


Silene
29. 04. 2022
Dát tip

errata: sdostatek (chyby běžně činím a uznávám)


Silene
29. 04. 2022
Dát tip

Petula: Děkuji za tři avíza k vážné kritice pod dílkem v kategorii Jen tak pro radost, s níž ve své vážné kritice argumentuješ.

Ano, porozuměla jsem s dostatek tvému dokladu skutečnosti, že i ty se s Pomerančovou a Zborou osobně znáš. 

Trefil/a ses v jednom skvěle: úsměvná báseňka. 

Vypadá-li všechna vámi podporovaná a glorifikovaná propagace literatury takto, nevím, zkuste třeba skutečnou literaturu. Zbora prý poezii četl. 

https://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=490416

Vzhledem k tomu, jak aktuálně opravdu živě na písmák přispíváš, je tato tvá náruživá intervence prostě trapného vyznění. 

Kdybych měla použít oblíbený a velmi aktuální písmácký mem, odepsala bych vám třem slovy Pomerančové: Kdo si myslíte, že jste, kokoti výsostní? Jděte do piče ale už! 

Takto ti ale řeknu, že jakožto uživatel nicku Petula máš zjevné potíže s porozuměním psanému textu, když jsi coby uživatel historicky zběhlý vůbec pocítil/a potřebu zasílat mi avízo nebo hromadné avízo. 

Ani Pomerančovou, ani Zboru nikdo nenutí předstírat tu letitou redakční práci. 

Uživatel Zbora tu dokonce argumentoval vděkem provozovateli, jehož systém ovšem generuje zvací pozvánky, pokud je zde nick registrován a delší čas se nepřihlásí. Vděkem za poskytovaný prostor. I tento způsob argumentace je velmi ambivalentní.

Tak už dost. 


5-MeO-DMT
29. 04. 2022
Dát tip

jo, a ještě tohle:

|||-_-|||

a máte to!


5-MeO-DMT
29. 04. 2022
Dát tip

 

Taky plně chápu zborův výrok.

Taky plně chápu zborův výrok.

Taky plně chápu zborův výrok.

A nejvíc chápu pána redaktora osobně.

Ten když napíše, jak bylo včera na Řípu hezky,

vždycky to má koule. Co my, rádoby úchyláci:(.

 


Petula
29. 04. 2022
Dát tip a2a2a

 

Hmmmm…

Nediskutované dílo nežije, to jest dávnou známou pravdou…

Leč!!!

Aby se pod hravou a úsměvnou báseňkou rozhořely, dle mého výsostně subjektivního vnímání, hrubě nevraživé emoce, to si myslím, že je dehonestací a zadupáváním toho milého pocitu, příjemné vizualizace a úsměvu na tváři i v duši, který, jak předpokládám, většině čtenářů toto přívětivé dílko přináší…Nakonec i zařazení tohoto příspěvku do kategorie Jen tak pro radost se dá považovat za signifikantní.

Proto i plně chápu Zborův výrok…

Autorka neuvedla svůj textík jako adepta na otištění v knihách pro děti, ba ani pro cizince, učící se česky.

Ano, rozumím tomu, že v textu skutečně je nesoulad a prohřešek. Jistě.O tom se nedá moc polemizovat. Je tomu tak. A basta fidli! Jenže, a na tom si trvám jako na obecné uzanci, autoři – například pro rytmus či zvukomalebnost atd. – mají zcela legitimní a nezcizitelné právo se drobných prohřešků proti spisovnému jazyku dopouštět a „uchylovat“ se například k hovorové formě, ba dokonce i ke tvorbě novotvarů ve slovnících neuvedených, jsou-li tvořeny dle jazykových pravidel a zvyklostí.

A tudíž považuji nikoliv vlastní upozornění na nesoulad, které je, opět jen a pouze dle mého vnímání, namístě, ale tu vyhrocenost diskuse, za „poněkud“ nepatřičnou… A tudíž se autorce ani moc nedivím, že jí asi „ruply nervy“ nad tou, dle mého mínění, snůškou odsudků bez špetky empatie a radosti z poezie, reakcí, které budí dojem, že jejich autoři ze sebe potřebují vychrlit někde jinde posbíranou a nahromaděnou zlobu…Takovéto reakce se mi jeví jako „zcelamimomísové“ a možná, pro mne, i o jejich autorech něco prozrazující…

(Tak, a teď mne rozcupujte pro mé názory a, nota bene, ještě i pro tu „drzost“ použití slovního novotvaru!)

Básničce dávám *.

_____________________________________________________

|||-_-|||

 


Marcela.K.
20. 04. 2022
Dát tip

Pomerančová, myslím si osobně, že nejsi tak nechápavá, jak se tu prezentuješ.  

Faktem je, že Zbora chtěl tvoje dílko dávat do slabikáře. Proč? To nechápu. Mohu se pouze domnívat.

Proto jsem napsala svůj první komentář, že bych dětem nemotala hlavu. Později jsem dodala, že text je milý, ale není do čítanky. (Už proto, že, jak později správně podotkla Silene, je použitý hovorový tvar usednuli a vzápětí spisovný rozhodli. Prostě to tahá za uši - lidově řečeno.)

Netopila jsem v dalších komentářích žádná koťátka , ani nelamentovala nad budoucností dětí. Kdybys byla férová, tak to uznáš - ostatně ty moje další komentáře jsi nesmazala, tak si je, prosím, přečti. 

Ano, mohla jsem ten Zborův přejít, nevšímat si ho.  Ale proč mi teď ty diktuješ, co jsem měla udělat já?

Mimochodem mám syna ve věku Zbory. Když se mi na jeho chování něco nelíbí, také mu to řeknu a světe div se, on se neurazí, ani se mnou nepřestane mluvit. Představ si, že někdy i řekne -. já vím a nebo dík, mami. Možná proto, že mě zná a ví, že nejsem žádná "zlá a zakyslá duše". Troufám si dokonce myslet, že mě má rád.

To, jak se ti jevím mě může mrzet, ale víc s tím nenadělám. Nebudu ti kvůli tomu psát k dílům komentáře typu - krása- líbí- do čítanek- do slabikáře - do prvouky - do početnice...

 


Pomerančová
19. 04. 2022
Dát tip Alegna, Petula

Několik dnů, jsem neměla možnost reagovat a tady to stále žije, koukám...Zkusím zareagovat a doufám, že v tom množství mi nic neuteklo.

Takže chronologicky. Pokud se týká mé modré kritiky, stojím si za ní, i zatím, že je vyjádření mého osobního postoje a vypovídá jen o mně, ne o redakci. Vulgarismy jsme použila záměrně jako jazykový prostředek vykreslující míru mého naštvání. Pokud jsem se dost nevyjádřila k tomu proč jsem naštvaná, zkusím to stručně shrnout:

Nejvíc mě naštvalo, že čtyřverší bez jakýchkoliv literárních ambicí (proto byl v rubrice jen tak pro radost), s jediným cílem - pokusit se předat dál radost z pěkného dne a kvetoucích tulipánů (proto byl v rubrice jen tak pro radost) - bylo kvůli nespisovnému tvaru cupováno na kousky, rozebíráno za pomocí gramatiky, a nakonec posloužilo jako hůl na bití té zlé redakce, která nedělá, to co uživatelé chtějí.

Silene, k tomu že jsi svedla diskusi do nového prostoru - oceňuji to, děkuji, ale v té chvíli už to bylo v podstatě jedno, hrad z písku už byl rozdupán...a ctěné publlikum na pláži už na něj dávno zapomnělo, místo toho se polévá pivem a hází po sobě mrtvé kraby a medúzy...

K Marcele K. - ok, uznávám, že nazvat tě duší nepřející a pod, je přílišná zkratka, a není na místě, když tě neznám.  Měla jsem to formulovat precizněji, totiž tak, že z tvých komentářů se mi tak jevíš. Za to se omlouvám.

Pokud píšeš o přemíře vulgarismů, kolik je jich tedy v pořádku? Jeden, když napíšeš, že někdo někomu leze do prdele, je v pořádku? Čtyři, které jsem použila já, a po varování, že tam budou, je už moc? A kde je tedy hranice? Dva nebo tři projdou? :-)Pokud se vymezuješ proti tomu, že bys Zborovi diktovala, jak má reagovat, s dovolením ocituji:

"Dostala jsem tři aviza, ale odpovím jen Zborovi... to fakt nejsi schopen ani trochu sebereflexe? 

Na moji výhradu šlo přece zareagovat s humorem - např. "Jo, vidíš, to mi nedošlo, tak do slabikáře ne:-)"

Jenže to ty jsi v podstatě rozpoutal tu bitvu na pískovišti . Teď tu fňukáš nad rozbitými bábovičkami a jdeš žalovat mamince, tetě, strejdovi, dědovi, babičce?"

Pravda slovo diktovat jde nahradit třeba mentorovat, poučovat. V tvém komentáři naprosto chybí respekt k druhému člověku, v jeho podtónu jako by bylo něco jako ...nadřazenost?

A zase tu předvádíš ten trik, kdy ty nic ty muzikant. Tu bitvu na pískovišti  totiž opravdu nerozpoutal Zbora. Imho žádná by se tu nestrhla, kdyby po jeho krátkém jednom komentáři nenásledovali tři tvoje, kde jsi neustále opakovala, že jeho komentář je špatný a umřou kvůli němu koťátka a celá jedna generace dětí ma zkaženou budoucnost (Pardon, přeháním. Používám jazykový prostředek z oblasti sarkasmu. Ale tři byly).

Abych použila tvoji logiku - vážně jsi Zborův komentář nemohla přejít mávnutím ruky, jak radíš jemu? :-) Bylo tak důležité, aby uznal, že máš PRAVDU?

(Poznámka pro některé pamětníky, ostatní ji prosím ignorujte: Pravdu měl Noe1. Nevím, jestli ji vrátil)

K yss.: ok, beru na vědomí, že jsi tip dát nechtěla. Bohužel tu neexistuje možnost jak ho odebrat (mysím, technicky), tak alespoň takhle.

Jinak, ještě jednou - nešlo o to, že by mi komentáře osobně byly nepříjemné. Ani o to, že  byla kritizována gramatika v textu.   Pokusila jsem se vysvětlit, co mi na téhe diskusi vadilo, už nejmíň dvakrát, a víckrát už to dělat nebudu. Pokud si zmiňované oslovení bereš osobně (i když si nejsem jistá, že vím proč) a dotklo se tě, omlouvám se ti.

A pokud mám být nazvána ženským orgánem, nemám s tím problém. Případně i to můžu brát tak, že jsi mě tak už nazvala, abys to nemusela znovu psát. Oki, v pořádku, beru na vědomí.

Respektuji tvůj názor, i když s ním nesouhlasím.

Janina6 - ano, s těmi komentáři to je nějaké divné. Zkusila jsem kliknout na "Zobrazit smazané", jestl je někdo nesmazal a vrátila se mi chybová hláška, že stránka neexistuje. Takže tu asi žádné smazané komentáře nejsou... Kam zmizely ty zmiňované, netuším, na druhou stranu je tu už tak nepřehledno, že se těžko dohledává. 

PS: vkládám komentář znovu, protže mě opět zradio formátováni a byl nepřehledný, a při té příležitosti jsem si všimla, že některé komentáře byly prý přeusnuty do sekce "Mimo téma". Bohužel, odkaz na ni nefunguje, vrací hlášku "ACCESS DENIED"

A to je vše, přátelé (i nepřátelé a neutrální, samozřejmě, ta věta je citát). Své jsem již řekla a nemám potřebu téma dále rozvíjet. Takže se omlouvám, nejspíš už nebudu reagovat, budu čas věnovat raději něčemu prospěšnějšímu.

Přeju vám krásný večer, pokud ještě nespíte, krásné ráno, pokud budete vstávat a vůbec, ať se vám daří dle vašich představ.

Houk, jak by řekl WInnettou :-)


yss
19. 04. 2022
Dát tip

*oprava vulgarizmov 

*Oprava gramaticky správne 


yss
19. 04. 2022
Dát tip Marcela.K., Lnice

super,úplne omylom som dala tej modrej kritike od autorky tip ..Akože milá autorka,osobne mi termin .."kdo jste kokoti vysostní " nadmieru vadí.Tebe tiež nikto nenapísal že "čo tá piča napísala ".Takže častovať komentáre vulgarizmov,len preto,že ti to príde nepríjemné,prípadne kvôli tomu,že tieto komentáre odkryli predsa len viac vrstiev,mi príde fakt primitívne a trápne.

V prvom rade,ak by si sa hecla autorsky a napísala text aspoň gramatiky správne,vyhli by sme sa týmto komentárom.Takže  skús najprv všetky tie vulgarizmy adresovať sebe. 


Janina6
19. 04. 2022
Dát tip

Nerozumím už ničemu. Tady je Bermudský trojúhelník, ve kterém mizí některé komentáře. Například ten od Norska, ve kterém nadával do zmetků, a další dva od chciHUBANA, kde dokonce ani nenadával, jen se zeptal, lidi, kde to žijete. Zato nepřehlédnutelný příspěvek Pomerančové s přídavkem sraček, kokotů a pičí je tu stále ke čtení...


chcihubana - chovej se slušně!


Safián
18. 04. 2022
Dát tip

Hubane, možná sis nevšiml, ale já nemám s Písmákem ani s jeho redakcí žádné vazby. Podívaná na to, jak tu bojuješ za pomoci výmyslů sám se sebou, není tak zábavná, jak si myslíš.


Safián
18. 04. 2022
Dát tip

Utgarde, těžko mohu přijmout tvoje argumenty. Pro mě je vlastník autoritou, která rozhoduje o svém majetku.  A´t s ním nakládá, jak chce, mě do toho nic není.  Všechno ostatní jsou jen zbytečné řeči. Navíc nerozumím pojmu "slušně administrovaný" server. Slušně administrováno je u nás ledacos, podstata je téměř bez výjimky plytká. Ještě dodám, že Písmák je svobodně přístupný, ale Poetizer.com si klade podmínky, takže jsem se dovnitř ani nepodíval.


a tvoje role?


A ještě technický dodatek - pokud se budeš mít k nějakým důkazům svých tvrzení, nemá smysl to psát sem, do rozbujelé tasemnice, které se už nedá sledovat. Napiš svá fakta formou zprávy přímo adresátovi. Měj se.


Utgar-Loki:

K závěru, který mě zaujal:

Písmák nejsi jen ty ... zdokumentuj, z čeho plyne, že PavelK si tohle myslí. Aby vyšel na světlo takový fakt, musí to Pavel buď zde veřejně proklamovat, nebo se s ním znáš a řekl ti to.

legrační skupinka - tak to jo, to beru, osobně jsem legrační až až, často směšný, o ostatních redaktorech to nevím

skupinka kolem Gory - tohle je mi záhadou, ale jestli soudíš podle toho, jak se tu někteří autoři do ní obouvají a část z nich až sprostě, tak to ano, osobně se zastanu, pokud na to narazím

skupinka která si dává navzálem tipy - drtivou většinu tipů jsem dal za pro mě kvalitní věci, menšinu pro povzbuzení, bez ohledu na nick. Jistě, že mě utekla spousta kvalitních věcí, nemám tolik času, co bych chtěl

a má pocit (Gora), že spapala Šalamounovu moudrost - dokumentuj to

protože ti v rozhledu brání vlastní ego (PavleK) - tady platí, co píšu výše, strávili jste s Pavlem v důvěrných rozhovorech hodiny a hodiny, abys to věděl tak jistě?

 


nuda .


to vím odmalička, že to jsem a díky, že já můžu


Co umíš už předvádíš. Nestojí to za nic.


PavelK
17. 04. 2022
Dát tip Bačkovský, Radovan Jiří Voříšek, Gora

chciHubana: Za koho mluvíš kromě sebe?


PavelK
17. 04. 2022
Dát tip

Utkard-loki: Víš co kamamuro, naprogramuj si svůj server, vem tam svý kamarády a nemusíš tu řešit jestli máš být někomu vděčný nebo ne. Spokojený budou obě strany.


Norsko 1
16. 04. 2022
Dát tip

Je na maděru. Okolnostmi donucen

 

 

 


Safián
16. 04. 2022
Dát tip PavelK, Gora, Jamardi, Janina6, Zbora, Bačkovský, a2a2a

Výtek na práci redakce tu bylo tolik, že si nikdo neuvědomil, že tu žádná redakce není. Nikdo tu nic neposuzuje a neupravuje předem, na Písmák má každý zcela volný přístup. A sotva vstoupí může hned trousit své názory, a to i tehdy , jde-li o naprostého pitomce a misomuse. Ti "zlí redaktoři" každého vlídně přivítají, jsou spíše hosteskami, než korektory snaží se být dokonce dobroději. Měl jsem několik (přátelských )rozhovorů, když někteří s překvapením zjistili, že svoboda bez mazání a blokování je pro mě nad jiná kriteria. Na druhou stranu to, čemu říkáme redakce, není žádná svévolná a samozvaná skupina. Jsou to zástupci majitele, který nás tu zdarma hostí. Myslím si proto, že je možné redakci v jednotlivých případech kritizovat, ale ne zpochybňovat nebo přecházet do osobní roviny. Také já bych si přál, aby byl kladen důraz na literaturu a její kvalitu. Přál bych si dokonce, aby tu vznikla nová autorská platforma podporující autory (zejména mladé) při vstupu do skutečné praxe. Žádný ze serverů k tomu nemá takové předpoklady. Pouhá přítomnost (a nezastupitelnost) Egila a Zbory (případně dalších lauteátů vzešlých z Písmáka) může  vytvořit atmosféru očekávání. Nebudu tady tuto představu dál rozvíjet, protože si myslím, že je, jak naznačují třeba názory a2a2 nebo Egilův odchod, zřejmě neuskutečnitelná. Obávám se, že zrušení redakce nebo její transformace podle zobrazených představ, by mohla vést k rychlému konci. Jak se ukazuje na příkladu jiných serverů. Společenství bez redaktorů fakticky existují, není třeba je vytvářet. Mnozí tady žijí v mylné představě o minulé podobě Písmáka. Atmosféra tu byla jistě živější, znalosti řemesla pramalé, všichni si je vydupávali, jak uměli. jediný, kdo měl, vyčtenou, představu, byl Miroslavek. Zprvu velmi arogantní, posléze mnohem věcnější.  Mně pomohl. Na dotaz jedné čtenářky, jak to, že píše bez rytmických chyb, dal pozoruhodnou odpověď. Protože jsem si jednoho dne řekl, že chyby dělat nebudu. Šel jsem v jeho stopách. Stačilo málo, jen si uvědomit, jak jednotlivá metra ve vázaném verši fungují. Já se o literárních serverech dozvěděl od pana Neffa, který Písmáka přešel jako komunitní, tedy podjatý a bojující, server a vyzdvihl Saspi. Nebyla to pravda. Tam jen někdo uspořádal soutěž v sonetu a pak dva roky tápal. A bylo tu, na Písmáku, také takové inkviziční období, kdy si vlivná skupina vymyslela o díle dokoce i to, o čem je a i jen decentní snaha autora upozornit, že by mohlo být o něčem jiném, byla velmi autoritativně unisono a s pohrdáním odmítána. Teprve snaha a2a2 za účasti Zbory a Egila vytvořila nadějnou platformu. Dnes je patrný odliv, je tu více znalostí, ale méně energie a tvořivosti. Více se volá po vnějších (zábavných) atrakcích, než po obsahu serveru.


Lami
15. 04. 2022
Dát tip aleš-novák

Líbilo by se mi, kdyby ty dva tulipány mohly kvést spolu a ne prostě.Šlo by to?


Dát tip dajakbol, Gora

Ještě k této dikusi a k apelům na reakce redaktorů:

Nedává to už žádný smysl, ani se ta kvanta nedají pojmout, všechny ty vztažky, co, kdy, kde, kdysi, tys říkal a já jsem ti na to říkal takže nemáš co říkat ...

Osobně jsem do té pasti chytil taky a už v tom pro marnost nebudu pokračovat.


a2a2a
15. 04. 2022
Dát tip

Pomerančová, veršík jsem sice otipoval, ale nyní mne napadlo, jak vlastně dobře kontrastuje i koresponduje s obsáhlou diskusí ...žádná lest, rozhodli se kvést...


MilanH
15. 04. 2022
Dát tip Kristova_noha, Pomerančová

Slavnosti sněženek "To Vám nestačí, že se válčí ve světě, tak běžte podejte si ruce a usmířte se "  :-)


a2a2a
15. 04. 2022
Dát tip

ChciHubana, v příspěvku o Gabině té isté vřele souhlasím, mnohokrát jsem k ní zašel, je to terapie, nemluvě o tom, že má krásný cit pro přímou řeč a člověk má pocit, že je doma.


Už to má grády, 

kdo řve, ten je mladý,

pro mě popkorn a lístek do první řady!

 

(Silene šílená, na co si to prosím tě zase hraješ? Na ochránkyni literatury? Na strážkyni čistoty literárního serveru? Počítáš sebe sama mezi "talentovanější autory"? Osobně vím o několika lidech, kteří odešli poté, co jste si to tady s MajaXem "vzali do parády". Je vás všude plno, jen mezi řádky vašich textů vane jakési podivné prázdno. Jestli si chceš hrát na nějakého arbitra, tak přestaň cenzurovat ty, kdo mají odlišné názory - a to platí obecně!)


Marcela.K.
15. 04. 2022
Dát tip

Pomerančová, právě proto, že tu sebereflexi mám, jsem diskuzi (mnou založenou) asi po pěti dnech smazala. Váhala jsem mezi tím, poslat Voříškovi avízo a nebo smazat . 

Nebyl to žádný pranýř, byla to jasně položená otázka ostatním autorům, zda jim nevadí takový komentář od redaktora.  Když bych měla vyhlásit skore, bylo to s odpovědmi tak 50:50.  Ano, byla to vlastně i reakce na to, co tu pozoruji delší čas a i ty jsi to tu teď svým rozlíceným komentářem potvrdila.

Nenasazuj mi, prosím, psí hlavu. Jestli se tě dotkl můj komentář u Silene, omlouvám se ti, ale nemusíš být zase až tak vztahovačná. Zboru i Tebe jsem  považovala za ty, co na funkci mají. Mrzí mě, že teď jsi mě donutila tento svůj názor změnit.

Ano, chyby děláme všichni. Kamarády máme také všichni. 

Vždyť je to směšné, jak vše přetáčíte a snažite se dramatizovat. Já Zborovi diktuji jak měl reagovat na moji první kritiku zde? Já se mám chovat slušně a ty tu na nás řveš, že jsme kokoti a máme jít do piče?! že jsme zpovykaní spratci?! atd... Tolik sprostých slov v jednom komentáři? Tosi asi děláš legraci, ne?

Ty mě neznáš a víš o mně fakt prd. Tak se uklidni a příště se zkus zamyslet, než zase budeš modřit Písmáka.

 


a2a2a
15. 04. 2022
Dát tip

Pomerančová, sice expresívní, až moc, ale uvěřitelné a pochopitelné, určitě z velké části, zejména v poslední třetině v kontextu jak s dobou tak postavou Zbory.


Silene
15. 04. 2022
Dát tip

PavleK, kavárenský klub je odkazem k přátelským vazbám ve smyslu případné námitky: neberte nám naše zázemí (že to lze vyřešit i jinak), vč. neaktivních redaktorů (Lyryk, Santie..., tam jsou důvody setrvávání asi historické), snad nešlo o příliš šikovné vyjádření. / Jedno sto třicet přihlášených uživatelů je poněkud optická záležitost způsobená např. nastavením prodlevy v obnově dat. / Nejsi z neerudovaných, zajímáš se o haiku a volný verš, budeš-li ale sám, nestačíš na vše a dopadne to různými nátlaky. Možná řešení: ne/být sám jsou prostě dostatečně personálně obsazená redakce (nepravděpodobné), nebo žádná redakce (nepravděpodobné, jeví se). / Pokud je již zakladatelka příspěvku vyčerpána množstvím reakcí, což je pochopitelné, možno se okamžitě přesunout na můj účet (k dílu v aréně), jen to nebude provázané, zařídit neumím. Snad ta avíza unesu.   


yss
15. 04. 2022
Dát tip

ak by už mala byť redakcia tak čisto zloženie silene majaks luzz safian  /z môjho pohľadu /


PavelK
15. 04. 2022
Dát tip a2a2a, Bačkovský, Gora, Janina6

Za mne

Přišel jsem sem v roce 2020, jsem tu relativně nový, z jiného serveru. Teď zde online 130 tam 0. Ještě před pár lety to tam úžasně žilo a mám to tam rád. Je to jako první láska , je to na věky. Rozumím Zborovi

https://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=530539

Neodešel jsem protože je tam mrtvo, měl jsem tam už nějakou značku a prostě jsem to chtěl zkusit někde úplně jinde jako někdo neznámý. Nebyla tam redakce, takže mohu porovnat. Za mne redakce rozhodně ano. Redakce rozhodně není kavárenská parta, nebo jak to Silene nazvala. S nikým z redakce nekomunikuji víc než s ostatními. Obecně s autory mimo veřejné komentáře velmi málo. Erudovanost redakce, rád bych, kdyby tam byla Silene, Safián. Ale je na nich. Každý redaktor i sebeerudovanější bude subjektivní, vyvážit to může názorová pestrost a dostatek redaktorů. Zrušení redakce by byl krok zpět. Obecně (nejen tady) nejvíc tipů, dostávají různé legrácky, blbůstky. Když nebude redakce, tohle převáží. Redakce to může účině vyvažovat. Jestli nejsem dostatečně erudovaný, klidně místo přenechám jiným. Někdy mám chuť to tady zabalit, ne kvůli redakci, ať by v ní byl kdokoli. Ale kvůli hulvátství, které mě nebaví.

 


Bačkovský
15. 04. 2022
Dát tip Gora, Jamardi

Anebo prostě zkuste získat lidi pro svoj myšlenky a nápady , přesvědčit je, třeba zkusit vstoupit do redakce, nebo založit nějaký klub a vést ho  tak, jak si myslíte, že by to mělo fungovat.... Ne? Moc práce, asi, co? Tak nic..

 


Bačkovský
15. 04. 2022
Dát tip

Dík za příspěvek a2a2. Výstižné a dobře napsané.  Za mě - našel jsem na Písmáku zpětnou vazbu, přínosnou i odbornou kritiku  od redaktorů i běžných písmáků.

Četl jsem zde vulgarity např. směrem k Goře, no comment, smutek.   

Právě možnost číst texty lepší i třeba začátečnické je pro mě důležité. 

V jedné věci s a2a2 nesouhlasím - myslím, že význam poezie ve společnosti roste.  

 


Pomerančová
15. 04. 2022
Dát tip Bačkovský, aleš-novák, Alegna, a2a2a, Gora, Jamardi, Zbora, yss, Petula, K3

Disclaimer: toto je můj osobní názor, a nevyjadřuje stanovisko nikoho jiného, natož redakce.

Gratulujte si - vy, někteří, kteří jste dosáhli toho, že přestanu být zdvořilá, i když obvykle se neřídím heslem na hrubý pytel hrubá záplata. Ale nejdřív pár věcných připomínek - první bude osobní, ale autentická zpětná vazba. Líbí se mi jak sebereflexi od Zbory vyžadují lidé, kteří mají nulovou nebo dokonce v mínusu.Například Marcela K., která to všechno začala - ano, začala, i když se bude zase tvářit jako já nic, já muzikant a nic zlého jsem nemyslela.Marcela K., která veřejně pranýřuje jednu! kritiku redaktora a nepošle mu avízo. A ne, nebyl to normální dotaz, byl to pranýř a myslím, že jsi si toho plně vědoma, Marcelo. A tvé výmluvy: myslela jsem si, že redaktor sleduje první stranu, jsou trapné, dušičko zlá. Za sebe můžu říct, že když mám chvíli času na písmák, raději čtu díla a pokud autor stojí o názor, napíši ho. Nebo prostě ocením to, co se mi líbí. Marcela K., která, když jsem jedné autorce na její přání odebrala výběr od díla, reagovala slovy: nedivím se ti autorko, já bych si teď taky nešla na hrad pro bílého lva.

A stejná Marcela, která kousek pode mnou diktuje Zborovi jak měl reagovat na její první kritiku. Škoda, že nedokáže nařídit sama sobě, aby se chovala slušně , nebrala se smrtelně vážně, neryla do lidí a nepsala hulvátské komentáře o lezení do prdele a hysterii :-D I když bych ti měla duše kyselá, zlá, vlastně poděkovat, nebýt tvého výpadu, tohle čtyřverší by dostalo s bídou šest tipů, myslím...Pokud se týká některých dalších kverulantů - děkuji, že jste psali slušně a jen vás poprosím, zamyslete se někdy  nad tím, že nejde jen o řečnické cvičení, o soutěž v disputaci, o lehkou zábavu, ale že vaše slova čtou reální  lidé a proto to co napíšete, bude mítr reálný dopad. Neprošumí to. Můžete někomu ublížit, nebo jinému otrávit pobyt na do té doby  jeho oblíbeném serveru. A ještě jedna věc, kterou vám chci říct. Podívejte se, kolik má písmák uživatelů - vážně si  myslíte, že vy, pár jedinců, můžete diktovat, jak má pro ně pro všechny fungovat nebo nefungovat redakce? Vyžadovat, aby se věci dělaly tak jak vy chcete? Aby se svět točil kolem vás?Jste nomální? (pozor, teď přestávám být slušná)Kdo si do prdele myslíte,  že jste, kokoti výsostní?Svět je ve sračkách, lidi jsou válcovaní epidemií, chudobou, válkou, nemají co žrát, musejí utíkat s jednou igelitkou, umřeli jim blízcí na covid nebo něco podobného a vy se tady můžete posrat, že si redaktory nemůžete vodit na provázcích? Jděte do piče, ale už...Anebo prostě zkuste získat lidi pro svoj myšlenky a nápady klasicky, přesvědčit je, třeba zkusit vstoupit do redakce, nebo založit nějaký klub a vést ho  tak, jak si myslíte, že by to mělo fungovat.... Ne? Moc práce, asi, co? Tak nic...A ještě dodatek. Nesouhlásím s tím, že se chováte jako děti na pískovišti, Zbora byl na vás ještě moc mírný. Chováte se (někteří, to je třeba podtrhnout) jako zpovykaní spratci. HowgJo, a zamodřím si a pošlu všem avíza. Se s tím smiřte.

 

 


yss
15. 04. 2022
Dát tip

Chápem ťa,je v tom kolegialita,loajalita...to ti predsa nikto nevyčíta,dokonca si myslím,že to každý pochopí viac ako niekedy nie príliš argumentačné fakty...len niekedy treba tie veci pomenovať správne.Odo mňa všetko.


Silene
15. 04. 2022
Dát tip

a2a2a: Zřetelný obrys literárního serveru se právě ztrácí, je již takřka neviditelný, nerozlišitelný, nezachytitelný. 

Zda někdy napadlo? Jiří, žertuješ? Když jsem přišla kdysi rekreačně na písmák, nečekal mě tu žádný ohled, žádné starosti o mé případné plaché pocity, žádné ohledy, že snad někdo neuveřejní svou esej nebo kritiku, aby se mě nedotkl atp. Použít tehdy kategorii vázaný verš žádalo pevné nervy i od těch, kteří skutečně vázali. V redakcích ještě dobíhaly ostré polemiky na téma je, nebo není autor typu Radovan Skromný-Tvořivý lacinou atrakcí/trefnou satirou; byly zde k dohledání a dočtení dlouhé komentáře kolem Kafe, egilovy reflexivní bilance na téma psaní a hodnocení poetického textu...  a ani redaktor a2a2a nepatřil k těm, kteří by např. holdovali nenáročným lehounkým říkankám takřka na hraně dětské poezie. 

Osobně nevyužívám redakčního servisu ani hlavního seznamu, jelikož to již nepotřebuji a ani o to nestojím, ale stále tu bylo pár autorů, kteří, ač sami vyspělí, odpovídající reflexi od redakce očekávali. 

Ale tak dobře, proč myslíš, že navrhuji onen útlum? Pro komfort a rovnost všech uživatelských vrstev. 

Tolik mě toho napadlo. 


Lnice
15. 04. 2022
Dát tip

nedá mi, se nevyjádřit, byť velmi stručně, abych ukázala, která strana je mi názorově blízká...Silenko, smekám! yss, díky! dlouhé číslo, kápl jsi na to! Majaksi, tak tak!

K tomu , kdo stojí ve vedení oboru redakcí použiji přísloví: Ryba smrdí od hlavy

a avízo posílám jen výše osloveným,

Lenka


a2a2a
15. 04. 2022
Dát tip

yss, píšu zde současně o daleko širším kontextu než jen o dílčím souhlasu s některými postoji, není možné až tak flagrantně zde někoho jednostraně, tedy z mého pohledu, odsuzovat.


yss
15. 04. 2022
Dát tip

A2-vid tvoj koment 11:36 /..nie raz tento svoj postoj dávam v sz  najavo / čiže si uvedomuješ problém...tak potom čo tu akože riešime ??


a2a2a
15. 04. 2022
Dát tip

Silene, já přece nikoho nevyháním do klubů, jen si kladu otázku, proč nemohou vedle sebe existovat a nepožírat se navzájem ti i oni, když to s občasnými revoltami, které nereprezentují nijak výraznou část Písmáka, jak je vidět i v téhle diskusi, funguje. Toť vše.  Vůbec nekladu důraz, že sociální síť především, ono to tak objektivně ani není, pořád má Písmák zřetelný obrys literárního serveru a pořád platí, že nabízí i kvalitní literární texty či zajímavé a stejně tak kvalitní, byť méně časté komenty. Mimochodem, rád bych zde doplnil ještě jeden lidský faktor. Napadlo vás někdy, že dost možná většina čtenářů se zdráhá cokoliv šířeji komentovat, protože se bojí ztrapnění, když čte fundované kritiky, kterým mnohy ani nerozumí s ohledem na použité odborné výrazy, a nebo třeba i proto, že se párkrát pokusili a hned se našel nějaký vševěd, který je v lepším případě ironizoval, v horším zesměšnil. I toto je jeden rys (nedobrý) Písmáka. Pořád je zde lidská psychika, odolnost, sebevědomí, nedostatek sebereflexe, ješitnost, egoismus. Toto vše zde hraje roli a ti, kdo jsou obdarování schopností empatie, by tomu měli vyjít vstříc.


Silene
15. 04. 2022
Dát tip

a2a2a: Sociální vazby a sociální vrstva sítě by tedy měla být upřednostněna, budiž. Ale až do té míry, aby si talentovanější autoři založili kluby, kdežto ti, kteří si sem chodí spíš jen popovídat (ano, také se účasním a v minulosti jsem se účastnila na povídání) budou vytvářet reprezentativní ráz písmáku? 

Jiří, toto vše se přece již dlouhý čas děje. 


a2a2a
15. 04. 2022
Dát tip

yss, bixley spadá do redakce prózy. Jsem vůči redakcím loajální a z titulu svého dřívějšího působení mám více informací, které mi umožňují pohled na jednotlivé lidi šířeji, takže, byť také vidím (v obecné rovině) to co ty, a věř mi, že po linii SZ nejednou své postoje dávám najevo, ale současně akcentuji, co vím.


yss
15. 04. 2022
Dát tip

A2- inak, najlepšie je asi vidieť...tak skús si prečítať napríklad komenty redaktorky bixley pod textami, ktoré tipuje.Potom snáď bude jasno.


a2a2a
15. 04. 2022
Dát tip aleš-novák, Gora, Bačkovský

yss, lepší, talentovanější autoři jsou zde vedle těch nezkušených či jinak motivovaných odjakživa a ve výrazném nepoměru. To je skutečnost, stejně jako je skutečnost, že Písmák se už před více než deset léty (já tu jsem 16 let) rozvinul i do faktické sociální sítě, kde vedle literárních ambicí jsou i potřeby sociálního kontaktu, pohlazení ega, apod. Podle mne obě tyto skupiny mohou koexistovat a objektivně se tak i děje.Ne každý čte každého, jistě i ty rozlišuješ, co kdo, ale to neznamená, že by zde neměl být utvářen prostor třeba formou soutěží pro ty, kdo prostě rádi píšou, jakkoliv neuměle, ale současně mají příležitost nahlédnout do prací a komentářů tě, co splňují vyšší kritéria. Pokud by ten prostor zde něměli, patrně by mnozí neměli motivaci zde chodit a byli by ochuzeni jak o dobré příklady a ti dobří o zpětnou vazbu, jakkoliv neumělou, ale možná upozorňující třeba na to, zda se nám daří a v jaké íře oslovovat jiné. Také jsem si položil otázku, proč ti, kdo něco opravdu umí, raději nevěnují svůj čas namísto písmáka nějaké uzavřené nebo i otevřené, ale vyhraněné literární skupině. Nebo si ji formou bloku či klubu nezaloží a poskytují si navzájem zpětnou vazbu, kterou očekávají. Myslím, že není náhodou, že Písmák stále přesahuje ostatní obdobné veby navzdory tomu, že poezie nemá zdaleka prostor ve společnosti, jaký mívala a mít měla.

 


+


a2a2a
15. 04. 2022
Dát tip Bačkovský

Umlčení obou redakcí, neumím posoudit ani jako experiment. Když, tak mne opravte. Nevím, jak to aktuálně je na jiných serverech s výjimkou TOTEMu, kam občas nahlédnu, kde sice redakce asi jsou, možná méně, výrazně méně početné, ale úroveň údajně výrazně slabší než zde, zejména, pokud jde o podíl autorů, co mají co nabídnout.  Vlstně je zde zkušenost i z Písmáka, kdy redakce poezie fungovala jen ve dvou, společně s Jinovatou. Výrazný pokles příspěvků i odliv dobrých autorů. Ve chvíli, kdy se redakci podařilo doplnit, nastal pozvolný návrat, který sice nedosahuje let 2004 - 2006, ale zhruba dvojnásobně přesahuje onen útlum. Další vzepětí přišlo s oživením Oldovy angažovanosti a od té doby tu nějaká nouze o dobré autory není, byť jsou dny, kdy by se to mohlo zdát.


yss
15. 04. 2022
Dát tip

a2-problém nie je s "neposlušnosťou"pismaka,problém je až s prílišnou poslušnosťou... Myslím,že k tomu čo si prezentoval,boli už odpovede, nevidím dôvod robiť tanečky od začiatku, zopakujem to,čo avizovala Silene,radšej žiadnu redakciu,ako redakciu, ktorá narobí viac škody ako úžitku.Osobne nepreferujem názory,že redaktor,ktorý je vyťažený vďaka súťažiam,je veľkým prínosom Dané činnosti mi skôr pridu ako aktivity,ktorych cieľom určite nie je liter.rast,kultiv.prostredia atd-ale na margo súťaži sa v príslušných linkov odprezentovali už tiež dosť kritik.Ako sry,mne už to príde ako hra na blbečkov


Silene
15. 04. 2022
Dát tip

Není třeba být redaktorem na vyvinutí aktivity něco uspořádat, není třeba snášet výtky nedostatečnosti, není třeba být hromosvodem stížností na klubovou komunitu a ne/fungování písmáku. Mohou se vytvořit přirozené zájmové skupiny, jimž vyhovuje určitý typ práce anebo zaměření. 

Jediné eventuální minus: nelze přikrmovat ZV. Je však opravdu PODSTATNÉ tak v současnosti za každou cenu činit?  


Silene
15. 04. 2022
Dát tip

a2a2a: 15.04.2022 10:35:38

cit. (...)  by měla umět posoudit i prostý lidský dopad, jež pak vede k podrážděným reakcím na obou stranách a výsledek výrazně kontraproduktivní. (...) Tady bych doporučoval, tak jak jsem to dělával já, po dohodě s ním, členství v redakci dočasně přerušit.

 =

Silene: 13.04.2022 12:04:13

cit. Toto vše je regulérně uznatelné, a proto by dávala daleko větší smysl ROVNOST. = Utlumit aktivitu redakcí, které prostě buď nemají čas, nebo jsou v určitých ohledech na úrovni elév a působí spíš zmateně.

Děkuji.


Norsko 1
15. 04. 2022
Dát tip

Ano, á2, tady funguje jenom Gora. A proto je nejlepší. Proto je to její server


a2a2a
15. 04. 2022
Dát tip

avi


a2a2a
15. 04. 2022
Dát tip

yss, v dobrém, kdo jiný než ty se zkušeností z redakční práce, a dlužno dodat, že jsi si počínala dobře, ale kdo jiný, která jsi se stávala také terčem neoprávněných útoků a mohla jsi sledovat způsob jednání uvnitř redakce, by měla umět posoudit i prostý lidský dopad, jež pak vede k podrážděným reakcím na obou stranách a výsledek výrazně kontraproduktivní. Znám Zboru dlouho a málokdo je tak otevřený věcné diskusi jako on. Když jsem chtěl v redakci po 14 létech, z toho po 8 ve funkci mluvčího, skončit, tak mi trvalo rok a půl, než se našel obětní beránek, který by organizační práci redakce převzal. Nikdo to tehdy nechtěl dělat a to byla redakce naplněna nicky, jako egil, vk, ysslandia, dark-matters, Můra, Snake01, Jinovata, nes. Všechmo to jsou úctyhodní autoři i komentátoři a dnes tam z nich není nikdo. Většinou se omlouvali časovými důvody a jistě to tak i bylo. Ale řada z nich také právě atmosférou na Písmáku, kterou rozrušují Písmáci někdy, ne vždy, s dobrým cílem, ale pak se na tom jednostranně přiživují jedinci i z důvodů osobní motivace. Také je zde kritizována Gora, opakovaně (mám na mysli i jiné diskuse) a často jedovatě. Přitom rozumím tomu, že se někomu mohou její kritiky zdát plytké, stejně jako jiné kritiky jiných nabubřelé, ale redakce není jen o kritikách a Gora je jednoznačně po léta nejpracovitější redaktorkou vůbec a nejednou chtěla odejít a spolehněte se, má v sobě dostatek sebereflexe. Byl jsem to já, a nejen já, kdo ji zatím vždy požádali, aby zůstala. V redakci bylo donedávno 13 lidí, nyní 9.  Je zajímavé, že se zde nikdo neotírá o jména těch redaktorů, kteří jsou zde denně či téměř denně přítomni a jejich aktivita spočívá v mlčení nebo komentování svých děl. Některý z redaktorů se třeba na čas, trvající i měsíce odmlčí. Má k tomu vážné důvody. Tady bych doporučoval, tak jak jsem to dělával já, po dohodě s ním, členství v redakci dočasně přerušit.

 


Janina6
15. 04. 2022
Dát tip

Si teda nafackuju, no. Sileninu aktivitu samozřejmě vnímám, jen jsem asi příliš skeptická. Možná jsem tu mlhu ještě neprokoukla. Kéž máš pravdu.


Marcela.K.
15. 04. 2022
Dát tip Janina6

Kamarád není přítel... to se stává, ale někdy je lepší popít s kamarádem, než se cpát s tetičkou dortama ;-)


Janina6
15. 04. 2022
Dát tip

Díky za všechny avíza, už to není ani zábavné, ale poučné, to zas jo. Tolik ublížení na všech stranách, ale zato ten výsledek!!! (Ptáte se, jakej? Taky se ptám. Bez avi, bo to je můj problém.)


yss
15. 04. 2022
Dát tip

sebareflexiu zachraňovala modrá...evidentne to mal byť dôkaz že autor komentov nedisponuje iba čierno-bielym videním...akosi v tom vykrikovaní neviem nájsť žiaden zmysel...


Marcela.K.
15. 04. 2022
Dát tip Lnice

Dostala jsem tři aviza, ale odpovím jen Zborovi... to fakt nejsi schopen ani trochu sebereflexe? 

Na moji výhradu šlo přece zareagovat s humorem - např. "Jo, vidíš, to mi nedošlo, tak do slabikáře ne:-)"

Jenže to ty jsi v podstatě rozpoutal tu bitvu na pískovišti . Teď tu fňukáš nad rozbitými bábovičkami a jdeš žalovat mamince, tetě, strejdovi, dědovi, babičce?

 

 


Norsko
15. 04. 2022
Dát tip

Bude třeba denacifikovat celý Písmák, řekla Gora, (jinými slovy)


Gora
15. 04. 2022
Dát tip

chciHUBANA:

ano, ubližovat... dobře jsi vystihnul, oč (ti) vlastně jde.

VŠEM PÍSMÁKŮM KLIDNÉ VELIKONOCE!


Luzz
15. 04. 2022
Dát tip

ty jo, zbora se buď včera zbláznil

anebo možná trochu bumbal

anebo obojí

anebo nevím

a vlastně je mi to jedno.

 


Silene
15. 04. 2022
Dát tip

Dobře, Zboro, vzhledem k obdrženým avízům (časy jsem si několikrát zkontrolovala) beru si napsané k srdci. DOBRÉ bude, začne-li s doučováním se nepískovištnímu chování každý pěkně u sebe. = Možná už tedy nadešel pravý čas, abys v rámci sebereflexe konečně zaslechl startovní výstřel. 


Zbora
15. 04. 2022
Dát tip

On totiž nikdo z redakace, ani nikdo jiný, nemá povinost si s váma povídat, pokud nechce, to je omyl, a sebevětší přesvědčení o vlastní veledůležitosti na tom prostě nic nezmění! :)

A hezká modrá! Modrá je dobrá!


Zbora
15. 04. 2022
Dát tip Gora

Něco jako trošku otrhanej plyšovej medvídek, kterej když ho otočíš bříškem vzhůru, tak zabručí. 


Norsko 1
15. 04. 2022
Dát tip

Podle toho, co si představuješ pod slovem roztomilé


Zbora
15. 04. 2022
Dát tip Gora

Nikdy nezapomenu, Norsko, jaks mi před půl rokem volal ve dvě ráno úplně na šrot, že ses rozhodl vstoupit do redakce, abys to tady celé zachránil. No není to prostě roztomilé? 


Zbora
14. 04. 2022
Dát tip a2a2a, Pomerančová

Ty se nepočítáš Norsko, ty seš prostě svéráz a magor. Ale rozhodně nejseš ublíženej chudáček. 


Norsko 1
14. 04. 2022
Dát tip Pomerančová

Mě nejmenoval, to je pro mě vyznamenání. A avi všem, už mě to sere


Zbora
14. 04. 2022
Dát tip Radovan Jiří Voříšek

Jo, zapomněl jsem to zamodřit, abych dal tomu okřiknutí větší váhu!

Tak znova!

Tady spousta lidí začíná dialog větou ve smyslu: Ty seš úplněj idiot, a pak jsou ublížení, že si s nima nikdo nechce povídat a prskaj kolem sebe. Naučte se základy komunikace drahá Luzz, Majaksi a spol. A začněte rozlišovat, co je podstatné, a co je fakt úplná píčovina. Uleví se vám. Chováte se jako děti na pískovišti :)

Končim tady, báj! báj!


Zbora
14. 04. 2022
Dát tip

Tady spousta lidí začíná dialog větou ve smyslu: Ty seš úplněj idiot, a pak jsou ublížení, že si s nima nikdo nechce povídat a prskaj kolem sebe. Naučte se základy komunikace drahá Luzz, Majaksi a spol. A začněte rozlišovat, co je podstatné, a co je fakt úplná píčovina. Uleví se vám. Chováte se jako děti na pískovišti :)

Končim tady, báj!


Silene
14. 04. 2022
Dát tip

a2a2a: Případně viz níže (soupis k technickým záležitostem)

K problematice avíz apod. 


Janina6
14. 04. 2022
Dát tip

chciHUBANA, fajn povídka, takových sem dej víc (teda né přímo sem, ale mezi "díla"). Ty bych si ráda chodila číst. Když tě vyhodili z Litery, tak vlastně udělali dobrou věc pro Písmák, vše je relativní.


a2a2a
14. 04. 2022
Dát tip

Za mne posílám avíza adresně, tedy, že zakliknu příslušný nick. To avízo samozřejmě ještě dostává automaticky autor diskuse, pod kterám vše probíhá. Hromadná avíza vychází podle mne ze zakliknutí kolonky vážná kritika. Alespoň to tak bývalo. Zde jsem až na jedno avízo dostával avíza pouze od tebe a v jednom případě od Luzz.  Když někdo klikne na projev souhlasu na některý můj komentář, avízo nedostávám. Tolik, jak to dělám a vímám. Nebo máš na mysli nějaký jiný zádrhel v této souvislosti?


Silene
14. 04. 2022
Dát tip

a2a2a: Dtto. Ještě jedna věc, již jsem postřehla. Na avíza nebo hromadná avíza nebo obecné formulace ve zprávách možná reagujeme podobně. Viz mé dotčení Zborovými a Radovanovými a tvé mou poznámkou. Což uvádím už jen pro mentální záchyt příslušného jevu, nad nímž asi bude dobře, pokud se zamyslím/e. Zkusím to. 

Nelze totiž technicky na straně příjemce rozlišit, zda šlo o avízo hromadné, nebo pro vybrané jednotlivce, není-li doslovně uvedeno.


a2a2a
14. 04. 2022
Dát tip

Silene, díky za vysvětlení, vše, co jsem chtěl, jsem napsal a ač se v mnohém názorově rozcházíme, platí, že se omlouvám za necitlivé poznámky, které v tvém případě nebyly mířeny s úmyslem tě zranit. 


Silene
14. 04. 2022
Dát tip

a2: SZ = soukromé zprávy, standardně používaná zkratka

Narážím na jejich mnohdy nekorektní obsah, nikoli na onu zvací linku, pouze jsem připustila, že tam mohla být a zaniknout v jiném, uniknout mi. Tobě jsem kdysi vysvětlila své důvody, SZ máš možná k dohledání. Pokud mažeš, samozřejmě naprosto chápu, schránky nejsou nafukovací balon.

Nelze vstoupit do společnosti, za jejíž jednání se stydíš. Za jednání redaktorek Gory a bixley se stydím určitě, se Zborou bohužel nejsme souladní, jsem na něj asi příliš přecitlivělá. 

Opakuji, pouze jsem ti zodpověděla, nač ses opakovaně tázal. Víc to rozmazávat nemusíme. 

prosím, nikomu kromě a2 neposílám avízo, stejně sem všichni chodíte

Luzz, děkuji ti za projevené interpretační schopnosti. Opravdu. 


a2a2a
14. 04. 2022
Dát tip

Luzz, já tomu z její formulace rozumím tak, jak rozumím. To, že pro ni vstup do redakce za dané situace není akceptovarelný, tomu také rozumím, k Sileně mám respekt a ona, jak doufám, ví, že nelžu. Poslední má douška zde.


Luzz
14. 04. 2022
Dát tip Lnice

a2, tak tohle mě nasralo: silene nikde neříká, ani nenaznačuje, že ji má někdo zvát opakovaně! nepodsouvej jí pořád něco, co neřekla, buď tak laskav.

s. se jen prostě snaží vysvětlit, že pro ni vstup redakce je neakceptovatelný, z několika důvodů, které myslím docela výstižně popsala. snaž se pochopit aspoň toto. redakce, tak jak teď funguje, opravdu není důstojnou institucí, i když by jí hrozně ráda byla.


a2a2a
14. 04. 2022
Dát tip

Silene, za sebe vím, že jsem tě k tomu vyzval vícekrát, naposledy zde nebo v našich diskusích, byť třeba v obecnější rovině. A proč ironizuješ klikání jako výraz souhlasu s komentáři. Já jsem jeden z nich a ani mne nenapadlo, že bych měl mít někomu za zlé, že se přímo neúčastní. Účastní se právě třeba tím kliknutím a na zbytek třeba nemá žaludek, má obyčejný strach stát se terčem útokům jedovatých poznámek, apod.  A pokud tě zvala Gora, nevím, co značí zkratka SZ, ale už to přeháníš. Jsi dost bystrá na to, abys posoudila, zda tě zve či ne. A konec konců, objevovaly se zde čas od času v rámci podobných diskusí apely, že tu možnost má každý. Nebo tě má někdo zvát opakovaně? Hanko, něco není v pořádku. Nemám z toho žádnou radost a raději dál pokračovat nebudu. A pokud jsem někde necitlivě zasáhl tvou duši, mrzí mne to, omlouvám se, ale můžeš si být jistá, že nevědomy.


Silene
14. 04. 2022
Dát tip

Pusíku, tvůj rozbor byl super, svou autorskou tvorbu si strč na vlastní stránku, lépe tam zanikne/vynikne, nehodící se škrtněte.  

Tradičně s díky všem agilním klikačům na cizí kritiky za schopnost formulovat samostatný názor. K výtce Zbory a postavenému vypíchnutí z textu k sobě. Ano, mírně jsem přemrštila. Jde však přesně o princip: nic nám tu nefunguje, leč takhle ty projekty nerozjedeme, když pořád bude někdo kritizovat. Jsem ráda, že za to zjevně můžu. ( = ironie) 

Tehdy také stačilo vyjmout z hromadného avíza ty, kteří jednali konstruktivně. Simply clever. A už by byl rozdíl fest znát. 

a2a2a: Krom tvé výzvy na mé autorské stránce jsem jinou neobdržela. Gořino podivné spisování v SZ za nic takového nepokládám, jedině tam by mohlo jiné oslovení zaniknout, ano, snad. 

Nyní již je to mimo úvahy zcela.

avízo nikomu, jedině Pusíkovi za všechna dosavadní


Norsko 1
14. 04. 2022
Dát tip

Neposílej mi avi, jinak milý pusíku. Děkuji. Prostě mě od označ


yss
14. 04. 2022
Dát tip

*prudiči,pálčivejšieho*


yss
14. 04. 2022
Dát tip

Význam redakcie v súčasnej dobe? V krátkosti? Ok ..Pride mi výslovne až smiešne,keď pri riešení akéhokoľvek palcivejsieho problému, konkrétne pani redaktorky,sedia tichúcko v ústraní a napriek tomu,že "problém"evidujú,chýba im akákoľvek snaha diskurzu, konfrontácie.

Aby som sa vyhla dlhším rečiam...minule sme tu "riešili" istý problém s "prisvojením"textu Diskusia neskutočná,pani redaktorky, ktoré to čítali,neboli schopné akejkoľvek reakcie.Toto je akože ten význam a zmysel redakcie? O hodnotení typu páči -nepáči už som diskutovala s alešom takže stačí. 

Už iba zopakujem,akýkoľvek názor,ktorý nekorešponduje s tou veľkou famil.skupinou je okamžite označovaný za "lynčovanie,agresiu a útok"/viď diskusia u BR/ A toto nezapričinili "hulváti,kverulanti,prudici"...toto zapríčinili redaktorky, ktoré preferujú cukríkové dávky.


Silene
14. 04. 2022
Dát tip

Stěžejní je vždy průběžný i dlouhodobý postoj majitele k literárnímu webu, který zakládal. Primárně tratí valný smysl pojit jakékoli projekty a plány výše zmiňované s oporou, jíž se nedostává. Konstatuji, nenapadám; jedná se o stav věcí, jehož jsem se poněkud obávala, vycházel mi tak v předpokladech a z dosavadních zkušeností. Spíše než o naději na budoucnost s rozepjatými křídly jedná se o lpění. Za sebe budu respektovat a pokusím se vypořádat s tím svým.  


yss
14. 04. 2022
Dát tip

totálne som sa v tom stratila,musím pekne od začiatku


Silene
14. 04. 2022
Dát tip

a2a2a: Argumentace covidem je ad hominem. Dysfunkční přirovnání. Argumentace popularizační ML? Magnesia Litera má své funkce a lze říci jediné, zcela prosté. ML není kánon. Z mé strany k tématu dostačující schopnosti rozlišení vše. Nezaměňovala bych poezii jako takovou za každou cenu za vzájemné vztahy jejích autorů. 


Marcelo, očekávání je jedna věc, vyžadování druhá. Nic takového nevyžaduji.

Chyby pravopisné dělám, to jsem celý já.

Se slušným postupem jak dát do diskuse někoho bych se opakoval. 


a2a2a
14. 04. 2022
Dát tip

Hanko, proboha, copak jsem ti vytýkal, že málo či špatně komentuješ? Myslím, nečetl jsem zde zdaleka komenty ostatních, ale zřejmě nikdo o tvé práci zde nepochybuje, tak proč to uvádíš. A tvá poznámka, že tištění básníci ještě nemusí být dobrými básníky, je jen velmi neurčitá řeč a ve zdejším kontextu zbytečná. Ty, které jsem zmínil, určitě umí. Že ještě nemají Magnesia Literu? Nechci být více ironický, nezasloužíš si to. omlouvám se. Ale celá ta diskuse mi připomíná obvyklé diskuse okolo odpůrců očkování proti covidu. Obě strany argumentají a obě mají pocit, že se neposlouchají. Hanko, rozhodně mám respekt k tvým znalostem a rozhodně tě neřadím do skupiny bezuzdných kverulantů, jen si myslím, že můžeš být docela dobře stejně zaujatá jako já a stejně si oba myslíme, že té pravdy máme větší kousek. Naštěstí v celé té při nejde o život.


Marcela.K.
13. 04. 2022
Dát tip

Pane redaktore Voříšku, nebudu se Vám omlouvat za to, že jsem se zeptala na Písmáku ostatních autorů, jaký mají názor na Vámi zveřeněnou kritiku u díla. Vy jste tu kritiku napsal. Je tu veřejně dostupná. To nebyl dotaz na Vás, proč píšete takové komentáře. To byl dotaz na ostatní autory, zda se jim toto zdá vhodné. Ta diskuze byla veřejná, nic jsem neskrývala. Nepsala jsem nikomu SZ o tom, jaký je Voříšek trapně vtipný.

Za to, že nevíte jak se skloňuje zájmeno já  se mi omlouvat nemusíte, ale očekávala bych u člena redakce, že toto zná.


Silene
13. 04. 2022
Dát tip Marcela.K.

RJV: Právě. Nebo si vezmi, já teď psala o předním slovenském básníkovi. Působí i tu na písmáku. Psala jsem o něm zrovna jako o uživateli. Nic moc, co by ho mělo zdržovat. Myslíš, že měl/neměl obdržet avízo? = Někdy je to těžké posoudit, opravdu. 

a2a2a: Polopaticky. Z rodinných důvodů. Tehdy. Přesto se domnívám, že i bez berličky redakční visačky jsem pro písmák udělala takřka tolik, co fenomenální redaktorka prózy bixley, jíž tedy neposílám avízo. 

Redakce jsem zcela nezištně podporovala až do té doby, než jsem vyrozuměla jisté nešvarné jevy. A retrospektivně: Jestli se tu uvolí ukázat yss, což netuším, možná ti k tomu něco poví. K tehdejší době, cos výše zmínil.  

Btw, tištěný básník neznamená automaticky výborný básník. To k výše uvedené argumentaci příslušnými autory. Prostě... básníci. 

K čestné redakci bych se snad i připojila. K čestné. Víc nemám, co bych uvedla k vytýkané absenci podpory. Takhle ale? Omlouvám se, zcela neslučitelné zase s mými mravními zásadami.


a2a2a
13. 04. 2022
Dát tip

Hanko, ještě k mé paměti, vůbec není důležité, zda jsi odmítla při volbách či později, jako to, že jsi odmítla, ačkoliv by tvá práce byla přínosem a nelze vyloučit, že díky tobě i dalším, kdo nechtějí, by některé vaše výhrady být vůbec nemusely. Nekritizuji tě za to, že jsi odmítla, konstatuji to jako fakt, tvé důvody jsou zcela legitimní, na druhou stranu je však třeba podpořit či alespoň objektivně hodnotit práci těch, co v redakci působí s porozuměním všech souvislostí. 


vůbec mě to nenapadlo, zřejmě pro onu banálnost opakování 


Silene
13. 04. 2022
Dát tip

RJV: Neobdržela jsem avízo, jmenuješ mě. Mrk.  = Vidíš, jak je to absurdní? 


Silene
13. 04. 2022
Dát tip

a2a2a: Také prosím, Jiří, do toho usvědčení ze špatné paměti jednoho či obou z nás dvou zařaď mé důvody tehdejšího odmítnutí tvé nabídky. Veřejně uvést lze jeden: Ano, neměl mi písmák již co nabídnout, jak jsi správně konstatoval. 


Marcelo, omlovám se za skloňování já, 

tebe jsem nejmenoval, není výše nic, co bych ti nepsal, když jsi se "odkopala" a my si psali, Silene tím argumentovala, principiálně jsem se tedy vyjádřil.

Nebylo to slušné postupovat, tak jak jsi postupovala, očekával bych - promiň, sorry nebo tak něco.

 


Dagmaram
13. 04. 2022
Dát tip Gora, Pomerančová

třeba by se mohlo rozlišovat mezi literárně hodnotícími tipy a tipy z jakéhokoliv druhu sympatie

mít ke zmáčknutí dvě různé ikony

myslím, že toto hravé čtyřverší by nachytalo zejména tipy "sympatie"

 

 


Silene
13. 04. 2022
Dát tip

Dobře, Jiří, viděla jsem ty výsledky jednou. Ty vícekrát a nepamatoval sis ani to, že jsem tam nebyla. Dajak odmítl s díky, možná již v nominaci. Ale porovnej to prosím sebezpytně se svou pamětí, např. na mé jméno. 

Že můžete odmazávat, dobře vím. Myslím administrátorsky. Dobrou noc. 

Zboro, ještě tam byl vstup, možná ne modrý: A poslal jste mi odsud někdo avízo? Tehdy jsem ti odpovídala, že máme k dispozici nově Denní aktivitu, a proto každý snadno zjistí rychlým pohledem do sjetiny, co se ten den kde dělo podstatného. Sama ti avíza obvykle žádná neposílám, patříš k těm, kteří dali najevo nelibost (chápu, musíš jich mít kvanta.) 

Ale podobných modrých je prostě víc, ostatně viz zde. Dtto. Že si lidi troufli upozornit na slabinu textu? Proto upálit? Rozumíš? Mně osobně to nevstřícné připadlo, ano. Taky dobrou noc. 


a2a2a
13. 04. 2022
Dát tip

Hanko, nyní tě usvědčím ze špatné paměti. Dajakbol nebyl výherce ani zdaleka, získal 3 hlasy, možná i odmítl, už si nepamatuji, ale byl v pořadí někde okolo 7 místa.

Nemáš pravdu, že bych o tvé komentátorské činnosti nevěděl, jak jinak bych tě vybízel ke vstupu a pokud ví, nebyl jsem sám.

A jak je vidět, nenasloucháš. Psal jsem o početné redakci v minulosti a o jejím výsledku. Časem se rozpadla. A stále platí, že kdo chce, může, pokud má co nabídnout. Přijat za redaktora kohokoliv, to by teprve byla voda na mlýn.

Nemyslím si, že by sis stěžovala na nedostatek ocenění tvých textů, ale to také není předmětem naší diskuse. Ostatně tvá a nejen tvá komentátorská činnost jasně dokazuje, že zde mají šanci se poučit i ti, kdo komentáři redaktorů pohrdají, tedy stále je zde platforma k užitečnému tříbení názorů.

O zneužívání funkce redaktora, byť jen poněkud, osobně nic nevím, a i kdyby existovalo, což neumím vyloučit ani potvrdit, pak je stále otázkou, do jaké míry je tento pohled subjektivní a případně jako jev častý či opravdu úmyslný. A zda toto zpochybňování bez reflexe míry není víc na škodu než k užitku.


Zbora
13. 04. 2022
Dát tip dajakbol, Bačkovský

Byl. Jedinou modrou kritiku tam mám tohle:

Co se pokusit shodnout na nějakých bodech: jaké změny se třeba nepovedly, co se nám nelíbí, co bysme udělali jinak, co vrátili do původního stavu. Jaké jsou třeba vaše další návrhy na vylepšení Písmáka.  Co vám tu schází, jaké nové funkce by Písmáku prospěly, co nefunguje a mělo by.  Nyní to jde, Písmák se vyvíjí, tak se pokusme toho využít. Tohle často útočné plácání jeden přes druhého plné emocí je k ničemu. 

Takže co takto? V bodech, stručně, bez emocí. Začnu:

1. podpora mobilních zařízení

2. neschovávat avíza za dalším klikem (je to zbytečný klik navíc)

3. vyladit nový editor děl

 

Jestli Ti tohle připadá jako okřikávání, nebo přezíravý přístup, tak fakt už jako nevim, jakou míru vstřícnosti by sis ode mě jako představovala. 


Silene
13. 04. 2022
Dát tip

Jiří, o žlutých a růžových řádcích mi nemusíš říkat, pamatuji je. Dokonce ti povím, KDO odmítl v té anketě, její výherce: dajakbol (P. G.). Ano, tvorbu Lukáše Sedláčka znám. I Markétinu atp. 

Ano, působit bez redakce by mohlo prosvětlit, když je písmák málo vytížen nějakou valnější účastí a vyrovnat silové působení redaktorů tam, kde poněkud zneužívají své visačky. Příklady jsem uvedla, stále dokola také říkat nebudu. A nemohu za to, že nemáš přehled o mé průběžné aktivitě z těch časů, míním té komentátorské. Visačku jsem k tomu nepotřebovala, pro tipy jsem to rovněž nečinila. nebo máš snad dojem, že si tu ty výběry a tipy stále pošetile silážuji?   


Silene
13. 04. 2022
Dát tip

Zboro, neprominu. Byl ses podívat pod tu Lampárnu? Právě jsi zopakoval svůj typicky přezíravý přístup. 


a2a2a
13. 04. 2022
Dát tip

avi


a2a2a
13. 04. 2022
Dát tip Pomerančová, aleš-novák, Gora, Zbora

Silene . Hanko, upřesňuji, jak jsem se díval na výsledky tehdejších voleb redaktorů, že jsi tam skutečně nefigurovala, skutečností však je, že ti byla práce v redakci mnou nabídnuta, či spíše, že jsem tě k ní vybízel.

Také není pravdou, že by na Písmáku nepublikovali dobří autoři, naopak je jich a bylo jich docela dost a řada z nich zde začínala, třeba Tartaro, Markéta, nes, Martin Šindelář a další. To, že zde výrazně převažují autoři, kteří řekněme natolik dosud nezaujali, je také fakt a faktem to vždy bylo. Pravdou je, že asi tak do roku 2006 to zde vířilo mnohem více, denně zde vycházelo i více než sto příspěvků. Nemyslím si, že se Písmák stal obětí redakcí, ale jaksi reflektuje dobu. Já to už tolik nesleduji, mám to z doslechu, ale třeba takový server TOTEM, který i v těch dávných létech platil za daleko exkluzivnější než Písmák, je v daleko větších troskách, o dalších serverech nemluvě, pokud nejde o víceméně uzavřené skupiny. Je to určitě nedobře, navíc pasivita Oldy pro krátkodobém vzepětí také leccos brzdí. A pak, kdo má pravdu, ti, co tvrdí, že dobří autoři odcházá, protože tady nemají šanci k růstu, a nebo odchází proto, že zde nikdy nebyl nedostatek hulvátů a kverulantů. Nejspíše obojí je pravdou, asi záleží na osobnosti každého. Považuji však  za diplomaticky řečeno - neúplné - tvrzení, že redakce je špatná, jestliže je tento systém zde nastaven a jestlže je také otevřen působení každého, kdo má chuť a i alespoň něco málo nabídnout. Kdysi tu byla redakce, kde mohl být redaktorem každý, kdo chtěl, bez výběru. Bylo jich několik desítek, ke třiceti a výsledek? Komentovali a výběrovali tak z jedné třetiny. Také zde existovala tabulka - měsíční přehled tzv. čtenářsky nejúspěšnějších děl, nevím proč zanikla, ale kupodivu tipování běžných čtenářů v naprosté většině korespondovalo s výběry redaktorů, i když ti měli šanci vyšší hdnotou jejich výběrů tabulku ovlivnit, ale ne nijak zásadně.

Už dost. Vím, co obnáší funkce redaktora a obecně jsem dalek toho, abych je kritizoval způsobem, jak se to zde často děje. Mohou odejít, samozřejmě, ale bude pak reakce lepší, když se málokomu chce podstoupit zdejší otloukání a bude to lepší bez jakékoliv redakce?


Zbora
13. 04. 2022
Dát tip aleš-novák

Silene: to s tím IQ cca 120+ plus jsi myslela vážně, nebo se uchyluješ po 24 hodinách vysvětlování k ironii? 

Návrh nejprv vstoupit, potom povím své plány. S rozpracovanými projekty vážné zájemce případně rád seznámím.

Možná když to dám takto pod sebe, bude ten rozdíl víc patrný. 

Promiň, že to odnášíš neprávem zrovna Ty, ale mně tenhle styl komunikace, kdy si prostě lidi pořád dokola melou to svoje a snad ani nečtou, co píšou ostatní, fakt nebaví. 


Silene
13. 04. 2022
Dát tip

Souhrně řečeno, osobně již mám komentátorsky na písmáku dávno odpracováno, i proto se mě poměrně dotkla ta hromadná zásilka od redaktora Zbory. Současné redakce pokládám za slabé, až dysfunkční a mám dokonce vážné pochyby o jejich dalším smyslu. Dovolila jsem si upozornit na setrvalý pokles v kvalitě a právě další zvýšenou hladinu nevole autorů s jakýmikoli připomínkami k textům, které nejsou ve stylu líbí. Hezké. Tip.

Je-li takto Písmák veselejší a radostnější, inu R.I.P., Písmáku. 


Silene
13. 04. 2022
Dát tip

PS. Na yssin názor si ráda počkám, uvolí-li se. 


Silene
13. 04. 2022
Dát tip

a2a2a, nu, mělo by s tou dobou korespondovat, ovšem ve smyslu, že ses pravděpodobně věnoval vyjednávání, na komentátorskou činnost pod tvorbou druhých již příliš času nevycházelo. Tehdy to byla doména právě ysslandie, atkij, no a elévky Gory. Naopak si absolutně nepamatuji, že bych kdy hrála roli v nějaké anketě na redaktory, vím jedině o tvé zmínce na mé autorské stránce, na niž jsem reagovala. 

Jiří, potíž je v tom, že aby člověk byl ochoten v redakci pomoci, musel by se v dané společnosti cítit smysluplně a mít k ní důvěru, což asi ani není za současného stavu věcí splnitelné. A možná obapolně. 

Co mé osoby se týče, písmák mi zase kdovíjak k růstu nepřispěl, což ovšem koresponduje i s tím, že nevyužívám hlavní seznam. Raději jsem se obracela na profesionální úroveň informačních zdrojů. 

Okřikováním nazývám používání institutu vážných kritik k hromadnému oslovování všech, co se pod diskusí kdy mihli, což je možná pro redaktora efektivní, ale v konečném dopadu poměrně nepatřičné. 

Viz situace s RJV dnes. Zbytečné nedorozumění, šlo patrně o hromadné avízo, ale to příjemce nemá jak rozlišit.


a2a2a
13. 04. 2022
Dát tip Pomerančová, Bačkovský

Silene, nevzpomínám si přesně, ale spíše opak je pravdou, protože období přd vydáním sbírky shodou okolností korespondovalo s nakonec úspěšnou snahou realizovat jednání s Oldou a následnou škálou změn na Písmáku. Navíc v té době proběhla např. širší anketa, kde Písmáci navrhovali redaktory, z nichž řada redakci doplnila a naopak řada těch, které Písmáci vnímali jako dobré komentátory, odmítla, tebe nevýjimaje. Zklamalo mne, když učiníš poznámku, která vyznívá tak, jak vyznívá, tím spíše že mé názory na realitu tohoto prostředí a možnosti znáš. Blíže se k této diskusi nechci vyjadřovat, neb se jedná o omílání omilaného a bez šance, že by namnoze jedni a titéž reflektovali skutečnost, že Písmák není jen literární server, což můžeme kritizovat, ale pak také musíme mít ochotu nahlédnout jeho existující funkci jakési sociální sítě a reálné možnosti. Obviňovat redakci (nyní nemám na mysli přímo tebe) z jakéhosi kamarádění je povrchní, bylo by lépe, kdyby ti z vás, kteří máte co nabídnout, pomohli přímo v redakci.

Působil jsem v ní 14 let, z toho jsem byl 8 let jakýmsi jejím organizátorem, a nevím nic o tom, že by uvnitř panovalo jakékoliv okřikování či tlak na jednolitý postoj, a pokud vím, tak zde existovala i značná diferenciace náhledů na poezii, což by mohla potvrdit i yss, která si počínala natolik otevřeně a řekl bych, že i fundovaně, že za to sklízela občas nechutné reakce.


Silene
13. 04. 2022
Dát tip

Ad avíza: osobně se snažím to s jejich posíláním naopak nepřehánět, neoslovuji-li dotyčného přímo, čímž jej míním aktivně přizvat k diskusi, případně nenabydu-li dojmu, že obsah mého sdělení musí jmenovaný nutně autorizovat, a to z těch příčin, že jsem se setkala i s názory o zbytečném zahlcování takovými avízy. A teď to vyvažte. 


Silene
13. 04. 2022
Dát tip

a2a2a: V mém příspěvku se jednalo o souhrnnou reflexi časového období, na než vzpomínám. V jednu dobu ustala tvá zdejší komentátorská aktivita dost výrazně, později jsi dával do souvislosti také se zmíněnou sbírkou, již jsi zde prezentoval.  


Marcela.K.
13. 04. 2022
Dát tip

Slušní lidé posílají avíza? Proč ho tedy neposíláte Vy, pane redaktore Voříšku? Vy přece víte, kdo tu diskuzi o Vašich koulích a vaječnících založil. Neposlala jsem Vám ho od té diskuze ze dvou důvodů. 1.) Nenapadlo mě, že redaktor nesleduje první stranu Písmáka 2.) Nešlo mi o autora zmíněné kritiky. Šlo mi o názor ostatních autorů na kritiku, kterou je zde člen redakce schopen vyvěsit. Odpovědí bylo dostatek na to, abych si udělala obrázek o tom, jak to tu je. Jelikož nerada ztrácím čas zbytečně, po pěti dnech jsem diskuzi smazala. 

PS.: Možná by nebylo od věci, kdyby redaktor alespoň ovládal skloňování  zájmena .


a2a2a
13. 04. 2022
Dát tip

Silene, třeba mi přiblížíš, vysvětlíš poznámku ...a2a2a si chystal svou sbírku Když topoly...


Janina6
13. 04. 2022
Dát tip

Namyšlenci, kteří tu jsou, by jimi zůstali i bez redaktorů...

Jako ne že bych si to bez nich nedovedla představit. Ale sama na některé vzpomínám v dobrém. Miroslawek mě povzbudil, abych se cosi přiučila z teorie verše a začala o svém psaní pořádně přemýšlet. StvN mi kdysi řekl, že se musím rozhodnout, jestli se chci zlepšovat, nebo mi jde jen  o to, aby mě lidi měli rádi. To byla pěkně studená sprcha, ale myslím, že "ozdravná" :-) Pro mě Písmák cenu má. To, že nejsem žádná hvězda, přece vím. Ale přesto jsem se tady hodně naučila. Když se podívám na své první pokusy, to byla hrůza.


Janina6
13. 04. 2022
Dát tip

chciHUBANA, když mám od tebe avízo, tak prosím tě, a když si tedy "přestaneme hrát na literaturu", na co si budeme hrát potom? Co tady tedy budeme dělat? Co navrhuješ, aby se na Písmáku dělo, když to, co se děje, je úplně špatně? (Nebo jde jen o to, že máme jít všichni včetně mě i tebe dopr?) Ráda bych ti rozuměla.


Silene
13. 04. 2022
Dát tip

Radovane, však jsme se na tom nakonec shodli, vč. zakladatelky. Diskuse byla slušná. Na druhou stranu jsou diskuse na titulní straně, a tedy na ráně. Někdy je těžké nalézt optimální postup. Jak vidíš, s přímou konfrontací také nejsou vždy optimální zkušenosti a s některými uživateli/redaktory pak ani není efektivní formou komunikace. Žádné vyjádření po tobě nežádám, jen jsem ti chtěla doložit, jak jsem tam o tobě případně mluvila, což již nemohu. 

Z pozice řadového uživatele také mohu říci, že jakkoli je redakční semknutí v případě pocitu útoku vcelku srozumitelnou formou obrany, směrem dolů funguje poněkud silově = ani to není optimální.

Zde už jde opravdu jen o diplomatické úsilí a obapolnou reflexi, sebereflexi atp. Rozhodně ne o útok. Dějinné události jsem zde předložila, vzhledem k avízu od Zbory. Toť vše. 

Příjemný zbytek dne, už tak spousta času v trapu.


Dát tip Gora, Bačkovský

Silene: Opět opakuji že jsem ti nic nevyčítal a ani mezi řádky. Ten komentář tam mám. 

Když tu byla diskuse o mě, bylo by solidní od autorů napřed napsat mě, co se nelíbí. Tak to dělají slušní lidé. Jiný postup neznám.

Jestli mě diskutující nedali echo, to je podružné.

O čemsi, co jsem nečetl, co bylo za zády a přesto o mě, se vyjadřovat nehodlám, nemám o čem.


Silene
13. 04. 2022
Dát tip

autorka bixley

předložka: Umřel na autonehodu

fejeton: Proměny odvahy

úvaha: Jedno písmeno

(Ryze ad fontes, o víc nejde; že si to pamatuji, souvisí s typem paměti, jíž disponuji. Důvod, proč "kauzy" konkrétně dokládám, spočívá v typickém problému, který při komunikaci s autorkou/redaktorkou bixley typicky nastává. Ztrácet čas s tím nikoho nenutím.)


Bačkovský
13. 04. 2022
Dát tip Gora

Pro mě je Písmák výborný prostor, část poezie je skvělá, vyrovná se i publikovaným textům. Udělat třeba antologii písmáka za posledních pár let a vydat ji jako knihu (klidně se zapojím do přípravy), to by mělo mít vysokou úroveň. Samo, že samochvála smrdí, ale redaktoři mají úroveň, často i jejich tvorba. Na Písmáku zustávám rád. CO vidím jako problém je sprostota, určitý druh blbství, který se rozmohl v poslední době. Ale dobrý    


Silene
13. 04. 2022
Dát tip

RJV: Nepovedlo se mi to z tvých slov odvodit. Byla jsem tu v BR sžíravě ironická, to ano. Jemnější náznaky nepomohly. 

Jinak jsem ti chtěla poslat avi od diskuse, kde jsme tě řešili, ale asi již ji zakladatelka odmazala. Viděl bys, kdyby byla, že jsem tam o tobě sprostě nemluvila. Návrh psát ti zpod děl padl i ode mě. (Takový byl můj záměr. Jinak se prapůvodně jednalo o báseň s komentářem vaječníky, koule.) Všeobecně není v mých silách opravovat každý komentář, s nímž nesouhlasím. Opraví tě třeba někdo jiný, naposledy Safián stran tzv. useknutého rýmu. (na rum/káru) Samozřejmě zde nešlo o hovadinu, jen nedostatečný cit. Až vyhmátnu hovadinu (ve smyslu koniny), dám vědět.  hovadina x hovadština, že


nenapsal jsem a ani nepomyslel, že ty urážíš


Silene
13. 04. 2022
Dát tip

Radovane, napiš mi prosím ty odněkud, kde urážím. Děkuji. Pojďme tam, ale je to asi škoda času nás obou. Naopravovala jsem se tu dost. 


Dát tip Bačkovský

Silene, napiš mi, když narazíš na to, že to co napíšu není košer, když to není srozumitelné. Pak to bude úplně košer a srozumitelné.

Oba víme, že co jsem výše napsal, není zas tak pseudoodborný náhled. Projevů zloby, urážení osob místo posouzení díla, despektu k práci mnohých, kteří vkládají úsilí a čas ... Pokud čteš pod díly, není možné si nevšimnout a nerozpoznat!

 


a zapoměls mě pozvat k tvému komentáři taky ...


Silene
13. 04. 2022
Dát tip Marcela.K.

Radovane, děkuji ti za zkušený pseudoodborný náhled. Pokud vím, sám tu sem tam vepíšeš něco, co není úplně košer, případně to není srozumitelné, případně je to z odborného hlediska totální hovadina.  

Poslyšte, stačí prostě upřímně vepsat, že o literaturu, gramatiku a podobné zbytečnosti už na písmáku nikdy nepůjde a že lidé s IQ cca 120+ tu nemají co pohledávat a je vyřešeno. 

Ještě jednou s omluvou autorce Pomerančové. 


bixley
13. 04. 2022
Dát tip

Jenom jsem chtěla uvést na pravou míru, že nešlo o předložku, ale o nadsázku. To je celé. Howgh. Domluvila jsem.


Mně tyhle ty výpady na redaktory nevadí (vybírám redaktory, protože jím jsem, i když se tu střílí na více cílů). Jsem zvyklý i na nestandardní projevy lidí trpících poruchami chování i osobnosti. Na jedince i skupiny. 

Po pravdě musím říct, že je účinnější obrátit se s frustrací na odborníky. Ale pokud se kdokoli domníváte, že jako lék funguje vynadávat se v skrytu nicku a rozmazávat odpadní látky, pak se nedá nic dělat.


Silene
13. 04. 2022
Dát tip

bixley, nemáme si co říci. Tys zase nepochopila výtku ohledně autorského plurálu a výstavby fejetonu, v čem byl problém; napřístě jsi nepochopila výtku ohledně nedostačujícího konceptu úvahy. Úvaha je zde ve vážných kategoriích a to je prostě fakt. Tu jde o přístup jako takový, kde jednu Gora kontruje, že ona by si nepochopila nikomu říci netroufla, ale zároveň mi starostlivě posílá SZ k tvé osobě, abych se tě nedejbože nedotkla. 

Ta roztomilá říkanka je konstrukčně špatně, příručku ujac jistě důvěrně ovládáš.  


bixley
13. 04. 2022
Dát tip

silene, nepochopila jsi nadsázku.


Silene
13. 04. 2022
Dát tip

errata: jen oprava pádu

Zboro, nevím. Pokud myslíš éru kolem obnovy písmáku, kdy Olda za pochodu přepisoval kód, tak to bylo jistě náročné. Fruhling tehdy podával návrhy, já třeba taky, styl se Oldovi nelíbil, šlo o Fr. diskusi Lampárna: Stěžujeme si; nedávno ti od ní Kamamura posílal avízo. Myslím, že se tam dá dobře prohlédnout s odstupem času, zda jsme byli, či nebyli neslušní. Chápu, že nervy měli na pochodu všichni, ale tys tam přišel lidi spíš okřiknout. ysslandia tehdy dělala řadovou redaktorku, stále dost aktivní, a2a2a si tehdy chystal vydání sbírky Když topoly. 

Oldovi jsme tehdy děkovali v rámci jeho Novinek, návrhy předkládali i tam, dokud na ně reflektoval. I tam je dohledatelný přístup jednotlivých lidí. Osobně píšu řadu let lidem kritiky vesměs věcné a funkční, radila jsem tu spoustě lidí s technickým chodem. S uživatelem Zdenda/Majaks jsem nikdy do neřešitelného sporu nevešla. Je to inteligentní jedinec. 

Neshodla jsem se, což jsem čestně připsala i Jiřímu, akorát nedávno s Gorou pod její BR, kde se to po dvou dnech vskutku vyhrotilo.

Redaktorku bixley, jíž jsem také přispívala pod její TD nějakými podněty, tyto patrně nezaujaly; jako uživatelka mi prostě vysvětlila již pod svými díly, že např. jsem asi nepochopila předložku, a podobný přístup. 

Co redakcí se týče, moji důvěru měli redaktoři egil, vk, ysslandia, Fruhling, reka. Možná jsem na někoho ve výčtu zapomněla. Návrh nejprv vstoupit, potom povím své plány, to mi připomíná haijina a A-redakciu. Dobře jsem vycházela také s dark matters, jakkoli se styl naší tvorby i jazyk míjejí atp. 

Na písmák jsem přišla v čase, kdy se právě zcela rozpadal, pracovně tomu říkám anarchistické období, dovolání žádné, člověk se naučil v daném prostředí pohybovat. 

Od děl, které tu zůstaly, se v mé historii kritiky dohledat dají jako u každého, za neslušnou nebo agresivní se nepokládám. Že se po dvaceti čtyřech hodinách pokusů něco naznačit či vysvětlit, uchýlím k ironii nebo sarkasmu, pokládám za zcela regulérní komunikační nástroj; patrně stejně jako ty vážnou kritiku na okřiknutí, k němuž se sem tam uchýlíš. I druzí tu mají nějaký inteligenční potenciál, prostě patřím třeba k těm, jimž to zcela nesedí. 


bixley
13. 04. 2022
Dát tip

Docela mě šokuje, jak vcelku nevinná dětská báseň v komentářích přejde od češtiny k hodnocení celého Písmáka.


Pěkné, milé, i vnoučatům se bude líbit tak, že se ji naučí


bixley
13. 04. 2022
Dát tip

To je důležitý úkol! A navíc radost.

Moc pěkné.


Zbora
13. 04. 2022
Dát tip

avi


Zbora
13. 04. 2022
Dát tip dajakbol, Gora, a2a2a

Tak, a když jsme u toho prostředí na Písmáku. Redakci Poezie právě opustil Bačkovský, který v téhle náladě dál nechce pracovat. Za poslední rok se lidi v redakci poezie prakticky všichni vyměnili. Rozjíždět naplánované projekty se tak dlouhodobě nedaří a prostě ani nemůže dařit.

Rád bych se tedy zeptal, kdo z Vás má zájem o vstup do redakce, ve které by mohl začít pro Písmáka a jeho prostředí skutečně něco dělat? Díky za odpověď.

S rozpracovanými projekty vážné zájemce případně rád seznámím (Zdendu ne). 

:)


Zbora
13. 04. 2022
Dát tip

Číslo: máš ve spoustě věcí pravdu a líbí se mi, že ji podáváš víceméně s nadhledem bez záště a sprostého, ponižujícího napadání druhých, což je podle Zdendy Majakse ostatně jistá norma kritického názoru na Písmáku.

Ona je to pravda ale jen částečná.

Jednak, otvři si jakoukoli sbírku Jiřího Žáčka kdekoli. Jistě se shodneme na tom, že je to ve společnosti fenomén a jeho čtyřverší jsou lidmi oblíbená (teda řekněme cca mimo lidí kolem literatury). Ale to je fuk. Tady jde o to, že žijeme v poměrně vypjaté době a tak je spousta lidí ráda za něco pozitivního a hodnotí to kladně. Podívej se na tady na ostatní autory vtipných veršů, jak si stojí oproti vážně míněné poezii. Je to problém? Není, bylo by divné, kdyby tomu tak nebylo. 

Ale to tady bylo i v době, kdys tady začínal - vzpomeň si na nicky Klipeto, Kakuloj, Cubka. Běž se podívat, kolik dostávali tipů. A tím se dostáváme k tomu, že mám dojem, že si Písmák jednak tak trochu idealizuješ, protože i v té době, na kterou vzpomínáš, byl plný kamarádčaftů (zrovna o duu Pozorovatel a GB Show bych pomlčel), množení nicků, hrubosti i zájmových skupinek autorů, které si tipovaly navzájem všechno. Ale máš pravdu, jistě se Písmák velmi změnil, jenže se změnila i společnost. Je to jako kdybys byl sto let v jiné galaxii, pak se vrátil a stěžoval si, jak je hrozné, že tady už lidi nejezdí na koních. Písmák měl na mále. Jeden čas to vypadalo, že skončí, moc lidí sem nechodilo, nikdo ho vlastně ani nechtěl vlastnit, protože je to pouze o jednostraném pumpování peněz do systému, za který se dočkáš akorát prudy od lidí, kteří si myslí, že mají na všechno právo a nárok. Podobné weby Literra a Totem jsou dnes prakticky mrtvé. Písmák se podařilo zachránit díky Oldovi, který si ho vzal na starosti a pár autorům v čele s a2a2a, kteří se začali snažit o jeho obnovu. Myslím, že dodnes Jirkovi a2a2a ani Oldovi nikdo ani náznakem nepoděkoval, za to, že Písmák jede dál. Je tady ale naopak poměrně velký zástup lidí, kteří se ve svém volném čase rádi haštěří o sprominutím hloupostech na kterých si dokazují vlastní důležitost. Nějakou systematickou práci od nikoho nemůžeš moc očekávat. To prostředí tomu prostě odpovídá. A nezlob se, bazírovat na tom, že se Ti nelíbí že nejvíc tipů dostala formálně docela slušně odvedená báseň ve stylu Žáčka, na které se tady rozhořela debata o tom, jestli tvar usednuli ještě není, nebo už je spisovný, je prostě úsměvné. Jednak je to přecenění samotného symbolu tipu a ano, jisté podcenění sociální funkce Písmáka. A to, jakým je momentálně Písmák prostředím se nutně odráží i na jeho redakci. To jsou přece neoddělitelné věci. 


Bačkovský
13. 04. 2022
Dát tip

Přepouštím pozici mladším, drzejším a doufám také šikovnějším (rozumím literárně, kulturně erudovanějším). Zdraví Bačkovský, kterému se na Písmáku prostě líbí skoro všechno.  Děkuji redaktorům za jejich práci.     


Silene
13. 04. 2022
Dát tip Marcela.K.

Z mého pohledu totiž kavárenský klub pro staré přátele si stávající redaktoři mohou založit i vlastní, zbavit se obtížných vlaječek a visaček a zbavit se tak zároveň naléhání a očekávání, tlaku, který je za stávající situace na jednotlivce či kolektiv redaktorů vzhledem k rozpačitým redakčním výstupům logicky vyvíjen. Zbývá otázka, jak předat oba magické kluby k rukám majitele, je-li tzv. vedoucí pozice v redakci nějakým způsobem vázána na konkrétní nick, což netuším. 


Silene
13. 04. 2022
Dát tip Marcela.K.

Janino, ono není zase tak složité rozklíčovat. Mnohdy se jednalo o VŠ studenty, proto např. i překladatelská klání. Dnes logicky primárně jiné starosti a mladší, pokud jsou vůbec schopni při stavu našeho školství souvislých literárních útvarů, jakože někteří ano, využívají vesměs modernější platformy ke vzájemné komunikaci. Toto vše je regulérně uznatelné, a proto by dávala daleko větší smysl ROVNOST. = Utlumit aktivitu redakcí, které prostě buď nemají čas, nebo jsou v určitých ohledech na úrovni elév a působí spíš zmateně. Což bylo možná vždy, až na pár vzácných výjimek, neboť jedinec plně soustředěný na vlastní tvorbu není svolný sloužit lidu s obvykle ne tak výrazným literárním talentem. I to má vícero příčin, 1) zapleveluje se vlastní stylistická úroveň, 2) jeden talent = jeden život.    


Janina6
13. 04. 2022
Dát tip Pomerančová, aleš-novák

Dlouhatánské číslo, budu tě s dovolením citovat:

"Já chápu, že mnozí jsou tady už dlouho, znají se, často nejspíš i osobně, je to tady pro ně do jisté míry platforma k internetovému setkávání se. Ovšem já osobně si nejsem jistý, jestli by takhle měl fungovat literární server. Dříve mi zkrátka připadalo, že to tady bylo více o literatuře. To je v zásadě celé, co se snažím říct."

Řekl jsi to, myslím, přesně. Souhlasím s tím do puntíku. Jen si pořád kladu otázku, PROČ to dřív bylo jiné. Bylo to tu "víc o literatuře" a bylo víc kvalitních kritiků a ti byli náročnější a taky bylo víc náročnějších "obyčejných" čtenářů. Ale není mi jasný důvod. Za sebe řeknu jen - vůbec by mě nenapadlo považovat se za součást jakési zdejší "elity", a ano, bývala jsem taky náročnější (hlavně v době, kdy jsem organizovala Povídku měsíce a byla v redakci prózy), teď už sem chodím víc relaxovat a setkávat se. Nemyslím si, že bych tipovala a chválila úplné blbosti, ale úplně vážně už to tu neberu. Možná je to dáno věkem. Byla bych ráda, kdyby to tu "vzali do ruky" mladší, drzejší a doufejme šikovnější. Ale jsou tu někde???


Pomerančová
12. 04. 2022
Dát tip Zbora, Alegna, aleš-novák, Radovan Jiří Voříšek, a2a2a

Kdybych tušila, jaký povyk způsobí lehce nahozená říkanka, která neměla jiný cíl, než pobavit a podělit se o trochu radosti ze slunečného dne a kvetoucích tulipánů, způsobí, zařadila bych ji raději do kategorie horor, existencionální... ;-)Nenazvala jsem ji básní, i proto je to v kategorii jen tak pro radost. Ale vypadá to, že způsobila spoustu mrzení a radost se vytratila, místo toho je tu spoustu energie věnováné tomu, proč je to dílko špatné a co si to dovoluje dostávat tipy. Mrzí mě to - ne že  bych si to brala osobně, ale proto, že tu bylo vyplýtváno ( z  mého pohledu) spoustu energie, která mohla být věnována jiným dílům, která by si to zasloužila víc,  jejich hodnocení, jejich komentování, rozebírání etc. Škoda, no, ale co už naděláme, do tohohle nikomu mluvit nemůžu, nebudu a nehodlám.Děkuji všem, které dílko snad aspoň na chvíli potěšilo, že jsem se mohla podělit, děkuji za věcné připomínky, předeším Silene.A omlouvám se, že neodpovím na všechny kritiky jmenovitě. Mám za sebou těžký den v práci a další čekají, a přelézají se hůř než ploty, znáte to.Takže vám upřímně přeji  texty, které vám budou po chuti, pokud je budete číst, a budou dostávat spoustu tipů a výběrů, pokud je budete psát.Nezapomínejte - jak s oblibou říkám + vesmír vás všechny miluje..jo a taky...    ....prostě kvéstDobrou noc :-)


yss
12. 04. 2022
Dát tip

Oprava, nekorešpondujúci pohľad /koment 22:05/...od mňa všetko 


yss
12. 04. 2022
Dát tip

Optimizmus by tiež nemal byť synonymom pre hlúposť,ale čo už. 


Negativní postoj není totéž co negativismus.


yss
12. 04. 2022
Dát tip Marcela.K., Janina6

Presne o tom to celé je..akýkoľvek kritický úsudok, nekorešpondujú či pohľad si zamieňate s negativizmom,agresiou,a osobnou antipatiou. Hra na hlupáčikov ma neberie,vykrúcanie v štýle páči nepáči oči neprikryje a neprelepi. Niekedy veci treba nazvať správne,treba povedať ok,je to o vzťahoch,je to o kamarátske atď...prd o literatúre.Tanečky


Za negativní postoj se nemusíš omlouvat. Stejně jako já se neomlouvám za postoj pozitivní.


jo, dal jsem dílu tip, zařadil ho do klubu. Na dlouhé komentáře jsou tu jiní specialisté.


yss
12. 04. 2022
Dát tip

Aleši-po tvojom triviálnom žváste by som sa teda mala začať ospravedlňovať za akýkoľvek kritický pohľad na text, pretože evidentne ku každému  treba pristupovať iba s nálepkou líbi-nelibi. Najlepšie v poradí vzťahov,kolegiality,atď....


Aleši, dobrá. A tobě se na tom líbí tedy konkrétně co? Protože jsi to zatím nenapsal. Kromě toho, že "usednuli" je v pořádku - což není -, jsi k té básni nenapsal vlastně vůbec nic. Ale tip stačí, že? Hlavně, že se líbilo.


57188418432178751875
12. 04. 2022
Dát tip Marcela.K.

chciHUBANA: No v podstatě ano, protože jsem tady nějakých sedm let vůbec nebyl. A nejde ani tak o mě, já jsem tipy nijak zvlášť nedostával nikdy, ani v době, na kterou odkazuji. Ale dříve mě to tady alespoň bavilo, člověk si opravdu početl - třeba i v diskuzích. A když už si někdo něco přečetl od něj něco, mu to dalo. To, co je tady teď, je totálně nulové prostředí pro nějaký literární rozvoj. Ale nejspíš je to přirozený vývoj - i další lit. servery jdou do háje, mnohé už tam dávno jsou, Pismák to přece jen ustál nakonec ještě nejdéle.


aleš-novák
12. 04. 2022
Dát tip Gora

Prostě se to někomu líbí a někomu ne. To se stává dost často.


57188418432178751875
12. 04. 2022
Dát tip Marcela.K., Janina6

Ale chci ještě jednou zdůraznit, že tohle není nic výslovně proti autorce - podobných "dílek" se tady objevují desítky a bezvýjimečně jsou oceňování pořád těmi samými lidmi z řad "elity". Připomíná mi to jakési přátelské poplácávání po ramenou a potřásání rukou po divadelní premiéře, i kdyby šlo v podstatě o cokoli - jo, pěkně jsi to napsal/a, přidávám tip na dobrou noc. Kdybych napsal - "Ráček s paní račicí, šli pod oblohou mračící. Už byla jim venku kosa, tak tekl jim sopel z nosa." - taky tomu dáte dvacet tipů? Nedáte, naopak poukážete na to, jaká je to bezduchá kravina. Ovšem básni, která celá stojí na chybně použitém tvaru slova, nevytknete nic - naopak tipujete, až se z vás kouří.

Já chápu, že mnozí jsou tady už dlouho, znají se, často nejspíš i osobně, je to tady pro ně do jisté míry platforma k internetovému setkávání se. Ovšem já osobně si nejsem jistý, jestli by takhle měl fungovat literární server. Dříve mi zkrátka připadalo, že to tady bylo více o literatuře. To je v zásadě celé, co se snažím říct.


57188418432178751875
12. 04. 2022
Dát tip Silene, Marcela.K., Lerak12

Silene: Ano, přesně tak, když už třeba nespisovný výraz, ať má smysl - může být třeba nositelem nějakého vtipu nebo jeho úmyslné včlenění do jinak spisovného tónu chce něco zdůraznit, na něco poukázat atp. Tady je to prostě jen pouhá chyba, kterou autorka použila čistě z toho důvodu, že jinak by jí báseň "nevyšla". To mi přijde prostě strašně málo na 16 tipů, včetně redaktorů, to ať se na mě nikdo nezlobí.


57188418432178751875
12. 04. 2022
Dát tip Marcela.K.

aleš-novák: Jenže v tomto případě nejde o nespisovné slovo, ale gramatickou chybu, což je dost zásadní rozdíl, nemyslíš? Navíc celá báseň se o onu chybu de facto opírá - být to slovo napsáno správně, báseň vůbec nefunguje.


Silene
12. 04. 2022
Dát tip

Frynta. Emanuel Frynta. A nesnižovat laťku Žáčkem. Chrlič jeden leporelový přeceňovaný. 

Nejde o nespisovná slova jako taková. Jde o špičkovou práci s jazykem a metrem. Když v jedné říkance, tak ať to má nějaký smysl, proč je v ní hovorový tvar atp. 


yss
12. 04. 2022
Dát tip

Abakus-tak buď rada že u tvojich štvorversi prevláda zdravý a triezvy pohľad,to je niekedy viac

 

 


Abakus
12. 04. 2022
Dát tip

Ahoj pekné číslo - to nemení na veci, že by ma to potešilo, keby sa  to dialo u môjho štvorveršia. Ale tam ani pes neštekne. 


Tak jsem si otevřel dětskou knížku mistra Žáčka - Dvakrát dvě je někdy pět.

Nejenže už sám titul kazí matematické znalosti našich dětí, ale už od prvních stránek se dají najít spousty nespisovných slov ...:o)


Abakus: Jak dodávám v závěru toho nejapně rozvášněného komentáře: není to vše kvůli této básni, ta byla jen tím posledním podnětem k tomu, abych přispěl svojí trochou do mlýna a vyjádřil, jak vnímám současný Pismák (ne že by to pro ty, kterých se to týká, mělo být důležité).


Abakus
12. 04. 2022
Dát tip

Wau, to všetko kvôli jednému štvorveršiu? To by som chcela dosiahnúť raz aj ja!


Silene
12. 04. 2022
Dát tip

Inu, když něco takového o písmáku drze konstatuje dílenský uživatel Silene, máme z toho diplomatickou roztržku na dvacet čtyři hodin, že. Učiňme Fruhlinga opět velikým! (Odpotácím se nostalgicky škytat do kouta.) 

Hřebíček na hlavičku je rovněž vyhmátnutí příčin čpavé nenávisti stého padesátého osmého alternicku uživatele Kamamura vůči uživateli Majaks. Nic jiného než trapná (s dovolením v původním významu adjektiva) závist talentu. 


yss
12. 04. 2022
Dát tip

Ten pán s dlhým číslom-pre mňa po dlhšom čase konečne úprimný pohľad na celé dianie.Tu naozaj nejde o autorku /dokonca autorka za svoj nadhľad vo finálnom komente zachránila to,čo Zbora tým "výkrikom"skoro .../tu ide skôr o princíp,vďaka ktorému latka smeruje dolu a dolu. 


57188418432178751875
12. 04. 2022
Dát tip yss, Marcela.K., Janina6, lawenderr, Lnice

Většinou když už sem napíšu nějaký komentář, snažím se hledat na komentovaném díle spíše pozitiva, přijde mi zbytečné autory demotivovat výčtem chyb, které povětšinou souvisí spíše s mým vkusem než tím, že by šlo skutečně o chyby.  Ale v tomto případě... je vážně fascinující, a bohužel v nepříliš pozitivním slova smyslu, co tady za necelé dva dny může dostat 16 tipů (a nepochybuji, že další budou přibývat). Nejspíš bych se k tomu ani nevyjadřoval, kdyby to na mě nevyskočilo coby "nejúspěšnější dílo" na úvodní stránce; ale to už mi vážně nedalo. Obyčejná rýmovačka postavena na čtyřech verších, přičemž navíc část toho, co má být jakože vtipné, je gramaticky špatně, což by u úderné rýmovačky o deseti slovech asi nastávat úplně nemělo. K tomuhle prostě nemám vůbec co říct. Vždyť je to totálně diletantská práce, tohle snad ani nelze myslet vážně, že "redaktor poezie" komentuje s tipem. Není ostatně náhodou, že největší a de facto jediné vášně, které báseň dosud vzbudila, vztahují se právě k oné chybě. Je to sice vhodně zařazeno do kategorie "jen tak pro radost", což do určité míry ospravedlňuje ryze konzumní povahu díla, zřejmě cílené na dětské čtenářstvo, ale podle mého to opravdu není jedno z těch děl, které by si zasloužilo tip od mnohých z těch "důležitých" pismáckých osobností - jako je Janina, Zbora, Norsko 1 apod.

Pismák pamatuji cca od roku 2008, kdy to byla líheň talentovaných autorů (Kandelábr, Stvn, Finch, pozorovatel, GB_Show, domin.go, Winter a mnoho jiných), od kterých se člověk rád něčemu přiučil, ale především to byli lidé, kteří se vzájemně podporovali, komentovali si svá díla, hledali cesty k lepším směrům v literatuře, k lepším způsobům, jak rozvíjet svůj talent. Připomínalo to tady určitou komunu. Platformu ke zlepšování se. Nějakých sedm let jsem sem vůbec nechodil, ale dnes mi přijde, jako bych se vrátil do úplně jiného světa. Je tady skupinka "privilegovaných" autorů s úspěšnou minulostí a hromadou tipů, kteří si navzájem otipují i ty sebevětší, s prominutím pi..viny a o nic dál se příliš nestarají. Ať sem člověk přijde v podstatě kdykoli, úvodní stránce s doporučenými díly s přehledem dominují desítkami tipů ohodnocené povídky o vytrhnutém zubu, o tom, že se někdo ztratil v lese, blbůstky v zásadě o ničem, slovní hříčky apod. S básněmi jakbysmet (ale přece jen básně nejsou dlouhé, takže pozornost si snadněji získávají i seriózněji míněné básně). Pismák šel šíleně dolů v kvalitě, až se mi tomu nechce věřit. Ale nejen co se týče úrovně zde prezentovaných děl, ale také v úrovni kritické reflexe od těch "důležitých", od těch, kteří tady mají vytvářet to kulturní podhoubí, tu elitu a jejichž názor a hodnocení má něco znamenat.

Pomerančová, mrzí mě, že jsem si to takhle vybil zrovna na tobě a tvé básni, v zásadě proti ní nic nemám, ale momentálně pro mě asi nejvýstižněji reprezentuje to, o čem píšu - tu hlubokou propast mezi tím, co zde bylo oceňováno dříve, a tím, co stačí k zisku 16ti tipů napsat dnes, navíc se to objevilo na té úvodní stránce, což bylo zřejmě nakonec rozhodující. Schytala jsi to ode mě vlastně úplně náhodou. Promiň, vážně to není nic osobního.

Utgard-Loki: Jsi úplně mimo. Zrovna Majaks patří k suverénně těm nejtalentovanějším autorům na současném Pismáku; jako jeden z mála evokuje tu starou éru, o které píšu výše. Kdy primárním cílem nebylo napsat chválychtivou přízemnost a dostat dvacet tipů, ale na základě čtení děl jiných autorů a diskutováním s nimi tříbit svůj vlastní styl.

Omlouvám se za výkřik, ale tohle už se vážně nedá. Stýská se mi po starém Pismáku a muselo se to už nějak projevit.


Marcela.K.
12. 04. 2022
Dát tip

Pomerančová -- nemáš zač. Netušila jsem, že když budu trošku kritická, bude reakce až tak hysterická. Ale tak to tu, bohužel, funguje. 

Ty sama jsi své dílko označila "pro radost". Divím se, že zrovna Zbora by svým dětem přál toto ve slabikáři.

Ale i my jsme tam měly (jako děti) daleko horší texty.


Luzz
12. 04. 2022
Dát tip

janino, on nemá mnoho tváří. jen tu jednu.

jinak osobně si ve svým věku už klidně dovolím nějakej ten předsudek a něčí tvorbu prostě ignoruju.

nějaký moje povídky tu ještě zbyly, zbytek jsem buď smazala anebo přesunula do konceptů.


Janina6
12. 04. 2022
Dát tip

Luzz, ano, temně ironická je jedna z jeho mnoha tváří. Všechny jeho alternicky asi neznám, ale ono mě tohle pátrání, kdo je kdo, zas až tak nebere, spíš koukám, jestli napíšou něco zajímavého. Á propós, pletu se, nebo jsi tu kdysi mívala víc povídek? Mám tě zafixovanou jako prozaičku. 


Luzz
12. 04. 2022
Dát tip

Janino, pro tvou informaci (možná to už víš) - loki je kamamura alias odpoutaný prométheus alias vladimír putin a další a další. pořád ti připadne temně ironický?


Janina6
12. 04. 2022
Dát tip

Dík za připomenutí, vlastně jsem už chvíli měla bejt někde úplně jinde.


Janina6
12. 04. 2022
Dát tip

Loki, kde vidíš v téhle diskusi nějaké DĚTI? To si jen my staří dědkové a báby dovolili pokecat nad češtinou a jejími gramatickými úskalími. Nepruď, ty drámo.


Norsko 1
12. 04. 2022
Dát tip

Kdo je kdo. Neznáš ?


MilanH
12. 04. 2022
Dát tip

Proboha co se to tady děje :o) :o) :o)


Silene
11. 04. 2022
Dát tip Pomerančová

(Já tedy s dovolením ještě také něco. Artur London, Doznání = že už jsem svůj Slabikář přes noc kdysi napsala, ale nerada o tom mluvím, moc dětí, ehm... nevydrželo, no a zločin ještě není promlčen.) 


Pomerančová
11. 04. 2022
Dát tip yss

Ještě jsem málem zapomněla - yss, to vaše "ľapli na riť.." se mi líbí mnohem víc než naše "kecli si na zadek",  má to lepší zvuk, tak dík, žes zmínila :-)


Silene
11. 04. 2022
Dát tip Pomerančová

(Hnusnej šéf. Upálíme ho taky.)


Pomerančová
11. 04. 2022
Dát tip Silene, yss, Janina6, Alegna, Petula

Zbora: zapomněl jsi na autorku, to by byla diskriminace ;)Silene - děkuji, mimo jiné, za odborný vhledVšem děkuji za návštěvu, čas i věnované komentáře a zároveň se trochu omlouvám že reaguji až teď, práce ani šéf mi to přes den nechtěli dovolit. Speciální dik všem, kdo zanechali v komentářích básně a chciHUBANA za věcný příspěvek na téma jaro ;-) Marcele K. pak za popularizaci říkanky, která neměla víc ambicí, než trochu odlehčit f*ck*ng monday a možná někoho i pobavit, pokud se zadaří - prostě podělit se o trochu té radosti ze života.Aleši,na slabikář si teda netroufám.. moje dcera píše mnohem lépe - ale nevím, jestli by chtěla :-)A všem hezký večer a vlastně hezké dny vůbec :-)


Silene
11. 04. 2022
Dát tip Pomerančová

Jde-li o výzvu k hlasování, volím ABYCHOM. 

Burn the positivist!


Zbora
11. 04. 2022
Dát tip Pomerančová, aleš-novák, Lyryk, Petula

Já navrhuju, abysme/chom tuhle báseň demonstrativně upálili na hranici a s ní i všechny, co ji chtěli zařadit do slabikáře, čítanky, zpěvníku nebo do prdele!


Abakus
11. 04. 2022
Dát tip Pomerančová

no a mohol by to zase ilustrovať Hložník, aby tých bezsenných nocí mali po sebe viac. 


Janina6
11. 04. 2022
Dát tip Marcela.K.

Jo, Silenka to vyhmátla - to je nejspíš to, co tam vadí a vyčnívá nejvíc.


Marcela.K.
11. 04. 2022
Dát tip Pomerančová

Janino, Aleš ať si do svého slabikáře strčí co chce.

Ale, jak upozornila i Silene, rozhodli a usednuli vedle sebe v jednom textu dát dětem do čítanek? No, to snad ne. 


Janina6
11. 04. 2022
Dát tip Pomerančová, Petula

Hlásím, že se mi ta básnička líbí a líbil se mi i Zborův nápad dát ji do čítanky. Následně jsem přečetla komenty a stydím se, že mě ten diskutovaný tvar "neuhodil do oka". Myslím, že máš, Marcelo, pravdu. Zároveň se nejspíš dá očekávat, že časem bude i tenhle případ zahrnut mezi "povolené dvojtvary" tak jako plno jiných, oči a uši trhajících kompromisů v našich pravopisných pravidlech...


Marcela.K.
11. 04. 2022
Dát tip Pomerančová

Já u rozhodli už zapomněla na zveřejněný text :-))


Marcela.K.
11. 04. 2022
Dát tip Pomerančová

Silene, někdy jsi na mě dost složitá :-)

Ale mně šlo v podstatě o něco jiného, než o dohady o pravopisu. Opět jsem si jen dokázala to, co už dávno vím. 

Chudáci tulipán s tulipaní ;-)


yss
11. 04. 2022
Dát tip Pomerančová, Petula

Silene je v tomto fakt nevinne,avi som jej poslala ja,nakoľko lingv."okienka"a výstupy ovláda takmer dokonale.Tak som ju nejako "zneužila".


MilanH
11. 04. 2022
Dát tip Pomerančová

:-)


Silene
11. 04. 2022
Dát tip Janina6, Pomerančová

Marcelo, no vždyť ANO. 

. ROZHODL, USEDL = TISKL

. do příručky si to ostatně snad umí naklepat každý, zmiňuji, že v básničce se vyskytuje rozhodli versus usednuli a to že není optimální jev samo o sobě. Třeba mi není rozumět, opět.

 

 


Silene
11. 04. 2022
Dát tip Pomerančová

Sama jsem tu kvůli avízu a klidně šmahem vypadnu, určitě tu nikoho nestíhám. Extrémně slušná jsem, protože mě autenticky mrzí ona kauza s P. a nerada bych působila opět na kohosi jako štvavá mrcha; že je text mimořádný tu autorce nenalhávám. Myslím, že to fakt nemá zapotřebí, aby se jí něco nalhávalo, je úplně ok, autorka. 


Marcela.K.
11. 04. 2022
Dát tip Pomerančová

Myslím, že i u rozhodnout je - rozhodnuli x rozhodli hovorový x spisovnému.


yss
11. 04. 2022
Dát tip Pomerančová

no a ja si myslím že ak by autorka nebola pomerančová,tak to len tak prešumi...autorka prepáči,nie je v tom nič osobné,len takýchto textov...na kvantá .. /zopakujem,pre mňa primálo poézie a presahu /


Marcela.K.
11. 04. 2022
Dát tip Pomerančová, Petula

Já si zase myslím, že autorka nepsala příspěvek do čítanky, ale jen si tak hovorově pohrála pro radost a netušila, že ji někdo i s tulipány poleze do prdele! Promiň, ale už mi to tu fakt je fuk!


Silene
11. 04. 2022
Dát tip Pomerančová

Marcelo.K.: Ani já nepodporuji nespisovné tvary tam, kde má člověk pracně naučit schopnosti rozlišovat. Což se domnívám, že s výše zmíněnou zkostnatělostí vážně nemá nic společného. Dočista tentýž princip jako sylabismus versus sylabotónismus. Proč se uchylovat k hovorovému výrazu, kde je to zbytečné. Mimochodem, povšimněte si, že v případě rozhodnout je tvar správný. Jednotící linie, ha! 

. jestli někoho třeba zajímá co a jak a proč, opět viz příručka

Autorka si první dvouverší klidně hravě přebásní, myslím si. 


aleš-novák
11. 04. 2022
Dát tip Pomerančová

Čeština není zkostnatělá...


Marcela.K.
11. 04. 2022
Dát tip Pomerančová

To je z hlavy Jiřího Žáčka - když už cituješ.


Nami 99
11. 04. 2022
Dát tip Pomerančová

Tulipán se k tulipaní

celé odpoledne klaní.

Až se diví okolí,

že ho záda nebolí.

 

To není z mojí hlavy. Jenom tak.


Marcela.K.
11. 04. 2022
Dát tip Pomerančová

Njn...co nadělám. Když ani na literárním serveru toto neobhájím.

Jinak k textu - je milý, ale není do čítanky.


yss
11. 04. 2022
Dát tip Pomerančová

u nás by to hovorovo bolo ľapli na riť... pekné však ?


Marcela.K.
11. 04. 2022
Dát tip Pomerančová, Lerak12

https://www.nechybujte.cz/slovnik-soucasne-cestiny/usednuli?

 

...stačí si přečíst závorku v prvním řádku.


Silene
11. 04. 2022
Dát tip Pomerančová

(Sufixy jsou prevít, u některých tříd už se dříve neakceptovatelné -nul prosazuje jako druhá varianta. Já bych je hnala, ty hovorce! Ale jinak příjemná hračka, moc.) 


Silene
11. 04. 2022
Dát tip Pomerančová

https://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=usednout

cit. "na jeho sladkém nose, jenž svítil jako báň, 

zalíbilo se vose a usedla si na naň."

Vítězslav Nezval, Pohádka (Manon Lescaut)


yss
11. 04. 2022
Dát tip Pomerančová

Už som sa jej pýtala ...tá nás odstrelí šmahom


aleš-novák
11. 04. 2022
Dát tip Pomerančová

usednuli je stejně "spisovné" jako usedli.


Marcela.K.
11. 04. 2022
Dát tip Pomerančová, Lerak12

Není to chyba, ale spisovně je usedli, usednuli je hovorový tvar.  

Majaks, tady nejde o to, jestli ty děláš pravopisné chyby, ale o návrh dát nespisovný tvar do slabikáře.


yss
11. 04. 2022
Dát tip Pomerančová

by ste sa už mohli dohodnúť...ako k tomu prídem ja,cudná slovač ?!!!


yss
11. 04. 2022
Dát tip Pomerančová

aha, takže radšej my ako deti...no dáva to zmysel,sme možno odolnejší...kriste s tým mojim povrchným ponorom


aleš-novák
11. 04. 2022
Dát tip Zbora

usednuli není hovorový tvar...


yss
11. 04. 2022
Dát tip

vidîš? toto ja napríklad v češtine identifikovať neviem...


Marcela.K.
11. 04. 2022
Dát tip Pomerančová

Ve slabikáři by se asi neměly používat hovorové tvary. 


aleš-novák
11. 04. 2022
Dát tip Pomerančová, Petula

jo, dám to do slabikáře...

usednuli je naprosto v pořádku :o)


Zbora
11. 04. 2022
Dát tip Pomerančová

Jak to myslíš? 


yss
11. 04. 2022
Dát tip Pomerančová

usednuli mi v tomto prípade nevadí...beriem to ako "sadli si do parku " /výsadzba  pri promenáde atď..byť v hline,ako sedieť v hline napr../ale je možné že v češtine je ten význam možno iný,ako ho vidím ja.../


Marcela.K.
11. 04. 2022
Dát tip Pomerančová

No, dětem bych nemotala hlavu  - usednuli?


yss
11. 04. 2022
Dát tip Pomerančová

Zbora má predbehol,čo už...pre mňa také čitankové,vedela by som to akceptovať trebárs v kolónke pre deti...takto na mňa dosť málo 


Zbora
11. 04. 2022
Dát tip Janina6, Pomerančová, Petula

Ta by se hodila do slabikáře :) 


Norsko 1
11. 04. 2022
Dát tip Pomerančová

Prostě kvést


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru