Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

STÍNY BEZ SVĚTLA . . .

16. 04. 2022
21
33
580
Autor
blacksabbath

 

Někteří vidí a přitom jsou slepí.
Vrhají stíny beze světla.
Po nich zde bude předtím?
Cesta života vede z hrobu.
 
Rozbité sny se ztrácejí.
Dolů! Na kolena!
Skrz mrtvé slzy breč!
 
Vemte si moje oči,
nechci už nic vidět.
Vemte si moje kosti
tělo je už nepotřebuje.
 
Lije červený déšť.
Mně dejte víno -
tamtěm chléb.

Je Bůh naživu nebo je mrtvý?

 


33 názorů

Mari67 - děkuji za návštěvu

Jena1 - jsem ráda, že se líbí


Jena1
31. 10. 2022
Dát tip

Nebudu plácat o víře, ani sem tahat Velkého Fridricha. Protože u "cesta života vede z hrobu" jsem slyšel šumění deště, kdesi v dálce hřmění a klinkání umíráčku. Album Black Shabbath, 1970. To mě znělo v uších ještě dlouho poté, co jsem dočetl.

A odpověď na poslední verš vidím ve verší prvním.

Moc se mi to líbí.


En....i tak je možno...děkuji


Entropia
12. 06. 2022
Dát tip

Zvláštní sled myšlenek, celé takové až surrealistické. Třetí a čtvrtou slokou to graduje, poslední se mi v hlavě proškrtala až na Je Bůh naživu nebo je mrtvý?


jojo...bude....zelenda.....díky a hezký víkend!


zeleda
06. 05. 2022
Dát tip

Black - pěkné, výstižný stav světa. A bude hůř. 


děkuji za návštěvu....klidný podvečer


cassy
20. 04. 2022
Dát tip

konfese vskutku neodbytná...!


děkuji!!!!


Děkuji všem, kteří četli...ba i komentář napsali.......................


Al Jal Úd
19. 04. 2022
Dát tip

Hezky napsané!

Bůhuž není, odpadlík! Ale jak pro koho!

Kdo chce věřit, ať si věří, někomu to pomůže, jiného to svazuje...

 Co pomůže, kdo pomůže? Toť otázka do pranice!


bixley
18. 04. 2022
Dát tip Al Jal Úd

Myslím, že zlé věci dělají jen lidé. A proč to Bůh dopustí? Inu proto, aby oni sami nad sebou přemýšleli a ti hodní aby je usměrnili. Hezky vyjádřená myšlenka vzkříšení.


Kočkodan
18. 04. 2022
Dát tip

Pravděpodobně existují i lehčí dotazy, než je onen v posledním řádku.


Andreina - řekl bych Ti, ať mi věříš, protože jsem v onom myslícím byznysu déle než ty, jelikož jsem podle všeho o jedenáct let starší, a věnoval jsem mu opravdu hodně, hodně úsilí a času, ale to by byl špatný argument, protože bych se začal podobat těm, které kritizuji, a to v žádném případě nechci.

Jestli se chceš dozvědět, jak fungují plyšové hračky pro dospělé a.k.a. náboženství, tak si přečti něco od českého neurobiologa docenta Koukolíka, který náboženství přesně změřil pomocí svých přístrojů, a popsal, co se pobožnému člověku v mozku děje a neděje. Věřící sice budou namítat, že "víru a Boha změřit nelze", ale to je jen jejich hříšná pýcha, na kterou jednou sami doplatí (fuj, už se jim zase podobám, ještě že svá slova nikdy nemyslím úplně vážně).

Druhá základní kniha je "Soumrak model / Twilight of the Idols" od Friedricha Nietzscheho. Víc Ti říkat nemusím - jsi chytrá a samostatná, nakonec si stějně uděláš vlastní úsudek na základě svých vědomých i nevědomých rozhodnutí. Je ale podle mého názoru užitečné si poslechnout všechny narativy a zvážit všechny možnosti.


Andreina
17. 04. 2022
Dát tip

No, Prométhee, když myslíš.


Andreina - Pokud je to tak, já se upínám k přítomnému okamžiku a k nadějeplnému tušení vlastní neexistence.


Andreina
17. 04. 2022
Dát tip blacksabbath

Prométhee, každý by měl něčemu nebo v něco věřit. Ať je to nějaká podoba bohů nebo třeba i ten plyšový medvídek. Jde o to mít se k čemu upnout, když má člověk pocit, že i ta poslední naděje vzala za své. To si myslím, že vystihla Gora v komentáři naprosto přesně.


Podle Nietzscheho je Bůh mrtvý, protože se co plyšový utěšovací medvídek pro dospělé přežil. Ne každý dospělý člověk ale stihne dospět, než umře, takže mnozí se v nezvládnuté hrůze ze smrti bez plyšových těšítek neobejdou. A to je vlastně v pořádku - slzy malých, sotva se batolících dětí jsou stejně dojemné jako slzy vrásčitých stařenek a starců, kteří promarnili svůj čas. 


Gora
17. 04. 2022
Dát tip

Nápodobně, Ivi!


ano - přesně tak....hledáme tam pomoc - (když lidi zklamou) - odpovědi v myšlenkách.........děkuji a přeji ti pohodové Velikonoce


Gora
17. 04. 2022
Dát tip blacksabbath, Al Jal Úd

Ivi, jak vidím ve tvém komentáři, vyložila jsem si tvou báseň, naléhavou "zpověď", správně... ano, i nevěřící se často obracejí k Bohu, když je nejhůř...


.....tolik lidí trpí....válkou, hladem, nemocemi a proč????...( jj Andreino i zvířat a rostlin)....Božím hodem velikonočním se připomíná vzkříšení ukřižovaného Krista.... vítězství nad smrtí....Hodně z nás (i já) se obrací s prosbou o pomoc na Boha, když už neví kudy kam, když jsou v úzkých, když...........................

Děkuji všem za komentáře


mňa už toľkokrát upokojil a nikdo iný ... človek by najradšej, aby všetko išlo hladko ... keď je prekážka, cíti nespravodlivosť ... a čudujeme sa, že doplácajú nevinní ... doplácajú na rozhodovanie a  činy človeka*


Andreina
16. 04. 2022
Dát tip Gora, Odpoutaný Prométheus

Všichni, kdo jsou v nesnázích nebo trpí, mají s Bohem problém a svádí na něho křivdy. Přitom málokdo si uvědomuje, že pomoci se dočkají jen v případě, když problém začnou sami řešit. Víra je k tomu, aby k řešení dodala odvahu.

Nemám právo se považovat za věřící, ale vím, že člověk nemá právo se posmívat víře jiných.


Jamardi
16. 04. 2022
Dát tip

Když kdokoli umře zbytečně, každý myslí na to že Bůh není.


Děkuji za pozornění ,,pane umakarte", nenašla jsem ho ani v chrámu páně.

Ani ve svém nitru. Kdyby byl, proč by si libovat převážně v krutostech?

Možná že v té masně jste ho potkal vy.


Jak pro koho. Kdo chce, ať věří. Já jsem ho nikdy nepotkala.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru