Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

TD - Útěk

24. 04. 2022
11
9
334
Autor
supizmus

"Jedeme už celý den, ale až tady jsme zůstali jako očarovaní. Vy si to možná ani neuvědomujete, vy to vidíte denně. Ale tady ten výběžek lesa, za ním to dvojí pásmo hor, západ slunce a teď ta louka..."

   Dny, týdny, měsíce, možná už víc než rok. V zajetí v temné díře bez oken, v cizí zemi, už přestal vnímat čas. Mizerné jídlo a čas od času bití. Jinak prázdnota, samota, tma a ticho. Ztratil přehled o čase, ztrácel naději, přežíval. Zrovna se zase otevřely dveře. Věděl, co přijde. Zase dostane nášup.

   Bachař byl tentokrát silně opilý. Vpotácel se do cely, nechal klíče ve dveřích a ani nerozsvítil. Naslepo se pokusil dát ránu, ale minul. S klením se zapotácel a svalil na zem. Náš hrdina neváhal. Dal mu jednu rychlou uspávací, strhnul z něj dozorčí šaty, oblékl se do nich, vyndal klíče ze zámku a vyšel na chodbu.

   Štěstí stálo při něm. Podařilo se mu objevit východ, odemčel si a ač rozrušen, došel na parkoviště zaměstnanců. V kalhotech nahmatal klíče od auta, naslepo stiskl dálkové ovládání a s úlevou došel k autu, které zareagovalo zablikáním. Do karet mu hrál i fakt, že byl večer, tma a nebyly tak vidět rysy jeho tváře. Nastartoval a vyjel k bráně, za kterou čekala svoboda. Nic netušící vrátný nechal otevřít obrovská ocelová vrata a auto vyjelo vstříc novému životu.

   Věděl, že celý incident nezůstane dlouho utajen a tak se snažil co nejrychleji dojet k nejbližšímu městu. Jeho název mu nic neříkal, ale každopádně našel nádraží. Auto odstavil a vběhnul do nočního vlaku a vydal se jím někam nazdařbůh. V lůžkovém kupé se umě skryl, aby unikl zrakům průvodčích. Adrenalin mu nedovolil usnout. Po čase, když zjistil, že v kupé tvrdě spí tři další cestující, tiše otevřel jeden z jejich kufrů a dozorčí šaty vyměnil za civilní oblečení v něm srovnané. Nepozorovaně se šel skrýt do jiného kupé ve vagonu.

   I zde při něm stálo štěstí. Vlak dojel ke státní hranici. Přes okno slyšel hlasy celníků. Věděl, že budou vlak prohledávat. Jakoby nic vystoupil ze soupravy a vyšel ven z nádraží. Venku pomalu vycházelo slunce, což mu pomohlo se zorientovat a na mapě před nádražní budovou zkusil odhadnout směr, kde se nachází hranice a kde bude nejjednodušší ji přejít. 

   Daným směrem se nacházel les, ve kterém záhy našel útočiště. Mimo cesty objevil jeskyni, do které se ukryl a tvrdě usnul. Probudil se až večer. Opatrně se vydal směrem, kde tušil státní hranici. A vskutku. Brzy narazil na varující cedule a za nimi na souvislý pás ostnatého drátu. Začalo pršet. Chráněn lesem tiše kopíroval linii drátu a zkoumal, kudy bude nejjednodušší jej překonat. Znenadání ho překvapilo ostré světlo. Zavčas stačil zalehnout a projíždějící pohraniční hlídce, a návratu zpět do díry, se vyhnout. Vozidlo zmizelo ve tmě a za ostnatým drátem se objevila vodní plocha. Řeka.

   Tudy cesta nepovede, věděl ihned a dal se na cestu opačným směrem. Déšť sílil. Plížil se opatrně kvůli hlídkám. V jednom místě ležel přes dráty padlý strom. Neváhal. V chvatu po něm přešel a jsa na druhé straně hranice rozeběhl se vstříc nové zemi. Vyčerpaného jej našli ráno v nejbližší příhraniční obci. Místní policii nebyl dlouho schopen nic říct, jen jim s pláčem opakoval: "Vy si to možná ani neuvědomujete, vy to vidíte denně. Ale tady ten výběžek les, za ním to dvojí pásmo hor, západ slunce a teď ta louka..."

   Po skoro pěti stech dnech byl opět člověkem. Ve své domovině, svobodný a šťastný.


9 názorů

To musel být ten nejkrásnější pohled.


krásně napsané...


Jamardi
24. 04. 2022
Dát tip blacksabbath

Věřím, že na ty obrazy nezapomene. Ráda jsem četla.


yss
24. 04. 2022
Dát tip supizmus

yrn prvý odsek sa mi pozdával asi najviac, respektíve som si chvíľu myslela,že toto bude dobré. Ako päsť na oko "náš hrdina"..čiže zrazu z tohto celkom príjemného prirodzeného opisu je tam "hrdina"..pričom stačilo zachovať natur .. Nezaváhal./ Potom to všetko začína naberať akýsi iný chod,chápem,vykreslenie "úteku"čiže návratu domov,ale je to podané tak,akoby to boli plné akčné scény.Chybsju mi tam možno psychol.črty, emócie hrdinu..dosť také všetko šťastné a povrchné../vety tiež niekedy kostrbato podané /


MilanH
24. 04. 2022
Dát tip

Moc hezký závěr !!!


bixley
24. 04. 2022
Dát tip

Je to opravdu tak trochu pohádkové tím, jak mu všechno vycházelo: že se nevzbudil nikdo z cestujících v kupé, že byl náhodou přes plot spadlý strom atd. Ale líbí se mi v závěru zakomponovaný citát. :-)


annnie
24. 04. 2022
Dát tip

Kolik vězňů si tuhle pohádku přehrává v hlavě...

Prosím, ten tvar odemčel tam nech! Úplně ho miluju. Tip a.


Gora
24. 04. 2022
Dát tip

Silný příběh, supíku!

To je fakt, že vězni, ať jím je z jakýchkoli příčin, se jeví nádherným pohled na "obyčejnou" louku, les... 

Dobrý příspěvek.

.............

 odemčel si  - odemknul si


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru