Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Absencia pocitov

30. 04. 2022
8
11
329
Autor
yss

 

 

vigilita

 

vo svahu

mlčky,akoby zdôrazneným

zdvojenim

zberám sa opravovať prsty

po slnečnici -stále však rozprávajú

 

o mŕtvom

 

 



individualita zakuklenej prizmy

 

Tesal,do stromu tesal holými rukami

kým krv

lenivá projekcia konceptu

nevybočila z ľavotočivej zákruty

k zápletke

s dostatočným počtom

divákov

viackrát pohladiť

 

príde ti normálne

že začneš vykať sama sebe

 

 

 

 

 

surikata

klamstvo je boj

oblačných deti o právo pásť

v pästi pánbožkovú kravičku 

 

No poď moja!

namočiť noty

do oblohy

a poprosím

drievkom zahryznúť

radodajka teperivá,takto -roztvoriť !

 

 

 

 

 

trhlina

najväčší pocit bezpečia

 máš v cudzom meste

 v jeho tlačenej podobe

-rozutekané kone ako písmená

ktorým unikol zmysel vety

cítiš rovnako

 tento deň a hodiny

donedávna plné avokáda

 

 

 

 

 

 

 

 

zraniteľná krehkosť,zacvakni

 

natiahni si čižmy

na  znepokojivé otázky

precíť a pomenuj prichádzanie

od hliny k mrazu

očiam červeným-do pávov

vyhrnieš jazyk

 

aká úľava,netopier!

 

ukry v studni najhlbšie krivdy

a nechaj uzly

šarkanom

 

 

 

 


11 názorů

yss
11. 06. 2022
Dát tip Arthurs

Asi hej, ide v podstate o nesúvisiace texty, preto to odlíšenie názvom...radodajka je taká malá paródia na svet "pravdy" ,/ v pôrodných bolestiach /..každopádne vďaka za prečítanie a najmä za reakciu 


Arthurs
11. 06. 2022
Dát tip

pekne, citlive, precitlivele, take veci ma poezia rada, na druhej strane par veci ma tu vyrusuje, napr. tie rychle striedania obrazov, pre moju mysel je to ako techno, stroboskop, prilis rychlo za sebou meniace sa obrazy, ako toto: No poď moja!, namočiť noty, do oblohy, a poprosím, drievkom zahryznúť, radodajka teperivá,takto -roztvoriť ! ... pre mna je to ako buc, buc :) tak nejako to vnimam a potom este aj tie prirovnania mi pridu take, no neviem ake, napr. toto: natiahni si čižmy na  znepokojivé otázky.... ale inak sa mi velmi paci o com pises a ako rozmyslas, je mi to blizke


yss
03. 05. 2022
Dát tip

naučím sa aj riekanky /tak som si povedala/ každopádne dik za iný uhol pohľadu,takto kompletne a celistvo,skôr mi to "vypichne"miesta,kde váham.Ďakujem.


a2a2a
02. 05. 2022
Dát tip

Všchnny jsou na pochopení na první dobrou obtížné, pokud bych byl náhodilým čtenářem, trápil bych se, na druhou stranu čtenář, který poezii hledá, ocení, že je nucen se nevzdát. Nepřehlédnutý je způsob psaní v první osobě j. č. , který texty někdy jakoby mluvící o jiných, ale rozčilující osobu autora, umocňuje.

Vigilita nejvíce nahrává mé potřebě, je v ní ze všech pěti textů nejvíce emoce, která se brání skepsi, byť ji konstatuje. Výtečný obraz jak se svahem, tak zejména s nutkavou, opakovanou potřebou nalézt.

Individualita zakuklenej prizmy je pro mne skoro protiklad prvního textu, ale jen v odhodlání nepoddávat se, když cesta začíná v srdci. Ale vnímám zde i dávku sarkasmu, jako bychom odvozovali úctu k sobě od obdivu jiných. V mém výkladu mi nehraje verš ...lenivá krv..., zjevně proto, že krev vnímám jako silný vykřičník.

Surikata zde narážím na neznalost slovenštiny. Jednak päst - pěst či past, oba pojmy se nabízejí, a pak nevím, co je to radodajka teperivá. Na první pohled působí hodně ironicky, až možná útočně, ale jsem omezen nerozuměním zmíněným pojmům, které mám sklon vnímat jako označení jistého typu lidí.

Trhlina je další básní, která mne hodně oslovila. Plná emocí, rozčarování, ale současně o potřebě vracet se k dnům, které byly šťastné, a když už jednou byly, proč by nemohly být znovu. Tento text, ale vlastně i další, a v tom je jejich přednost, svým jazykem proklamují spíše opak, než ve skutečnosti představují.

Zranitelná krehkosť . zacvakni napovídá, že všech pět textů lze vnímat jako celek, který akcentuje rozporuplnost života a současně pře všechny svahy potřebu mít majáčky, když už si musíme, a v těch textech je dobře, že i umíme připustit, že to prostě je tak navzdory. Poslední verš s netopýrem je nesentimentální, sebereflexní tečkou.


yss
02. 05. 2022
Dát tip

dík,ktorí sa zastavili.


yss
02. 05. 2022
Dát tip

kľúčom je "vizualizácia" polohy netopiera../niekedy je proste všetko takto /..

Inak fakt ďakujem,tieto slová sa čítajú veľmi dobre /cením


lawenderr
02. 05. 2022
Dát tip

to je tak těžký čtení! - ale když najdu společnou řeč ... krása pocitu (jako když složím metrák uhlí a vespod diamantovej prsten, loňská ztráta:)

Nejlíp se nacházím ve slunečnicovym citu a surikatě, avokádo mám tak napůl - musím, ještě dohledat pod slupkou - na netopýra nemám (snad večer :))) ale vracím se, ráda tě čtu (těěěžkýýý)


yss
01. 05. 2022
Dát tip

invenčné nájsť v tom kuchársky recept a silu variť ,to hej


Silene
30. 04. 2022
Dát tip

(Připíši. Asi zítra.)

Kuk!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru