Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Exkomunikován

27. 04. 2022
8
18
393
Autor
lastgasp

Exkomunikován

Jednoho dne jsem se musel nad sebou důkladněji zamyslet. Napadlo mě, že jsem vlastně exkomunikován, vyloučen, vyobcován. Pociťoval jsem chování členů mé široké rodiny za činy, kterých jsem se dopouštěl pro jejich pobavení a legraci, jako nespravedlivé. Bavil jsem tím i sebe, pochopitelně. Jenže mému počínání nebylo porozuměno. Stal jsem se skvrnou v morální a slušné rovině, kterou byla moje rodina nadána. K mému vyobcování docházelo někdy i v mém pracovním, nebo zájmovém kolektivu, což mi připadalo ještě horší.

Bylo to prostě ve mně, nesnažil jsem se s tím bojovat. Neměl jsem z toho zvláštní potěšení, ani požitek, nepomýšlel jsem ovšem ani na následky. Jestli tím někoho urazím, zesměšním, ponížím nebo odradím. Dá se říct, že jsem byl v tomto směru bezohledný. Prostě jsem to plácnul, aniž bych znal míru potřebné etikety a ohledů na pocity okolí. Považoval jsem to za originální, vtipné, úžasné, aniž bych to měl předem promyslet, jestli se to do té situace nebo stavu vůbec hodí. Moje výlevy byly velmi často naprosto nevhodné, neobvyklé, pobuřovaly a vystupovaly ze zvyklostí. Neměl jsem rád zavedené, stojaté vody. Provokoval jsem často svými tvůrčími nápady až do ztřeštěné roviny, která již nebyla jen humorem a vtipem, ale bláznivým nápadem. Místo pobavení jsem sklízel nepochopení a odsudek.

Myslím, nebo se něco ve mně vzepřelo, že také nebylo správné využívat omylu druhých. Zejména, když se to týkalo mého postavení, kdy jsem byl omylem vydáván za někoho jiného, nebo jsem se za někoho jiného vydával. Stávalo se mi to velmi často.

Většinu svých humorných kousků jsem prováděl na den prvního Apríla. Chtěl jsem tím zdůraznit absurditu nesmyslného počinu. Že bude správně porozuměno skutku jako aprílovému žertu. Někdy to byl nesprávný předpoklad. Rodina věděla, že jsem ženatý již po páté a že mám několik dětí vlastních i nevlastních. Když jsem všem rozeslal fotografii světové mistryně v aerobiku Olgy Šípkové s její vnučkou v náručí a oznámil, že se mi přihlásila dlouho utajovaná dcera, aby se pochlubila svojí vnučkou, tedy mojí pravnučkou Blankou, nastal poprask. Všichni tomu uvěřili, apríl, neapríl. Dokonce mi od některých rodinných příslušníků začaly chodit ozdobné gratulace.

To jsem nečekal. Divil jsem se, že nikdo nezaznamenal, že jim zpráva došla na prvního Apríla, a nikoho nenapadlo nesmyslné spojení Olgy Šípkové s mým otcovstvím. V zájmu nápravy jsem se přiznal, že šlo o apríl. Rodina se vzbouřila. Vůdčím elementem se stala moje starší sestra Marta, která pozvedla prapor spravedlivého rozhořčení nad takovým činem. Sama matkou tří dcer a babičkou dvou vnoučat vyjádřila odpor k takovému skutku. Dělat si z rodinných vztahů lehkovážnou legraci bylo pro ni něco jako vražda. Neodpustitelná zlovůle a zhanobení posvátných rodinných vazeb. Byl jsem vyobcován.

Bylo možné pochopit rozhořčení všech sourozenců a jejich rodin, když dostali ode mě reklamní nabídkový list na možnost strávit báječnou dovolenou v naší vile na ostrově Korfu. Shodou okolností jsem s manželkou v tom roce skutečně na Korfu byl. Je pravda, že se jí můj nápad naprosto nelíbil. Kdepak, mě to chytlo a nepustilo. V recepci hotelu Pantokrator se mi dostal do ruky skutečný nabídkový list na prodej nových vil na pláži letoviska Barbati. Pozměnit text a doplnit ho svými fotografiemi novotou zářících bungalovů, z nichž vynikal právě námi koupený pohodlný a perfektně vybavený. Vytisknout leták bylo pro mě hračkou. Akce se rozjela.

Představte si pobyt ve vile přímo u pláže! Budete mít pro sebe celý apartmán s kuchyní i vířivkou a terasou. Dopřejte si probouzení ranním sluníčkem. Velmi lákavá nabídka. Bylo zajímavé, že nikdo se nepozastavil nad skutečností, jakým způsobem se mi podařilo vlastnit takový přepych. Protože jsem nabízel pobyt pro rodinné příslušníky zdarma, využily nabídku hned čtyři rodiny najednou, jen jsem jim musel upravit termíny. Ovšem, to by se nesměl dozvědět podrobnosti strážce morálky a vychování, moje sestra Marta. Podvodná nabídka byla odhalena, rodina varována a já jsem obdržel hanlivý dopis, který mám pro použitá originální slova dodnes schovaný v archivu. Byl jsem opětovně vyobcován. Několik oslav narozenin, jedna promoce, jeden pohřeb a narození dalších potomků se obešlo bez mé přítomnosti, která by podle Marty ponižovala význam rodinné akce.

Skvrna naší rodiny, kterou jsem se stal se zvětšovala. Rozhodl jsem se s takovou neúctou a opovržením něco udělat. Nechtěl jsem být pro neporozumění vtipu a legraci odstaven od rodinných oslav, na kterých jsem se vždy přesytil dobrotami a vzácnými nápoji zdarma. Muselo to být něco, co mi dodá vážnosti a rozptýlí názory, které o mně šířila puritánská Marta. Třeba být poctěn návštěvou, nebo být vyznamenán. Horečně jsem vymýšlel možnosti ukázat rodině, že ve mně mají důstojnou, reprezentačně působivou postavu, chloubu naší rodiny. Musela by to být taková událost, přes kterou by nedosáhla ani všemocná strážkyně cti a rodinné vážnosti, moje sestra Marta.

Z pobytu dovolené v Tunisu jsem měl několik fotek z oslavy otevření nového zdroje vody z vybudovaného vrtu v oáze blízko Matmata. Několik fotek jsem upravil na programu Photoshop doplněním své postavy s jásajícími vděčnými domorodci, obklopen malými Afričánky, a bylo to! Fotky jsem použil do krátkého filmu na Yutube a odkaz jsem poslal všem členům rodiny s výjimkou Marty. Věděl jsem dobře, že se o tom jistě dozví také, ale spoléhal jsem, že od svých to bude na ni působit věrohodněji.

Samozřejmě to byla smyšlená, odsouzeníhodná akce. Dovolil jsem si zde až příliš. Další události ovšem změnily tyto morální názory a děly se věci nepravděpodobné. Byl jsem totiž zaměstnán u stavební firmy, která se mimo jiné stavební akce podílela na stavbách vodních zařízení, meliorací, studní a nádrží.

Jak život přináší náhody. Byl jsem pověřen vedením stavby studny a vodovodu v Maroku. V magazínu Ekologie a voda byla následně uvedena podrobná reportáž o úspěšné pomoci při zajištění pitné vody v žíznivé Africe naší firmou. Reportáž byla doplněna mnoha fotografiemi, na nichž se objevila i moje postava. Časopis jsem pečlivě skrýval, aby ho náhodou neobjevila Marta, protože bych byl tentokrát již exkomunikován nadobro a natrvalo.

Vše zůstalo dlouho utajeno, až na jednoho šťourala, syna mého bratrance Kryštofa. Nevím jak, ale vypátral ten rozdíl v záměně Tunisu a Maroka. Vítězoslavně oznámil v rodině, že strejda Olda se řádně spletl a vyvrtal studnu v Maroku, a ne v Tunisu. Moje sláva opět pohasla, protože všichni nabyli přesvědčení, že jsem si z nich zase udělal legraci a kdoví, jak to s tou studnou vlastně vůbec bylo.

Jednou jsem způsobil menší zmatek v administrativě, konkrétně na personálním oddělení. To jsem byl již jako důchodce na spravedlivém odpočinku. Sloužil jsem v útvaru Security ve Stavovském divadle. Jedna z povinností byla přítomnost ve vstupní hale, být k dispozici návštěvníkům v případě potřeby před začátkem představení.

Přišli ke mně starší manželé a požádali o pomoc. Paní měla poraněné lýtko a mírně krvácela. Představení chtěli vidět, tak mě požádali o ošetření. Zavedl jsem je do místnosti pro lékaře. Paní si lehla na lůžko a já ji krvácející škrábanec očistil, okraje vydesinfikoval, přiložil polštářek a ránu obvázal.

Patrně jsem si počínal v očích manžela naprosto odborně, protože mi začal děkovat s oslovením pane doktore a nabízel mi stokorunu. To jsem pochopitelně odmítl a připomněl, že kdyby potřebovali nějakou další pomoc, aby se obrátili na uvaděčky, které mě přivolají.

Uplynul týden a volali mě z personálního oddělení, že dostali děkovný dopis za pomoc ochotného pana doktora Smetany, který velmi odborně a ochotně poskytl první pomoc zraněné návštěvnici, která tak mohla zhlédnout krásné představení.

Což o to. Poděkování mě samozřejmě potěšilo, problém však byl v tom, že personalistka požadovala okamžité vysvětlení a předložení dokladu o mém titulu a profesi, protože při přijetí jsem uvedl, že jsem inženýr, ekonom dopravy. Vše se mi podařilo vysvětlit, ale jistého podezření jsem se nezbavil. Nejhorší byla skutečnost, že jsem byl od té doby nejčastěji kolegy posměšně oslovován pane doktore.

Naštěstí jsem ze Stavovského divadla vyobcován nebyl, ale po tomto poděkování jsem litoval, že jsem nestudoval medicínu, ale ekonomii. Zřejmě bych na tom byl lépe. Po vydání mé knihy, kterou jsem napsal při ochutnávkách nejlepších francouzský vín, jsem byl vzat na milost i rodinou, která pochopila, že nic nedělá člověka tak dobrodružným, jako prázdná kapsa. Přispět mi na splácení několika alimentů ale všichni odmítli. Přemýšlím, čím je zase překvapím na den prvního dubna příště.


18 názorů

lastgasp
13. 05. 2022
Dát tip

Savage - díky za přečtení a tip. Vidím, že sesterská napomínání a dohled nejsou u mě výjimkou. K páchání dalších recesí mě dnes již odrazuje věk. To je na tom to nejsmutnější. Ještě že si mohu alespoň nové maléry vymýšlet. 


lastgasp
13. 05. 2022
Dát tip

Jendo díky za přečtení a tip. Málem jsem ti zapomněl poděkovat. Moc jsem přemýšlel co ti mám napsat, až jsem to zasunul. Takhle dopadne příběh, když se do skutečnosti připlete fantazie.


Já srandování v rodině nikdy tak daleko nedotáhl. Po tom, co se mnou kdysi jedna z mých starších sester několik týdnů nepromluvila, protože jsem jí jako dar k řidičské zkoušce dal polštář, s dovětkem aby dobře viděla přes haubnu, dal jsem si radši už pokoj... Ona sestra si to pamatuje dodnes a po dvaceti letech taky nakonec uznala, že to byl dar vlastně super, při její výšce 154 cm :). Obdivuji Vaši nezdolonost a vytrvalost a děkuji za pobavení. ;) S.F.


zeleda
12. 05. 2022
Dát tip

Text trochu abstraktní se značnou mírou nadsázky, ale já jej hodnotím jako pěkný. Je to, Přemku,  hodně odlišné od tvých knih, ale to je jen dobře. Já jsem literární formy také trochu natáhl. 


lastgasp
01. 05. 2022
Dát tip

Je to literární cvičení, při kterém není každý den posvícení. Komentář oceňuji, je poučný.


lastgasp
01. 05. 2022
Dát tip

Láďo, to máš pravdu. K tomu je dobré si zazpívat něco Werichovského a je človkěku dobře.


Nami 99
28. 04. 2022
Dát tip

"Když se člověk zasměje, tím spíš když se zachichotá, trochu si ten capart života nastaví.


lastgasp
28. 04. 2022
Dát tip

Láďo, díky za přečtení a tip. Člověk v každém věku má být tak trochu šaškem, bláznem, komikem, umět si dělat legraci, umět se smát, usmívat, maličko se i poškádlit, jak říká Mistr Jan Přeučil.


Nami 99
28. 04. 2022
Dát tip

Hezké, příjemné pobavení.


lastgasp
27. 04. 2022
Dát tip

Evženie děkuji za přečtení a tip. Dokážu si představit, že byste si s Oldou dobře rozuměli.


lastgasp
27. 04. 2022
Dát tip

Irenko díky za přečtení a tip, Smetana to měl v sobě od narození. Myslím, že ho to nepřešlo ani se nepoučil.


Mám takové žerty ráda. Občas se mi taky něco povede. Nejlepší jsou ty přímo z voleje. Ale plánování se také vyplatí.

A že to někoho pobouří? Lidé bez fantazie neznají tu radost z upřímného smíchu. A ten je zdravý :-)


Gora
27. 04. 2022
Dát tip

Pěkné aprílové kousky vyvádí tvůj hrdina, Přemku!

Vtipné čtení, díky...


lastgasp
27. 04. 2022
Dát tip

Ludmilo děkuji za přečtení a tip. Potěšil mě tvůj pohled na nadhled. 


Alegna
27. 04. 2022
Dát tip

Psáno s nadhledem, pobavilo.


lastgasp
27. 04. 2022
Dát tip

Jano děkuji za přečtení a tip. Jsem rád, že u tebe našel inženýr Smetana pochopení pro jeho skopičiny a aprílové kousky. 


vesuvanka
27. 04. 2022
Dát tip

Přemku, moc pěkně napsané, TIP. Bohužel někteří lidé nemají smysl pro humor a někdy jsou aprílovým žertem pobouřeni, místo aby byli rádi, že je to jen Apríl :-)))


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru