Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Testudos

17. 04. 2022
11
29
537
Autor
lastgasp

Zvířátkem lze člověka polidštit.

Testudos

Byl takový normální letní červencový den roku 1960, s teplotou blížící se 25 °C. Náš šéf projekčního studia se s námi loučil důrazným napomenutím, že ten teletník pro JZD Buš chce mít určitě hotový, než se vrátí, jinak nebudou prémie.

Inženýr Chmelík byl nejprve překvapen oznámením, že byl vybrán svazáckým výborem jako účastník Vlaku družby na čtrnáctidenní zájezd pro dva do Bulharska, konkrétně na Zlaté Písky u Varny. Protože si myslel, že je to odměna za úspěšné a náročné vedení svého oddělení, jeho sebevědomí narostlo. Cítili jsme, že nastane doba zvýšených nároků na práci.

Makali jsme na teletníku usilovně, hlavně abychom mu dokázali, že i bez jeho přítomnosti a dohledu jde práce od ruky a termíny dokážeme splnit. Dokonce si v těchto čtrnácti dnech nikdo ani žádnou letní dovolenou nedovolil.

Vrátil se zdravý, bronzově opálený a hned se dotazoval, jak vypadá projekt pro JZD Buš. Projevil svoji spokojenost, když zjistil, že je projekt hotový a má celou složku na svém stole. Svolal poradu, vytáhl ze šuplíku láhev Plisky a požádal Martu, aby všem nalila za úspěšně splněný úkol a na počest jeho šťastného návratu.

Při přípitku jsme se ho zvědavě a trochu závistivě vyptávali, jak to s tím Vlakem družby dopadlo a jak se tam u moře měli.

„Prosím vás, jak jsme se měli?“ odpověděl poněkud zdlouhavě a skoro neochotně.

„Řekne se Vlak družby,“ pokračoval, „ale ona žádná družba nebyla. Byl to opravdový zájezd, se vším všudy. Žádné bratření se nekonalo. Už na hranicích v Komárně náš vlak obstoupili vojáci, museli jsme sedět na svých místech, prokazovat se celníkům a pasové kontrole, všude samý ostnatý drát a protitankové zátarasy. Totéž, jenže navíc s tanky se opakovalo na hranici s Rumunskem. Při zastavení v Bukurešti bylo prázdné nástupiště u našeho vlaku uzavřeno. Nikdo nesměl vystupovat.“

Odmlčel se a vypil plným douškem skleničku s Pliskou.

„Jedině až v Bulharsku, když vlak zastavil v Kaspičanu, jsme mohli přes okno pohovořit, kupodivu rusky, se dvěma děvčaty, s kterými vyměnila manželka naše přebytečné čokoládové sachry za láhev vína. Stejně je brzy vojáci odehnali i s dětmi, které žebraly očka, sluneční brýle.“

My jsme jen pokyvovali hlavami a skoro nevěřícně sledovali, jak vypadá naše bratření mezi národy tábora socialismu v praxi. Spokojenější jsme byli s historkami o ubytování na Zlatých Pískách v malých boudičkách po dvou, stravováním v hotelu, a hlavně koupáním v moři, které prý bylo skutečně slané.

Práce na dalších projektech pokračovala celkem úspěšně. Náš vedoucí, inženýr Chmelík chodil do práce nepochopitelně mrzutý a roztržitý. Po čtrnácti dnech na poradě přiznal, že má doma problém. Vytáhl ze šuplíku další láhev Plisky, poprosil Martu, která se hned chopila obsluhy.

„Prosím vás, víte někdo, jak se starat o želvu?“ takovým zoufalým hlasem začal debatu. Všichni ztuhli, nejmladší Jitka si škytla.

„Manželka dostala od jedné kamarádky, co s námi byla v Bulharsku, malou želvičku. Prý ji doma mít nemůže a neví, co s ní má dělat. Dostala ji od místního doktora Velika, za tři manželovy bílé dederonové košile. Teď ji máme doma. Ani nevíme, jestli je to on, nebo ona. Jde o vejce. Aby nakonec ještě nesnášela vejce.“

Tak na to jsme si všichni přiťukli, vypili do dna a povzdechli. Nikdo z nás želvy nechoval, ani o těchto milých zvířátkách nikdo nic nevěděl. Dokonce Marta se podivila, že želvy snášejí vejce. Katastrofa. Jak teď s vedoucím vydržíme.

„Co je to za sortu,“ zeptal se odvážně statik Venda, „slyšel jsem, že některé jsou masožravé. To bych neriskoval, třeba budete mít jednou děti.“

Na to se Marta nepatřičně uchichtla a nalila všem další skleničku. Lahev se povážlivě vyprazdňovala.

„Já viděl želvu v jednom leporelu, které dostal náš Mireček od babičky. Želva plavala v moři. Kde ji doma máte vy, v koupelně?“ ozval se opatrně rozpočtář Knobloch.

„Jestli je masožravá, to nevím, ale večer ji do koupelny zavíráme, abych na ni náhodou v noci nešlápnul.“

„Já myslím, že by o chovu želv mohli něco vědět ve Zverexu. Tam mají veškerou havěť, hady, a určitě budou mít i želvy,“ velmi moudře navrhl Venda, za což sklidil vděčný pohled inženýra Chmelíka.

Po třetím přípitku se lahev vyprázdnila a porada skončila.

Následující dny se inženýr Chmelík po obědě z projekce často ztrácel z důvodů porady na vedení podniku. Starostlivý výraz se mu z obličeje neztrácel. Všichni jsme čekali, jak se jeho nevyžádaný domácí chov želvy vyvine.

Náš kreslič Benda byl na svůj věk velmi iniciativní. Doplňoval si vzdělání večerním studiem na Střední průmyslové škole stavební a od jedné spolužačky získal za jednu choulostivou službu knihu o želvách. Školil i nás a přednášel u svého prkna překvapivé skutečnosti o životě želv a možnostech jejich chovu v domácím prostředí.

„Byl bych zvědav,“ pronesl důležitě, „jestli šéf už vůbec ví, jestli má samičku, nebo samečka.“

„Prosím tě Bendo, jak se to pozná,“ dotazovala se Marta nedočkavě, „vždyť jsou zastrčený v tom krunýři a kouká jim jen hlava a nohy.“

„To je právě vono,“ stavěl se důležitě Benda, „u mláďat to zjistit nejde, nebo velmi těžko, ale u dospělých je to snadný, když se ví, jak na to.“

„Asi to bude mít někde vzadu, na konci krunýře, že,“ snažila se napovědět kreslička Jiřinka, skromné, nevinné děvče, které se při tom mírně začervenalo.

„Jistě, správně Jiřinko,“ s úsměvem přisvědčil Benda, „je to vzadu, opravdu to tam je.“

Jiřinka svou poznámkou podnítila všeobecnou zvědavost, kterou Benda s radostí začal uspokojovat. Vytáhl dokonce svou želví knihu a začal nám ukazovat co je to karapax, hřbetní část krunýře a plastron, spodní část krunýře, tvořeného štítky. Všichni jsme se kolem Bendy seskupili a on pečlivě ukazoval, že štítků je šest párů.

„Podívejte se, jak jdou za sebou,“ pyšně se rozhlédl, jestli se všichni soustředěně dívají a pokračoval, „chytací, končetinový, prsní, břišní, stehenní a pozor, to je důležitý, šestý pár je anální. Tam je možné najít jeden ze znaků, jestli jde o kluka nebo holku. Kluci mají štítek rozdělený.“

„No jó,“ ozvala se Marta, „abyste pánové vždycky neměli něco jinak!“

„Důležitý je zadeček,“ nenechal se rušit Benda, „délka ocásku. Tady vidíte, že kluci mají ocásek delší, tlustší, zakončený trnem.“

„To je celkem jasný,“ přidal svou poznámku projektant Bříza, „když uvážím skutečnost, že místo tělo na tělo, zde musí být krunýř na krunýři, vyžaduje to ocásek dosti prodloužený.“

Bendovu přednášku přerušil příchod inženýra Chmelíka. Pochopil, že projekce probírala důležitý problém, a tak se zeptal, co řešili. Přiznali, že Benda je poučoval o pohlaví želv, a možná, že by to mohlo zajímat i jeho. Přisvědčil, že by ho to zajímalo, protože si není docela jistý, jestli darovaná želvička je kluk nebo holka.

„Manželka někde zjistila, že bulharsky se řekne želva kostěnurka. Mně to přišlo dlouhý, tak mu říkáme Kosťa. Doufám, že je to kluk. On na to dokonce poslouchá. Hele, držím pampelišku a zavolám Kosťo! Máte vidět, jak uhání ke mně.“

„Já se vám divím, že je podle vás tak důležitý znát pohlaví,“ projevila svůj nesouhlas projektantka Musilová, „vždyť ty želvičky jsou tak roztomilý a nemotorný a děti je mají velmi rády. Mně by to bylo úplně fuk, jestli je to holka nebo kluk!“

„Paní inženýrko, máte pravdu,“ připojil se Chmelík, „koupili jsme mu velký terárium s nahřívací žárovkou a prolézačkou. Na podestýlku a podložku pro krmení už si zvykl. Je to na něm vidět, jak zvědavě kouká a zvedá hlavičku.“

Jak se měnila želva Kosťa, měnil se i inženýr Chmelík. Měnil své chování den za dnem. Jestli lze věřit klasikům, že teprve soužití se zvířátkem z nás udělá člověka, pak u Chmelíka mělo toto rčení plnou platnost. Byl sice stále náročný k plnění úkolů, ale byl shovívavý, vlídný a starostlivý a nikdy nikoho nešikanoval ani nesnižoval. Časem přikoupili Kosťovi partnerku a pojmenovali ji Nurka. Proto, aby bulharský název byl úplný, kostěnurka. Latinsky testudo.

Jak dopadlo rodinné soužití Kosti a Nurky, jestli snesla vejce, jsem se již nedozvěděl. V roce 1968 jsme s manželkou úspěšně emigrovali přes rakouský Flüchtingslager Traiskirchen do Austrálie a žádné kontakty se již navázat nepodařilo. Přesto na partu z projekce rád vzpomínám, zejména když se podívám na našeho Kosťu, který běhá po zahrádce s vnoučaty na Seven Hills v Brisban.


29 názorů

lastgasp
14. 05. 2022
Dát tip

Majaks děkuji za komentář, v podstatě o nic nejde. 


lastgasp
12. 05. 2022
Dát tip

Luzz - děkuji za příjemné popovídání.


Luzz
11. 05. 2022
Dát tip

je to takový obyčejný vyprávění, místy (pro mě) až moc žoviální... jakože člověk to přečte, občas se usměje, ale dál neřeší, nevrací se, vlastně ho nic po celou dobu nezneklidní.

osobně mi přijde, že je tam zbytečně moc podrobností, moc postav, který mi ale ani nestály za to, abych si je pamatovala... bylo mi vlastně jedno, co kdo říká, kdo nalívá štamprli, kdo přinesl tu knihu, klidně by se ten počet postav dal zredukovat třeba na dva podřízené, co řeší šéfovu želvu... jakože jasně, ono se to takhle nejspíš stalo včetně těch dederonových košil, kontrol na hranicích a těch porad při sklence... ale má to pro děj nějakej význam? stejně tak ten příběh mohl začít tak, že nerudný bagrista na stavbě náhodou vybagroval želvu při překládání říčního koryta, nechtěl z ní hned udělat polívku, ale zárveň si s ní nevěděl rady... a jeho kámoši se mu snažili pomoci... jako pochopila jsem, že těžiště povídky mělo být zřejmě v tom, jak se původně ne moc sympatický člověk díky péči o zvíře mění - jenže tady se vlastně vůbec nepodařilo ten přerod nějak zachytit, vypravěč zůstává jen o pouhýho popisu, kterej je navíc zanesenej všemi těmi nepodstatnými detaily.


lastgasp
01. 05. 2022
Dát tip

Jarmilko díky za přečtení a tip. I v Glucholazech byli nebo jsou naši přátelé, jenom trochu ozbrojení. Kosťa byl bezva.


Jamardi
01. 05. 2022
Dát tip

Želva Kosťa přispěla ke zlepšení důvěry mezi šéfem a podřízenými. Musím ji tedy pochválit. :)

Vojáci s puškami chodili třeba i po nádraží v Glucholazech kudy běžně projíždějí naše vlaky.


Gora
25. 04. 2022
Dát tip

díky - a avi PM


lastgasp
25. 04. 2022
Dát tip

Souhlas a budu rád, protože jsem Písmáka v poslední době trochu zanedbal.


Gora
25. 04. 2022
Dát tip

Přemku, souhlasil bys s nominací povídky v PM?


lastgasp
23. 04. 2022
Dát tip

Karle díky za přečtení a tip. Chtěl jsem dát něco lehčího v této těžké době.


K3
23. 04. 2022
Dát tip

Pěkné čtení, takové odlehčené a velice příjemné. I já mám své zkušenosti se želvami. Dají se potkat i u nás ve volné přírodě, alespoň mně se tak stalo, když jsem na ní narazil v okrasné školce v Českém Brodě... Zatoulala se tam od jedněch lidí...


lastgasp
20. 04. 2022
Dát tip

Květoni díky za přečtení a tip. Jsem rád, že jsem ti povídkou připomněl nejhezčí vzpomínky, které člověk v životě má. Mládí.


Úplně se mi vybavila cesta vlakem do Bulharska v dětství. 


lastgasp
19. 04. 2022
Dát tip

Evženie děkuji za přečtení a tip. Jsem velmi rád, že si se pobavila v týdle blbý době.


lastgasp
19. 04. 2022
Dát tip

Ivi díky za milé zastavení a tip.


lastgasp
19. 04. 2022
Dát tip

annnie děkuji za přečtení a potěšující tip.


To jsem se pobavila.


teprve soužití se zvířátkem z nás udělá člověka...........jojo


lastgasp
18. 04. 2022
Dát tip

Dies děkuji pěkně za přečtení a tip. Potěšilo to.


Dies
18. 04. 2022
Dát tip

Pěkně plynule se mi to četlo.


lastgasp
18. 04. 2022
Dát tip

dievča z lesa díky za přečtení a tip. Také máš ráda želvičky?


lastgasp
18. 04. 2022
Dát tip

Alegna díky za zastavení a tip.


lastgasp
18. 04. 2022
Dát tip

Luboši díky za milou básničku. Tvoje studnice veršů je nekonečně hluboká. Potěšila mě. 


lastgasp
18. 04. 2022
Dát tip

Jano díky za přečtení a tip. Dnes už bych měl s chovem problém. Chce to velkou péči a starostlivost.


lastgasp
18. 04. 2022
Dát tip

Irenko díky za pečlivé čtení, pomoc a tip.


Kočkodan
17. 04. 2022
Dát tip

Nadchne Čecha, Japonce,

obzvlášť v malé garsonce,

víc než morče želva sloní

(jedno zda jde třeba o „ní“).


vesuvanka
17. 04. 2022
Dát tip

Přemku, povídka je moc pěkná, přečetla jsem ji jedním dechem :-))). Zvířátka někdy dělají s lidmi divy. Zároveň jsem si připomněla naši cestu s dětmi vlakem do Bulharska v roce 1982. Nejdramatičtější to  bylo na nádraží v Timisoaře, kde kromě celníků vagóny procházeli i vojáci s puškami. 


Gora
17. 04. 2022
Dát tip

Přemku, laskavé čtení...

pár poznámek ke gramatice v sz nechávám ke tvému uvážení.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru