Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

TD Tovačov, Tovačov

24. 04. 2022
18
28
662
Autor
bixley

MIMO SOUTĚŽ

Miroslav Skála:

"Jedeme už celý den, ale až tady jsme zůstali jako očarovaní. Vy si to možná ani neuvědomujete, vy to vidíte denně. Ale tady ten výběžek lesa, za ním to dvojí pásmo hor, západ slunce a teď ta louka..."

Jako dítě jsem ráda jezdila k babičce a dědovi do Tovačová na Hané. Často jsme doma zpívávali lidovou Tovačov, Tovačov, tovačovský zámek…

Za mého dětství byl zámek docela zpustlý, tovačovská věž vypadala zchátrale, měla opadanou omítku. Také park byl zarostlý kopřivami a lopuchy. Tím krásnější tam ale byly hry! Pod zámkem byl starý vodní příkop už dávno bez vody, využívaný na pěstování zeleniny.

Byla tam spousta dalších krásných míst. Vybavuje se mi úzká prolézací ulička na náměstí. Na něm stála řada obchodů, takzvané Smíšené zboží, drogerie, Maso uzeniny, kromě toho i kadeřnictví. Ale hlavně cukrárna! Tam jsme s babičkou chodili na zmrzlinu a cukroví. Nejvíc mi chutnaly takzvané brambůrky. Základem téhle dobroty byl piškot s krémem a na něm marcipán posypaný kakaem.

Na jedné z hlavních ulic byl hotel U tří králů, ve kterém se často konaly svatby. Proti němu lékárna. Na okraji vyrostlo malé sídliště a na konci bylo nádražíčko,kam přijížděly vláčky motoráčky. Zkrátka malé městečko se vším všudy.

Ale nejvíc nás jako děti fascinovalo okolí! Byl to kraj rybníků. Nadšeně jsme chodili k takzvanému rybníku Kolečko alejí z prastarých, i několikasetletých často už vykotlaných dubů. Alej potom pokračovala ještě k většímu rybníku. Ale zdaleka největší rybník byl takzvaný Dombas (ano, místní ho vždy vyslovovali s m), původně malý rybník vybagrovaný kvůli pitné vodě pro Přerov – jak se nám tenkrát zdálo – do olbřímích rozměrů. Tam jsme se chodili v létě koupat, i když později to už bylo zakázané. A taky jsme s dědou hodně jezdili na kole, byla tam samá rovina.

Dědeček zemřel už v roce 1977, babička v roce 1994. Hrozně jsem toužila se tam znovu podívat. A tak jsem před pár lety přemluvila kamarádku, že si uděláme velikonoce v Tovačově. Objednaly jsme si penzion, který byl samozřejmě nově postaven po revoluci. Když jsme se dověděly, že se tam nevaří, poptávaly jsme se, zda bude o svátcích otevřen nějaký obchod.

„Máme tady Vietnamce a ti pracují neustále,“ zněla odpověď.

A tak jsme na Bílou sobotu vyrazily autobusem z Brna. Penzion stál hned u autobusového nádraží kousek od Podvalí, kde děda s babičkou bydleli. Jejich dům už ovšem nový majitel dávno předělal.

„Pojď, ukážu ti náměstí,“ řekla jsem kamarádce, sotva jsme v penzionu vybalily svých pár věcí.. Šlo se tam ulicí kolem základní školy. Školní budova i nadále sloužila svému účelu. Možná bych do ní jako malá chodila. Kdo ví! Hned jak jsme došly na náměstí, jsem ztuhla. Místo vzrostlých lip, které je vždy lemovaly, a uprostřed je zdobila krásná kašna, tu byly jen pařezy!

„Ježkovy zraky, oni ty stromy vykáceli!“ neudržela jsem se.

„Ale budou tu sázet nové,“ usmála se na mě jedna obyvatelka povzbudivě, když mě slyšela. Příliš mě to neuklidnilo. Idylická vzpomínka byla tatam.

Vietnamci navíc prodávali v obchodě udělaném z bývalého kadeřnictví. Co se dalo dělat, bylo to jediné místo, kde jsme si mohly koupit rohlíky, šunku a jogurty. Cukrárna už na původním místě taky nebyla. Prošly jsme celým městečkem. Přibylo spousta nových domů a vilek. Hotel U tří králů byl zrušen.Kolem sídliště jsme šly směrem k nádraží, ale to bylo taky zrušeno, vlaky sem už nejezdily. Zato u cesty byl vybudován nový areál minigolfu.

Snad aspoň zámek bude opraven! těšila jsem se. Marně. Okolí bylo sice upravenější, ale zámek dál chátral. Dověděly jsme se, že město na opravu nemá peníze. Přesto v jeho blízkosti byla nová silnice a kousek od ní cedule, že byla postavena z fondů Evropské unie.  Nedalo nám to. Zámek jsme si prohlédly a dokonce vylezly na věž. Byl tu nádherný rozhled a kolem nás létala spousta holubů.

Na velikonoční neděli jsem naplánovala procházky po okolí, k milovanému Kolečku a Dombasu. „Ale tys říkala, že jedeme do města, já tu mám jenom lodičky!“ zaúpěla kamarádka. Co naplat, táhla jsem ji dubovou alejí, kde bylo po dubnovém dešti dost louží a bláta. Ale Kolečko ji opravdu nadchlo. Krásně kulatý rybník vroubený stromy a keři.

„A jak tu v létě kvákaly žáby!“ dodala jsem.

K Dombasu to bylo na druhou stranu a dost daleko, ale kamarádka v lodičkách statečně šlapala. Stály tu opět bagry. Zřejmě se vodní plocha ještě dál rozšiřovala. Obrázek z dětství vzal opět za své.

Tak nevím, přemýšlela jsem, když jsme v pondělí odjížděly. Raději budu dál žít ve svých vzpomínkách! Ty jsou vždycky nejkrásnější.

 

 


28 názorů

bixley
26. 04. 2022
Dát tip

Evži, přesně tak. :-)


Vzpomínky a realita by se neměly konfrontovat.


bixley
26. 04. 2022
Dát tip

blacki, tak tak...


ve vzpomínkách zůstává netknuté....


bixley
25. 04. 2022
Dát tip

Díky za tip, dievča.


bixley
25. 04. 2022
Dát tip

Čudlí, díky.


bixley
25. 04. 2022
Dát tip

Díky.


Lili.
25. 04. 2022
Dát tip

Kraj mění se pod pažemi času...neúprosně modeluje jeho tvář. Tak jako i mé skromné maloměsto se proměnilo k nepoznání.


bixley
25. 04. 2022
Dát tip

vesuvanko, domnívám se, že čtenáři, i když tam nebyl, vytane na mysli podobný zážitek z jiného místa. 


vesuvanka
25. 04. 2022
Dát tip Gora

V Tovačově jsem bohužel nikdy nebyla, ale písničku Tovačov Tovačov, tovačovský zámek... znám také z dětství. Po přečtení Tvého pěkně napsaného díla plně chápu zklamání, které jsi prožívala při návštěvě městečka po tolika letech, kdy zmizelo téměř vše, co vytvářelo jeho kouzlo, ani zámek se zatím nedočkal opravy... Máš pravdu, vzpomínky jsou nejkrásnější. TIP


bixley
25. 04. 2022
Dát tip

Vesuvanko, díky za tip.


bixley
25. 04. 2022
Dát tip

Kočkodane, tys to uchopil za správný konec. Ostatně jako vždy.


Kočkodan
25. 04. 2022
Dát tip bixley

 

Hlavně že zůstal ten malý rybník a místní nemají o Kolečko míň.


bixley
25. 04. 2022
Dát tip

Jó, o sauně taky vím, ale tam jsme nechodili... :-( Díky.


V Tovačově byla také proslulá sauna s venkovním bazénem, ve které se topilo dřevem. Jezdili jsme tam často na kolech; v létě na Dombas, v zimě do sauny. Z Prostějova to tenkrát bylo kousek. Dnes už je to nějak dál.


bixley
25. 04. 2022
Dát tip annnie

Tak to máš pravdu, komouši už tam nejsou. :-)


annnie
25. 04. 2022
Dát tip Gora

Kraj našeho dětství už dávno neexistuje... A s ním vzal čas i komouše, tak to za to stálo :)


bixley
25. 04. 2022
Dát tip

Ony asi nesouzní nikdy, ale aby realita nebyla k horšímu... Díky.

 

zvedavec, milane, díky za tipy.


8hanka
25. 04. 2022
Dát tip

keby človek vedel, že niekde nie je dobré vrátiť sa, lebo naše spomienky už nesúzvučia s realitou...


bixley
24. 04. 2022
Dát tip

Díky za tipy, alegno a aleši.


bixley
24. 04. 2022
Dát tip

Majaksi, když někde žiješ pořád, tak si ty změny moc neuvědomuješ. :-)


bixley
24. 04. 2022
Dát tip

jamardi, vystihla jsi to přesně.


Jamardi
24. 04. 2022
Dát tip

Je to tak, že stará místa jsou buď více zchátralá nebo je na jejich místě něco, co vypadá jinak. Obnovovat něco starého je urážka tvůrčích schopností, to už to něco musí být památkově chráněno a i pak tomu přemalují alespoň omítku. :) A vzpomínky jsou vzpomínky a kdo je nemá, tak tomu nerozumí.


bixley
24. 04. 2022
Dát tip

Irčo,to chápu, to byl jistě ještě větší šok...


Gora
24. 04. 2022
Dát tip

Návraty po letech jsou často šokující... lepší je snad to nevidět...

Já takhle hledala u nás v Chebu zdrávku, prý spadla, je tam prázdné místo... i tomu lze těžko věřit...


bixley
24. 04. 2022
Dát tip

Díky, supíku, jsem ráda, že to tam taky znáš.


supizmus
24. 04. 2022
Dát tip

Jó Tovačov, tam jsem se něco najezdil... Některé vzpomínky je věru lepší nekazit aktuální realitou.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru