Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Čo s ním

30. 04. 2022
12
18
536

2.časť

Na otázky Miša odpovedám stručne, ani s Monkou nezačínam sama od seba, počúvam ju. Niečo sa im na mne nezdá. Prvá návšteva, druhá návšteva, Mišo provokuje, prečo nemám dobrú náladu, som smutná, čo mi je. Nič. Nedám sa. Som skúpa na slovo. Nedochádza im. Nechcem to riešiť pred Haňou, ani pred Petrou, napíšem mu:

„Nepretržite rozprávam, ako moja mama, Monika je zo mňa unavená.

Nie som slepá, hluchá, o seba sa postarám aj o vás, nie je dôvod, aby si ma porovnával s mojou 93-ročnou mamou. Ja sa mám s kým porozprávať. So susedmi, s kamarátmi, na joge. Ak ťa niečo naozaj zaujíma, opýtaj sa, odpoviem ti jednou, dvomi vetami, neprovokuj. Medzi mnou a Monkou je kamarátsky vzťah. Stačí povedať, mami, som unavená, porozprávame sa neskôr. Nepotrebuje hovorcu. Nepotrebujem veľa rozprávať. Ale je možné, že keď sa kontrolujem, oberá ma to o spontánnosť a môže to pôsobiť, že nemám dobrú náladu. Ale to len zo začiatku, zvykneme si. Ak nechceš počúvať, nepýtaj sa. Ja nie som tetka z Nemšovej, ktorej sa opýtaš, ako sa má a pokračuješ v ceste.

„Gabička - svokrička, veď to som iba trepol. Ale podobne ako ftipky o svokre vynechám aj tento druh trepania.
Polepším sa. Veď ja som aj vo svojom požehnanom veku tvarovateľný. Ty prosím zostaň ukecaná, ale hlavne usmiata. Veď ja sa potom trápim, že trpíš nejakou strašnou chorobou.
S oddanou láskou k mojej Gabike tvoj zať s ústami deravými ako indiánske kanoe.


18 názorů

blacksabbath
02. 05. 2022
Dát tip gabi tá istá

Rada čtu tvoje !vyprávěnky"....."zostaň ukecaná, ale hlavne usmiata"


áno, Renáta, našťastie, obaja zaťovia majú zmysel pre humor, to je najviac


bixley
01. 05. 2022
Dát tip

Mišo má smysl pro humor, tak buď usmiata!

Tentokrát mě zaujalo jakési porovnání obou postav příběhu, jak každý z nich danou situaci vidí. Myslím, že to je pro čtenáře jakýsi popud, aby se zamyslel, jak on vnímá své blízké.


Kdyby si lidé dokázali nesrovnalosti vyříkat hned, nebyla by nedorozumění.


Kočkodan
30. 04. 2022
Dát tip

Připlul jsem pod tvoje dílko v ústní kanoi bez jediné trhlinky.


annnie
30. 04. 2022
Dát tip gabi tá istá, 5-MeO-DMT

No vida! A je to pryč, zahrabáno, zakopáno. Láska pokračuje, a je zas lehoučká. Prima!!!


Silene
30. 04. 2022
Dát tip

8hanka: SZ netřeba. Stačí se přímo zeptat. Zaujal mě tvůj komentář v rubrice Poslední zajímavé kritiky a klikla jsem na něj. Jedná se o jednu z funkcionalit, kterou písmák svým uživatelům nabízí. Ráda si rubriku s kritikami procházím, když mě nějaká zaujme tak, že chci zareagovat, jednoduše tak i učiním. Naučila jsem se. Reagovat nemusíš, nechceš-li. Ale tak děkuji za SZ. Její obsah samozřejmě tlumočit nebudu. Pouze jsem ti zaslala avízo, neboť mě tvůj názor fascinoval. Ráda bych na ni i komplexně veřejně odpověděla, ale to asi nesmím, pouze pokud bys svolila. 

yss: Podle mě je pohodlně vidět, kdo je, případně není redaktor normálně tu při běžném čtení komentářů, děl, reakcí. Je to totiž u libovolného z příslušných nicků uvedeno. U naprosto každého publikovaného dílka nebo reakce. Ale tak dobře, přečtu si něco, no. Až dosud jsem čtení moc nedala.  


yss
30. 04. 2022
Dát tip

Silene,ešte prelúskat pár rozprávok o zvieratkách,a tiež nebudeš vedieť kto je redaktor...Sa ti pasie apetít na h.očiach ! Veľmi gustovný link 


Silene
30. 04. 2022
Dát tip

gabi, hej áno, neustále se vzdělávám v slovenské řeči a snažím se rozklíčovat též něco z pověstného tempreramentu zcela krotkých oveček. Sama jsem dost mdlá.   


vďaka, hanka

Silene, takéto ty počúvaš?  Zajtra sú Helenine oči v Trenčíne na Mierovom námestí, teším sa


Silene
30. 04. 2022
Dát tip

8hanka: Tolik dojemné ustrašenosti tady. Fakt se kaji až do osmého pokolení.  

Ahoj gabi! Pozdravuj mamku. Sice mě má úplně na háku, řekla bych, ale víš jak, vyřiď jí to prosím. Určitě na to čeká. 

Tak aspoň hezkou písničku všem posílám. 

https://youtu.be/ExJgO0pblTA


8hanka
30. 04. 2022
Dát tip Benetka, Gora, Alegna

o Mišovi si myslím svoje...nech píše, čo chce...

straším tu už dvanásty rok, doteraz netuším, kto je redaktor a ak je, tak čoho, ospravedlňujem sa, no chodím sem čítať viac-menej letmo, od konca februára ešte menej, nechcem prísť o posledné ilúzie o poniektorých...

našťastie, už dlhšie nič "netvorím", nepublikujem, nezahlcujem písmák ničím, čo nie je umelecky hodnotné... niektorých autorov čítam, lebo ma  bavia,  píšu zo života, o živote, o tom, čo poznám, nemusím premýšľať, čo vlastne chcel dotyčný povedať...čo je podstatné, cítiť z každého diela človeka, nie je to nič vyumelkované ale reálne...

 mám rada tvoje momentky z každodenného života, Gabi, u Gory milujem príbehy o zvieratách, ľuďoch, dobre či zle v nás...a mohla by som pokračovať...

5-MeO-DMT - tohto pána síce nepoznám, ale jeho komenty sú tu sympatické, vtipné, až na ten mäkčeň na n,  neodpustiteľné:))) Síce neviem, kedy sme obsadili Sever, dúfam, že až obsadíme aj Juh, Východ, Západ a Stred, naučíme všetkých pravopis, čo na tom, že ho neovláda ani veľa Slovákov:!)

 


5-MeO-DMT
30. 04. 2022
Dát tip

:) hezdej den gabi a zdraví celý rodině :)


gabi tá istá
30. 04. 2022
Dát tip 8hanka, Alegna

iste si mal na mysli neokrôchanosť :) a ak pôjde do tuhého, povolenie na zverejnenie cudzieho textu z toho cudzinca vytlčiem :)


5-MeO-DMT
30. 04. 2022
Dát tip

 

No moment moment, zas tak snadno z toho nevykličkuješ! Máš tam přepisy cizých textů, ukaž povolení! Nemáš? Voříška na Tebe! Co dál. My Čehůni už taky ledascos víme. Tohle celý Tvý umění je totiž Něochrochanosť. Hahá, teď koukáš co všechno znám. I ty Vaše kouzelnický slovíčka znám, už brzy skončí uzurpace Českého serveru Slovenskými móresy. 

 

(jsem dnes trochu rozjíven, snad to dám v normě:)))

 


Nedám, Peťo, som nepoučiteľná :)))


5-MeO-DMT
30. 04. 2022
Dát tip

Tak ty se nedáš poučit? Kde je literárnost? Jen holá vyprávění? O takhle bezvýznamných věcech? Existovat spravedlnost, smíš dostat maximálně pět tipů. A na výběry vůbec zapomeň! Ahóój:)!

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru