Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

To sa utrasie

21. 04. 2022
12
13
359

1.časť

„Monika je unavená! Potrebuje si pospať! Ty ju nenecháš. Stále rozprávaš, už si ako tvoja mama,“ prehovorí mi do duše môj zať.

„Keď si v robote a ide malú uspať, vždy jej hovorím, nech tam zostane a pospí si s ňou. Často ani domov nejdem. Keď má Petra poobednú, odveziem ju do roboty a prechádzam sa po záhradke, nech ju neruším. Aj tak ma čaká, že sa jej nedalo zaspať a potrebuje sa socializovať. Nemá sa doma s kým porozprávať. Tak si to ujasnite vy dvaja.“

„My sa doma rozprávame. Ale nie nepretržite,“ zdôrazní slovo nepretržite.

Premýšľam. Hrávam sa s malou hore, oni dvaja si dole šúchajú po telefónoch. Bola som na seba hrdá, ako im nevolám, neobťažujem ich. A predsa. Nespokojnosť.

Mieša sa vo mne pocit nespravodlivosti, krivdy a predsavzatie zapracovať na sebe. Menej rozprávať. Kedysi by som im povedala, ak sa vám nepáči, zostaňte doma. Bojovnosť sa vytratila, uhýbam. Očakáva sa odo mňa navariť, umyť riad a držať hubu?

 


13 názorů

máš pravdu, Renáta...jej manžel vie lepšie, čo potrebuje a ona si zvykla neoponovať, musím si zvyknúť aj ja


bixley
22. 04. 2022
Dát tip blacksabbath

Myslím, že by sis to s Monikou měla vyříkat, tedy kdy potřebuje klid a kdy ne. Je to Tvoje dcera. S manželem si to musí Monika vyřídit sama. Můj názor.


8hanka
21. 04. 2022
Dát tip Gora, gabi tá istá

Mišo je sebec, na všetko pozerá cez svoju optiku, objedná si, čo máš variť, berie ako samozrejmosť, že na všetko prikývneš, nikdy neodmietneš ich návštevu, nepovieš, že nemáš na nich čas alebo, nedajbože, chuť...vždy po ruke, ústretová,  trpezlivá, starostlivá, nakŕmiš, malú opatríš, zabavíš, Monka je dcéra, nemala by mať problém povedať Ti, že potrebuje chvíľu ticho, ale ona to tak necíti, , ona sa chce rozprávať a s mamou obzvlášť...to NIEKTO rozhoduje za ňu a vadí mi, že chce aj za Teba...


Klidně si dej pohov. Malá ví, kdo jsi a co pro ni znamenáš. Někdy mladí prostě chtějí mít svou rodinu jen sami pro sebe a bez nás. A to je taky dobře.

Ještě rádi tě pak poprosí, abys jim vypomohla nebo prostě jen pohlídala.

To není o tom, že by nás neměli rádi. Jen potřebují prostor. A není to špatné. Nemusíš být tu pro všechny, zkus žít pro sebe. I oni si tě budou považovat.


annnie
21. 04. 2022
Dát tip

Klídek. Tam, kde je nejvíc lásky, to taky občas zabolí. A když už to bolí, tak pořádně... Prostě se Monky zeptej, má snad taky pusu, ne? Nejhorší ze všeho jsou nevyřčený věci!!!


Gora
21. 04. 2022
Dát tip

Nejdřív to vypadalo, že nadpis bude dalším z památných výroků starej mamy :-)


Zeanddrich E.
21. 04. 2022
Dát tip 8hanka

(PS: my, co za minulého režimu jsme měli cca 50 % slovenštin.y ve všech celorepublikových médiích (a ovšem i v projevech pana G. Husáka například (mimochodem, česky uměl skvěle!) ), nemáme s takovými slovíčky problém :)  )


revírník
21. 04. 2022
Dát tip

To si sedne.


Kočkodan
21. 04. 2022
Dát tip

 

Díky, teraz uz mám jasno; a ceresne mi pripomnely asi mou nejoblíbenejsí písnicku Hany Hegerové s krásným Milanovým textom.


gabi tá istá
21. 04. 2022
Dát tip Zeanddrich E.

Luboš, vy by ste asi povedali - ono se to poddá


gabi tá istá
21. 04. 2022
Dát tip Zeanddrich E., Gora

Aleši, stačí, ale Monika má hovorcu :)

Luboš, toto bude překladatelský voříšek...pokúsim sa opisne - ja nebudem precitlivelá a všetko zapdne do zabehnutých koľají...ako čerešne keď nasypeš do vedierka, je plné, keď utrasieš, zapadnú do seba, vyplnia priestor


Kočkodan
21. 04. 2022
Dát tip

 

Gabi, já ani tentokrát nebudu drzet hubu (prsty) a zeptám se, co presne znamená ono sloveso v názvu.


přitom stačí říct "...jsem unavená, popovídáme si později..."


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru