Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Další o dětech (Čteme ze zpráv, co (nad pytli se syny, takto na Ukrajině vojáky čerstvě padlými) říkají ruské i ukrajinské matky)

17. 04. 2022
1
27
433

 

 

Další o dětech

:::::::::::::::::::::::::::::::


Pozorovat dalo se v každém dvoře přímo od plotu -
- dříve se mnohdy děti (zvláště na
venkově),…, v počtu deset, a více kusů,

braly (hlavně?) jako vedlejší produkt životů

Dneska je dítě pro člověka mnohdy
poklad nejdražší,…, ale nedohlédne v mládí
možná často na krajnosti nejzasší

(( ...)).



Plánuješ dítě? Tohle možná osloví Tě -
- to asi vůbec nejlepší, co pro to své dítě
můžeš udělat, je mít víc než jen jedno dítě..!

Čteme ze zpráv, co (nad pytli se syny, takto
na Ukrajině vojáky čerstvě padlými)  říkají
(např.) ruské i ukrajinské  matky – chtěla

jsem vědomě jenom jedno dítě, teď žalem neutěšitelným
scházím na úbytě; ..ó, kdybych tak   to rozhodnutí
mohla vzíti zpátky!!

 

((Na adresu lidí
těch, co (ze své vůle) mají
jen jedno dítě – nejenom každý
polomystik ví,že 
(velmi pravděpodobně)


„jisté zkoušky“ (či potíže) Tě/ navštíví 
 -ocitnout se, např., můžeš v
zdraví pressu, ..., jelikož do
budoucna (hlavně ve stáří) vystavuješ se
tzv. dlouhotrvajícímu  stressu, který pak/ komplikace vytváří..




Jak se totiž zdá, i v
případě dětí (dítěte) platí stejná pravidla, kterými
Prozřetelnost, v

jistém smyslu, trestá
ty lidi dost, co

svojí vinou, jedinou
věc svého druhu nahradit že
nemůžou hned „věcí“ jinou..))

 


27 názorů

Goro, myslím, že dochází zde k omylu, co jsem na tomto případě (pokud ještě najdu ten článek, dodám odkaz) chtěl dokumentovat - a sice vesmírné pravidlo o zálohách,..., o malých či velkých hromadách, ze kterých se bere, či naopak, na které se přidává.. .

 

(( ...)).

Povím-li to tedy stroze - ten, kdo má něco (a zejména asi potom ten, kdo dobrovolně) pouze v počtu malém (nebo třeba pouze v kuse jednom),..., přijde o to s mnohem větší pravděpodobností, než ten, kdo tohohodně (více kusů..).. .


Aru
21. 04. 2022
Dát tip

vidíš, proto, teď jsem si to zcela jasně uvědomil, NIC nedělám :D:D

moje lopatička je sice malá, ale věřím že když se přidá ostatních skoro 8 miliard lopatiček, systém si škytne a zhebne :D

pak přijde legendární edenový ráj, budeme jíst ZADARMO granátová japka a dělat jiný kulišárny :D


Silene
21. 04. 2022
Dát tip

To bych, Aru, taky ráda věděla, do jaké míry to jednoduše vypovídá o vlaštovčím chování člověka, no a do jaké míry spíš o nějakém tom kulturním nátlaku, nebo o čem. Jojo, taky se domnívám, že politika vynucované vakcinace je typicky "humánnější" než politika jednoho dítěte. V konečném důsledku mě opravdu trpce baví to zasévání pocitu viny do jedince, odmala střež se čehokoli, ježto jsi producentem uhlíkové stopy. Však samo na hmotných zdrojích stojící lidské úsilí vyvinuté nad rámec nutnosti ji v sobě zákonitě nese ve zvýšené míře. Tudíž i bohulibý vědecký výzkum nebo výstavba. 

Potíž je ovšem právě v úsilí válečném. Dost kontraproduktivní způsob ekologické regulace.   


Aru
19. 04. 2022
Dát tip

mohl jsem ještě dát vtip k dobru, že ideální na snížení populace by bylo namluvit lidem, že globálně řádí jakási pandemie a že jediným prostředkem k jejímu zkrocení je jakási, říkejme ji vakcína. ta vakcína by měla jednak mnoho vedlejších účinků (včetně smrti), jednak by vedla i k sterilizaci a byla by účinější tím víc, čím víc by si člověk vzal dávek vakcín a ještě dobrovolně, ale jak říkám, je to vtip :D:D:D

a co z toho plyne v praxi, že ženy mají mnohem vyšší diverzitu, přenos DNA?


Silene
19. 04. 2022
Dát tip

Aru, však píši, že ve tvé dystopii. Chápeš? Napíši samozřejmě svou vlastní ukrutňáckou; spíš ale historickou soft studii, kde se vyjádřím k procentuální převaze zbytného mrzačení ženského těla nad zbytným mrzačením těla mužského. / Zaujala mě informace o genetické skladbě lidské populace, která má vykazovat mnohem vyšší diverzitu u žen než u mužů. Čti přenos DNA alfa samců v praxi.

(Sama jsem se tu stavila od zajímavých kritik, cesta za umístěním Andreinina komentáře.)

Pro autora potom, že se mi podařilo jeho tradičně hojně ozávorkovaný a opuntíkovaný text zdárně přelouskat celý.


Aru
18. 04. 2022
Dát tip

Silene, odpovídal jsem Andreině, která se mě ptala jak snížit počet lidí na Zemi, to neznamená, že s tím souhlasím, nebo to chci dělat, chápeš?

sterilizace žen proto, že muž, možná jsi to zaznamenala, ale rodit nemůže :D


Silene
18. 04. 2022
Dát tip lawenderr

Ne, politikům nic z toho, co podléhá fyzikálním zákonům, na šedou kůru mozkovou zásadně neklepe. Reálně se naposledy trápil snad tak Josef II., ale i on jen v rámci omezení prostého lidu a nikoli obřích zbytností vlastního dvora. 

Aru, já ti dám ve tvé dystopii náročně sterilizovat čerstvě dospívající dívky, když bohatě stačí dvě cihly zvonivky... na ypsilon. Volím vždy skutečně ekonomická řešení. Stoický výraz.  


Andreina
17. 04. 2022
Dát tip Gora

Takže nic. dobrá. Počkáme tedy, až Zemi a přírodě s námi dojde definitivně trpělivost. Ono to za naší pilné pomoci ostatně nebude dlouho trvat. Nutace směru zemské osy, která dosahuje v maximální úchylce zhruba 2,5° se blíží k jižnímu maximu. Způsobuje to, čemu říkáme globální změny klimatu nebo chcete-li, oteplování. Není to v historii Země žádná novinka. Sahara sahající k Alpám nebo naopak doby ledové. Cykly se opakují v pravidelných intervalech, ale vždy příroda měla dost času, aby se změnám přizpůsobila. Vše změnil příchod člověka a průmyslová revoluce, která vypukla koncem 18. století. Máme relativní dostatek, množíme se jako myši a díky touze po stále vyšší životní úrovní dodáváme změnám forsáž, kterou příroda nezvládne. 

A ke všemu se politici ve své omezenosti připravují vše ještě zhoršit a proces urychlit. Jde o zastavení dodávek plynu z Ruska, který do Evropy proudí dvěma hlavníma cestama - jižním plynovodem Sojuz a severním Jamal. Ten přivádí plyn z obrovských polí na stejnojmenném poloostrově na severu Ruska. Před léty, kdy ještě nebyli Rusové největším světovým nepřítelem jsem měla možnost pole navštívit. Nejsem technik, ale i tak mě stav vybavení šokoval.

Má někdo z pomazaných hlav vůbec představu, jak celý proces probíhá. Oni si zřejmě myslí, že když zavřou kohouty na své straně, tak je Rusové prostě zavřou také a pyn nebude proudit. To nejde! Díru v zemi nelze prostě zašpuntovat, protože plyn především v ropných oblastech je pod tlakem. Úniky z havárií, ke kterým díky chatrnému stavu ventilů dojde, lze řešit jediným zpsobem. Zapálit. Nevím, jestli si někdo dokáže představit následky, kdy do ovzduší bude unikat obrovské množství tepla a oxidu ze špatného spalování. Teplota v celé oblasti bude postupně stoupat, což bude mít vliv na ledová pole Arktidy a hlavně na sibiřský permafrost. Pod ním je obrovské množství zmrzého metanu - nejhoršího skleníkového plynu. Podle mého mínění taková katastrofa posune postupně celý svět mnohem rychleji k obrovskému ekologickému průseru. 

Nic z toho zastavit asi nejde, stejně jako není možné vrátit lidstvo do prvobytně pospolné společnosti. Množství obyvatel planety je však bezpodmínečně nutné snížit, pokud chceme zachovat lidský rod. 

Jste oba chytří kluci, zkuste si dát dohromady všechny aspekty současného stavu Země a navrhnout podle vás nejlepší řešení. Není to tak složité, protože vše je dohledatelné. Když už tak vehementně odmítáte mé řešení, jsem zvědavá, jaké lepší vymyslíte.

Já se už bohužel další debaty neúčastním, protože zítra zvedáme kotvy. Podle všeho se možná nedostanu na Písmák dřív než počátkem července. Tak se tady mějte, moc se nehádejte a zatím ahoj.

Andrea

P.S. Hele, Zeanddrich zatím ze seznamu někam zmizel, tak to je na Tobě Aru.

 


Aru
17. 04. 2022
Dát tip Zeanddrich E.

nejednodušší cesta je zavést genové banky a sterilizovat vybrané dívky, jakmile by začali dospívat, které by žádné děti nikdy neměli, samozřejmě že nikdo by se jejich názorů neptal, důležité by byli pouze genetické dispozice, v podstatě by to bylo takové nacistické řízení populace, pak by staří museli být zabiti, nebo vyhnáni do neudržovaných částí měst, když by nebyli schopni se o sebe postarat, jelikož by nebylo v silách se zmenšující populace nasadit personál, aby se o ně postaral. dokonalá dystopie, kdy na pozadí chátrajících a neudržovaných budov by lidé žili v jakýchsi centrech, které by se udržovaly, ale pochybuju, že by dodávky surovin, jídla a součástek bylo možno vozit po světě v takovém množství jako dnes, takže i tak časté výpadky naprosto čehokoli by byli stále častější, nakonec by se někdo na tyhle zákony vysral, naopak vsadil na vysokou porodnost a použil po 20ti letech k rozpoutání válek, opravdu nádherný a lidský svět :D

omezovat populaci je hodně dobrý nápad jak způsobit mnoho utrpení :))


Aru
17. 04. 2022
Dát tip

Andreino, ptáš se mě jak omezit život? pak tedy terorem, násilím a bezprávím, jiné cesty jak přikázat lidem aby neměli tolik dětí kolik chtějí není a kdo by porušil takové zákony a měl více dětí, tomu by bylo nutno takové dítě vzít a usmrtit jak takové dítě, tak jeho rodiče, stačí ti to takhle?


Zeanddrich E.
17. 04. 2022
Dát tip Aru

Andreino, .musím zde, snad úplně, souhlasit s Aru - umělé omezován.í porodnosti jsme viděli už v Číně,..., a víme, k čemu to tam vedlo (nemluvě o tom, že i kdybychom to neviděli, myslím, že každému svobodymilovnému člověku se toto musí příčit), 

Navíc zde chceš jistě celosvětový problém řešit (i) v místě, kde nepanuje, ..., kde nebyl vytvořen; - je známo, že např. v Evropě obyvatelstva naopak již dlouhodobě ubývá.. .

Ano,  nechoďme kolem horké kaše, problém vězí v tzv. třetím světě..  . A co s tím,? -Mnohde si rodiče pořizují daleko více dětí, než mohou uživit -dlouhodobě je, více méně, živí celosvětová potravinová pomoc (...). Ale o tom se, myslím všeobecně ví -jen se všeobecně neví, co přesně s tím.. ((...)). 


Prométheus: Populační nárůst kupodivu není v těch krajinách, kde jsou ty buclaté děti a plné ledničky, kde se, jak obrazně píšeš (to se mi líbilo), papají fosilní paliva. Ten až geometrický růst je v místech, kde je velká chudoba a nemají ani na ledničku, elektřinu a vaří na ohni ze dřeva, petek atd.

Populační pokles - tedy pokud by se chtělo dosáhnout co nejnižžší porodnosti - je právě v blahobytu.

A nemít žádné děti (nebo málo)? V místech, kde se rodí mnoho dětí na ženu, to nikdy nepřijmou. V částech světa, jako třeba v Evropě, kde už jsme to postupně přijali, dojde akorát časem k tomu, že na uprázdněná místa přijdou náhradníci právě z těch zemí, kde se jich rodí hodně.

 

 


vidím tam silné pasáže, smysluplné rady, ale celé mi to přijde jako poslepované ze střepů


Andreina
17. 04. 2022
Dát tip

Aru, uvedl jsi hodně důvodů, pro další růst lidské populace, která však vede náš druh do pekel. Chtěla jsem vědět, jak podle Tvého omezit množství lidí. To jsi mi nezodpověděl.


Aru
17. 04. 2022
Dát tip Zeanddrich E.

je to ale nelidské omezení, v zemích jako v Číně to vedlo k tomu, že se lide zbavovali děvčátek, protože měli za to, že muž se postará o rodiče, zatimco žena ne, navíc jedináčci nikdy nezískají takové zkušenosti, jako děti z vícečetných rodin. po letech by na Zemi bylo spoustu starých lidí, o které by se nikdo nestaral, dále by nebylo v silách nikoho udržovat nynější infrastrukturu, požáry a pády budov by byli v megapolích na pořadu dne, v podstatě by to vedlo k rozbujení tyranií a k z mohutnění obchodu z dětmi a orgánů, zmizel by nynější komfort, všechno by se rozpadalo, jedndo dítě na jeden pár je plán šílenců


Andreina
17. 04. 2022
Dát tip

Aru, omezení porodnosti pod míru prosté reprodukce (2 rodiče = 2 děti) je jediná bezbolestná cesta ke snížení populace. Všechny ostatní, jako jsou pandemie, války, přírodní katastrofy, apod. jsou vždy drastické, i když to tak celá staletí fungovalo. Nebo znáš jinou cestu?


Aru
17. 04. 2022
Dát tip Zeanddrich E.

jedno dítě je nesmysl, když se spojí dva lidé a mají jedno dítě, pak logicky, jeden stále schází, a ano, o jedno dítě se člověk právem strachuje a tomu se může stát cokoli, např. autonehoda na silnici, jev naprosto běžný. navíc co jsem slyšel opakovaně od matek co si dělají děti až ve 30ti a později, že už to pro tělo není tak optimální jako ve 20ti, dnešní západní hodnoty opět ukazují jak jsou nesmyslné a padlé na hlavu.

Andreino, toto uskutečnili v Číně a už od toho upustili, protože zjistili, že muž s dalšími mužem logicky dítě neudělá :D

Číňané tak unášejí ženy z jiných z států, ale ty mnohdy končí v bordelech, takže to podle mě není cesta, navíc jedno dítě se nikdy nepostará o dva staré rodiče na úrovni státu, protože neutáhne dva důchody svých rodičů, to je politika jednoho dítěte v praxi, navíc cokoli se stane tomu dítěti, tak si rodiče při pozdějším početí, které je v Evropě v módě už další neudělají, politika jednoho dítěte je tedy politika žádného až jednoho dítěte. navíc kdekoli jsou zavedeny taková, nebo podobná nařízení, tak je jasné, že v takovém státě je tvrdá totalita


Andreina
17. 04. 2022
Dát tip

Zeanddrichu, v tomto případě se musím zastat názoru Gory. Pro matku je ztráta dítěte vždy tragedií bez ohledu, kolik dětí má. To nemá nic společného, kolik dětí má.

Na druhou stranu je tu názor Prométhea, který vychází z faktu, že lidstvo je neúnosně přemnožené. Optimální množství pro zachování životního prostoru i pro ostatní živočichy, které jinak sežereme, je kolem 3,5 miliardy. Nemohu však souhlasit ani s tvrzením "Zabíjejte se a nenáviďte se", to není cesta. Jedinou možnou, i když těžko proveditelnou cestou je drastické omezení porodnosti VŠUDE na pouze jednoho potomka. Pokud planetu nezničíme jinak, tak přelidněním určitě.


((...)).

Žal matky nad ztraceným životem svého dítěte je jistě vždy hluboký.

- to jistě, Goro,.., ale je jistě rozdíl, jestli máš další děti, nebo ne - vidím to právě třeba u té své sestry

(a tohle jsem napsal v reakci na článek, ve kterém právě jedna ukrajinská máma tkala -když si přijela vyzvednout tělo svého padlého 22-letého syna -že další děti nemá, ..., vnuky že jí syn nezanechal, a že její život ztratil smysl..)

 


Gora
17. 04. 2022
Dát tip zvedavec

Nevím, zda jsi téma uchopil správně... a zda by se o něm mělo takhle psát - sice z literatury /někdo i ze zkušenosti/ známe rodiny, kdy bylo deset a více dětí a jejich život zdánlivě pro nikoho "neměl zvláštní cenu", na druhou stranu si neumím představit, že by matka, která měla jedno, nad zemřelým dítětem litovala, že měla jen je...

Žal matky nad ztraceným životem svého dítěte je jistě vždy hluboký.

OP: tvůj komentář mi připadá cynický...

 


(dodal jsem ještě nahoru dodatek, vysvětlující částečně snad, proč že se to (asi) děje - a že se tedy (pravděpodobně) nejedná o žádnou schválnost nějaké vyšší moci; - prostě, když se někdo bojí, že se něco stane, tím spíše to k sobě (a v tomto případě i ke svému dítěti) přitáhne..

 

((pro příklad, bohužel, nemusím chodit daleko; - v únoru r. 2020, pokud se teď nepletu, zahynul můj synovec (ve věku, kdy ještě je dítě spíše hříčkou, nástrojem  v osudech rodičů, tedy v 16-17 letech),..., syn jedné z mých sester, která právě další dítě tvrdě odmítala, pokud vím.. ))  ) 

((...)).


To OP: to, že v některých částech světa je dětí nadbytek, ještě neznamená, že lidé  v zemích, které (jako jediné) mají jistou možnost s tím něco pomoci udělat, nemají mít děti žádné..

((...)).


To vůbec nejlepší, co můžeš, Zeanndrichu, pro už existující děti udělat, je proboha nemít už žádné další děti!

To ti nestačí, že imperativ "Milujte se a množte se!" se dnes díky nedostatku životního prostoru mění na imperativ "Zabíjejte se a nenáviďte se!", protože životního prostoru i zdrojů je omezeně, a dělit rovným dílem se přece nebudeme, protože to je "komunismus", a ten je "zlý".

80 procent ryb v oceánech je pryč, deštné pralesy hoří a umírají, voda splachuje vyčerpanou ornici do oceánů, za poslední století nenávratně zmizela většina živočišných i rostlinných druhů, tam, kde lidé slepě následují zvuk reprodukční řehtačky (Afrika, Indie), vládne hlad, bída a zločin, a ty by ses chtěl množit a množit, a množit, jako tvor, kterému chybí schopnost sebereflexe?

"Nosnost" planety Země v trvale udržitelném, cirkulárním systému je tak miliarda, maximálně miliarda a půl. Dnešních počtů se podařilo dosáhnout jen díky tomu, že defacto jíme fosilní paliva (hlavně zemní plyn a ropu, které mají ti zlí Rusové, Iráčané, Libyjci, Peršané, a další Satani, které musíme ve jménu Dobra, Demokracie a trvalého, nekonečného růstu podobného rakovinnému nádoru vybombardovat do základů, abychom se mohli zmocnit jejich dobrot, které Bůh ve své slitovnosti určil pro naši spotřebu). Až ale sníme poslední barel ropy, poslední galon zemního plynu, poslední pytel fosfátů, poslední krysu, posledního buvola, a poslední medůzu v oceánech (protože ryby už začínají být lahůdkou našich předků), co potom, příteli?

Potom budou muset všechny ty nádherné, baculaté a naivní děti, které také chtějí mít ledničku, televizi, auto, dovolenou na Kanárských ostrovech a havlovský "malý rodinný domeček" umřít, protože planeta Země už je prostě obsloužit nedokáže.

Jedna americká rodina spotřebuje tolik zdrojů, co čtyřicet indických, nebo čtyři sta afrických. Pochmurné zrcadlo západní "morálky", n´cest-pa, mon ami?

To co říkám, nemám ze sebe, říkal mi to už můj otec, a on to zase ví od hippies. A hippies, Zeanndrichu, hippies, jak se ukazuje, měli ve všem pravdu - i v tom, že v tomto světě je lepší další děti nemít! 

 


((reakce na článek ze ..včerejška))


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru