Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vražedná

21. 04. 2022
14
13
343
Autor
Debbi

Ty říkáš, že jsi dospělá

víš přesně, co se nedělá

tvůj svět má ale tradici

utápět city na lžíci

 

Vážným věcem se pouze smát

mít špatný směr a žádný řád

sebe se učit nazpaměť

a v jiných vidět jenom šeď

 

Málokdo stojí o lidi

co vlastní chyby nevidí

život ten není na splátky

a sám udává obrátky

 

Ty říkáš, že jsi dospělá

víš přesně, co se nedělá

mě jsi však, jako motýla

sepnutím dlaní zabila… 


13 názorů

Alenakar
22. 04. 2022
Dát tip

Biskupe,

Nezval byl literární veličinou už v dobách první republiky. Byl vůdčí osobností surrealismu a po té i poetismu. Pro komunisty by bylo velmi netaktické nevyužít takovouto asutoritu, která se jim sama nabízela.

Když psal Nezval rozsáhlou báseň Stalin, komentoval to tak, že chce psát stále srozumitelněji, aby ho mohla číst každá dojička. Chtěl tady být popovým básníkem, stejně jako kdysi já. Nevím ale, kolik dojiček s nadšením četlo jeho Stalina.


Debbi
22. 04. 2022
Dát tip

Díky všem za příjemná hodnocení


Safián
22. 04. 2022
Dát tip

Pěkná píseň. Podle Rilkeho je píseň spolu se sonetem nejobtížnější formou.


houmles
21. 04. 2022
Dát tip

Za me vyborny, neco mezi Schmitzerem a znamkou punku (a neco prokletych). A nejsou to jen plany kydy, coz ocenuji. T.


Debbi
21. 04. 2022
Dát tip

No, netušila jsem jakou diskusi na téma "poezie v krizi - ano / ne..." můj příspěvek vyvolá. A taky jsem netušila, že spojení "komunista" a "dobrý básník" je předmětem řekněme podivu. Možná mě ztratíte, ale já spíš dělím lidi na dobré, horší a ty špatné... 


Tak jasně, za komunismu vycházely sbírky v obrovských nákladech. Ale nevím, kolik z toho reálně měli autoři, protože procenta z prodeje asi neměli ;-).

Nezval, ten měl možná šoféra, protože byl jedním z "vyvolených", zrovna tak mohl místo psaní dělat náměstka někde v exportu...


Alenakar
21. 04. 2022
Dát tip Lenochod

Biskupe,

mnozí básníci byli zároveň i textaři. První, kdo mě napadne je Nezval, druhý, kdo mě napadne, je Kainar. Oba to byli komunisti jako poleno, ale oba byli dokonce tak nadaní, že si zhudebňovali své vlastní básně a některé jejich písně žijí dodnes. A třeba Nohavica sám sebe považuje spíš za básníka. Má pravdu. Je lepší básník než většina autorů z Tvaru, protože píše pro "normální lidi" a ne jen pro kamarády z literární kavárny.

V tom, že poezie nikdy nebyla zlatý důl, se velmi mýlíš. Už ve středověku byli minnesenři a trubadúři velmi dobře placení a písně vikingských skaldů byly dokonce vyvažovány zlatem. Minulý týden jsme tady řešili, že některé sbírky Svatopluka Čecha byly vydány více než dvacetkrát. Ještě za komunistů šli někteří básníci na dračku. To až dnes poezie neexistuje a mladí lidé si představují, že to tak bylo vždycky.

Prominetní básník Vítězslav Nezval měl i "své" (erární) auto a svého šoféra.


Já si myslím, že každý by se měl držet svého. Text je samozřejmě jiný žánr než poezie, má svoje limity, ale i silné stránky, obzvlášť s hudbou; někdy zas dojde ke zhudebnění básně...

Poezie nikdy nebyla zlatý důl, možná kdysi v Řecku, ale asi ani to ne... je to škoda, že je tak na okraji, nabízí jiný pohled na svět, ale chápu, že to opravdu není pro každého, už náročnější román si zpravidla těžko hledá čtenáře...


Má to slušnou kontinuitu, zprvu se báseň jeví jako nápaditý popis nezralosti kohosi, uzavření dodává vážnost osobním zásahem. Technicky slušně provedené.


Alenakar
21. 04. 2022
Dát tip dajakbol

Biskupe,

mrzí mě, že nejsem skladatelka. Ráda bych byla písničkářkou třeba jako Radůza. Něco bych si možná i vydělala. Básničkami si nevyděláme dnes už nic. Poezie je v nějvětší krizi od osmnáctého století.  Jediný, kdo si dnes básničkami něco vydělá je asi básník František Novotný, mediálně známá postava. Ale on je i textař. To nepřekvapuje. Poezie dnes utekla mezi textaře.


Pěkný, ale taky to vidím spíš jako písňový text...


Alenakar
21. 04. 2022
Dát tip

Mně tvoje básničky připadají jako písňové texty. S rytmem a rýmem, na rozdíl od jiných, nemáš žádné problémy, takže by ses dala pěkně zhudebnit. Tip.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru