Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

informystická analogie

25. 04. 2022
4
9
224
Autor
Danny

svaté písmo
se podobá programovému kódu:
stačí, aby bylo jedno písmeno špatně
a spadne to


9 názorů

Rajmund
28. 04. 2022
Dát tip

Kéž by to platilo i pro ty letáky z hypermarkétů


Jednou to spadne stejně.


zvedavec
26. 04. 2022
Dát tip

chcela by som opraviť svoju geniálnu vetu: "...kedysi som videla aj taký obrázok krútiacej sa tanečnice, ktorý niekto vníma ako točiaci sa doprava a iný ako otáčajúci sa vpravo. A vedeli by aj odprisahať, že to tak je."

Jeden tanečnicu vidí ako točiacu sa doprava a druhý DOĽAVA (nie tiež vpravo)


Aru
26. 04. 2022
Dát tip

výborný postřeh zvedavec, smysly rozhodně nejsou to co nám je předkládáno jako "skutečnost", ale spíš jako možnost věřit iluzím :D


Aru
26. 04. 2022
Dát tip zvedavec

víra je to co drží svět pohromadě - víra v bohy, vůdce, úřady, naději, štěstí, dobro - dosaď cokoli chceš, nevěřící člověk je prakticky oximorón, nebo naprostý nihilsta s vírou že nic nemá smysl :D


zvedavec
26. 04. 2022
Dát tip

avi


zvedavec
26. 04. 2022
Dát tip Aru

No, ja neviem, či za všetky kroky, ktoré daný človek urobí, je zodpovedný len on sám, skôr o tom pochybujem.

Za čo pravdepodobne zodpovedá, je to, či si vyberá podľa svojho svedomia a aj síl.  Lebo za istých okolností mu môže svedomie hovoriť, čo má urobiť, no nemusí mať na to dosť síl. Keď to doženiem do extrému, viem si predstaviť človeka, ktorý síce vie, že čosi urobiť rukou má - káže mu to svedomie - ale ruku má ochrnutú. Nevie ňou pohnúť, nemá na to silu. To je maximálna slabosť. A potom - môžu tu byť rôzne stupne slabosti.  (ľahké je odsúdiť)

A potom, človek sa môže aj mýliť v hodnotení. A potom aj svedomie mu našepkáva divne.

Veľa som rozmýšľala nad tým, že poznám viacerých slušných a dobrých ľudí, ktorí ale svet celkom úprimne vnímajú rozdielne, majú odlišné politické názory, a túžby po usporiadaní sveta.

Ale minule som svojej vnučke kúpila také karty "Optické klamy". Vtedy som niečo pochopila.

Je to sada kariet, ktoré ľudí mätú. Sú tam aj také, v ktorých rôzni ľudia vidia rozdielne obrazy (jeden vidí napr. mladé dievča a iný starca a pod.), a kedysi som videla aj taký obrázok krútiacej sa tanečnice, ktorý niekto vníma ako točiaci sa doprava a iný ako otáčajúci sa vpravo. A vedeli by aj odprisahať, že to tak je.

Ak je človek až tak veľmi pomýlený už aj svojimi zmyslami, môžeme sa diviť tomu, že svet hodnotí veľakrát pre nás prekvapivo? A ako môže na základe omylu (či zjednodušenia) robiť dobré rozhodnutia? Aj keby chcel a mal dostatok síl?


Lenochod
26. 04. 2022
Dát tip Aru, zvedavec

Já bych to viděla přesně naopak. Stále mě udivuje kolik je nejen písmen - ale i celých vět v písmu špatně (hlavně jich tam plno chybí úplně), a steně to pořád nepadá. Asi to drží pohromadě tím lepidlem, co popsal Aru - vírou. A ta v PC-světě neplatí, program na víře nepostavíš. Víru však do lidí naprogramovat můžeš a těžko jí pak odinstaluješ... pak drží fest. (Třeba i víru v politiky...)

Zajímavý podnět na přemýšlení.


Aru
26. 04. 2022
Dát tip

ono to padá i jinde, většina lidí lační po víře, ať je jakákoli. říct si že za všechny kroky co daný člověk udělá je zodpovědný jen on sám a jen on sám sklidí své plody, ať jsou jakékoli je pro drtivou část lidstva nepředstavitelná a šílená představa. např. člověk se před jízdou napije a srazí na přechodu dítě, takový člověk bude nejspíše (jako nejpohodlnější nápad) tvrdit že za to mohl alkohol, ne jeho vlastní jednání, skutky, které vedly k tomu činu. říct si, že zabil to dítě na základě jeho dementních rozhodnutí by vedlo k otevřenému traumatu, takhle ho jeho vlastní víra ochrání ve vlastním sebeklamu o sobě samém - víra je logickým nástrojem jak udržet lidi příčetné a s nadějí, např. u křesťanů v posmrtný ráj. přidaná hodnota je, že pokud v danou věc věří více lidí, je taková věc o to líp uvěřitelná a obhájitelná, plus každá víra vytvoří společenství lidí, kteří se za tím účelem budou potkávat a utvrzovat se navzájem v tom co věří a vychovávat v tom nová pokolení, která to vezmou už rovnou za danou skutečnost, ostatně většina lidí na planetě je věřících ;)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru