Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

TD - Utrpení mladého Placera

24. 04. 2022
23
44
808
Autor
Gora

MIMO SOUTĚŽ

téma - citát z knihy Miroslava Skály Svatební cesta do Jiljí:

"Jedeme už celý den, ale až tady jsme zůstali jako očarovaní. Vy si to možná ani neuvědomujete, vy to vidíte denně. Ale tady ten výběžek lesa, za ním to dvojí pásmo hor, západ slunce a teď ta louka..."

Vystoupal po schodišti. Jeho chůzi nescházela jistá elegance, ani když aktovku, černý plášť, polobotky a klobouk odložil v hale a nazul ošoupané pantofle. Jakmile uviděl matku v zrzavé paruce, podvědomě se shrbil.

Sledovala z květovaného křesla každý jeho pohyb. Kmitala pohledem téměř v rytmu závaží pendlovek na zdi.

 

„Dobrý večer, máti.“

„Ruce sis umyl?“

„Jistě!“ zalhal.

„Zato krk máš černej jako botu. Tak si dej zpátečku do koupelny.“

 

Kohoutek prokapával dny a měsíce. Bylo by třeba zavolat instalatéra. Bylo by třeba celou vilu vymalovat. Spravit fasádu. Jenže na penězích seděla ona, a dokud to tak bude, nic se tu nezmění.

Talíř s čočkou a párkem si odnesl do svého "pokojíku". Rozsvítil. Usedl na rozvrzanou židli s šarlatovým potahem, který pamatoval lepší časy. Hltal. Těch pár peněz kapesného, která mu matka z jeho výplat dávala, ukládal do alpakové amfory.

Odnesl tác do kuchyně, nacpal kapsy tepláků jablky a vrátil se. Na klice kutlochu pro úklidové prostředky bez oken visela cedule: PRASEČÍ CHLÍVEK. Už mu ani nevadila. Stejně k nim nechodil nikdo, koho by to pohoršovalo. A do jeho kumbálu vlastně již vůbec nikdo.

Matrace na podlaze o chvíli později popojela. Stulil se do embryonální polohy.  Pokud jej chytla křeč, pomáhalo tisknout si pěstmi břicho. Bolest se hromadila a posléze i rozpouštěla jedině pod tlakem. Usmál se při dávné vzpomínce. Byla to doba hlasitých hádek mámy a táty, a to pak u něj bylo spastické bolení, zvláště ve škole, na denním pořádku. Položil se v šatně na lavičku a někoho ze spolužáků poprosil, aby si mu na břicho sednul. Vždycky to zabralo, a pak jeden, dva volné nádechy a mohl se po vyučování loudat domů. Tam, kde postupně převládlo vyhovořené ticho.

Těšíval se na soboty.

Otec ho někdy bral na výšlap. Nejčastěji to byla Kleť, kam se zprudka drali do vrchu přímo pod lanovkou, a když se koukali nainstalovaným dalekohledem z rozhledny do krajiny a otec vysvětloval, kde leží Budějice a kde Alpy, znal i sebemenší vesnici a samotu, jako soukromý starožitník snad i dům po domu. Vyprávěl, ve větru nad hláskou, odkud získal sadu vzácných hodin a vysokého zrcadla, támhle z Velešína zas vykládanou truhlu, snad ke každému místu měl nějakou historku. Naslouchal mu očarován lesy, horizontem, tátovou blízkostí, srozuměním. Co otec odešel za kšeftem do Prahy, byl Michal na Kleti již jen jednou s kámošem. Kouzlo krajiny, dalekých obzorů sice fungovalo, ale už to nebylo ono. Od rozvodu už nic nebylo ono. 

Někdy v šestnácti se zděšením zjistil, že jeho záda pokrývá bolestivé, odpudivé akné. Hnisavé hrboly Michalovi bránily chodit na plovárnu či do bazénu, ostýchal se oslovit nějakou dívku, která se mu líbila. Sám sebe si nahého ani nechtěl představit. Kdo by se chtěl jeho zad dobrovolně dotnout?

 

 „Nečistils zuby, kartáček je suchý!“ ozvalo se za dveřmi kutlochu, když už skoro usínal, když se snažil přivolat svůj sen, a on zamumlal něco ve smyslu, že místo čištění schroupal jablko.

„V půl sedmé tě vzbudím do práce,“

 

 

Další den.

Zase ho ponižovali. Vysmívali se. Šéf Michalovi hned ráno vytrhl jeho stříbrný kufřík a v šatně přede všemi zámky otevřel. Kluci se mohli umlátit smíchy.

„Ty vole, proč nosíš prázdnej kufřík?“ a „Koukněte, jak se vyparádil, kabát až na paty a černej klóbrc, kominík jak vyšitej!“

Nemohl jim vysvětlovat, že to nosí kvůli matce, aby sousedi mysleli, že je úředník. Celý rudý se převlékl a vyrazili do města.

Na komínech ho bavily tajemné půdy a střechy. Ten rozhled, který měl rád už z Kletě! Viděl slečny, jak jdou přes náměstí, smějí se, povídají a nemají tucha o tom, že je ze střechy Zlatého anděla sledují mladí kominíci.

Holubi se poplašeně zvedali a odlétali. Oblaka běžela tak blízko, jen se dotknout…

Šůroval sluníčkem průlezný komín, koukal tu nahoru, tu do ruchu ulic, střádal zajímavé obrázky do paměti.

Svůj sen na pokračování si hýčkal a byl jeho největší radostí.

 

Kluci se střídali ve sprše. Michal si u umyvadla umyl tvář mýdlem, rukávy vyhrnul k loktům a drhnul kartáčkem ruce. Ani zanic by se před kolegy nesvléknul. Jeho záda nesmí nikdo vidět.

Vyhrnul límec dlouhého pláště, aby skryl černý krk, nasadil klobouk, uchopil diplomatku.

„Tak zas zejtra, čau“ a vykročil z periferie města k nim, do vilové čtvrti.


44 názorů

Gora
15. 09. 2022
Dát tip

Díky ti, Babu.


Gora
15. 07. 2022
Dát tip

Díky, žes četla...


64T.B.S.
15. 07. 2022
Dát tip

Strašné situace - velmi silné a čtivé pa


Gora
26. 04. 2022
Dát tip

Luboši, většina maminek se chová lépe, naštěstí... děkuju.


Gora
26. 04. 2022
Dát tip

Evži, díky ti... možná...


Kočkodan
26. 04. 2022
Dát tip

Ač v příbuzenstvu široko daleko žádný kominík, tak na maminku jsem měl mnohem větší štěstí.


Je to moc smutné, ale třeba to s matinkou šlukne.


Gora
26. 04. 2022
Dát tip

Ivi, díky!


parádně napsané.....těší mě, že bude pokračování...nenechám si ujít...


Gora
25. 04. 2022
Dát tip

Ha. Květoni, kápnuls na to!!!

Ono se to rozsekne, ten kruh. V příštím pokračování, které doufejme napíšu. Dík!


Tak teď nevím, koho politovat. Asi mají oba, co si zaslouží. Nikomu se nechce ven z toho kruhu, ale nemůže to tak býd donekonečna. Kdo koho nakonec zavraždí? 


Gora
24. 04. 2022
Dát tip

Hanko, díky ti... uvidíme...

pěkný komentář jako od tebe vždy, cením si!


8hanka
24. 04. 2022
Dát tip

veľmi silný príbeh, cítim ho v žalúdku ako je to pri všetkom, čo je ubíjajúce a nie je v mojich silách zmeniť to, či vidieť možnosť, nádej, že sa to zmení k lepšiemu...polemizovať, čo by som, ako by som ja...nemá cenu, lebo nie som v koži (naviac plnej akné) mladého muža, ktorý je ušliapnutý despotickou matkou, asi prišiel o všetky sny a silu vzbúriť sa, ale ako rada by som sa mýlila, možno pokračovanie bude svetlom na konci tunela...veľmi by som si(mu) to priala...


Gora
24. 04. 2022
Dát tip

Markel, děkuji:-)


Gora
24. 04. 2022
Dát tip

Karle, ráno to bylo v povídkách, změnila jsem...

jinak moc díky, ano, někdo na sobě nechá doslova štípat dříví.


K3
24. 04. 2022
Dát tip

umělče, vždyť to není mezi povídkami...


Markel
24. 04. 2022
Dát tip

zajímavé, posmutnělé, líbilo *


K3
24. 04. 2022
Dát tip

Dobře vystižená slabošská povaha v područí kohokoliv. Nechat se terorizovat je asi stejná slabost jako terorizovat někoho jiného. 


Gora
24. 04. 2022
Dát tip

Abakus, v naší rodině tohle řemeslo pokračuje druhou generací. Díky za tvůj komentář...


Abakus
24. 04. 2022
Dát tip

mám s  kominármi trochu iné skúsenosti - možno to sem jedného naozaj škaredého dňa dám. Mne sa  toto riešenie základnej hygienickej otázky celkom páči.


vesuvanka
24. 04. 2022
Dát tip Gora

Irenko, na pokračování se budu těšit...


Gora
24. 04. 2022
Dát tip

Jani, díky... ten příběh má pokračování, až bude čas ráda se k tomu vrátím...


vesuvanka
24. 04. 2022
Dát tip

Irenko, moc pěkně napsaný působivý příběh. Michala mi přišlo líto. Žil v kumbálu na úklidové prostředky, spal jen na matraci a přitom odevzdával matce celou výplatu, z níž dostával jen "těch pár peněz kapesného, které si ukládal do alpakové amfory." Kvůli matce chodil do práce vystrojený v dlouhém kabátě, černém klobouku a s kufříkem, aby si sousedé mysleli, že je úředník. Byl kvůli tomu terčem posměchu. Ještě, že výhledy z komínů při práci mu přinášely trochu radosti, vzpomínky na Kleť,  a mohl spřádat svůj sen... TIP


Gora
24. 04. 2022
Dát tip

Al, ano, nemělo to být zcela bez naděje... ostatně i akné většinou jednou zmizí.


Gora
24. 04. 2022
Dát tip

Jarmilo, díky...


Gora
24. 04. 2022
Dát tip

V podstatě máte pravdu, Majaksi a yss. Viz odpověď um. umělci. Díky, že jste četli.


Gora
24. 04. 2022
Dát tip

Radovane, jsem ráda, žes četl, děkuju.


Gora
24. 04. 2022
Dát tip

umakarte, díky, změním kategorii na miniaturu prozaickou. Jinak máš pravdu, neměla jsem bohužel možnost víc propracovat zajímavý námět/nemoc, termín TD a podobně/... vrátím se k tomu.I pro mne je to hodně zajímavé.


Alegna
24. 04. 2022
Dát tip 8hanka

Působivé a výstižné vyprávění o traumatech, která dokáží zdeformovat na celý život, ale i takový člověk má své "vyhlídky" a sny, vnichž prožívá štěstí


Jamardi
24. 04. 2022
Dát tip

Nejdříve jsem si myslela, že to matka přehání s tím krkem, pak mě překvapilo, že to byl kominík. :)

Výhledy mohou být krásné ať z rozhledny nebo ze střech. Je to i takový únik.

Je to dobře napsané, dokážu si představit, jak ten člověk žil.


yss
24. 04. 2022
Dát tip

Dodatok.-cele je to taká istota...pohybuješ sa po vychodenej cestičke,kde poznáš všetky značky a odbočky.Žiadne riziko,ale ani žiadne prekvapenie,možno by to fakt chcelo ísť do tej hĺbky viac,takto je to síce pekný terén,ale priveľmi hladký pre mňa Všetko 

 

 


yss
24. 04. 2022
Dát tip

tiež mi to vychádza skôr na tu črtu, taká sonda do duše , opísanie peripetii,s ktorými dospelý človek bojuje /oidi komplex,navždy dieťa v očiach matky /tlak okolia, ktorý narúša sebavedomie a schopnosť vnútorne dozrieť.MOŽNO naozaj škoda,že si nedržala jednu liniu,ale snažila sa pohľad sprostredkovať z viacerých "zdrojov."Pre mňa možno napr aj tá sobota už bola nejako "natiahnutá",takisto možno aj ten posledný odsek...aj keď chápem tu cyklickost a vysvetlenie čierneho krku, ktorý si tam chcela mať.Napisane slušne,ale tiež mám dojem,že tak skokom/z každého rožka troška /


jasný vypravěčský um


Gora
24. 04. 2022
Dát tip

Diano, děkuju...


Diana
24. 04. 2022
Dát tip

Výborně napsáno. Velmi působívé!


Gora
24. 04. 2022
Dát tip

Asi se změnila, když odešel otec... díky, Renato!


bixley
24. 04. 2022
Dát tip Gora

Irčo, jako vždy skvělý příspěvek. Hory nahrazené střechami s neméně krásnými výhledy. Těžký život s touhle matkou...


Gora
24. 04. 2022
Dát tip

supí, děkuju... jsem ráda, žes viděl...a že se líbí.


Gora
24. 04. 2022
Dát tip annnie

Díky, an.

Příroda může mít velkou roli vlastně v jakémkoli příběhu...


supizmus
24. 04. 2022
Dát tip

Zase skvěle popsané. Úplně jsem se dostal dovnitř příběhu. Díky moc! 

P.S. Na Kleti jsem byl jednou jedinkrát a zrovna ty Alpy šlo vidět - zážitek k nezaplacení, nádhera!


annnie
24. 04. 2022
Dát tip

Úúú... horor. Poněkuds to téma posunula :) Tip a.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru