Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jablíčka

14. 04. 2022
19
28
526

pokus o lidovou poezii

za kopci

daleko kdesi

dávno všichni spí

 

mládenec  jde  si

zadem přes humna

jablíčka  natrhat

 

jak ve  světě tolikrát

mění se noční chlad

ve výheň  senoseče

 

dnešní plodnou nocí

ptáček lapený

neuteče


28 názorů

že by byl fašista? to mě nenapadlo


Tomana mám taky rád


Mirku znám, mám rád, četl jsem něco, Bílou vránu si nevybavuji


atkij
17. 04. 2022
Dát tip

Trochu mě to připomnělo způsob textování Mirky Hedvábné Romanu Hampacherovi - Bílá vrána (asi budeš znát, ne?:)


mrstnym
17. 04. 2022
Dát tip

Hodně si cením obnovení tradice lidové poezie v psaném textu. Myslím, že to stále, možná dnes víc než kdy jindy, má co říct. A mimo, řekl bych, bravurně provedená trojverší (jako by báseň byla košík haiku) je ve své gnómičnosti báseň významově plná a dobře vypointovaná. Trochu mi připomíná Karla Tomana, a možná proto se mi tak líbí.


Pěkné


... a já za zamyšlení


Lami
15. 04. 2022
Dát tip

Děkuji za odpověď.


jo, to je dobrý nápad, tak by to šlo


Lami
15. 04. 2022
Dát tip

Jako pouhý amatér, neznám žádné pravidlo jak napsat báseň a nechci rýpat, protože vymyslet něco je daleko těžší, než opravit.Přesto se chci zeptat.Nebylo by plynulejší napsat:

jako už tolikrát

mění se noční chlad

ve výheň senoseče

 


jééé, dík


vesuvanka
15. 04. 2022
Dát tip

Pěkné, TIP


vůbec jsem neměl potuchu, lhářka mě nenapadla, spíš omyl, chyba v metrixu


Janina6
15. 04. 2022
Dát tip

Jasně, ani já jsem si toho vlastně nevšímala, dokud mi to kdysi nenadělalo paseku při "dopředu vloženém" příspěvku do Tematického dne.

Jen jsem to chtěla vysvětlit Radovanovi, aby si nemyslel, že jsem lhářka a chci očernit autora "Apríla". Ten za to samozřejmě nemůže.


Gora
15. 04. 2022
Dát tip

Janino, řekla bych, že je to zvyklost z časů před zveřejňováním jednoho - čtenářsky úspěšného - díla, a ne každý to vůbec sleduje/uvědomí si...

Je to jedna z posledních úprav, kterou Olda udělal, a asi by potřebovala víc propracovat...


Janina6
15. 04. 2022
Dát tip

Ahoj, nevím, který den ho autor vložil, ale samozřejmě bylo vloženo s datem zveřejnění 14. dubna. (Dílo můžeš vložit dnes a nastavit tam datum zveřejnění třeba za dva měsíce.) 3. dubna dostalo první tip, to je to, o čem jsem mluvila. Když si klikneš na tipy u díla, vidíš, kdo je dal a kdy. Takže včerejší nejúspěšnější dílo mělo v době, kdy jsem se o tom zmínila, dva tipy ze včerejšího dne. Všechny ostatní tipy (v tu chvíli 9) byly z předchozích dnů, jak si ho postupně četli ti, kteří mají autora v oblíbených a tudíž jim na jeho díla chodí automaticky avíza, i když ještě "nevisí" na hlavní stránce. Je to tady celkem běžná praxe, že lidi takhle dopředu vloží díla s pozdějším datem publikace. Nevidím na tom nic špatného, jen v takovém případě, kdy "soutěží" o úspěšnost v daném dni, mi to přijde trochu nefér. Protože básnička vložená opravdu včera byla v nevýhodě proti takové, která se objevila s náskokem 9 tipů. Není to světoborný problém, jen mě to zamrzelo, protože Jablíčka mi připadají hodně fajn... ale samozřejmě jde o prkotinu.


Dát tip Al Jal Úd

Ahoj, díky za tip a jen technicky, nerozumím tvé zmínce o básnišce Apríl, jak Apríl sbíral tipy od 3. dubna? Díval jsem se, že 3. dubna to nebylo vloženo. Další věc, které nerozumím je, jestli jde nějak připočítat tipy z jiných dní k jinému konkrétnímu dni, tak aby to se to dílo stalo vítězem dne?


Janina6
14. 04. 2022
Dát tip

Jo, pěkné, a spíš folkové, Alena to vystihla.

Dávám tip, a to naprosto cíleně, abych podpořila lepší básničku, než je blbinka "Apríl", která bude zítra pravděpodobně viset na "nástěnce" jako dnešní nejúspěšnější dílo... které ty tipy ovšem sbíralo od 3. dubna...  :-(


cassy
14. 04. 2022
Dát tip

podobné básničky předčítám vnukovi...nevím jak moc je ve dvou letech chápe...ale líbí se mu...ani nemuká...takže vyzkouším...


dík všem

Alena: ano


Safián
14. 04. 2022
Dát tip

připojil bych se k Alenakar.


Alenakar
14. 04. 2022
Dát tip Gora, Janina6

Ani tak ne lidové jako spíše folkové.  Tip.

Jsi z Moravy, Radovane?


Thea v tramvaji
14. 04. 2022
Dát tip Gora

Povedená lidovka. Sedí mi motiv i melodie. Na konci je to sice takové useknulé, ale chápu že chceš, aby se rýmovalo senoseče/neuteče. Já mám úplně nejraději konce rozpité "do krajiny", jestli mi teda rozumíš :) No prostě detail a osobní preference. Tím tě nebudu zatěžovat :) 


LadyLoba
14. 04. 2022
Dát tip

milé


Kočkodan
14. 04. 2022
Dát tip LadyLoba

 

„Vrať se!“ tady hulákám.

„Uchraň svoje nervy.

To jabko má bubáka,

je prolezlé červy.“ ;-)


Al Jal Úd
14. 04. 2022
Dát tip

Pěkná, kradené ovoce chutná nejlépe a jeho milá má jablka obzvláště vyvinutá!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru